12 June 2012

Tehnologie nouă la viteză mică


În industria IT, tehnologia evoluează mai încet decât exploatarea tehnologiei. Este imposibil să nu vedeţi că mai nou imaginile TV nu mai au calitatea de altă dată, mai ales în cadrul transmisiunilor în direct, deşi teoretic tehnologia a îmbunătăţit calitatea de zeci de ori. Motivul? Existe o problemă la nivelul comunicaţiei care nu ţine pasul cu tehnologia. Astăzi am văzut pe unul din posturile de ştiri promovarea unor noi funcţii pe facebook-ul dedicat postului.

Ştiţi ce am observat?

Specialist în IT încărcase în prealabil paginile şi, desigur, lucrurile mergeau foarte repede pentru că totul era deja încărcat. La un moment dat a dat însă, din greşeală o comandă ce trebuia să deschidă o pagină de pe "feisbucul" lor şi... câteva secunde pagina a rămas albă. A schimbat rapid pe o pagină deja încărcată, nu îndeajuns de repede pentru a se vedea că lucrurile nu merg deloc repede.

Păi dacă la transmisiile unei televiziuni lucrurile merg atât de prost, să fiu eu mirat că nu pot să văd cumsecade un videoclip pe youtube? Dacă reuşesc să dau pe rezoluţie minimă, respectiv 240, uneori pot să văd cumsecade cam un minut de film pe youtube urmat de un minut pauză pentru ca procesorul să se răcească. Dacă însă filmuleţul nu are rezoluţie aşa de mică sau internetul nu este într-o zi foarte bună, nici vorbă să pot vedea ceva. Despre celelalte filmuleţe, altele decât youtube... "de morţi numai de bine". Bufferul este aşa de greu încărcat că durează 30 de secunde pentru 5 secunde de film, imaginea se blochează, PC-ul se blochează... Rău.

Întrebarea mea este... ce idiot dezvoltă un produs software atât de complicat şi de consumator de resurse încât aplicaţia este blocată de insuficienţa resurselor. Eu am văzut, la un moment dat, foarte bine şi fişierele youtube şi oricare dintre filmuleţe... acum însă nu mai pot să le văd pentru că ele au o rezoluţie mult prea mare pentru posibilităţile conexiunii internet şi pentru capacitatea PC-ului meu de a procesa informaţia (procesorul sare peste 70% în câteva secunde). Cum înainte lucrurile mergeau bine şi acum prost?... înţeleg că ceva este totuşi fără rost. Poate altora care au condiţii mai bune (totuşi cine?) astfel de lucruri le funcţionează ceva mai bine... dar de ce să nu fie lăsate ele astfel încât să meargă bine şi la mine?

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5bhhhJFpm1owslIXp9JHSKw10t8vekVjeQ4PlWE5V58L1nteXubJ8ccpNIoqQYqSlar006H3MJSOsb-bsCf4P2VNRuU8G6E2ceUfNmNXEP2eIic2GLdnq6_qOBO8WrVGua4s9kMkUxJMf/s400/slow+internet.jpg
(http://www.learntricks.in/2012/02/browse-websites-fast-on-slow-internet.html)

Şi totuşi unde aş putea să protestez pentru faptul că nu receptez în condiţii normale internetul, pe cine aş putea să învinovăţesc că acesta funcţionează numai în condiţii de top în ceea ce priveşte hardware-ul IT şi al conexiunii INTERNET.

- Glumiţi? Ştiţi cine sunt eu? Sunt cetăţean european şi am drepturi!
- Ete fleoşc!

8 comments:

vib said...

@Bibliotecarul: hmm, pai daca e problema de conexiune, as zice ca trebuie vorbit cu ISP-ul. Depinde si ce abonament ai, etc. Daca e problema de la site, atunci cred ca trebuie trimis un mail la administrator. Poate au mai avut si altii problema asta si poate o pune pe lista de prioritati. Daca e problema de hardware, atunci probabil e timpul pentru o investitie :D. Internetul nu e chiar cel mai ieftin mediu de comunicare, mai ales cand e vorba de continut mai pretentios.

