23 June 2012

Cum de am intrat în asta?


Lucrurile merg prost în Europa, dar asemeni motociclistului care vede zidul că se apropie şi accelerează în loc să frâneze în speranţa că va trece prin zid, şi Europa accelerează atunci când vede că instabilitatea creşte. Lucrurile în UE merg spre federalizare, suveranitatea noastră se duce pe Apa Sâmbetei. Poate că ceva se naşte şi de aici. Domnul Băsescu ar putea să fie preşedintele Europei şi să mai câştige ceva imunitate. Nu cred că ar fi o problemă să-i prostească pe europeni ca fiind singurul cetăţean din UE cu o "imunitate totală" aplicată corespunzător, doar ne-a prostit pe noi cu atâta uşurinţă şi, vorba ceea, românu' e mai dezgheţat decât îmbuibaţii de mulţi ani de vreme bună. Iată ştirea:
Soluţia pentru a depăşi criza este să avem "mai multă Europă şi nu mai puţină", a afirmat vineri cancelarul Angela Merkel la încheierea unui summit Italia-Franţa-Germania-Spania la Roma.

"Trebuie să dăm un semnal şi să ne apropiem într-o uniune politică. Vrem să lucrăm la o uniune politică mai importantă", a insistat aceasta.

Preşedintele UE Herman Van Rompuy a fost desemnat să pregătească un raport cu privire la modalităţile de sporire a integrării în cadrul UE.

Uniunea Europeană înaintează către federalism cu paşi mici şi fără să folosească această denumire (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

În concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE în cadrul summitului de la 28 şi 29 iunie la Bruxelles, el "este foarte ambiţios, cu idei concrete", a declarat pentru AFP un oficial european.

"El îşi bazează această integrare pe o uniune economică, o uniune bancară, o uniune bugetară şi o uniune politică".

Şeful guvernului italian Mario Monti, de orientare federalist, susţine de asemenea acestă abordare. "Pentru a ieşi în bune condiţii din această criză a zonei euro şi a economiei europene, avantajul integrării este necesar", a declarat acesta vineri.

"Cu o Europă federală nu am mai avea această discontinuitate în procesul decizional", susţine ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero.

Însă federalismul este "un concept foarte sensibil în unele state", deoarece acesta înseamnă cedarea unor părţi a suveranităţii naţionale către instanţe superioare europene, avertizează un oficial european.

Marea Britanie nu vrea să audă despre acest subiect. Franţa este la rândul său foarte reticentă la orice pierdere a suveranităţii.

Nu va fi "niciun transfer de suveranitate fără ameliorarea solidarităţii", a avertizat de asemenea preşedintele Francois Hollande în cadrul unei conferinţe de presă comune la Roma.

"În Europa este mereu un mare entuziasm pentru împărţirea greutăţilor, dar multe rezerve când este vorba de cedarea suveranităţii la scară europeană", declară anturajul cancelarului Angela Merkel.

Aceste rezerve sunt luate în considerare. "Cuvântul federalism nu a fost folosit în documentul pe care îl va prezenta Herman Van Rompuy, pentru că nu trebuie să trezim demoni vechi", a explicat un oficial european.

"Preşedintele Francois Hollande nu vrea să reînvie" rănile deschise în Franţa după eşecul referendumului privind Constituţia europeană în 2005, a adăugat acesta.

În Olanda, unde alegătorii au respins de asemenea proiectul de Constituţie europeană, alegerile legislative anticipate sunt prevăzute la 12 septembrie "iar dezbaterea nu trebuie să se întoarcă spre" viitorul instituţional al UE, a insistat acest responsabil european.

"Construcţia europeană este o suită de compromisuri", aminteşte acesta. Ea include deja elemente de federalism precum BCE şi Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), a subliniat acesta.

Francois Hollande preconizează avansarea "etapă cu etapă". El a reamintit acest lucru în cadrul reuniunii de la Roma. "Renunţarea la suveranitate se va construi în funcţie de mecanismele de suveranitate pe care le vom putea găsi", a afirmat el.

Această politică a etapelor s-ar aplica euro-obligaţiunilor solicitate de Paris. "Această distribuire comună a datoriilor necesită neapărat o mai mare integrare politică şi va necesita cu siguranţă mai mulţi ani", a explicat premierul francez Jean-Marc Ayrault pentru săptămânalul german Die Zeit.
(http://www.mediafax.ro/externe/uniunea-europeana-inainteaza-catre-federalism-cu-pasi-mici-si-fara-sa-foloseasca-aceasta-denumire-9775135)
Cum era cântecul românilor de altă dată...

Hai sa ne unim popoare
In lupta cu mic, cu mare
Sa traim liber sub soare
Fara arme nucleare

Sa strigam cu totii iara,
Cei ce vor razboi sa piara,
Sa fie flori pe campie
Si-o lume de omenie!

