05 June 2012

Politicienii stăpâni şi mituiţi


Eu nu obosesc să fiu fascinat de afirmaţia constituţională "Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu."

Şi totuşi politicienii se simt "pe posturi" de parcă ar fi acasă. Este probabil un sindrom al celui care numără banii la muncă şi are impresia că sunt ai lui, "de luat acasă".

Vă amintiţi când doamna Anastase a coborât la tribuna Parlamentului cu nişte foi în mână... prin care susţine că "opoziţia" a fost mituită să iasă din sală la "numărarea" acelor voturi cu cântec? "Dovada" era dată de nişte bani dispuşi să treacă de la Bugetul de Stat la bugetele locale ale primăriilor PSD, PNL şi PC... Doamna Anastase, din calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost atunci dublată chiar de preşedintele României.
"Roberta Anastase are dreptate, PSD-ul a cerut bani. Altfel de ce sa spuna ca apara pensionarii, dar iese din sala. Daca vrei ceva stai si te lupti, nu iesi din sala. Dar nu-i treaba mea sa ma bag in ce fac parlamentarii", a spus Basescu, la postul public de radio.
(http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-ii-da-dreptate-lui-anastase-psd-a-cerut-bani-sa-voteze-legea-pensiilor-1043536)
Pe urmă a urmat momentul prin care cei de la USL l-au acuzat pe premierul Ungureanu că a cumpărat voturile parlamentarilor... mutând ceva fonduri de la Bugetul de Stat la primării.

Cu siguranţă vă amintiţi bătălia politică cu "cine a făcut" Podul Basarab sau Stadionul 23 August (că nu mai sunt sigur dacă este National Arena sau nu).

Nu se poate să nu ţineţi minte aceste scandaluri prin prisma căruia, dincolo de orice îndoială, se înţelege foarte clar că politicieni înţeleg că banul public poate (şi trebuie) folosit în interes propriu şi de grup.

Cea mai recentă afirmaţie de acest fel este afirmaţia doamnei Udrea.
Astăzi a avut loc inaugurarea uneia dintre numeroasele investiţii în infrastructura turistică pe care le-am iniţiat în timpul mandatului meu de ministru. De această dată este vorba de pasarela din staţiunea Mamaia, din faţa Hotelului Victoria, care permite accesul turiştilor la un debarcader pentru ambarcaţiuni de agrement. Este o investiţie cu atât mai importantă pentru mine cu cât banii, 4 milioane de lei, i-am dat lui Mazăre, cel care ţipă permanent împotriva mea!

Am văzut ştiri cu Radu Mazăre care a descălecat dintr-o şalupă şi s-a lăudat cu finalizarea proiectului său!

Că Mazăre nu m-a invitat la inaugurare este de înţeles pentru oricine. Dar nici măcar nu a amintit de rolul esenţial al ministerului, în contextul în care am tras de el doi ani să facă această pasarelă. Mai mult, ce să vezi, nu a binevoit să-i mulţumească nici măcar colegului său de coaliţie, ministrului Hellvig, pentru contribuţia MDRT.
(http://www.elenaudrea.ro/pasarela-din-mamaia-proiect-initiat-si-finantat-de-mdrt.html)
Ministrul i-a dat bani nu ştiu cărui primar?! Eu credem că ministerul acordă bani primăriei... Vedeţi înţelesul, ministrul a acordat banii, ca şi cum ar face-o din buzunarul propriu şi în interes propriu, o operaţiune de vânzare-cumpărare, şi i-a acordat nu unui "prieten de partid", ci "celui care ţipă împotrivă". Departe de mine gândul de a limita importanţa semnăturii unui ministru, nici nu pun asta în discuţie... eu nu vorbesc decât despre mentalitatea generală a politicienilor de a exercita funcţia în care este ales sau numit ca şi cum ar fi la dispoziţia sa.

