19 June 2012

Cineva mi-a reproşat că nu scriu despre ICR...


(aici râd şi eu sardonic... ca preşedintele Băsescu)

Tunurile puse pe domnul Mircea Diaconu şi-au atins ţinta. La început domnul Diaconu era un politician timid, apărea la TV şi nu prea spunea nimic rău despre nimeni... după un timp domnia sa a început să fie destul de agresiv la adresa unor oameni. Personal nu mi-a plăcut că domnul Diaconu a intrat în "Politica Mare" pentru că a fost furat teatrului şi, dacă urmăriţi fotografiile de "înainte şi după", domnia sa a fost puternic afectat de această experienţă politică... a albit. Iată că tunul politic l-a lovit în plin. Ştirea:
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti ca Mircea Diaconu, ministru al Culturii, este incompatibil, deoarece a detinut simultan functiile de senator si director al Teatrului Nottara. Inalta Curte a respins recursul declarat de Mircea Diaconu si a mentinut o decizie luata de Curtea de Apel Bucuresti. Premierul Victor Ponta a declarat la scurt timp dupa anunt ca Diaconu "in mod sigur va ceda functia de ministru al Culturii."

Decizia este definitiva, iar Mircea Diaconu va avea interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani, care se calculeaza incepand cu data de 19 iunie.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, luni, la sediul PNL, ca va renunta la functia de ministru daca va pierde procesul cu Agentia Nationala de Integritate.

Premierul Victor Ponta declara recent ca daca ICCJ va da dreptate Agentiei Nationale de Integritate in procesul cu Mircea Diaconu, acesta va ceda functia de ministru, in caz contrar Agentia va trebui sa prezinte "niste mari scuze", potrivit Mediafax.

In 27 ianuarie 2011, Agentia Nationala din Integritate a constatat ca Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care pe langa calitatea de parlamentar acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.

Decizia a fost contestata de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucuresti, care in 16 septembrie 2011 a stabilit ca acesta s-a aflat in incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat hotararea Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care marti a respins definitiv recursul acestuia.

In 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat presedintelui Biroului Permanent al Senatului o scrisoare in care arata ca i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa ii aprobe incetarea delegatiei de manager al Teatrului Nottara din Bucuresti.

Intr-un alt dosar, deschis in urma sesizarii ANI, Mircea Diaconu este cercetat de procurorii Parchetului instantei supreme petnru conflict de interese, intrucat, in calitate de director la Teatrul Nottara, si-a ajutat sotia sa primeasca anumite contracte.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a fi audiat in legatura cu acuzatia de conflict de interese, acesta declarandu-le reporterilor ca procurorii nu stiu "cum se traieste in teatru" si "care e viata actorilor".

Anchetatorii Parchetului instantei supreme au extins cercetarile in cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu (senator la momentul declansarii anchetei-n.r.), si au inceput urmarirea penala impotriva sa.
(http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12564160-instanta-suprema-mircea-diaconu-este-incompatibil-victor-ponta-mod-sigur-diaconu-ceda-functia-ministru-culturii.htm)
Evident că nu spune nicăieri că dacă eşti senator nu mai poţi fi şi director de teatru... formularea este altfel.

Ce spune Constituţia? Mergem la articolul şaptezeci şi... unu:

"ARTICOLUL 71 - Incompatibilitati
(1) Nimeni nu poate fi, in acelasi timp, deputat si senator.
(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului.
(3) Alte incompatibilitati se stabilesc prin lege organica."

Să vedem ce spune legea organică...

Am luat exact articolul invocat în sentinţă:

http://media.tvrinfo.ro/other/201205/diaconu-mircea-sentinta_36278000.pdf


Respectiv...

Legea nr.96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor:
"ARTICOLUL 14
Incompatibilităţi cu caracter general
(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului."

Deci acelaşi lucru ca şi Constituţia... Bineeee.

Deci Mircea Diaconu este incompatibil ca rumare a faptului că o perioadă a fost senator şi director de teatru, respectiv că a avut o funcţie publică (lucrând la teatru) de autoritate, pentru că era şeful teatrului. Să reţinem asta.

Bine-bine, veţi spune domniile voastre... ce legătură are cu ICR-ul? Dacă domnul Mircea Diaconu ar fi fost şeful ICR... ar fi fost incompatibil cu funcţia de senator? Păi cum să nu, sigur că da. Să reţinem asta.

Haideţi că nici nu ştiţi de unde pleacă şi unde se duce... este că nu v-aţi prins?

Păi să cităm un pic din Legea asta de funcţionare a ICR...

