30 September 2008

Comisia pentru cultură silită să judece contabil


Nu este un secret pentru nimeni că am susţinut şi susţin că politica nu are dreptul să judece activitatea culturală a ICR. O dată ce se deschide poarta pentru politică în interpretarea expresiei artistice, practic se acceptă o cenzură a artei şi, la rândul ei, aceasta va duce la tablouri de premieri şi preşedinţi pe pereţi. Iată că anumiţi oameni de cultură, indignaţi iniţial de natura avangardistă, pentru România, dar deja istorie pentru occident, a unora din promovările ICR, se retrage atunci când subiectul judecat este banul şi nu cultura. Eu aş spune că moderaţia ar fi fost mai potrivită decât acestei retrageri. Iată ştirea preluată de pe MEDIAFAX:

Păunescu demisionează din comisia senatorială de anchetă a activităţii ICR

Păunescu demisionează din comisia senatorială de anchetă a activităţii ICR
Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, senatorul PSD Adrian Păunescu, şi-a anunţat, luni, demisia din comisia parlamentară de anchetă a activităţii Institutului Cultural Român, precizând că toată viaţa "a fost eficace în poziţia de avocat, nu de procuror".

Păunescu a spus că recenta sa numire ca membru în comisia parlamentară "care trebuie să verifice contabil, pe ce lucruri s-au cheltuit fondurile de la Institutul Cultural Român" nu este potrivită pentru el, făcând această afirmaţie după ce, timp de mai multe zeci de minute, a vorbit despre o serie de intervenţii ale sale în favoarea unor persoane persecutate în regimul comunist.

"După cum puteţi să vă daţi seama, toată viaţa eu am fost eficace în poziţia de avocat, nu de procuror", a menţionat el, afirmând că "nu este pentru el" numirea în acestă comisie. "Nu accept să mi se ia drepturi, dar nici nu pot tăcea când mi se acordă privilegii care nu îmi trebuie, ba nu mi se potrivesc", a spus senatorul social-democrat.

Păunescu a precizat că vacantează locul pe care îl ocupa în comisia parlamentară. "Constaţi pe mine în toate acţiunile care nu implică reflexe de procuror, pe care nu le am", a arătat Adrian Păunescu, care şi-a declarat convingerea că senatorii care alcătuiesc comisia de anchetă "vor reuşi să ajungă la adevăr" şi fără el.

Senatul a înfiinţat, în data de 24 septembrie, o Comisie de anchetă privind activitatea Institutului Cultural Român, în perioada 2005-2008, referitor la eficienţa cheltuirii fondurilor alocate de la bugetul de stat de către această instituţie.

"Susţinem acest demers, în urma numeroaselor semnale negative formulate atât în presa din România, cât şi în cadrul comunităţilor româneşti din SUA, legate de expoziţia de la ICR New York din vara acestui an, semnale care au pus în discuţie eficienţa cheltuirii banilor publici de către instituţia menită să reprezinte cultură română peste hotare", se arată în solicitarea semnată, printre alţii, de senatorii Ion Iliescu, Nora Rebreanu, Anghel Iordănescu, Şerban Nicolae, Corneliu Vadim Tudor, Irina Loghin şi Norica Nicolai. (http://www.mediafax.ro)

29 September 2008

Dl. Geoană alături de omunitatea industriei turistice româneşti


La 27 septembrie se aniversează Ziua Mondială a Turismului, marcând în acest an împlinirea a 38 de ani de la data la care a fost înfiinţată Organizaţia Mondială a Turismului, eveniment care a marcat decisiv recunoaşterea turismului ca domeniu economic deosebit de important pentru lumea modernă.

Salutăm cu acest prilej eforturile considerabile şi permanente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului de a aduce industria turismului în prim planul economiilor naţionale şi al relaţiilor internaţionale şi de a propune cu consecvenţă dezbaterii şi acţiunii publice temele majore ale turismului mondial.

Cu acest prilej, Partidul Social Democrat adresează comunităţii industriei turistice româneşti un mesaj de susţinereMircea Geoana pentru continuarea eforturilor sale de modernizare şi eficientizare a întregii structurii de servicii.

Vă asigurăm că potrivit politicilor noastre viitoare, statul va susţine mai activ, mai dinamic şi mai cuprinzător, dezvoltarea turismului şi instituţiilor sale.

Partidul Social Democrat încredinţează comunitatea industriei turistice naţionale că viitorul său guvern va acorda prioritate convergenţei europene a industriei turistice româneşti, precum şi încurajării dezvoltării turismului atât din perspectivă economică cât şi socială.

Turismul – prioritatea economiei româneşti este obiectivul sub semnul căruia Partidul Social Democrat va acţiona pentru relansarea turismului românesc în circuitul turistic naţional şi internaţional.

Preşedinte al PSD,

MIRCEA GEOANĂ

28 September 2008

Ce se mai poartă în discursul de congres.


PSD a acaparat ieri ştirea politică printr-un show care aminteşte de vremurile bune al stângii româneşti înglobate în partidul mamut PDSR. Discursul a abordat o voioşie nefirească, Ion Iliescu a fluturat semnul Victoriei care amintea de Mircea Dinescu la Televiziunea Română pe timpul revoluţiei, Mircea Geoană a rezolvat toate problemele României din câteva cuvinte, Adrian Năstase şi Miron Mitrea păreau că au uitat de problemele cu DNA-ul. Altfel un Congres corect, cu scaune de terasă etichetate şi echipă de ştiri în transmisie directă de la faţa locului. Dincolo de festivism, o acţiune, cred eu, cu folos pentru Partidul Social-Democrat care a intrat, de o bună perioadă de timp, într-o uşoare stare de deprimare. Poate că o asemenea petrecere este exact ce trebuia pentru a scoate din amorţire pe cei din teritoriu.


Congresul extraordinar PSD-PC: Sâmbătă, 27 Septembrie 2008 16:44

Miron Mitrea: Astăzi aici social-democraţii şi conservatorii din România încep lupta pentru alegerile din toamnă, luptă politică care trebuie să ne ducă în cetatea care se numeşte Palatul Victoria. În primăvară nu mulţi din afara noastră credeau că vom câştiga alegerile. Voi, noi am crezut şi am câştigat. Astăzi începem drumul pentru alegerile din toamnă, alegerile parlamentare, cele care vor face ca noi să formăm următorul Guvern.

Noi, cei de stânga din România. Daţi-mi voie să invit în sală şi să-i salutăm. Să începem cu domnul preşedinte al consiliului naţional, Adrian Năstase. Să îl salutăm pe cel care a fost preşedintele României, preşedintele nostru, care astăzi este preşedintele de onoare al PSD, domnia sa, domnul Ion Iliescu. Să o salutăm pe prietena noastră, preşedinta PC, doamna Daniela Popa. Şi acum să îl salutăm cu respect pe preşedintele PSD, domnul Mircea Geoană. Vă spun tuturor încă o dată bine aţi venit şi îl invit la microfon pe domnul Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Bună ziua dragi prieteni, bine aţi venit la ceremonia noastră de astăzi. Vreau să mulţumesc pentru participare celor peste 10 mii de delegaţi şi invitaţi, vreau să mulţumesc colegilor şi colegelor noastre care au venit din Oltenia, din Muntenia, din Moldova, din Dobrogea, din Transilvania, din Crişana şi Banat, vreau să mulţumesc gazdelor noastre din Bucureşti. Bine aţi venit la congresul extraordinar reunit al alianţei PSD+PC. Să fie un congres memorabil pentru partidele noastre şi pentru viitorul României! Salut prezenţa sindicatelor şi patronatelor, a reprezentanţilor corpului diplomatic, reprezentanţilor mass-media, parlamentarilor şi europarlamentarilor noştri. Astăzi organizăm acest congres pentru a prezenta României, Europei şi lumii care este proiectul nostru pentru România, care sunt candidaţii noştri pentru viitoarea guvernare şi vă spun un singur lucru: Împreună vom câştiga. 30 noiembrie este data în care se schimbă destinul României în bine. Pentru că suntem într-un for statutar al alianţei noastre declar în mod oficial deschise lucrările congresului extraordinar reunit al alianţei PSD+PC şi ceremonia de prezentare a candidaţilor alianţei pentru alegerile parlamentare. Doresc să invit cu prietenie pe cea care este preşedinta aliaţilor noştri conservatori, cea care alături de noi şi de mine vom putea să ducem România acolo unde România şi românii merită. Vă invit să o ascultăm cu atenţie şi cu căldură pe doamna Daniela Popa, preşedintele PC şi co-preşedinte al alianţei PSD-PC. Daniela.