Interesant este însă că în toate ştirile pe care le-am auzit eu a fost specificată suma (mai mult sau mai puţin exact) şi faptul că suma venea de la "Turism". Iată, de exemplu, ce spune MEDIAFAX:
Pasarela este amplasată în Marea Neagră, pornind de pe plaja din dreptul hotelului Victoria, prelungindu-se în apă pe o distanţă de aproximativ 420 de metri în larg şi finalizându-se printr-un debarcader pentru acostarea ambarcaţiunilor de agrement pentru turişti. Valoarea investiţiei a fost de patru milioane de lei de la MDRT, contribuţia Primăriei Constanţa fiind de 580 mii de lei.
Dar în aceiaşi ştire mai aflăm că domnul Mazăre a spus:
"Este prima dintr-un număr de pasarele pe care le vom face pe litoralul Mării Negre, o să mai construim încă două în Mamaia după care o să mai construim cu Ministerul Dezvoltării mai multe pasarele până în sudul litoralului. Nu este o invenţie a mea, aşa ceva există peste tot în locurile care au pretenţia că oferă un turism civilizat", a explicat primarul municipiului Constanţa.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/9704707/1/pasarela-mamaia-cristi-cimpoes.jpg?height=376&width=500
(mai multe pe http://www.mediafax.ro/social/pasarela-din-mamaia-a-fost-inaugurata-radu-mazare-aparitie-spectaculoasa-la-festivitate-galerie-foto-9704707)
Recunosc că aş fi preferat un dig care să oprească şi valurile puternice, poate şi înaintarea mări or restrângerea plajei... poate ar fi fost şi mai ieftin. Bănuiesc că stabilopodul (tetrapodul) mai este încă simbol al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

http://absolventi.utcb.ro/images/utcb_home.jpg
(http://absolventi.utcb.ro/)

20 comments:

Vasile, said...

Pasarela este un fas, a lui Mazare, iar suma este derizorie comparativ cu "partea" varsata la buget de industria Constantei de populatia celui de al doilea oras al Romaniei , de portul Constanta, cel mai productiv element economic al Romaniei!

Mazare a profitat politic de dezastrul adus asupra Romaniei de PDL, fara sa faca eforturi personale in redresarea acestei situatii , punctind populist cu pomeni electorale care ii vor asigura de la prostime inca un vot si inca unul!

In timp ce Mazare a construit o pasarela de doi bani la citeva sute de metri distanta a lasat ca vremea si valurile sa distruga o adevarata pasarela, o adevarata constructie de patrimoniu a orasului , a statiunii Mamaia. In aceiasi situatie dezastruasa se afla , cu buna stiinta acestui pseudo-primar toate locatiile de o arhitectura extraordinara interbelica.

Sa asisti cu buna stiinta la distrugerea propriului oras doar pentru a redeimensiona propriul capital politic este tot asa de penal ca si actiunile penalilor PDListi

Bibliotecaru said...

Recunosc că nu am mai fost în Constanţă... din timpuri imemorabile (adică atât de de mult încât nici nu ştiu dacă am fost vreodată). Marea Neagră nu am văzut-o din 1990... Recunosc că habar nu am ce mai e pe acolo, nici ce a fost, nici ce a mai rămas.

vib said...

@Bibliotecarul: iti zic eu: se atrag investitii straine sub forma de mall-uri in loc de capacitati de productie competitiva. Mall-urile aduc locuri de munca, dar nu ajuta la echilibrarea balantei comerciale.
S-a desfiintat transportul in comun pe curent electric si s-a trecut pe motorina. Vizionar, nu :D? Din experienta proprie: pentru 2-3 persoane care merg in comun, e mai ieftin si mult mai rapid cu o masina cu capacitate mica (sa zicem Matiz). Calatoria cu o magaoiae de aia inghesuita (culmea la cat de mare e!) luata la preturi exorbitante, fara prioritate fata de celelalte masini dureaza o vesnicie. Transportul in comun este cel mai bun exemplu pentru lipsa de inspiratie a lui El Comandante Mazare Guevara.
Se mai dau si pomeni electorale. Daca s-ar face locuri de munca in paralel, as schimba eticheta din "pomana electorala" in "solidaritate". Pana atunci eu ii zic pomana electorala.
Suntem printre putinele orase in care cainii vagabonzi au facut victime umane.
Ca sa punem capac, Vasile are dreptate: Constanta este jecmanita fara mila de autoritatile centrale si doar o mica parte din contributiile noastre se intorc. Conform viceprimarului intre 10-15%. Totul pe criteriu politic. Am ajuns sa vad partea pozitiva la o guvenare USL: pretul gigacaloriei. Deci fara libertate economica e cam greu sa ai libertate politica.
La capitolul sa zicem pozitiv: s-au facut ceva investitii in turism si s-au adoptat ceva masuri cu caracter social. Nu as putea sa cuantific succesul lor. Mamaia este o statiune vizitata, dar depinde cu ce compari: cu restul litoralului sau cu litoralul bulgaresc?
Alegerile care se apropie cu repeziciune prezinta acelasi tablou de cand votez eu, din 2000: se prezinta persoane, nu programe. Mai rau, persoanele prezentate sunt, putin spus, dubioase.

ZeV said...

