27 June 2012

"România şi Reforma Politicii Agricole Comune. Impact şi Oportunităţi"


Sunt dintre cei care cred că agricultura este singura şansă a României de ieşire din criză. Iată de ce o dezbatere cu o temă aşa de generoasă mă bucură... M-ar bucura şi mai tare ca după dezbatere să văd cum agricultura românească ajunge la o pondere importantă în PIB, poate chiar şi peste 50%, de ce nu.




http://dacianasarbu.files.wordpress.com/2012/06/decastro.jpg?w=604&h=907
(Paolo De Castro, Presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European. http://dacianasarbu.wordpress.com/2012/06/26/presedintele-comisiei-de-agricultura-din-parlamentul-european-la-dezbaterea-romania-si-reforma-politicii-agricole-comune-impact-si-oportunitati/#comments)

2 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Probabil te referi la agricultura pe mina a 10-15 mari latifundiari,lucrata efectiv de un milion de chinezi!

Hai sa vedem cit primeste un lucrator roman cu ziua ,pentru o munca incerta si de proasta calitate.

Clacasii cei angajati de persoanec particulare primesc 50 lei pe zi, pachet de mancare, pachet dec tigari sau cinzeaca la capatul randului.
Cei platiti de societati primesc circa 500 de lei/zi impozabili si sporuri , de exemplu pe butuc cau pom cules dec rod.
Cum nu mai merg botnite si lanturi la picioare toti fura din Rod , de la griu la ovaz la porumb ,mere ,pere,struguri....cu traista cel putin in aceiasi valoare cu suma primita oficial.

Deci la 100 de zile agricole angajatorul plateste cca 1 miliard mana de lucru necalificata,50 milioane combustibili,inchirieri agregate 20 milioane, personal tehnic si administrativ cca 20 de milioane
plati arende, impozite 200 de milioane ,pierderi asumate 20.

In an bun , ex.2011, productia per total griu+Orz-porumb-oleaginoase ar induma 14 milioane tone la un pret mediu de 104 euro/to ar insemna toata productia Romaniei 1.5
miliarde.

Gratie subventiilor APIA doar marii latifundiari, sau mai bine spus raportarilor eronate ale acestora, s-a nascut o patura de privilegiati care inseala statul si sisdtiga din agricultura si restul ...ceilalti care fac agricultutrra de subextenta!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Uneori câştiţi mai mult cu 3 hectare de vie pe care ţi le munceşti mai mult cu mâna, dar scoţi un vin de 500 de dolari sticla... decât scoţi din 1000 de hectare de vie pe care o munceşti mecanizat dar scoţi un vin de 2 dolari sticla.

De când cu agricultura organică, mici fermieri şi chiar gospodăriile individuale au o şansă.

Cine produce 20 pui pe zi într-un mod organic... poate să supravieţuiască el şi familia lui.

România are de ales între o agricultură la un potenţial de 30% şi una la un potenţial de 80% sau 90% din care agricultoru să nu câştige mare lucru, dar îndeajuns pentru supravieţuire.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.