Daniela Popa: Stimaţi colegi, prieteni şi invitaţi. Primul gând pe care îl am este că au trecut 4 ani dificili. 4 ani în care am trecut prin multe, cu greşeli şi momente dificile. Au fost 4 ani în care am suportat atacurile dezlănţuite ale puterii. De 4 ani de zile PSD şi PC au fost partidele cele mai atacate. Dar am trecut, şi PSD şi PC, de toate cu bine. Suntem la 2 luni de alegeri şi când mă uit în sală îmi dau seama că putem câştiga alegerile. Toate atuurile sunt de partea noastră. PSD şi PC au oamenii cu cea mai bună experienţă. PSD şi PC au cel mai bun program de guvernare. Şi mai ales avem de partea noastră victoria la locale. Avem toate argumentele pentru a câştiga aceste alegeri. Cea mai mare dramă a românilor din aceşti 4 ani este graba de a fi ales un Guvern care oscilează între incompetenţă şi indiferenţă, între haos şi scandal. Timp de 4 ani alianţa DA nu a făcut nimic pentru a reduce decalajul de dezvoltare dintre sat şi oraş. Mai mult ca niciodată populaţia de la sate este mai afectată de lipsa serviciilor de sănătate, de condiţiile de educaţie proastă, de lipsa investiţiilor în infrastructura rurală. Avem o rată a natalităţii mai mare la sat, dar în acelaşi timp avem şi indicii cei mai mari de mortalitate şi de boală. Copiii şi bătrânii din mediul rural sunt de două ori mai afectaţi de boli decât copiii şi vârstnicii de la oraş. Aceasta este realitatea şi nu cele 11 spitale promise de Ministerul Sănătăţii în judeţul în care domnia sa conduce PNL-ul. După 4 ani de guvernare a alianţei da statul este cel care discriminează primul educaţia. Şcolile din mediul rural sunt dărăpănate. Baza didactică este săracă, mijloacele de transport sunt insuficiente. Au fost şi a fost în sate în care cartea de citire se lăsa moştenire de la o generaţie la alta. Am fost în şcoli la care copii ajung după ce traversează pe jos o pădure. Asta este realitatea. Nu prezentările ministrului care îşi face credit electoral din microbuzele îngrămădite în colegiul în care candidează. Aceasta este realitatea şi de la aceasta trebuie să pornim. Noi vom elabora un program pentru reducerea decalajului dintre mediul urban şi cel rural în ceea ce priveşte accesul la serviciile de sănătate şi educaţie. Pentru mine ca politician acesta este principalul proiect politic. Ca om este principala provocare. Este prima direcţie pentru care voi aduce în dezbatere după formarea Guvernului şi anume un pachet de politici publice. Alianţa da promitea că românii vor trăi mai bine. Cele mai dezavantajate în cei4 ani de politici ultraliberale au fost chiar segmentele sociale cu venituri reduse. Pensionarii, muncitorii din centrele industrializate, agricultorii sunt cei care au decontat cel mai mult preţul politicilor economice de dreapta şi lipsa de atenţie a Guvernului pentru programe sociale. Practic segmente importante din populaţie au ajuns în pragul sărăciei. Fără programe de recalificare, fără măsuri pentru reconversie profesională, fără pregătire pentru noile reguli ale pieţei muncii, aceşti oameni au plătit de 2 ori după 96-2000 pentru indiferenţa puterii de dreapta. Pensionarii au rămas fără un sprijin real. Presiunea creşterii preţurilor la alimente, inflaţia galopantă, costul energiei, costul medicamentelor. Toate se răsfrâng asupra pensionarilor. Pentru asta este nevoie de un set de soluţii care să-i ajute real pe pensionari să facă faţă valului de scumpiri. Dacă nu ar fi fost măsurile de ameliorare a pensiilor impuse de alianţa PSD-PC Guvernul nu ar fi făcut absolut nimic pentru cei vârstnici. În vara lui 2007 când ca de obicei premierul şi preşedintele erau ocupaţi unul cu celălalt,trebuie PC şi PSD au propus în Parlament creşterea pensiilor. Acum premierul spune despre creşterea pensiilor că a fost ideea PNL. Domnule prim ministru ceea ce citiţi dumneavoastră la televizor despre creşterea pensiilor se numeşte „Programul PSD-PC". Oamenii trebuie să ştie adevărul. La creşterea pensiilor PNL nu este autor, ci doar interpret al unei partituri servite de PSD-PC. Care sunt soluţiile noastre? Reducerea TVA la alimentele de bază, crearea Fondului de solidaritate pentru pensionari, neimpozitarea profitului reinvestit, programul social în energie. Avem şi un proiect în Parlament pentru despăgubirea chiriaşilor şi proprietarilor din casele naţionalizate. Acestea sunt soluţiile pe care le propunem noi. Stimaţi colegi, PSD-PC este cea mai importantă forţă politică în ţară. Avem toate argumentele pentru a câştiga aceste alegeri şi mă uit şi eu pe sondajele, de curând, şi văd că PSD cu 25%-26%, PC cu 4-5%. Deci practic suntem prima forţă politică din ţară şi avem 1/3 din susţinerea electoratului acum, la 2 luni înainte de alegerile generale. 30% este o bază foarte bună, dar de plecare pentru următoarele luni, pentru viitoarea guvernare ne trebuie mult mai mult. PSD şi PC sunt partidele care în aceşti 4 ani de conflict au avut grijă ca România să stea pe drumul drept. În timpul în care cele două palate se faultau PSD şi PC în Parlament elaborau şi votau proiecte. Domnule preşedinte Iliescu, aţi avut dreptate când spuneaţi, şi vă citez: „Dacă nu am fi fost noi se ducea dracului de râpă ţara aceasta". Mă bucur că Traian Băsescu şi-a dat în cele din urmă seama că trebuie să discute mai mult decât cu PD-L pentru a forma Guvernul. Stimaţi colegi un rezultat bun la alegeri se poate obţine cu efortul nostru, al tuturor. Membri şi simpatizanţi, lideri judeţeni lideri locali, aleşi locali. Fiecare vot va depinde de determinarea cu care intrăm în campania electorală, de felul în care vom reuşi să ne apropiem de cetăţeni şi de aşteptările acestora. În această campanie de alegeri uninominale cu siguranţă vom învăţa două lucruri extrem de importante: oricât de importanţi am fi, oricât de importanţi credem noi despre noi că suntem, cei care ne judecă sunt cetăţenii din fiecare colegiu uninominal, iar datoria noastră este să-i determinăm să facă judecăţi cât mai corecte. Şi în al doilea rând, campania electorală nu se reduce şi nu înseamnă simpla nominalizare în colegiul uninominal. Înseamnă muncă, notorietate, seriozitate, program, înseamnă asumarea responsabilităţii efortului propriu. Va fi o bătălie dură, o bătălie pentru fiecare vot în parte. De aceea trebuie să facem o campanie serioasă. O campanie consistentă. Trebuie să vorbim de proiecte de dezvoltare, de soluţii, de administraţie, de modul în care vom aduce investiţii şi fonduri europene. Despre cum vom putea reduce birocraţia. Am pledat şi pledez permanent pentru abandonarea politicii pentru televizor şi concentrarea pe elaborare de politici publice. Politici care să îmbunătăţească traiul de zi de zi, siguranţa individului, familia şi valorile sale. Trebuie să facem politici economice şi sociale şi, mai ales, să arătăm oamenilor că promisiunile pot fi îndeplinite. Trebuie chibzuit atent ce putem face, în cât timp şi cu ce resurse. Cel mai important aspect în acest moment este programul de guvernare. Pentru că în România se discută mult mai mult despre cine vine la guvernare, şi mai puţin despre ce vor să facă aceştia odată ajunşi acolo. Programul nostru de guvernare este potrivit pentru România de astăzi, un program axat pe agenda reală a populaţiei, pe proiecte de dezvoltare socială şi economică, pe reducerea decalajelor sociale, pe stimularea IMM-urilor, pe protejarea românilor de problemele care au apărut în ultimii ani. Cu toţii ne dorim o Românie în care se poate trăi civilizat, european. Să avem speranţa că instituţiile şi autorităţile statului lucrează pentru oameni, nu doar pentru cei care le conduc. Speranţa că tinerii îşi pot face o familie şi îşi pot clădi viitorul acasă, aici în România. Alianţa PSD-PC este pregătită să ofere românilor această speranţă prin proiecte, prin seriozitate, prin muncă. Acum la congresul comun al alianţei PSD-PC trebuie să spunem clar şi răspicat: „Da, vrem să câştigăm alegerile parlamentare! Da, vrem să formăm o majoritate parlamentară capabilă să genereze un guvern stabil şi responsabil pentru România, un guvern condus de un premier capabil!". Iar propunerea PC este ca pentru funcţia de premier să fie preşedintele celui mai puternic partid din ţară, PSD, şi anume domnul preşedinte Mircea Geoană. Sunt convinsă că echipa condusă de Mircea Geoană va demonstra că pentru noi politica şi guvernarea înseamnă responsabilitatea asumată, înseamnă programe viabile în interesul tuturor oamenilor. Pentru că România are nevoie de muncă şi cinste, de prosperitate, de solidaritate socială, de lege şi libertate, de bunăstare şi demnitate. România are nevoie de proiecte pentru oameni. România are nevoie de noi, România are nevoie de alianţa PSD-PC. Mulţumesc mult şi succes tuturor.

Miron Mitrea: Mulţumim doamnei Daniela Popa şi îl invit la microfon pe domnul Adrian Năstase.