Biblio
Nu ati fost nici pe alte litoraluri ??!
Mi se pare incredibil ca cineva, roman fiind, sa spună ca nu a fost la mare din 199o.
Am fost la Constanța aproape în fiecare an, din studenție încoace și voi merge acolo, atât cât mă vor ține puterile. Am mulți colegi constănțeni cu care am terminat facultatea la Iasi. Îmi plac bulevardele largi. Nu-mi place podul rutier de pe variantă, pe care nu-l reabilitează nimeni. ;)
Sincer, am trecut, odată pe la bulgari și am rămas cu un gust amar. În primul rând, limba lor mi se pare pur și simplu oribilă. În al doilea rând, oferta turistică și atmosfera de acolo sunt doar pentru sedentari cu bani. Nu ai ce face acolo, ești ca într-o grădină zoologică în care mănânci și bei ca prostul, în timp ce restul Bulgariei, cu polițiștii ei corupți cu tot și cu hoții de mașini, este dezolantă.
Pentru nimic în lume nu aș renunța la golful francezului de la Costineștiul studenției mele și la ,,aerul" de Vama-Veche.
La greci ? Bleahh...plaje cu pietre, sau, nispul (prea)fin ca nămolul și apă sărată de nu poți să intri decât în piscină.
Nimic nu se compară cu apa Mării Negre din golful meu, în care pot înota subacvatic cu ochii deschiși, sub clar de lună. E adevărat că nu suport aglomerația. Doar eu și soția și ici colo, la mare distanță, câte cineva, suntem, la orice oră, simultan în apă. Fundul de nisip moale înaintează mult în larg, și de-acolo, se vede epava.
Desigur că eu sunt un caz atipic. Dacă toți ar fi ca mine (care stau la gazdă de 30 de ani, îngropat în verdeața și foșnetul arborilor bătrâni), probabil că turismul all inclusive ar da faliment peste tot.
Mie îmi ajunge (pe plajă fiind) o roșie de grădină, o bucățică de caș proaspăt și o caisă ecologică din curtea gazdei. Minunat.
;)

Anonymous said...

Negoiţă Liviu huiduit de alegători, ridiculizat de Badea şi înjurat de mine, a trecut la represarii politice!
A OPRIT APA-CALDĂ-N CARTIER!
şi
A PUS-O PE LULUŞOR SĂ MĂ CHIZDUIASCĂ TELEFONIC!
Başca că m-a făcut şi de "JOASĂ SPEŢĂ"!
JOOOOOOOOOOOOOS NEGOIŢĂĂĂĂĂĂĂĂ!
JOOOOOOOOOOOOOS TIRAAAAAAAANUL!

Repostez comentariu care în mod sigur va fi din nou ciopârţit convenabil:
JOS CENZURA!

Mesaj nocturn pentru Luluşor:

Băăăăăăăă taci din gură că râde lumea de tine.
Măcar zgubiliticul ăla de Robert le-a babardit p-alea, dar Livache, om cu muiere luată pe buletin, îi ieşise ochii din cap la melc cât ia tras palme lu' dom' Mutu sub birou în timp ce vorbea cu Laura Andreşan!

Primarul Sectorului 3 a distrus-o psihic pe Laura Andresan!
Cu fata de limbric bolnavicios si obiceiuri de cotofana ciorditoare, primarul Liviu Negoita a devenit celebru atunci cand porno-vedeta Laura Andresan i-a dedicat un capitol in cartea sa, ”Barbatii la feminin”. E drept, muieratic si libidinos, Livache Negoita, pe care Basescu il voia candva premier, merita cu prisosinta titlul de barbat la feminin, mai ales ca Andresan a oferit destule argumente in ceea ce priveste ”virilitatea” lui de care se bucura de unul singur.In vremea cand inca se mai pretindea jurnalista, Laura Andresan s-a dus la Liviu Negoita pentru a-i lua un interviu si, in timp ce ea incerca sa-i puna intrebari epocale, Negoita, sub impușlsul imperios al unei inspiratii de moment, si-a descheiat prohabul si a purces la o partida de autosatisfacere intempestiva. Desi e obisnuita cu scenele cele mai deochiate, fapt care i-a si atras titulatura de ”profa de sex”, privelistea scarboasa pe care i-a oferit-o famelicul Livache a socat-o in asa hal, incat nu s-a mai dezmeticit nici pana in ziua de azi. Iata ce scrie Andresan: ”Barbatul ce odata m-a speriat este astazi un bun primar. Mereu am incercat sa uit acel penis... Intr-o zi, am batut un exhibitionist si un psiholog mi-a spus ca ma lupt cu acea imagine, de fapt. Eu lovind, apar, de fapt, o fetita ce odata nu s-a putut apara. De ce o apar? De umilinta, de frica. Si azi am invatat sa ma lupt cu exhibitionistii si sa ma lupt cu mine, sa-i inteleg in aceeasi masura. Sunt curioasa, domnule Liviu Negoita, a fost doar o slabiciune sau...?” Mai tarziu, la o emisiune TV, Laura Andresan l-a acuzat fatis pe Liviu Negoita ca a hartuit-o sexual! In loc sa-si ceara scuze, cum ar fi fost normal, Livache a tacut ca porcu-n porumbiste. Desi cartea Laurei Andresan a aparut in primavara lui 2009, hartuitorul exhibitionist n-a facut nimic de atunci pentru a se apara si nici n-a chemat-o pe Andresan in fata instantei, pentru calomnie. Asta inseamna ca tot ce a relatat porno-scriitoarea in cartea sa despre Livache este adevarat, iar acesta, fiind de meserie avocat, stie ca nu are argumente pentru a se apara. Probabil ca, pastrand tacerea, Negoita incearca sa evite o si mai mare umflare a scandalului, caci apropiatii sai spun ca ar suferi de hepatita C, care se ia prin contact sexual cu prostituatele cele mai ieftine si care il impiedica pe Livache sa-si faca treaba la primarie. Pentru un scandal asemanator ca acela dintre Livache si Andresan, un presedinte al SUA, Bill Clinton, a fost nevoit sa-si ia adio de la functie. In Romania, neispravitii psihopati ca Liviu Negoita sunt bine mersi, lasati sa-si vada mai departe de preocuparile lor bolnave.

