10 June 2012

Spania a luat-o pe drumul Greciei


Sigur, multă lume se aştepta deja la acest lucru, Spania dădea de mult timp semne de oboseală. Şi aici "beneficiarul" este sistemul bancar şi mai puţin cetăţenii. Cine primeşte este relativ clar, pentru că banii se pot identifica în traseul lor... cine oare plăteşte?
Spania va cere "un ajutor financiar european" pentru a-şi redresa sectorul bancar, conform unui anunţ de sâmbătă al ministrului Economiei, Luis de Guindos, cu ocazia unei conferinţe telefonice a Eurogrupului.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1686/9727477/1/spania-ministrul-economiei-afp.jpg?width=400
(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest ajutor financiar va fi dirijat către (fonduri publice spaniole de ajutor ale sectoarelor) Frob, iar Frob va injecta aceşti bani în băncile care vor cere", a declarat ministrul în timpul unei confernţe de presă, fără a specifica valoarea acestui împurmut, menţionând însă că nu există condiţii de reforme economice "în afară de sectorul financiar, condiţiile vor fi impuse băncilor, nu societăţii spaniole".

"Acest lucru nu are nimic de a face cu o salvare", a precizat ministrul, menţionând că ajutorul va fi dirijat către "30 la sută (dintre bănci) care sunt în dificultate", şi identificate prin raportul FMI făcut public vineri.

Raportul a indicat nevoi ale băncilor spaniole estimate la aproximativ 40 de miliarde de euro, dar valoarea ajutorului ar putea ajunge "la aproximativ 100 de miliarde", conform unei surse guvernamentale europene.

Madrid aşteaptă rezultatele auditelor din partea germanilor de la Roland Berger, şi americanilor de la Oliver Wyman, pentru a îşi formula cererea de ajutor, rapoarte care vor fi primite cel târziu pe 21 iunie de către Guvern.

Acest ajutor va fi considerat ca "îndatorare publică" spaniolă, care va creşte astfel, "şi va trebui neapărat rambursat", a declarat Luis de Guindos.

(http://www.mediafax.ro/economic/spania-a-cerut-ajutor-financiar-european-pentru-sistemul-ei-bancar-9727477/)

Interesant este cât de mult a început să semene politicienii europeni cu politicienii României, încep să cred că am fost prea aspru cu tâmpeniile pe care politica românească se încăpăţânează să le facă. Vi se pare că jignesc politicienii spanioli? Păi ia uitaţi ce spunea acelaşi ministru Luis de Guindos...

Spania nu intenţionează în viitorul apropiat să solicite asistenţă financiară pentru băncile care se confruntă cu probleme, fiind nevoie de rezultatul auditului sistemului bancar înainte de a se adopta noi măsuri, a declarat astăzi Luis de Guindos, ministrul Economiei, transmite Reuters.

"Categoric nu am discutat astăzi nicio intervenţie în băncile spaniole", le-a declarat reporterilor Luis de Guindos, la Bruxelles, unde urmează să se întâlnească cu Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă.

Luis de Guindos a explicat că Spania aşteaptă rezultatele raportului FMI privind situaţia sectorului bancar, care urmează să fie publicat în 11 iunie, şi apoi alte rapoarte din partea auditorilor independenţi.

"După aceea, şi numai devreme de 10-15 zile, vom avea raportul auditorilor independenţi ... care credem că vor fi asemănătoare cu cel al FMI. Atunci va adopta decizii guvernul în privinţa recapitalizării băncilor", a afirmat oficialul spaniol.

Întrebat dacă Spania se pregăteşte să ceară ajutorul UE, Luis de Guindos a răspuns: "Nu pregătim nimic ... avem o hartă".
(http://www.evz.ro/detalii/stiri/spania-nu-avem-nevoie-de-ajutor-de-urgenta-pentru-salvarea-bancilor-985255.html)
Cred că profesionalizarea politicienilor va fi mult mai greu de obţinut decât am crezut eu iniţial.

3 comments:

ZeV said...

Nu e o problemă de politicieni , ci de sistem. Capitalist, sau non-capitalist.
Buna dimineata

Bibliotecaru said...

Păi şi în societatea socialistă tot cam aceleaşi probleme erau...

ZeV said...

Cine vorbeste de socialism ?
Am spus NON-CAPITALISM.
;)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.