Adrian Năstase: Dragi prieteni suntem mulţi, suntem puternici. Mă bucur că ceea ce spun eu în această sală are ecou. Văd aici în această sală astăzi mulţi dintre colegii pe care îi ştiu de 18 ani. Sunt alţii mai tineri care au venit de-a lungul anilor în partid şi astfel reprezentăm cu toţii marea familie a stângii româneşti. Am purtat împreună multe bătălii. Avem multe cicatrici. Multe dintre bătălii le-am câştigat. Pe altele, din păcate, le-am pierdut. Aşa e în viaţă, aşa e în partid. Politica, aşa cum îmi place încă să spun, este un sport de echipă. Am fost împreună la putere, iar cei mai puternici au rămas alături de noi. Au rămas alături de noi şi în opoziţie. Ştim cu toţii că opoziţia e grea, mai ales atunci când puterea de dreapta te consideră nu un competitor politic, ci un duşman, atunci când eşti hărţuit de procurori, de poliţie, de servicii secrete, de garda de mediu, de diferite gărzi financiare şi de alte feluri. Aşa s-a întâmplat şi în perioada 1997-2000. Unii îşi mai aduc aminte. Aşa s-a întâmplat şi după 2004. Partidul nostru a rezistat pentru că este format din oameni puternici. Forţa noastră stă în ştiinţa de a pune împreună înţelepciunea seniorilor şi nerăbdarea tinerilor, puterea bărbaţilor şi devotamentul femeilor, tradiţia şi inovaţia, nemulţumirea, dar şi speranţa. Acum a venit momentul în care să arătăm că vrem, ştim şi putem să câştigăm din nou alegerile. Dragi prieteni ceasul istoriei ne arată că a venit vremea optimismului realist. Alegerile nu sunt dinainte câştigate, dar cu inteligenţă, solidaritate şi multă muncă vom fi din nou învingători. De aceea am încredea că aici, în această sală, se găsesc viitori parlamentari, viitori miniştri, nu ştiu unde să mă uit. Viitori secretari de stat. În orice caz avem un program de guvernare realist şi ambiţios. Este un program realist şi ambiţios în acelaşi timp. În ciuda criticilor unora dintre competitorilor noştri ştim ce avem de făcut, ştim că putem să continuăm modernizarea României, ştim că putem convinge oamenii, ştim cum să ne mobilizăm militanţii. Am mai făcut acest lucru. Avem experienţă, avem energia şi dorinţa de a câştiga. Esenţa politicii, dragi prieteni, nu este însă să câştigi alegerile, ci să foloseşti puterea în folosul oamenilor. Cheia succesului în politică trece prin alegeri, dar nu se rezumă la ele. Ce a realizat Traian Băsescu dacă a preluat prin fraudă morală preşedinţia şi şi-a adus acoliţii la putere? Scandaluri, dezbinare, haos. Ce se pregăteşte să facă el acum? Să dea, bineînţeles, vina pe alţii. Românii însă, românii s-au săturat de guvernarea prin scandaluri. Cetăţenii au obosit, oamenii s-au îndepărtat şi mai mult de politică. Oamenii s-au săturat de vorbe. Ei ne cheamă să revenim la vechiul nostru loc de muncă prin fapte, la guvernare. Dragi colegi, succesul unei guvernări depinde în mod esenţial de calitatea oamenilor. Iar PSD-ul este partidul oamenilor competenţi, este forţa care se sprijină pe profesionişti. Forţa sa este dată de profesionalism. Unii poate că nu ne iubesc, dar cei mai mulţi ne respectă pentru eforturile noastre, pentru expertiza oamenilor noştri. Pentru că ei ştiu că am învăţat chiar şi din greşelile pe care le-am făcut într-o perioadă grea pentru România în care însă am menţinut intacte frontierele ţării într-o Europă cu geometrie variabilă. De aceea importantă este viziunea pe care o propunem la acest moment complicat de istorie românească şi mondială. Suportul strategic al programului de guvernare, al măsurilor concrete ce vor fi luate în ministere, agenţii, prefecturi sau în Parlament. Fără o viziune orice putere este oarbă. Guvernarea este haotică, direcţiile sunt neclare, priorităţile nu sunt identificate corect, iar resursele, banii publici sunt consumaţi aiurea. Imediat după revoluţia din decembrie 1989 în prima noastră guvernare am ştiut care ne sunt obiectivele: construirea instituţiilor democraţiei, transformarea economiei centralizate într-o economie de piaţă. Când am venit la putere la sfârşitul anului 2000 am ştiut foarte clar ce avem de făcut: consolidarea democraţiei şi accelerarea modernizării economiei şi a societăţii pentru a putea intra în UE. În plus ne-am propus să ne asigurăm securitatea prin aderarea la NATO, şi am reuşit. Ne-am propus să asigurăm stabilitatea politică a ţării, însănătoşirea economiei şi pacea socială. Şi am reuşit. Ne-am propus să îmbunătăţim relaţiile cu vecinii şi să normalizăm relaţiile cu minorităţile etnice din ţară şi am reuşit. În 2000, când noi am preluat guvernarea, românii nu puteau pleca nicăieri. Până şi bulgarii circulau liberi în Europa atunci. A fost nevoie de un an de eforturi în care noi am luptat pentru ridicarea vizelor pentru că alţii înaintea noastră şi-au bătut joc de acest obiectiv important al românilor. Dragi prieteni plecarea la muncă în străinătate a fost o şansă temporară pentru mulţi români. Ar fi trebuit ca proiectele noastre de investiţii să continue. Din păcate toate s-au oprit în 2004. Dragi colegi, vă rog să îmi permiteţi să vă mulţumesc încă o dată pentru efortul pe care l-am depus împreună în acei ani. Din păcate acum suntem martorii unui apus de epocă, amurgul capitalismului de dreapta, cel care a dominat gândirea economică în ultimii 30 de ani. Reperele în întreaga lume devin nesigure. Confuzia devine principala primejdie. Criza financiară din America cu repercursiunile sale în întreaga lume arată eşecul capitalismului de dreapta. După căderea sistemului comunist în Europa şi dispariţia Uniunii Sovietice, liberalismul economic a fost acceptat drept filozofie şi credinţă dominantă. Chiar şi social-democraţia s-a impregnat profund de acesta. Acum, dintr-o dată, vedem că reperele conceptuale după care s-a construit societatea capitalistă nu mai sunt atât de puternice. De aceea va trebui să revizuim toate instrumentele prin care dorim să guvernăm. Vedem că cei care au fost apostolii capitalismului fără reguli sunt de fapt nişte profeţi mincinoşi. Capitalismul de dreapta liberal şi neoconservator este depăşit de istorie. Misiunea noastră este să readucem guvernarea la poziţia ei firească, aceea în care instituţiile au puterea de a nu lăsa sistemele economice să mai intre în criză. Se naşte oare un capitalism de stânga? România are nevoie de stabilitatea unei perioade de guvernare mai lungi bazată pe dezvoltare durabilă şi pe un echilibru responsabil între creşterea economică şi proiectele sociale. Nu putem fi atât de naivi încât să credem că suntem sub un clopot de sticlă şi că nimic nu ne poate atinge. Astfel de naivităţi ale politicienilor sunt scump plătite de către cetăţeni. De ceea eu cred că acum, când dezbatem oferta de guvernare a PSD, nu ne putem limita doar la un cadru strict naţional. America este în schimbare. Europa este în schimbare. Rusia îşi doreşte schimbarea. România nu poate evita schimbarea. Într-un fel ne aflăm în situaţia din 1990, când întreaga lume era în schimbare. De data aceasta însă direcţia transformării nu avantajează dreapta neoconservatoare sau liberală ci stânga modernă, pragmatică, inclusivă. Trebuie să creăm acele mecanisme şi instituţii în măsură a bloca crizele de pe pieţele financiar-bancare, crize ale căror efecte riscă să fie apoi acoperite din banii tuturor contribuabililor, aşa cum se întâmplă acum în America. Noi, oamenii politici de stânga, suntem cel mai bine pregătiţi din punct de vedere intelectual şi politic pentru a înţelege schimbările şi pentru a le controla. Pentru că avem obişnuinţa naturală a utilizării instrumentelor de reglementare. Am dovedit-o în timpul guvernărilor anterioare. Să transmitem de aici dreptei româneşti, fie că este vorba de cea populistă din partidul prezidenţial, sau de cea clasică, liberală, că ambele sunt depăşite de vremuri. Că au nevoie să intre la garajul ideologic pentru o reparaţie capitală. Dragi prieteni este evident falimentul ideilor de dreapta, al ideologiei dreptei, al guvernării dreptei, Problema lor este însă că nu au piese de schimb potrivit pentru că nu mai există fabrici care să le producă. Uzinele mamă din occident sunt ele însele în faliment. Dreapta are nevoie de o schimbare generală a softului, a tezelor şi a instrumentelor sale. Abia după ce vor înţelege modul în care funcţionează motorul capitalismului pot pretinde să participe din nou la guvernarea ţării. De altfel supravieţuirea Guvernului de dreapta în ultimii 2 ani în România s-a datorat faptului că au folosit claxonul ca să anunţe că o iau la dreapta. În realitate luând-o la stânga. Este adevărat, şi sub presiunea noastră pe care am utilizat-o pentru a salva de la dezastru pensionarii şi pe cei mai necăjiţi. Şi chiar şi după creşterea de la 1 octombrie, punctul de pensie de abia a ajuns înapoi la nivelul din 2004. Vedem, dragi prieteni, acum în lume în contextul crizei economice, cum toată lumea se întoarce la stat pentru sprijin şi intervenţie. Nu ştiu dacă vorbim de un eşec al capitalismului de dreapta, nu ştiu dacă este nevoie de alte modele superideologice. Dar este clar că este nevoie de existenţa unui stat puternic, un stat care să-i ajute pe cei săraci,pe cei singuri, pe cei izolaţi. Un stat care să intervină atunci când mediu privat nu se descurcă. Un stat care să dea ajutoare sociale şi care să creeze o plasă de siguranţă pentru clasa mijlocie şi pentru clasa de jos. Acum mulţi politicieni îşi descoperă viziuni de stânga. Diferenţa dintre noi şi ei este aceea că noi am crezut mereu în această viziune. Noi am fost mereu de stânga, spre deosebire de liderii dreptei care au pendulat mereu între curente şi doctrini. Sunteţi foarte surprinşi că nu v-am vorbit astăzi despre eterna soluţie imorală din România, Traian Băsescu. Pentru o dată voi fi de acord cu el, atunci când vorbeşte despre deficitul de democraţie din ţara noastră. Spre deosebire de el, eu cred însă că acest lucru se datorează încercărilor de a transforma România într-un stat poliţionesc. Nu trebuie să permitem acest lucru. Aşa cum nu trebuie să permitem ca partenerii noştri occidentali să fie luaţi prizonieri în operaţiuni murdare de politică internă. Dragi colegi, vom câştiga aceste alegeri dacă vom fi serioşi, dacă vom fi solidari, dacă vom fi o echipă. Doamnelor şi domnilor în 1990 a intrat în ministerul de Externe. În 1996 a devenit ambasadorul României în America. În anul 2000 a devenit un strălucit ministru de Externe în Guvernul pe care l-am condus. În anul 2005 a câştigat preşedinţia partidului. Numele lui este Mircea Geoană şi este candidatul nostru şi al PC pentru funcţia de prim ministru. Mircea ai încrederea şi sprijinul partidului.

Miron Mitrea: Doamnelor şi domnilor participanţi supun votului dumneavoastră propunerea ca domnul Mircea Geoană să fie candidatul alianţei PSD-PC pentru funcţia de prim ministru al României după victoria noastră din 30 noiembrie. Cine este pentru ? Vă mulţumesc. Domnule Geoană sunteţi candidatul nostru pentru funcţia de prim ministru. Vă rog, aveţi cuvântul.