Anonymous said...

Continuare
Bă-i Luluşor, io şi când eram în armată când mi se făcea de exerciţii sexuale dădeam buzna la popotă o băgam pe popotăreasa şefă cu capul în rastelul de oale şi-i trăgeam de zdrăngăneau oalele ca la cutremur!
Ce draci bălţaţi mă vrăjejşti tu cu "distincţia" şi "eleganţa" lui?
S-a intors lumea asta cu curu-n sus?
Acum eşti distins şi elegant doar dacă te masturbezi în faţa unei muieri?
Băăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăăă!
VOI V-AŢI ŢICNIT CU TOŢIIIIIIIIIII?

Ai uitat cum mă mieunai dimineaţa la telefon:
- Vai Sebişoru' meu scump şi drag, dar ce fac ăştia aici în mijlocul Bucureştiului? Vor să dărâme blocul? Că iar m-am trezit în zornăit de geamuri, tremurat de podele şi bubuituri de pickamer!
Şi cum îţi răspundeam eu?
- Stai puiule liniştită că e blocul nou şi rezistă! În mod sigur iar a pus-o Livache de vreo modernizare, că deh, esteticele nevestei costă scump nu glumă!
Ai uitat că într-un an au asfaltat străduţa aia de 8 ori?
Şi au spart canalul ăla nenorocit de 4 ori?
Şi că erau numai tranşee prin faţa blocului de ziceai că eşti pe front la Verdun?
Ai uitat cum dădea ţigănuşul ăla mic telefon şi pac apăreau hingerii lu' Prigoană şi se puneau pe săltat maşini?

Eheheeeee, păi băi fata dementului, dacă tu ai uitat, EU N-AM UITAT!
Apropo!
Ţi-a plăcut faza cu maşina şi megafonul care urla "Votaţi Negoiţă" pe fondul imnului PDL?
Tare nu?
Hihihihi........
Hai gata cu bârfa şi fugi la treabă!
Că mâine iar vine stăpâna Monica beată precum un plutonier de companie şi vă aliniază pe toate blondele!
Hahaha ce Rejină ai fost şi ce slujnică ai ajuns!
:) :) :)

Hahaha Badea?
Pui pariu că dacă se apucă Badea de făcut caterincă în secţia de votare (şi mai mult ca sigur că va face caterincă) nici dracu nu-l mai votează pe Liviu Negoiţă?
Ce-ar fi să se pună Badea pe făcut mişto şi aşa ca din întâmplare să vină o dubă cu vreo doi-trei mascaţi să-i pună cătuşele şi să-l umfle pe Badea?
Şi eu cu nişte hojmalăi să ne punem pe zbierat:
HUOOOOOO POLIŢIE POLITICĂ!
JOS DICTURAAAAAAAAAAA!
NEGOIŢĂ LIVIU A DAT ORDIN SĂ FIE ARESTAŢI OPOZANŢIIIIIIIII!
Păi nu vă aleargă babele cu măturoaiele prin cartier?
Şi n-aruncă moşii cu bolovani după voi?
Mai dau şi golanii din cartier c-o petardă-două şi gata bal-mascatu'!
Eeeeeee ce zici?
Şi să mai fie aşa ca din întâmplare şi-un car de reportaj!
Ca să vadă toată Terra cum vrea un primar PDL-ist să câştige alegerile!