Vasile, said...

Biblio ,

Chestia cu tehnologia imi declanseaza niste reactii.

Local PDL numeau pe criterii politice asa zisi manageri care proveneau din cu totul si cu totul alte profesii, de exemp0lu. sefii unor firme de paza, probabil lupii de paza la oi,oameni din servicii
administrative adica birocrati de profesie.

Cei noi petecesc si ei sacii gauriti tot cu oameni politici , mai nou cu proprietari ai unor firme cu obiect de activitate alta decit profilul intreprinderii din IT de exemplu!
Adica chestia cu ce are ....cu prefectura!

Bibliotecaru said...

@ vib

Pot admite că eu am o probleme de PC (e de prin 2000, dacă nu mai vechi), pot admite că am o problemă cu internetul (am cel mai ieftin abonament), pot admite că este şi de la site... Vă explicaţi însă de ce televiziunile comerciale cu transmisii digitale nu pot să facă o transmisie directă pentru că ba au defazaj pe sunet, ba imaginea pierde bufferul şi începe să se vadă "cu pătrăţele"... Acolo vorbim nu de PC-uri ci de servere dedicate, de cele mai înalte tehnologii, transmisii 4G pe linii dedicate... şi aşa mai departe.

Este o boală veche. Dacă ţineţi minte, niciodată un joc nou nu rula bine pe un PC nou. Nu este normal. La fel se împinge evoluţia Mozilla, messenger, flash, JAVA... şi aşa mai departe în sensul blocării PC-ului.

Şi toate sunt făcute astfel încât să nu poţi să stai cu programele care merg bine pe PC, pentru că te miri ce prostioară nu merge decât cu cel mai nou sistem de operare, cea mai nouă versiune de nu ştiu ce program... si te trezeşti că nu mai poţi să-şi verifici emailul.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Sigur, aveţi dreptate...
Numai că eu acum mă refeream nu neapărat la "stat", ci în general.

Vasile, said...

Biblio,

Eu am sugerat ca sunt off topic "tehnica care declanseaza reactii"!

Bibliotecaru said...

Da. Şi eu v-am dat dreptate la ceea ce aţi spus. :D

vib said...

@Bibliotecarul: cred ca e vorba de incompetenta, termene limita prea scurte, complexitate din ce in ce mai mare etc. Ca la un model de masina aruncat prea repede pe piata, probabilitatea sa consume mai mult si sa se strice mai rapid este destul de mare. Unde mai pui ca multe dintre aplicatiile pe care le folosim pe Internet sunt oferite gratuit, deci echipele care se ocupa nu sunt finantate discretionar.
Eu folosesc Fedora ca sistem de operare si de cand am facut ultimul update Flash player-ul se blocheaza la majoritatea site-urilor dupa 2-3 secunde de streaming. Doar Youtube merge ca lumea. Cu siguranta nu au testat suficient si s-au grabit sa arunce update-ul pe net. Nu pot tipa prea tare pentru ca e gratuit :). Daca devine enervant, as putea trimite un mail la echipa de suport si sa le explic ce problema am si in ce conditii apare. Fiind vorba de o situatie dinamica trebuie sa tii pasul in permanenta. Derapajele sunt o chestie de "cand" nu de "daca".
Poate fi vorba si de ghinion. Eu m-am plimbat o luna de zile pe la un distribuitor de componente pana s-au convins ca un harddisk pe care tocmai ce il cumparasem de le ei e defect. Mereu exista o probabilitate cat de mica de defectiuni/buguri. Cel mai stresant e cand ti se intampla chiar tie :D.

Bibliotecaru said...

Nimic nu este gratuit... :D

Nici măcar bugurile...

Adevărul este că nu prea ştim ce se întâmplă în mod exact în PC-urile noastre.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.