Mircea Geoană: Mulţumesc tuturor pentru încredere. Mulţumesc tuturor pentru prietenie. Mulţumesc tuturor liderilor, militanţilor, primarilor, tinerilor, colegelor noastre pentru această sarcină pe care mi-o adresaţi astăzi. Vreau să mulţumesc Danielei Popa şi lui Adrian Năstase şi vreau să-i aplaudăm încă o dată pentru intervenţia lor şi pentru contribuţia lor la politica românească. Este o dovadă de încredere din partea dumneavoastră şi o mare responsabilitate pentru mine şi pentru colegii mei. Mulţumesc colegilor mei din Dolj, mulţumesc colegilor mei din toate judeţele ţării, mulţumesc colegilor noştri de la PC, vă mulţumesc şi nu am să vă dezamăgesc. Pe 30 noiembrie vom avea cele mai importante alegeri din istoria democraţiei renăscute din revoluţia română din ţara noastră. Obiectivul nostru este evident: trebuie să câştigăm alegerile pentru a putea guverna. Dar pe 30 noiembrie România şi românii vor alege mai mult decât structura Parlamentului şi mai mult decât majoritatea care va guverna România. Suntem puşi în faţa unei alegeri care depăşeşte importanţa unui singur ciclu politic, sau chiar şi importanţa unei singure formaţiuni politice. Pe 30 noiembrie vom alege cum dorim să arate viitorul României. Pe 30 noiembrie suntem la răscruce şi întrebarea pe care o pun tuturor românilor este dacă dorim într-adevăr să trăim într-o Românie cu adevărat prosperă şi democratică, sau vrem să rămânem în zodia dreptei, zodia incompetenţei, a scandalului şi a promisiunilor neonorate. 30 noiembrie este răscrucea pe care va merge România pentru decenii de acum înainte. Şi am nevoie şi avem nevoie ca partid şi ca alianţă politică de sprijinul tuturor românilor pentru a transforma România într-o ţară mai bună. Aşa cum spunea şi Adrian Năstase şi cum o să vă spună şi domnul preşedinte Iliescu, în timpul guvernărilor noastre s-au produs cele mai importante transformări ale destinului naţional. Am guvernat întotdeauna cu responsabilitate. Am mai făcut şi greşeli. Şi atunci unde am greşit şi atunci când am greşit trebuie să spunem cu sinceritate că am mai şi greşit. Dar nu există comparaţie între profesionalismul, responsabilitatea şi îndrăznesc să spun, patriotismul de care partidul nostru, acest maratonist al politicii româneşti, acest partid care şi-a păstrat neclintită voinţa, credinţa, ideologia şi crezul de stânga, acesta este PSD, aceasta este alianţa care îşi propune să ducă România spre viitor şi nu spre trecut. Aceasta este forţa noastră şi acest lucru va conta în alegerile din toamnă. Ca şi în perioada 96-2000 dreapta a irosit şi a secătuit resursele ţării. Au guvernat întotdeauna cu tupeu, dar întotdeauna cu iresponsabilitate. Şi am uneori senzaţia că singurul crez după care se ghidează este: „După noi potopul". Pe noi ne interesează ce se întâmplă cu această ţară şi vreau să trag şi un semnal de atenţie celor care încă nu sunt hotărâţi cum să voteze şi cu cine să voteze la toamnă, că dacă aceşti oameni, indiferent de formula de combinaţie între cei de dreapta, mai ajung o dată la guvernare, indiferent că se numesc PD-L, PNL, PRM sau PNG, acelaşi rezultat va fi pentru ţară. Dragi români schimbarea devine o necesitate, schimbarea destinului României este la toamnă un imperativ naţional. Şi daţi-ne încrederea pentru a schimba România în bine. Acesta este mandatul şi acesta este sensul misiunii alianţei PSD-PC. Bun, bun, bun. Mai este o condiţie: să câştigăm alegerile. Şi acest lucru poate că mulţi dintre noi în urmă cu un an şi jumătate sau doi ani de zile nu credeau că partidul va avea tăria să revină. Am demonstrat la locale că am fost, suntem şi vom fi întotdeauna în România prima forţă politică, vom câştiga alegerile, vom avea majoritatea şi vom guverna pentru cel puţin 4 ani în România. Acesta este rezultatul pe care ţara îl doreşte, acesta este rezultatul pe care avem obligaţia să îl dăm României în carte credem. Este nevoie de schimbare. În premieră Parlamentul României va fi ales pe vot uninominal. Oricât de mult încearcă unii şi alţii să blocheze acest vot sau să amâne alegerile, suntem cei care am introdus cu curaj această importantă reformă şi vreau să fac un apel către candidaţii noştri, ai alianţei PSD-PC. Dintre dumneavoastră, cei care vor fi prezentaţi în câteva minute, vor fi aleşi majoritatea din Parlamentul României. Vom avea cel puţin 40%, cel puţin 40% din parlamentarii acestei ţări. În jurul nostru se va încheia viitoarea majoritate. Suntem pivotul principal al viitoarei guvernări şi avem responsabilitatea să începem drumul anevoios al reclădirii încrederii cetăţeanului în Parlament şi în politică. Este o misiune pe care v-o încredinţez. Suntem cei care dăm majoritatea, suntem cei care vom guverna România. ... această perioadă şi adversarii noştri politici vin şi prezintă programe de guvernare şi promisiuni de campanie. Până la urmă acesta este jocul electoral. Dar stau şi mă întreb, dragi prieteni, şi stau şi îi întreb şi pe românii care sper că se uită la manifestarea noastră: Cine poate să-i mai creadă după 4 ani de minciuni? Cine poate să-i mai creadă că vor construi nu ştiu câţi km de autostradă, când 4 ani cu sute de milioane de euro au construit 5 prăpădiţi de km de autostradă? Pot să promită că fac 1 milion de km sau 10 km. Nimeni nu-i mai crede pe aceşti oameni pentru că au avut toate condiţiile să facă acest lucru. Ministrul Dobre în 2005 la transporturi fiind promitea 540 de km în 2007, 800 în 2008. După aia a venit Radu Berceanu care vroia 1300 în 2008 şi acum vine domnul Orban deasupra să ne promită nu ştiu ce. Nu-i mai crede nimeni şi singurul partid care a construit autostrăzi în timpul guvernării este PSD-ul. Şi PSD-ul va construi infrastructură în această ţară pentru că ştim, putem şi avem profesioniştii să facem acest lucru. Vor veni în faţa naţiunii să se laude cu creşterea economică. Dar această creştere economică, din păcate, este o creştere economică nesănătoasă, care nu a condus la dezvoltare, care nu a condus la şcoli mai bune, la spitale mai bune, la drumuri mai bune, la salarii şi pensii mai bune. Este o creştere economică care a transformat România în cea mai polarizată ţară din Europa, în România anului 2008 22% din PIB-ul României, din avuţia naţională este deţinută de 300 dintre cei mai bogaţi români, în timp ce 4 milioane de români trăiesc sub limita sărăciei. Acest lucru nu este de acceptat şi guvernarea noastră va trebui să îmbine creşterea economică şi progresul social. În folosul cui trebuie să guvernăm? Cei de dreapta spun că pentru oligarhia celor bogaţi. PSD-ul spune: Guvernăm pentru cei mulţi. Mai bine pentru cei mulţi. Aceasta este crezul nostru. Aceasta este misiunea noastră. Aceasta este credinţa noastră. Şi acesta este mandatul nostru la guvernarea României. Văd ceva Oltenia în partea aia. Cred că îi văd şi pe ceilalţi. Vă mulţumesc. Într-adevăr partidul nostru a ştiut să folosească în mod inteligent perioada de după ruperea alianţei DA. Vreau să mulţumesc celor care în Parlamentul României au reuşit să corecteze eşecurile puterii de dreapta. Vreau să mulţumesc celor care au reuşit prin forţa noastră parlamentară să impună în două rânduri creşterea pensiilor şi în două rânduri creşterea subvenţiilor pentru agricultură, creşterea procentului alocat educaţiei şi sănătăţii. Vreau să mulţumesc domnului preşedinte Iliescu şi ca lider al grupului nostru din Senat şi pentru înţelepciunea de care dă dovadă şi de echilibrul de care dă dovadă. Vreau să mulţumesc şi domnului preşedinte Văcăroiu care, cu echilibru şi înţelepciune, conduce Senatul României. Şi vreau să-i mulţumesc şi liderului nostru din Camera Deputaţilor, lui Viorel Hrebenciuc, pentru faptul că a ştiut să învingă aceste proiecte şi să-i obligăm pe cei de dreapta să aplice politici de stânga. Este forţa noastră şi am folosit bine aceşti doi ani în care puterea de dreapta s-a destrămat. Dar întrebarea cea mai importantă dragi prieteni şi dragi români: În ce fel de Românie credem noi şi ce fel de Românie dorim să construim? Noi suntem cei care credem în România socială. România parte a modelului social european. În care un film al vieţii unui cetăţean obişnuit ar trebui să se desfăşoare cam în felul următor: Nici un copil din România nu poate fi condamnat la lipsă de realizare în viaţă doar pentru că s-a născut la ţară sau într-o familie necăjită. România socială pe care o propunem este România în care fiecărui copil dintr-o familie cu venituri modeste i se acordă o bursă socială care să-l însoţească din primele zile ale vieţii la grădiniţă, la şcoală, la facultate şi să putem să asigurăm adevărata egalitate de şanse pe care numai stânga şi social-democraţia pot să le realizeze. Aceasta este diferenţa între România socială şi România egoistă pe care dreapta o propune. Este România socială în care un tânăr este încurajat şi firmele sunt încurajate. Sunt încurajate prin avantaje fiscale să facă stagiul în întreprindere ca să poată să fie mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii. Suntem cei care vedem o Românie socială care încurajează angajatorii care oferă primul loc de muncă tinerilor sub 25 de ani cu ajutor fiscal şi taxe 0 pentru de ani. Pentru că nu putem permite să fie şomaj de 24% printre tinerii României sau să forţăm tinerii României să aleagă între sărăcie sau emigrare. Aceasta este România socială şi asta dorim să facem pentru cei tineri. Şi vrem să facem mai mult şi pentru familia tânără. În România socială pe care o construim. Urmăm şi exemplul extraordinar făcut de primarul Radu Mazăre la Constanţa. Vom construi 400 de mii de noi locuinţe pentru tineri şi locuinţe sociale în 4 ani de guvernare şi un milion de noi locuinţe în 10 ani. Vom da credit şi sprijin pentru credit ipotecar. Vom construi locuinţa şi prima casă astfel încât un tânăr să-şi facă familie şi să-şi crească familia în condiţii decente. Vom aloca o alocaţie pentru un copil de 2000 de lei noi de la 0 la 18 ani. Vom creşte alocaţia pentru tinerele mame, vom creşte flexibilitatea programului la muncă pentru tinerele mame ca să poată să aibă grijă şi de copil fără să aibă grijă că dacă merge la serviciu rămâne copilul bolnav sau neîngrijit. Vom face cel mai ambiţios program de formare permanentă. Pentru că cineva care este la muncă astăzi trebuie ajutat să-şi crească potenţialul profesional ca să facă faţă acestei lumi care se schimbă şi în care locul de muncă nu mai poate fi atâta de sigur cum era în altă perioadă. Suntem partidul care propunem în România socială un tarif social pentru energie. Pentru că nu este normal, dragi prieteni, ca 50% din populaţia României să nu-şi poată plăti din pensie sau din muncă decentă factura la întreţinere. Venim cu tarif social. Fiecare din România să-şi poată plăti în condiţii decente ceea ce trebuie să aibă pentru un trai decent în România europeană. Este ceea ce vom face şi ceea ce este prins în programul nostru de guvernare. Şi filmul vieţii continuă. Şi avem un program inspirat din social-democraţia germană care pentru cei peste 45 de ani care au probleme fie să-şi păstreze locul de muncă. Pentru că unii spun că sunt prea bătrâni. Sau să-şi găsească un loc de muncă pentru că unii spun că sunt prea bătrâni. Vom crea avantaje fiscale pentru firmele care păstrează la muncă pe cei peste 45 de ani sau angajează oameni peste 45 de ani pentru a le asigura şi în condiţii de maturitate salarii bune şi un loc de muncă garantat. Aşa face un Partid Social Democrat, asta înseamnă România socială în care noi credem. Şi mai este o altă secvenţă din acest film. Acest film care este viaţa noastră, până la urmă. Că Dumnezeu ne naşte şi părinţii ne ajută să creştem, dar