Am luat chiar varianta legii de pe site-ul lor, să nu am vorbe că aşa şi pe dincolo...

LEGE nr. 356 din 11 iulie 2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român...

Art. 6
(1)Consiliul de conducere este organul deliberativ al Institutului şi este format din 21 de membri.
(2)Consiliul de conducere este condus de preşedintele Institutului şi are următoarea componenţă:
- preşedintele Institutului;
- un membru desemnat de Preşedintele României;
- un membru desemnat de primul-ministru;
- un secretar de stat desemnat de ministrul afacerilor externe, prin ordin;
- un secretar de stat desemnat de ministrul culturii şi cultelor, prin ordin;
- un secretar de stat desemnat de ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului, prin ordin;
- preşedintele Academiei Române sau un vicepreşedinte desemnat de acesta;
- 14 membri numiţi de Preşedintele României, dintre care 7 membri la propunerea asociaţiilor şi uniunilor de creatori şi 7 membri la propunerea preşedintelui Institutului.
(3)Mandatul membrilor Consiliului de conducere este de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii.
(4)Preşedintele României este preşedinte de onoare al Institutului.


Cuuuuuuum?!?! Preşedintele României este preşedinte de onoare al Institutului!!!! Onoare ca onoare, dar preşedinte al ICR?!?!?!

Păi preşedintele nu este incompatibil?!?!?!?!

Aaaaaa, spuneţi că este o funcţie publică, dar nu este una de publică de autoritate... preşedintele de onoare nu este ceva executiv deci nu este de autoritate. Aşa este? Da, se pare că aşa este, deşi este o funcţie publică nu este una de autoritate. Asta înseamnă că domnul Diaconu putea fi, ştiu şi eu, director de onoare al teatrului... Mda, nu l-am prins pe preşedinte cu incompatibilitatea în sac.

Dar stai aşa, mai am o şansă... Ce spune constituţia despre incompatibilitatea preşedintelui?

ARTICOLUL 84 - Incompatibilitati si imunitati
(1) In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata.
(2) Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplica in mod corespunzator.


TE-AM PRINS!!!!

"Nici o altă funcţie publică sau privată", aici este o definire atât de largă încât nici măcar actor nu poţi profesa. Mamă ce tare... INCOMPATIBILULE!

Sigur, acest text este un pamflet şi trebuie ca atare... asta nu înseamnă însă că preşedintele este compatibil cu funcţia de preşedintele de onoare al ICR, cel puţin Constituţia spune că nu este compatibil. Nu m-am mira ca preşedintele să fie găsit rapid incompatibil şi să i se dea şi domniei sale acea interdicţie de 3 ani.

Ha, ha, ha... sardonic... el presidente... :D

14 comments:

nimrod said...

:)))

Şi vă mai miraţi de numărul duşmanilor din blogosferă...

Deci:

a. La ICR, pălăria lui Gessler este purtată cât se poate de transparent de către Daniel Funeriu. Preşedintele Băsescu e onorific, n-are nici un geşeft. Parcă şi Adrian Năstase e onorific pe undeva... :))))

b. Starea de incompatibilitate îi vizează în primul rând pe cei care speră ca un timp (cât mai lung, bineînţeles) să sugă la cel puţin două vaci bugetare deodată. Disperarea şi revolta lor se trage de la faptul că incompatibilitatea îi "prinde" de obicei în funcţia plătită mai prost.

c. Personal, m-aş bucura enorm ca Mircea Diaconu să plece de la minister... Indiferent de motive.

Bibliotecaru said...

O fi Adrian Năstase onorificul cetăţean de onoare al comunei Cornu, dar nu incompatibil... :D După cum a spus mai sus, situaţiile de incompatibilitate diferă.

nimrod said...

:))))

Nu de ouă e vorba dom'le ci de vânătoare şi pescuit. Ouă au şi ţiganii...

Bibliotecaru said...

Mă îndoiesc că domnul Năstase mai ocupă postul acela la vânători...

Bibliotecaru said...

Da...

Dr. ADRIAN NĂSTASE - Preşedinte al A.G.V.P.S. din România (1993-2006)

Deci nu mai e...

vaisamar said...

pai de ce sa postezi despre ICR cand tu esti ocupat cu imitarea raposatului a carui poza ai scos-o de pe prima pagina.

ma refer bineinteles la tehnica lins-ului in cur ca nu cumva sa confunzi sula cu prefectura =)

Robert Horvath said...