Deci?
Tu cu cine ţii?
Cu labagiul care o înjura pe Udrea pe la toate colţurile sau cu mine Sebişoru' tău scump şi drag?
:) :) :)

JOS LIVIU NEGOIŢĂ!
AFARĂ CU EL DIN PRIMĂRIE!

Anonymous said...

CitIţi aici cum firava Laura Andresan a fost A FOST DISTRUSĂ PSIHIC DE LIVIU NEGOIŢĂ!

http://www.express-press.ro/content/primar-2580/

ZeV said...

Stai liniștit. Va câștiga, oricum, Negoiță.
;)

ZeV said...

Biblio
Sunt foarte de acord cu dvs când spuneți:
,,politica este incapabilă să pună la conducerea unei societăţi un specialist "pe bune" şi fără raţiuni "politice" care să-şi facă treaba pe o mie de euro? "
Întrebarea este corectă, dar va rămâne, în capitalism, pur retorică.
Nici un politician nu va reuși performanța de a găsi un specialist apolitic dispus să gestioneze o campanie națională, cu una mie de euro per lună.
Dvs domnule Bibliotecar, nu vă supărați că vă spun, dar visați cai verzi pe pereți. De aceea sunteți atât de deprimat. V-ați născut cu un milion de ani mai devreme.
;)

Anonymous said...

Re ZeV

Trăim-vedem, trăim-vedem cine câştigă!
:))))))))))

Bibliotecaru said...

@ vib
Păi şi atunci de ce iese tot timpul Mazăre fără să-l doară capul, fără nici un ajutor din partea partidului din care face parte...?

Bibliotecaru said...

@ ZeV
Nu am fost nici măcar în concediu în altă parte...

Bibliotecaru said...

@ demneura
Eu cred că domnul Liviu Negoiţă e supărat de sondaje...

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Nu sunt eu specialist, dar dacă aş fi aş accepta să salvez orice obiectiv economic românesc de la piere pe mult mai puţin decât 1000 de dolari... atât cât să-mi acopăr cheltuielile cu transportul şi hainele. Asta doar aşa, din patriotism... pentru mine patriotismul nu este desuet. Să mă uit la ţara asta cum piere în timp ce stau să-mi număr banii? Niciodată. Numai alienaţii cred că pot face bani pentru ca apoi să trăiască bine într-o ţară muribundă economic, sper că nu sunt atât de alienat social încât să cred în aşa ceva.

Nu vă pot da un nume şi un pronume, dar cu siguranţă că există pentru orice obiectiv naţional, începând cu Poşta şi CFR-ul, că reprezintă subiectul zilei, nişte oameni care ar putea asigura performața pentru numai 1000 de euro sau mai puţin. Când însă partidele pun acolo "ştiu şi eu ce necolaiciuci"... ei nu se aşteaptă ca lucrurile să meargă bine ci să fie bine supuse procesului de devalizare.

Specialiştii există, ei nu sunt însă numiţi pentru că nu sunt şi slugi.

epolitikon.wordpress.com said...

Deci concluzia este ca Udrea moare de ciuda ca n-a invitat-o Mazare :).
Oare nu a aflat ca lui Mazare ii plac doar prospaturile :)?

Bibliotecaru said...

Dar nici Mazăre nu murea să o fi invitat... Este nevoie de atât de puţin pentru civilizaţie şi bun-simţ.

vib said...

@Bibliotecarul: parerea mea este ca avem primarul pe care il meritam in Constanta :D. Problemele pe care le-am mentionat li se par niste mofturi celor cu care am discutat. Asa ca prefer sa imi vad de treaba :).

ZeV said...

Un moment, domnule Bibliotecar..
Cum adică, nici în concediu, nu ați fost în altă parte ?
Motivul este sănătatea fizică ?
Sper că nu sunt indiscret. Prin urmare, răspundeți doar dacă doriți.

Bibliotecaru said...

@ vib

Problema este impotenţa. Ştiţi că în anumite cazuri nici cu Viagra politicienilor (alegerile) aceştia nu mai sunt în stare de nimic. :D

La început primarii s-au repezit cu asfaltarea străzilor, cu canalizarea, câini vagabonzi, locuinţe, curăţenie... Acum nu mai crede nimeni astfel de promisiuni.

Bibliotecaru said...

@ ZeV
Niciodată lucrurile nu sunt simple, sunt multe şi comasate. Câte un pic din fiecare.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.