mai şi îmbătrânim. Este extrem de important ca cei care sunt astăzi pensionari încă tineri, care au încă putere de muncă şi au enormă experienţă şi care astăzi practic sunt condamnaţi să nu-şi folosească experienţa, deşi ar dori să realizeze un câştig în plus. În România socială pe care noi o construim vom permite un program flexibil pentru tinerii pensionari şi cumulul pensiei cu salariul pe care-l obţine, astfel încât să reatragem în circuitul productiv această masă de oameni talentaţi care sunt încă în putere şi de care ţara are nevoie şi de care tinerii au nevoie. Este ceea ce face PSD-ul şi alianţa PSD-PC pentru cei care doresc în continuare să-şi pună în valoare potenţialul şi experienţa. Vom veni cu un TVA diferenţiat pentru alimentele de bază. Nu renunţ nici în ruptul capului la ideea că pentru serviciile publice esenţiale trebuie TVA diferenţiat, aşa cum este în Europa. Vom veni cu TVA diferenţiat şi vom ajuta în continuare pensionarii României şi cu a 13-a pensie şi cu pensia minimă garantată pentru că este obligaţia noastră să avem grijă de cei care ne sunt părinţi şi bunici. Şi acest lucru este netranzacţionabil pentru PSD. Este netranzacţionabil pentru PSD. Şi vom face mai mult şi pentru pensionarii de la CAP. Pentru că sunt categoria cea mai vulnerabilă. Şi pe lângă dublarea pensiilor pentru aceştia, vreau să salut aprobarea legii PSD şi PC în Parlamentul României în care pensionarii de la CAP vor fi incluşi începând cu 2010 în sistemul global de pensii publice al statului român. Cei care aţi muncit la ţară în condiţii grele, cei care nu au fost vinovaţi că a venit comunismul şi cooperativa agricolă de producţie peste România acum 50 de ani, au dreptul la decenţă şi respect din partea societăţii. Aceasta este România socială, acesta este angajamentul pe care îl facem în faţa naţiunii noi, cei de la PSD şi partenerii de la PC. Dar mai este ceva important pe care vreau să vi-l spun. Evident că teoria aceasta neoliberală, desuetă şi depăşită de timpuri, că statul trebuie să dispară din economie şi societate este o teorie care este aproape comică. Dar în acelaşi timp şi noi, cei care credem într-un stat puternic, dar eficient şi responsabil, trebuie să recunoaştem că oceanul de probleme sociale pe care îl are astăzi România nu poate fi rezolvat doar de către stat. De aceea în România socială pe care o propunem vrem să creăm o reţea socială naţională în care să încurajăm şi firmele prin reduceri fiscale. Firmele care vor crea la o întreprindere o creşă vor fi scutite complet de impozit pe acea investiţie. Firma care creează un teren de sport sau subvenţionează o echipă de sport va avea taxe 0 pentru a investi în social. Vreau să avem şi organizaţii neguvernamentale de partea noastră prin creşterea stimulentelor fiscale pentru cei care depun muncă neguvernamentală în folosul societăţii. Vreau să creăm din biserică un partener social al statului şi cei care sunt slujitori ai bisericii care muncesc în zona socială trebuie să fie asimilaţi cu lucrători sociali ai Ministerului Muncii pentru că acea reţea socială naţională să poată să aibă mai multă forţă şi să răspundă acestui ocean de probleme. Vom introduce şi o zi naţională a voluntariatului. Pentru că trebuie să recreăm în România simţul civic şi dorinţa de a-ţi ajuta pe cel apropiat. Nu doar statul sau Guvernul pot să rezolve problemele. Şi noi, ca cetăţeni, avem o obligaţie să-i ajutăm pe cei care sunt în dificultate alături de noi. Oamenii din România sunt oameni buni. Avem un suflet bun. Dar din sărăcie şi disperare de multe ori ne-am îndepărtat de aceste crezuri. Este obligaţia noastră să reclădim acest ţesut social al României. Aceasta este România socială în care cred şi pe care o propunem României după 30 noiembrie. Şi vă mai spun ceva. Deşi eu unul cred şi cred că lumea s-a convins că această guvernare şi Guvernul liberal care a condus România în ultimii 4 ani de zile a fost un accident. Dacă nu începea să plângă Traian Băsescu şi „Dragă Stolo" nu mergea să-şi facă tratament de urgenţă în străinătate nu era domnul Tăriceanu prim ministru nici poimarţi. Domnul Stolojan, cel mai instabil politician pe care l-am văzut, cineva care a fost tehnocrat de stânga şi şeful susţinătorilor domnului Iliescu, după aia liberal adevărat, acum conservator populist. A rămas decât pe la PRM să se ducă, că tot s-a apropiat PD-ul de PRM. Dar vreau să vă spun altceva. Indiferent de critica pe care o fac acestor oameni de dreapta. Guvernarea viitoare are obligaţia să nu diferenţieze după culoarea politică a administraţiei locale. Guvernul nostru, dragi prieteni, nu va avea nici o dificultate să lucreze împreună şi cu Gheorghe Nechita, primarul nostru de la Iaşi, sau cu Radu Mazăre, sau cu Tudor Pendiuc ,sau cu Florin Cârciumaru. Dar nici o problemă să lucrăm pentru marile oraşe cu Sorin Oprescu sau chiar şi cu Emil Boc dacă interesul comunităţii o cere. Vom fi cei care vom pune deasupra politicului interesul cetăţeanului. Vom fi cei care vom reduce decalajele între sat şi oraş. Vom fi cei care vom ajuta România să ardă etapele şi să recupereze timpul istoric pierdut. Suntem cei care ştim că această Românie socială nu se poate realiza fără o economie dinamică şi competitivă. Vreau să anunţ studiul făcut recent de tânărul economist Liviu Voinea, în care critica cotei unice este făcută cu extrem de mare credibilitate. Cred cu tărie că trebuie să diferenţiem măcar agresiv între cei care câştigă mai mult şi cei care câştigă mai puţin. Propunem României o cotă de 10% pentru cei cu venituri modeste şi păstrarea cotei de 16% pentru cei cu venituri medii,urmând să supraimpozităm pe cei care sunt hiperbogaţi în România şi care trebuie să plătească pentru bogăţia pe care au acumulat-o. Aceasta este o doctrină de stânga şi acest lucru trebuie făcut. Cred, cu tărie, că Guvernul alianţei PSD-PC va trebui să dea un sprijin şi mai consistent întreprinderilor mici şi mijlocii, osatura economiei româneşti. Pentru că uitaţi-vă cât de vulnerabili sunt jucătorii mari în economia mondială. Spunea cineva că această criză financiară fără precedent din SUA nu provoacă riscuri la adresa României. Este fals. 90% dintre băncile româneşti sunt bănci străine, care pot să fie scuturate în câteva secunde de bursa de la New York, de la Londra sau de la Paris. Avem obligaţia să încurajăm întreprinderile mici şi mijlocii, să venim cu stimulente fiscale, să venim cu un singur act de control preventiv pe an ca să nu le mai lăsăm pradă uneori abuzurilor administraţiei. Trebuie să rambursăm mai repede TVA-ul pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi trebuie să asigurăm motoare noi de creştere economică din infrastructuri, din turism, din energie. Suntem cei care ştim că România socială este şi o Românie dinamică economic. Ştim bine că o Românie socială este o Românie competitivă economic. Ştim bine că o Românie socială este o Românie care nu numai exportă forţă de muncă ieftină...şi exportă produse de înaltă valoare adăugată. Aceasta este imaginea, aceasta este România. Social şi economic merg mână în mână pentru o economie decentă şi dezvoltată. Aceasta este viziunea pe care o avem pentru România noastră. Şi vreau şi o spun încă o dată, să facem un efort cu toţii. Să facem un efort cu toţii să-i convingem pe românii care au fost forţaţi să părăsească România şi să le creăm condiţii pentru revenirea acasă. Vom avea nevoie de forţă de muncă în proporţie colosală pentru programul nostru de infrastructuri, pentru programul nostru de modernizare, pentru programul nostru de dezvoltare. Şi avem de ales: fie creăm condiţii pentru întoarcerea tinerilor noştri acasă după ce au învăţat în Occident să muncească mai bine, să aibă cultura muncii, sau vom fi forţaţi să importăm forţă de muncă de undeva din Orient. Programul existent, acela de a încuraja stabilirea la ţară a tinerilor nu va fi doar de 20 de mii de euro primă de instalare, ci de 25 de mii de euro primă de instalare şi vom acorda 65% scutire de impozit pentru creditul pentru cei care încep o afacere. Cei care sunt acasă şi cei care de afară vor să vină să se întoarcă în ţară, de unde au plecat. Nu ne lăsăm şi încercăm să-i aducem pe tinerii noştri acasă. Locul lor este aici, locul lor este aici, acasă, în familie şi cu românii noştri. Vreau, de asemenea, să ne recâştigăm demnitatea şi să spunem că nici un guvern din lume nu are dreptul să-şi bată joc de cetăţenii României. Vreau să ne batem încă de pe acum. Adrian Severin şi echipa noastră de europarlamentari, Titus Corlăţean, Cristian Diaconescu, Adrian Năstase, domnul Iliescu, Geoană, să ne batem încă de pe acum ca în viitoarea CE România să obţină un portofoliu de comisar european cum se cuvine, pe măsura forţei celei de-a 7-a ţări din Europa, nu un portofoliu de mâna a doua sau nu cumva să rămânem noi fără comisar dacă lăsăm ţara pe mâna unor incompetenţi în politică externă. Vreau să redăm demnitatea acestei naţiuni. E un program de guvernare care este în premieră în România. A fost oferit dezbaterii publice. De 3 luni de zile organizăm dialoguri naţionale în toată ţara. Peste 150 de mii de membri de partid au contribuit cu sugestii la chestionarul pe care l-am trimis în organizaţii în completarea ofertei noastre şi a programului nostru de guvernare. Sunt 10 angajamente solemne pentru România şi vreau să mulţumesc echipei care a reuşit să producă cel mai ambiţios, cel mai modern şi cel mai complet program din istoria recentă a României. Vreau să-i mulţumesc domnului preşedinte Adrian Năstase şi departamentelor partidului pentru efortul deosebit şi experienţa de fost prim-ministru pe care a adus-o în acest efort. Vreau să mulţumesc echipei coordonate de domnii Ion Moraru, Dinu Marin şi tinerilor noştri economişti Cristi Sorcol şi trupa pentru faptul că au muncit uneori să transpună în cuvinte ceea ce politicienii vorbesc. Vreau să mulţumesc Danielei Popa, viitoarea mână dreaptă a Guvernului viitor pentru ceea ce dânsa şi colegii de la PC au adus acestui program de guvernare. Vreau să mulţumesc coordonatorilor domeniilor acestui program de guvernare: Ilie Sârbu, Marian Sârbu, Liviu Dragnea, Constantin NIţă, Dan Nica, Miron Mitrea, Ion Toma, Cati Andronescu, Rodica Nasac şi Florian Popa, Cristian Diaconescu, Titus Corlăţean, Adrian Severin şi Victor Ponta. Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi pus în practică şi Guvernul viitor va transpune în fapte cel mai frumos şi mai îndrăzneţ program de guvernare pe care l-a avut România. Vă mulţumesc tuturor. Vă mulţumesc tuturor. Vă mulţumesc tuturor. Guvernul viitor va trebui să aducă mai mult decât doar echipa noastră la guvernare. Va trebui, dragii mei prieteni şi dragi români, să ştim ca după 4 ani de guvernare să ne uităm în ochii românilor şi să spunem: „Oameni buni, nu v-am dezamăgit." Şi să vă spunem: „Oameni buni, am guvernat profesionist şi corect această ţară". Şi să spunem că Guvernul viitor nu va fi doar Guvernul Geoană ci va fi Guvernul României şi al românilor. Vom respecta angajamentele noastre, vom respecta viitoarea opoziţie. Vom respecta separarea puterilor în stat şi dialogul decent între instituţiile republicii noastre. Vom lansa un forum constituţional în care să nu vorbim doar de cine are mai multă putere, preşedintele sau primul ministru sau Parlamentul, ci cum putem să garantăm drepturile fundamentale ale cetăţenilor români. Aceasta este viziunea, acesta este angajamentul, aceasta este promisiunea solemnă a alianţei noastre pentru România. Vom învinge. Suntem la răscruce. Dumnezeu se uită la România şi România porneşte pe drumul cel bun. Victorie. Vom învinge! Vom învinge!