Iarna rea din holde piara,
Din lume ura dispara,
Toti cei cu inima buna -
Est si Vest – mana in mana.


Se potriveşte şi astăzi, strecurat între ceva bani care "salvează" Europa de criză şi planuri de scut antirachetă împotriva armelor nucleare din Iran...

16 comments:

ZeV said...

Am retinut ca semnificativ urmatorul fragment:
,,"În Europa este mereu un mare entuziasm pentru împărţirea greutăţilor, dar multe rezerve când este vorba de cedarea suveranităţii la scară europeană", declară anturajul cancelarului Angela Merkel."
COMENTEZ: Asa e.
;)

Bibliotecaru said...

Păi da, că cei care manevrează greutăţi mai iau uneori şi steroizi, pentru mărirea muşchilor... steroizii provoacă însă impotenţă şi o minte mai înceată... sau cel puţin aşa am auzit şi eu. :D

Anonymous said...

Băgaţi nasul aici ca să vă distraţi şi să înţelegeţi de ce unii sunt predestinaţi să fie looseri.

http://demneura.blogspot.ro/2012/06/din-ciclul-gura-pacatosilor-adevar.html

Hihihihahahahuhuhu

Anonymous said...

Ai auzit ultima trăsnaie Biblio?

Că europenii vor să pună la muncă ţiganii!
Hahahahahihihihuhuhuhu

Bibliotecaru said...

Eu mi-aş dori să pună la muncă românii... Ce bine ar fi!

ZeV said...

Bibliotecaru
Buna dimineata
In Germania se manifesta in plan politico-decizional, aceleasi partide si asocieri de partide, bine cristalizate dpdv doctrinar, dar convergente in nodurile de retea ale interesului national.
Ceea ce se intampla in Romania este o nebunie...o demență (nu mă refer la bloguri n.r.) care subminează pe față interesul public. Originea acestui fenomen toxic pentru Romania este la Cotroceni.
De aceea, pentru a (re)ajunge la un relativ echilibru, speranta mea este legata de Vasile Blaga si mai putin de....Mircea Toader, un politruc șters și netelegenic, foarte potrivit pentru o functie de portar in Modrogan.
Credeam că glumiți, dar văd că vorbiți cît se poate de serios.
;)
Actuala opoziție are nevoie de reconstrucție pe baze realiste PORNIND DE LA INTROSPECȚIE ȘI NU DE LA ATACURI PENIBILEIMPOTRIVA LUI VICTOR PONTA, INSTIGATE DE LA COTROCENI !
Dacă am să-l văd pe Traian Băsescu îngrijind flori prin gradina Cotrocenilor, în timp ce Ponta se va fi deplasat la Bruxelles, abia atunci voi spune că a început procesul de normalizare și asanare a vieții politice românești.
;)

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Sper că nu vă imaginaţi, nici un moment, că domnul Blaga va rupe relaţiile cu Traian Băsescu. A spus-o şi la TV că nu o va face.

Stimate domn,
Liderii politici puternici conduc lucrurile fie spre un totalitarism agresiv, fie spre o bătălie a găştilor la fel de agresivă. Liderii politici puternici sunt dăunători.

Venirea la cârma PDL a domnului Blaga nu va face nici un fel de schimbare în partid. Este absolut egal pentru PDL dacă Gruparea Boc se lupta cu Gruparea Blaga sau invers.

Domnul Mircea Toader, tocmai pentru că nu există o Grupare Toader, poate linişti foarte mult lucrurile. Mai mult, Mircea Toader are o calitate foarte rară în politica românească (o mai avea şi domnul Tăriceanu prin 2005, după care a început să o piardă), nu răspunde la atacuri cu atacuri, domnia sa face eschive şi aceste eschive sunt atât de bune încât dezamorsează conflictul. Mircea Toader are un fel de bună creştere calmă... nu ştiu cum să zic altfel.

Domnul Toader are ceva păcate, chiar şi în cazul "numărării voturilor" (şi în general în fraudarea principiilor în parlament), totuşi calitatea sa de împăciuitor este extrem de importantă.

De aceea, după părerea mea, este cel mai nimerit lider al momentului, singurul pe care l-am găsit capabil să adune PDL-iştii mai cu bun simţ în jurul domniei sale.

Desigur, eu nu cunosc PDL din interior... dar asta este impresia mea "de dinafară".

ZeV said...

Biblio
Un parteneriat egal si institutional asumat cu demnitate si conservarea propriei personalitati, NU INSEAMNA RUPTURA intre cei doi lideri politici.
Dimpotriva, ar fi si spre beneficiul celor doi si, nu in ultimul rand, al natiunii, in ansamblu.
Nu dvs vorbiti, mereu, de unitate in diversitate avand ca pivot ,,interesul national" ?

ZeV said...