SCANDALUL ICR ABIA ACUM INCEPE ! INCREDIBIL DAR ADEVARAT ! REALITATEA DEPASESTE FICTIUNEA! EXPOZITIE AL QUEDA ORGANIZATA DE PATAPIEVICI LA NEW YORK

Prim Ministru al Romaniei
Domnule Ponta
Ma numesc Robert Horvath Deva. Sunt cineastul care a deslantuit prin chemarea
politiei americane uriasul scandal ICR. New York.
http://devanewyork.blogspot.com/2010/01/expozitia-patapievici-deschisa-dupa-doi.html
Nu am nimic de ascuns.
Am avut o discutie cu Ionathan Vick seful departamentului
extern al Anti Defamation League. Acesta mi-a confirmat ca cea mai importanta
organizatie evreiasca din lume a trimis in numele evreilor americani un protest
in legatura cu expozitia antisemita organizata de Patapievici . Protestul a fost trimes Ambasadei SUA de la Bucuresti si remis Guvernului Roman.
Editorul New York Magazin G. Culian poate sa confirme faptele primind prin telefon
aceleasi informatii.
Serviciile romanesti au reusit sa ascunda marele adevar .......EXPOZITIA ANTISEMITA ORGANIZATA DE STATUL ROMAN NU A FOST ROMANEASCA. AUTORUL A FOST TERORISTUL IRAKIAN OMAR AMBAKY . ROMANII AU FOST DOAR RECUZITA SI DIVERSIUNEA.
Scriu aceste randuri parasind cladirea FBI din New York unde am informat despre
expozitia propagandei Al Queda organizata de Patapievici, pe care vreti sa-l pastrati la conducerea ICR.
Nu e de gluma. La orizont un scandal international fara precedent. Deschideti de
urgenta o ancheta guvernamentala. Astept raspuns in termenul legal.
Va rog confirmati primirea si numarul de inregistrare.

Robert Horvath DEVA Presedinte Devartes Film International
New York - Tokyo
Robert Horvath Deva Blog

Vasile, said...

Da Biblio,

Dar CC, si-a primit pedeapsa,cu virf si indesat chiar mnai mult decit jartiera doamnei de Pompadur sau contesa de Salisbury sau de Udrea de Cotroceni , STEAUA ROMANIEI , este raspunsul clar al acestei echipe la telefonul rosu de pe masa presedintelui rapublicii.Ponta ce sa faca si el un catelus cuminte a contrasemnat!
Mare rusine !

Multi chiar si dumneata il acuza de multe , inca nefacute de eventualul presedinte Crin, da Doamne sa vina Antgonescu si sa-i trimeata la Bug!

Cit priveste cel mai potrivit ministru al culturii eu l-as fi propus pe dl. Ungureanu, indiferent care, pentru ca sa faca legatura cu romanii turnatori de afara cu cei din interior!

nimrod said...

:)

Norocul lui, că şi aşa, fără, are destulă bătaie de cap...

Bibliotecaru said...

@ vaisamar

:D

Nu ştiu ce să zic.

Nu ştiu ce să zic pentru că nu am înţeles foarte exact ce doriţi să spuneţi.

Bibliotecaru said...

De fapt astăzi nu prea înţeleg pe nimeni... Toată lumea are un limbaj prea încifrat. Probabil m-am rupt eu de realitate...

Vasile, said...

In Veda deasupra unui cuib de cuci
E prea facil ca sa deduci
Sau sa constati un lucru cert
Ca este si un individ numit Ro-Bert!

Bibliotecaru said...

Da, acum am intrat şi în Veda şi căutarea maksa, ieşirea din ciclul renaşterii...

Dualitatea este înrobitoare înainte de maksa şi după înţelepciune după realizare. (într-o traducere aproximativă)

ZeV said...

Felicitari, domnule Biblio pentru raționament și...curaj. ;)
Trăim vremuri grele, într-o perioadă în care susținătorii dreptei, iritați de opiniile diferite de ale lor, s-au cam deplasat consistent spre...zona roșie a acestei ideologii. Sper să fiu bine înțeles ce am vrut să spun. Apropo de acul vuumetrului ;)
Reiterez și aici, decizia mea de vota într-un anume fel, la referendum.
Până la urmă, nu sunteți un neînțeles la modul absolut și prin urmare, după părerea mea, nu v-ați pierdut timpul.
;)
PS
Mă întreb, cum vor reacționa papioanele, dacă, la Cotroceni, va veni domnul Antonescu (altfel decât în vizită) ?
Îmi răspund tot eu: vor ieși în stradă pentru a cere patronajul Parlamentului.
:))
PENIBIL. Nu avem telectuali autentici, din păcate, decât, aciuați pe ici pe colo, în afara spațiului public de autoritate. Morală.
;)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.