Miron Mitrea: Vreau să-l invit la microfon acum pe cel care a condus România, a condus PSD, preşedintele nostru de onoare. Cu tot respectul pe care i-l cuvenim şi pe care i-l adresăm, domnul Ion Iliescu.

Ion Iliescu: Ca întotdeauna ultimul pe listă. Daţi-mi voie să încerc un scurt mesaj la finalul acestei prezentări a capitalului uman, a competitorilor cu care PSD-ul se prezintă în aceste alegeri parlamentare. În primul rând vă rog să îmi permiteţi să-i felicit pe toţi candidaţii noştri care se angajează într-o bătălie electorală inedită pentru cei mai mulţi dintre ei. Miza acestor alegeri o ştim cu toţii: revenirea PSD la guvernare în alianţă cu PC. România are nevoie de o guvernare de centru stânga social-democrată care să corecteze decalajele sociale accentuate de cei 4 ani de guvernare a dreptei. PSD şi alianţa PSD-PC se prezintă cu o ofertă electorală bine elaborată. Ea trebuie dezbătută pe larg cu oamenii într-un dialog viu, concret, reţinând opiniile şi propunerile lor. Nu este însă suficient pentru a atrage voturile cetăţenilor. Trebuie să ştim să câştigăm şi să merităm încrederea oamenilor. Mulţi cred că este suficientă schimbarea sistemului de vot pentru a căpăta încrederea cetăţenilor. Sau cum spun unii, pentru a reforma clasa politică. Să nu ne amăgim! De aceea aş dori să încep în primul rând cu câteva cuvinte adresate candidaţilor. Fiecare dintre dumneavoastră gândeşte fără îndoială cum să îşi facă mai bine propria campanie. Şi aceasta este firesc. Am face însă o gravă eroare dacă am avea circa 500 de campanii de sine stătătoare, eventual chiar independente faţă de partid. Deşi noul sistem de vot se bazează pe confruntarea individuală a candidaţilor, în cadrul unor colegii distincte, confruntarea de fond este de ordin politic şi decurge din platforma şi profilul politic şi ideologic al partidelor care îi desemnează pe candidaţi. ... sunt actorii principali. Democraţia nu poate exista în afara partidelor. În cadrul confruntării electorale candidaţii partidului sunt datori să transmită un mesaj coerent, unitar, către cetăţeni. Iar o condiţie a succesului fiecăruia dintre dumneavoastră va fi modul în care veţi şti să conlucraţi strâns cu organizaţiile judeţene şi locale, să vă bazaţi pe membrii şi simpatizanţii partidului. Pe de altă parte organizaţiile de partid sunt obligate, sunt datoare să îi sprijine activ pe candidaţi. Mai mult chiar, să asigure coordonarea unitară a campaniilor în fiecare colegiu şi pe ansamblul judeţului. Un alt element de reflecţie pentru toţi, o campanie opulentă, stridentă nu garantează succesul. Abia atrage suspiciunea şi antipatia cetăţenilor. Cine se bate pentru aşa ceva greşeşte profund şi nu înţelege psihologia românului. De asemenea, victoria nu se va câştiga la televizor sau în presă sau nu numai. Ci în primul rând în contactul direct cu oamenii. Pe de altă parte trebuie înţeles că dumneavoastră candidaţii pentru Parlament nu veţi fi un fel de superprimari. Ceea ce promiteţi, ceea ce vă angajaţi în faţa cetăţenilor trebuie să fie în concordanţă cu ceea ce puteţi face cu adevărat conform Constituţiei şi legilor ţării în calitate de deputaţi şi senatori. O a doua chestiune. Vreau să spun câteva cuvinte despre unele teme ale dezbaterii publice. Una din ele este creşterea economică. Cu începere din iulie anul 2000 România a intrat într-un proces de creştere economică care continuă şi astăzi. Ceea ce este bine. Unii pun această creştere pe seama introducerii cotei unice. Ceea ce este un fals. La fel de falsă este afirmaţia că dreapta liberală, ca să nu mai vorbesc de o altă dreaptă struţo-cămilă care nu ştie ce este şi încotro şi de unde vine. Dar afirmaţi acum că dreapta liberală ar asigura creşterea economică, iar social-democraţia ar frâna-o. Unde este adevăr în această afirmaţie? Guvernarea PSD, ca să iau numai ultima guvernare, între anii 2000-2004 a asigurat, precum se ştie, ritmuri susţinute de creştere în condiţiile scăderii continue a inflaţiei şi asigurării echilibrelor macroeconomice. Important este să se înţeleagă care sunt factorii durabili ai creşterii economice. De asemenea, ceea ce s-a străduit guvernarea noastră, spre deosebire de cea de dreapta, a fost împărţirea mai echitabilă a fructelor creşterii economice şi trebuie să ne asumăm această obligaţie. În condiţiile câştigării posibile a alegerilor care vin şi formării viitorului Guvern să îndreptăm lucrurile din ţară, inclusiv prin îmbunătăţirea sistemului de impozitare. În al doilea rând nu orice creştere economică asigură o dezvoltare durabilă, aşa cum se poate observa şi în ultimii 4 ani. Este bine că au fost mărite pensiile, e bine că se alocă mai multe fonduri pentru educaţie şi sănătate, dar oare au adus ele mai multe servicii publice şi de mai bună calitate? Au îmbunătăţit condiţiile de viaţă pentru tineri şi bătrâni, pentru copii, pentru familii, pentru ţărani, pentru mediul rural? Care au fost efectele din acest punct de vedere, mai ales din punct de vedere social privind categoriile cele mai largi ale cetăţenilor? Aceasta este o creştere economică, deci, fără dezvoltare, reală şi fără echilibru social. PSD este dator să schimbe lucrurile în bine. Un efect al acestor ani de tranziţie, de trecere de la economia centralizată de stat spre economia de piaţă, inclusiv prin cota unică. Pardon. A fost o continuă polarizare socială accentuată în ultimii ani ai guvernării de dreapta, inclusiv prin cota unică. Când s-au amplificat veniturile unei minorităţi de îmbogăţiţi ai tranziţiei şi s-a accentuat sărăcia unei majorităţi a populaţiei. O dezvoltare sănătoasă, durabilă, echilibrată înseamnă îmbunătăţirea bunăstării tuturor şi în primul rând a celor săraci. Aceasta înseamnă acces egal al tuturor la o viaţă mai decentă, la educaţie, la sănătate, la cultură, la mediu sănătos. Acesta este obiectivul unei politici social-democrate. Prin aceasta ne separăm noi, ne deosebim noi, social democraţii, de neoliberalii de dreapta care bâjbâie în toate direcţiile. Justiţia socială la noi este în mare suferinţă. Egalitatea de şanse la fel. Justiţia ca atare este în impas. Statul român este unul slab, incapabil să răspundă nevoilor cetăţenilor ale căror aşteptări sunt mari, mai ales după aderarea ţării la UE. Statul nu poate fi doar la dispoziţia celor bogaţi şi indiferent faţă de nevoile celor săraci şi lipsiţi de putere. Poate părea scandaloasă afirmaţia pe care o voi face, dar trebuie să avem tăria să recunoaştem că motorul democraţiei româneşti actuale nu-l constituie drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, ci mai ales interesele economice de grup. Este o evoluţie... pe care am trăit-o, am suportat-o şi noi indusă de neoliberalismul care a guvernat tranziţiile din estul şi centrul Europei. De la societatea de piaţă în care educaţia, sănătatea, securitatea cetăţenilor, alte bunuri publice esenţiale cum sunt energia sau apa, au ajuns simple mărfuri. De la aceasta am ajuns la un fel de democraţie de piaţă, în care ideologiile şi voturile au ajuns la rândul lor mărfuri. Există o mulţime de mijloace de a cumpăra voturi. Ideea le-a fost dată geambaşilor de voturi de aceia care au început să prezinte toate măsurile de protecţie socială drept „pomeni electorale". Pentru ei societatea ideală este societatea fără stat, în care cei care au bani şi putere se descurcă, iar cei care nu au sunt sortiţi pieirii şi punct. Orice intervenţie a statului în acest proces de asemenea grupuri este socotită ilegală şi nelegitimă. Şi această gândire este valabilă nu numai la noi. Uitaţi-vă ce se întâmplă astăzi în Statele Unite şi reacţia provocată de încercarea de intervenţie a statului pentru a salva piaţa şi a scoate economia din criză. În această logică asistăm la o tendinţă brutală de privatizare a administraţiilor, respectiv de subordonare a lor unor interese particulare. Nu prin decizii politice, ci prin acţiunea conjugată a unor grupuri de interese şi prin corupţie generalizată. De aceea, într-adevăr, reforma statului român se impune cu acuitate. Câtă vreme nu vom reforma statul, nu vom putea accesa eficient nici banii europeni. Din punctul meu de vedere aceasta este una din marile mize ale acestor alegeri,iar reforma statului înseamnă în primul rând o raţionalizare instituţională şi o conlucrare raţională a instituţiilor bazată pe profesionalism şi competenţă. Mulţi spun că stânga şi dreapta şi-au pierdut relevanţa. Că oamenii nu se mai identifică acum cu nici o ideologie, că ceea ce contează este aşa zisa bună guvernare. Ceea ce nu este un neadevăr, dar ea are nişte sensuri, nişte conţinuturi. Trebuie descifrate. Dar dacă stânga şi dreapta nu mai contează, ce rost mai are pluralismul politic, fundamentul democraţiei? Ce mai sunt partidele? Doar alte nume pentru cercuri de interese economice. Acum guvernează partidul X, să spunem, al regilor asfaltului care se aliază cu partidul Y, al dezvoltatorilor imobiliari. În aceste condiţii am mai putea considera România o democraţie funcţională? Sau vrem într-adevăr să instaurăm în România ceea ce spuneam, democraţia de piaţă? Ca partid social-democrat, deşi am acceptat atât economia de piaţă care trebuie, în viziunea noastră, să fie una socială, cât şi capitalismul ca un dat obiectiv, nu putem să nu ne delimităm şi să nu criticăm efectele lor negative. Criza financiară globală este rezultatul direct al exceselor capitalismului financiar care nu are în stat o contraputere credibilă şi necesară, iar preţul eşecurilor sale, ale statului, este suportat de cetăţeni. Întreaga istorie a capitalismului a demonstrat şi demonstrează că mâna invizibilă a pieţei... a definit-o părintele economiei politice clasice, Adam Smith: „Cu toate virtuţile ei probate mai ales prin progresul spectaculos pe care le-a cunoscut civilizaţia industrială în decursul secolului 20, niciodată nu a fost şi nu este în măsură să asigure o redistribuire echitabilă a veniturilor în societate, ci din contră, a generat polarizare socială, făcând ca bogaţii să devină tot mai bogaţi, iar săracii să flămânzească şi să se înmulţească". Am citat o definire a unui organism internaţional al ONU în legătură cu sărăcia în lumea de azi în economia mondială globalizată. PSD trebuie să se prezinte în această bătălie politică aşa cum este şi mai ales cum trebuie să fie. Un partid cu o puternică identitate de centru stânga, social-democrat, are se înfruntă cu partide de dreapta şi centru dreapta. Fără îndoială că aceste alegeri vor constitui o bătălie dură şi cred că sunteţi dumneavoastră candidaţi suficient de lucizi să admiteţi că nu toţi veţi putea fi învingători. Dar fiecare vot contează şi sunt sigur că vă veţi bate pentru a obţine cât mai multe voturi acolo unde candidaţi. Este o bătălie politică pe care trebuie să o purtaţi şi aveţi de partea dumneavoastră nevoia de dreptate şi de justiţie socială a cetăţenilor ţării noastre. Noi nu cumpărăm voturi prin măsurile de protecţie socială pe care le propunem. Am dovedit că ştim să generăm prin politici publice eficiente, nu doar creştere economică, ci şi dezvoltare şi tendinţe spre o dezvoltare socială echilibrată. Dar procesul de redistribuire a fructelor creşterii economice trebuie să fie unul continuu pentru a nu admite un nivel insuportabil de polarizare economică şi socială. Închei spunându-vă că pentru mine este pentru prima dată după alegerile din 20 mai 1990 când alegerile care vin nu mai au o miză personală. Motivele le-am expus şi nu doresc să le reiau aici. Asta nu înseamnă că angajamentul meu faţă de partid, faţă de partidul pe care l-am creat împreună cu cei care am pus bazele lui imediat după Revoluţie, nu va fi la fel de puternic. Voi fi prezent în această campanie, voi răspunde obligaţiilor care-mi revin în calitatea mea de preşedinte de onoare al PSD. Şi în încheiere vreau să vă exprim convingerea pe care o am în capacitatea partidului nostru de a reveni la guvernare, cum cred că vom şti să guvernăm eficient şi responsabil, cu credinţă în valorile în care credem cu toţii, cu credinţă în datoria pe care o avem faţă de cetăţeni, cu decenţă şi modestie, nu cu înfumurare, nuc u pretenţii, nu cu ceea ce aduce de regulă puterea. Puterea ameţeşte minţile multora. Un lider social-democrat trebuie să îşi păstreze simţul măsurii, să îşi păstreze simţul cetăţenesc, datoria faţă de cetăţeni dacă vrea să fie crezut că faptele lui coincid vorbelor lui. Să punem capăt discordanţei dintre vorbe şi fapte. PSD nu poate fi un partid al demagogilor şi al celor interesaţi doar de putere, avere, îmbogăţire personală şi a celor din jurul lui. Şi să fie slujitori cinstiţi ai celor mulţi. Asta înseamnă crez social democrat. Cu această credinţă vreau să exprim încrederea că victoria PSD şi a alianţei PSD-PC în alegeri înseamnă victoria democraţiei pusă în slujba tuturor cetăţenilor. În acest sens vă urez tuturor succes. Victorie! Victorie! Victorie!
(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 15:10)
Transcript preluat de pe www.monitoring.ro