...PS
Va asigur ca odata ajuns la putere (la nivelul PDL n.r.) nu va exista nici un conflict intre grupari adverse.
Cel mult, vor fi aplatizate excese excentrice de tupeu udris si/sau macovist.
Dvs, STIMATE DOMN, mai faceti o confuzie. Il asimilati pe domnul Boc cu un prezumtiv centru de forta, iar pe domnul Toader, cu un pacificator. In realitate, acest rol a fost indeplinit tocmai de...Emil Boc, cu rezultatele care se vad. Un nou Boc, personalizat de Toader, nu ar rezolva nimic.
Si inca ceva : Vasile Blaga este un foarte bun negociator, atau IN INTERIORUL CAT SI IN AFARA PARTIDULUI. Forta are conotatiile ei...adevarata Forta, este doar una.
;)

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Stimate domn,
Interesul naţional înmagazinat de activitatea partidelor politice este dată de Constituţie şi lege.

Citind deci Constituţia şi Legea Partidelor Politice identificăm următoarele roluri:

A.Partidele politice pregătesc specialişti în guvernare pe care apoi îi furnizează, drept candidaţi, la alegeri. Cu alte cuvinte, existenţa partidelor politice garantează existenţa unor specialişti în administrare la nivel naţional şi local. Astfel cineva care alege în cadrul unui scrutin nu ar trebui să fie îngrijorat de capacitatea candidatului de a funcţiona pe postul respectiv, el ar trebui să fie preocupat strict de identificarea voinţei sale politice cu voinţa politică a cetăţenilor-candidaţi susţinuţi sau nu de partide politice.

B. Prin aparatul de lucru al partidelor politice, partidele sesizează apariţia unor probleme sociale, semnalează aceste probleme cetăţenilor, provoacă o dezbatere publică, identifică soluţii specifice şi supune soluţia aprobării de către cetăţeni prin mecanismul democrat al alegerilor.

C. Partidele fac în permanenţă legătură între cei ce ocupă posturile statului şi realizează guvernarea şi cetăţeni.

D. Doctrina partidelor asigură o predictibilitate a stării societăţii, o guvernare programabilă, şi o coerenţă a măsurilor de guvernare.

Unii mai dau şi alte funcţii ale partidelor, dar eu cred că sunt de fapt obţinute din acestea patru.

Bibliotecaru said...

Membrii de partid nu sunt însă altceva decât cetăţenii, nu au mai multe drepturi, foarte rar se întâmplă să aibă mai puţine drepturi sau imunităţi.

Cât timp membrii de partid îşi urmăresc propria voinţă politică iar activitatea lor nu urmăresc să obţină altceva decât orice simplu cetăţean... este OK.

În momentul în cere cineva se foloseşte de poziţia sa în stat sau în societate pentru a-şi construi o structură de avantaje superioară simplului cetăţean... vorbim despre un interes personal sau de grup ilicit.

ZeV said...

...Pana si triada Preda, Voinescu, Macovei, care ne anunta, bineinteles pe bloguri, prin vocea inconfundabila a domnului profesor & europarlamentar, că, va initia o motiune, recunoaste ca solutia optima, in aces moment, este Vasile Blaga. Vasile Blaga este expresia echilibrului ferm si decent.
Desigur, s-au retras elegant, in ambalajul telectualist de rigoare, afirmand ca motiunea lor si a lui Vasile Blaga sunt echivalente. ;)
Acum, dvs veniti cu o varianta rupta de realitate, dar extrasa din utopia domniei voaste cea de toate zilele. Incep sa cred ca nici nu mai existati in lumea reala...
Scuze, a fost o gluma.
;))
PS
Recent l-am vazut pe domnul Preda intr-o gramada, pardon, adunare, despre care nu stim absolut nimic.
Doar ca doamna Monica Mocovei cere strident demisii peste demisii, arestari peste arestari, in stanga si-n...tot stanga, ca o placa de patefon bolsevica, in oglinda.
Daca astea sunt perspectivele si obsesiile dreptei, imi pare rau, dar cred ca voi deveni adept al...poporului roman.
;)

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Păi va ieşi domnul Blaga şi vă veţi verifica supoziţia... :D Chiar curând... :D Eu nu voi cunoaşte vitalitatea variantei mele, dar dumneavoastră veţi afla rapid dacă vă înşelaţi sau nu. :D Nu-i aşa?

ZeV said...

Daca ma insel eu, nu-i bai. Mai grav este când se inseala partidele pe ele insele si mai grav, cand ne inseala ele pe noi cu buna stiinta si rea credinta.
;)

Vasile, said...

Hai sa-l curatim pe Blaga!

Sa faci dintrun fariseu de vames un om decent este exact ca happy-endul din "tinerete fara batranete si viata fara de moarte"!

Pai daca un tanar procuror are bube cit 1/2 din Europa, cite bube are un ex.vames?

Bibliotecaru said...

Aş parafraza "că nu e om să nu fi scris o poezie" cu... "că nu-i politician să nu fi ras o porcărie". :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.