27 September 2008

Surrealism în imagini


The image “http://astralwicks.files.wordpress.com/2008/02/surrealism.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
sursa: http://astralwicks.files.wordpress.com

SurrealismBellmer1.jpg
Surrealism4.jpg
SurrealismBellmer2.jpg
The image “http://www.sauer-thompson.com/junkforcode/archives/Surrealismbellmer3.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.sauer-thompson.com/junkforcode/archives/SurrealismBellmer4.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
surrealismBellmer6.jpg
SurrealismBellmer7.jpg
The image “http://www.sauer-thompson.com/junkforcode/archives/Surrealismbellmer9.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Surrealismbellmer10.jpg
BellmerH2.jpg
BellmerH4.jpg
sursa: http://www.sauer-thompson.com

Aviator;   Alexander Lyamkin Original oil paintings for sale.  Surrealism.
State of mind   Alexander Lyamkin Original oil paintings for sale  Surrealism
Intrigue;   Alexander Lyamkin Original oil paintings for sale.  Surrealism.
Lighthouse;   Alexander Lyamkin Original oil paintings for sale.  Surrealism.
Alchemist;   Alexander Lyamkin Original oil paintings for sale.  Surrealism.
Person on his own;   Alexander Lyamkin Original oil paintings for sale.  Surrealism.
sursa: http://www.arthit.ru





sursa: http://www.dubrov.eu

[Surrealism--.jpg]
sursa: http://nickvc.blogspot.com

26 September 2008

Tendinţe Naţional-Liberale



Dl. Călin Popescu Tăriceanu, premierul României, a ţinut un discurs la lansarea candidaţilor PNL. Iată acest discurs:

Am auzit că am fi 6000 de liberali astăzi în Polivalentă.

Voi ce credeţi? Eu cred că suntem cel puţin 8000.

De mult nu am mai văzut atât de mulţi liberali adunaţi laolaltă.

Vă mulţumesc tuturor celor care aţi venit astăzi aici pentru a le spune românilor că PNL promovează o Românie mândră şi prosperă.

Mă uit în sală şi îi văd pe aceia care au fost membri ai PNL încă din primii ani de după Revoluţie.

Împreună am luptat pentru economia de piaţă şi pentru libertăţile individuale. Înainte de orice, am luptat pentru ca fiecare român să fie liber.

Vreau să vă mulţumesc pentru ceea ce aţi făcut pentru PNL.

Datorită eforturilor dumneavoastră, astăzi din ce în ce mai mulţi români au încredere în Partidul Naţional Liberal.

Mă uit în sală şi îi văd pe cei mai noi membri ai PNL. Sunt tineri profesori, medici, avocaţi, ingineri, studenţi. Mi-aţi spus că aţi intrat în PNL pentru că aţi înţeles că adevărata şansă a României stă în aplicarea proiectelor de dreapta, liberale.

PNL a fost primul partid care a dat imboldul necesar membrilor săi să se afirme prin forţele proprii, să stea pe propriile picioare.

Vreau să vă mulţumesc că aţi avut încredere în PNL şi să vă spun că suntem de abia la început. Mai avem multe de făcut şi mă bazez pe acţiunea dumneavoastră.

În ultimii 4 ani, România a atras mai multe investiţii străine decât în toată perioada 1991-2004, am dublat salariile şi pensiile. De ce?

Pentru că am promovat economia de piaţă, libera iniţiativă şi libera competiţie.

Vă mai amintiţi cum, în 2004, politicienii de stânga ne acuzau că după ce vom introduce cota unică, economia se va prăbuşi?

Cine a avut dreptate: LIBERALII sau STÂNGA PESEDISTĂ?

Astăzi România este pe locul întâi în Europa la creştere economică!

În 2008, România va avea cea mai mare creştere economică din epoca modernă, de 9%. Şi asta pentru că am introdus cota unică, am scăzut birocraţia, am încurajat investiţiile.

Ştiu că nu am făcut îndeajuns de mult. Ştiu că foarte mulţi români au o viaţă grea. Mai avem mult de făcut până când beneficiile creşterii economice vor fi simţite în toate regiunile României şi de toţi românii.

Dragi liberali,

Este timpul să spunem lucrurilor pe nume.

Din 1990 până astăzi, în România sunt 2 partide.

Din 1990 până astăzi, în România sunt 2 viziuni asupra viitorului.

Sunt 2 moduri de a conduce ţara, 2 viziuni asupra progresului economic, 2 moduri de raportare la nevoile oamenilor.

În România există un singur partid de dreapta – Partidul Naţional Liberal – şi un singur partid de stânga – care prin denumiri succesive a ajuns astăzi PSD.

NOI – LIBERALII – credem că statul este gardianul tuturor libertăţilor românilor. Iar economia bine condusă şi prosperă le crează condiţiile pentru a munci şi a câştiga cât mai mult.

EI – cei de la PSD – cred că statul este atotputernic şi are dreptul să le spună oamenilor unde să lucreze, cât să lucreze şi cât să câștige prin impozitare progresiva pentru ca există pericolul îmbogăţirii!.

NOI – LIBERALII – susţinem că tinerii trebuie să aibă calculatoare, pentru a avea şansa unei vieţi mai bune. De aceea, noi am promovat în Parlament un proiect de lege prin care toţi elevii de a IX-a şi a X-a vor primi calculatoare personale.

EI – cei de la PSD – au pus interesele proprii înaintea intereselor copiilor şi tinerilor din România.

Au respins în Senat proiectul înaintat de guvern. Nu va vine sa credeti, PSD vrea să blocheze viitorul tinerilor, doar pentru interesele lor electorale meschine.

Pe de alta parte, noi susţinem scăderea taxelor şi eliminarea birocraţiei, iar ei susţin că taxele trebuie ridicate pentru a susţine birocraţia statului.

Noi susţinem economia de piaţă, ei continua sa susţin intervenţia statului în economie.

Probabil ca vreti să ştiţi cum a guvernat puterea de stânga?

Întrebaţi-i pe sutele de mii de români care au trebuit sa paraseasca tara în timpul guvernării Năstase să muncească în străinătate, de ce nu au rămas în România?

Vreţi să ştiţi cum au guvernat liberalii?

Întrebaţi-i astazi pe românii care pot călători acum liberi în Europa. Întrebaţi-i pe românii care şi-au găsit în ultimii ani slujbe bine plătite, acasă. Întrebaţi pensionarii care acum duc o viaţă ceva mai bună pentru că pensiile lor s-au dublat.

Dragi liberali,

Ştiţi care este cea mai importantă diferenţă între dreapta şi stânga, între PNL şi PSD?

România liberală este europeană, care încurajează investiţiile şi concurenţa si oferă şanse celor cu initiativa, activi.

România liberală este acum stat membru în Uniunea Europeană şi este cel mai mare producător de automobile din Europa de sud-est.

România de stânga este nesigură şi trăieşte în trecut.

De aceea nu m-am mirat atunci când unul din liderii PSD ne-a spus ce crede cu adevărat, atunci când a considerat România „o ţară de doi lei”.

Mă uit în sală şi văd mii de români mândri de ceea ce am reuşit.

Am fost zilele trecute la Centrul de inginerie tehnologică de la Titu şi m-am întâlnit cu cativa ingineri romani care sunt mandri că pot munci în slujbe care necesită înaltă pregătire şi sunt bine plătite.

Am fost la Craiova – La Ford -, am fost în judeţul Cluj – la Nokia -, am fost la Bacău şi Iaşi, unde am văzut centre de afaceri puternice.

Am fost la Bruxelles şi m-am simţit mândru când am fost felicitat pentru creşterea economică de exceptie a României.

Am fost în Italia şi Spania şi m-am simţit mândru că pot apara si proteja interesele românilor care muncesc cinstit acolo.

Peste tot am văzut români care au încredere în viitor şi doresc şanse mai mari de care ştiu că pot sa profite.

Aceasta este România de astăzi!

O Românie mândră şi prosperă.

Mai mult de atat,o Românie pregătită să devină a şaptea putere economică din Europa.

O Românie care a deveni din ce în ce mai influentă în Europa şi în lume.

Nu ştiu unde văd unii politicieni „o ţară de doi lei”. Eu cred că România poate mai mult. Acesti politicieni nu au dreptul sa o guverneze.

In ceea ce-i priveste pe ceilalti, PDL si PRM, i-as denumi coalitia rusinii. S-au aliat pentru a bloca votul uninominal pe care PNL l-a promovat in Parlament prin OUG.

Sunt sigur că românii vor avea un mesaj la fel de dur pentru aceşti politicieni. Românii le vor spune: „dacă credeţi că România este o ţară de 2 lei, atunci nu meritaţi să conduceţi ţara”.

Dragi liberali,

Suntem astăzi aici pentru a discuta despre viitorul României.

România poate fi a şaptea putere a Europei dacă vom continua să investim în viitor.

Pentru a reuşi, trebuie să avem încredere în români.

Trebuie să le permitem să îşi ia viaţa în propriile mâini. Iar Guvernul trebuie să îi ajute, nu să le controleze viaţa.

Ce vor românii? Vor să ducă o viaţă mai bună. Vor să îşi permită o îngrijire medicală de calitate, să îşi trimită copiii la o şcoală mai bună. Vor sa aiba o casă mai bună, o maşină, un concediu împreună cu familia. Vor salarii şi pensii mai mari.

PNL le poate oferi românilor aceste lucruri. Dacă vom continua proiectele de dreapta, vom reuşi! Este promisiunea pe care eu o fac si pe care noi trebuie sa o facem romanilor!

Pentru aceasta, va trebui sa investim in infrastructura. Vom investi 6% din PIB pentru INFRASTRUCTURĂ. E momentul sa terminam cu politica pasilor marunti.

Vom SCĂDEA BIROCRATIA şi TAXELE şi vom încuraja investiţiile, în special ale companiilor autohtone.

E foarte bine ca intre 2004 - 2008, companii gigant ca Renault, Ford sau Nokia au investit în România. Următorii patru ani trebuie să fie ai companiilor autohtone. Vreau ca firmele româneşti să se dezvolte nu numai în România, vreau să treacă graniţele pentru o expansiune economică puternică, susţinută şi de durată.

În ultimii 4 ani, românii au văzut că pot începe o afacere profitabilă. Aşa s-au dezvoltat INVESTIŢII ROMÂNEŞTI în IT, în industrie, în agricultură, în turism.

În următorii 4 ani, aceşti investitori îşi vor dezvolta afacerile şi vor oferi locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite pentru români.

Vom continua să investim în EDUCAŢIE, pentru ca tinerii noştri să lucreze în domenii performante. Vom acţiona pentru ca tinerii români să rămână aici în ţară în slujbe bine plătite, nu să plece în străinătate.

PNL trebuie să câştige aceste alegeri, pentru a ne asigura că iniţiative – cum este cea de a acorda un calculator personal fiecărui elev - nu vor mai fi blocate.

Vom acţiona pentru ca România să fie mai puternică în Europa şi în lume şi mai sigură acasă.

Vom continua să creştem PENSIILE ŞI SALARIILE. De ce? Pentru că vom asigura creşterea economică care să permită această măsură.

Nu vom aplica logica stângii: întâi creştem pensiile şi salariile, şi apoi vedem dacă avem resurse economice pentru a le putea plăti.

Dragi liberali,

La 30 noiembrie 2008, românii trebuie să facă o alegere între DREAPTA şi STÂNGA. Între PNL şi PSD.

De această alegere va depinde viitorul României.

Vreau să fiu cât se poate de clar: NU EXISTĂ CALE DE MIJLOC.

Fie România merge înainte cu un program de dreapta, care asigură creştere economică.

Fie România mizează pe un program de stânga, care va nărui economia şi ne va reîntoarce în trecut.

Ştiu că există români care vor vota cu stânga. Este dreptul lor şi le respect decizia.

Trebuie să ştie foarte clar însă ce înseamnă decizia lor.

Stânga promite subvenţii mărite, reducerea TVA la alimente, 8 stadioane UEFA. La începutul anului, vorbeau şi despre trimiterea unei misiuni româneşti în spaţiu.

Vreau să îi întreb: DE UNDE ACESTI BANI DOMNILOR?

Nu poţi obţine creştere economică, cu măsuri de stânga, cu politici care aparţin trecutului.

Vă pot spune eu ce se poate întâmpla. Am văzut acest scenariu în Ungaria şi în Cehia.

Ambele aveau o creştere economică solidă. În ambele state STÎNGA a venit la Putere cu promisiuni sociale fără acoperire.

Întâi au cheltuit banii pe promisiuni, apoi au încercat să investească pentru a menţine economia pe plutire. Rezultatul?

Creşterea taxelor, criză economică, şomaj şi instabilitate socială.

Ştiţi ce va face PSD-ul dacă vine la putere?

Va creşte taxele. Au spus în mai multe rânduri în ultimii 4 ani că vor să elimine cota unică.

PSD va creşte taxele pentru că numai aşa poate să aibă bani pentru a îşi îndeplini o parte din promisiuni.

Rezultatul? Acelaşi ca în Ungaria şi Cehia: Criza economic, şomaj şi instabilitate.

România este astazi într-un moment de cumpănă. Haideţi să dăm cărţile pe faţă. În lume, economia Statelor Unite trece printr-o perioadă dificilă. În Europa, ţări ca Spania sau Germania au creştere economică negativă.

Votul din 30 noiembrie va hotărî, fara indoiala, viitorul României. România va trebui să ia acele măsuri care îi vor permite să nu fie afectată major de criză. Sunt măsurile de dreapta, liberale, masurile care vor ajuta Romania sa depaseasca aceste momente dificile pe care le traverseaza.

Noi, liberalii am demonstrat că se poate.

În timp ce state europene au o creştere economică negativă, România va avea în 2008 o creştere economică de 9%.

Românii trebuie să ştie că sunt de ajuns câteva luni daca stânga va veni la putere, pentru ca această creştere economică să dispară.

Dragi liberali,

Toţi cei prezenţi în sală ştim că, oricât de multe am realizat, nu este, totusi, de ajuns.

Ştim că românii sunt afectaţi de creşterea preţurilor. Ştim că se poate mai bine.

Trebuie să fim cinstiţi cu românii. Nu trebuie să le prezentăm o imagine triumfalistă. Trebuie, de asemenea, sa avem curajul să ne recunoaştem şi greşelile.

Celelalte partide au adoptat o retorică de campanie. Pentru aceşti politicieni, un român echivaleaza cu un vot.

Eu vă cer să vorbiţi cu oamenii. Sunt oameni pe care îi cunoaşteţi. Le ştiţi problemele şi trebuie sa le dati solutii.

Sunt pregătiţi să continue alături de noi, dacă le prezentăm soluţiile noastre pentru viitor.

Dragi liberali,

În următoarele 2 luni ne aşteaptă o confruntare crucială între dreapta şi stânga.

Vă avertizez de pe acum, că unii politicieni vor face tot posibilul să personalizeze această bătălie.

Sunt, mai ales, acei politicieni care azi sunt de stânga, mâine de dreapta şi poimâine din nou de stânga. Sunt orice, după cum li se pare că bate vântul.

Campania electorala va suferi din cauza acestor personalitati.

Campania electorală nu este şi nici nu trebuie să devină un meci de box.

Confruntarea nu este între mine şi Mircea Geoană sau orice alt politician.

Confruntarea reală este între dreapta şi stânga. Între PNL şi PSD.

Între valorile şi principiile de dreapta şi valorile şi principiile de stânga.

Între scăderea taxelor şi creşterea lor, între economia de piaţă şi economie etatistă, între viitor şi trecut, aceasta este confruntarea noastra cred ca cea mai buna, reala.

Sunt astăzi alături de voi pentru a vă spune că putem câştiga. PNL trebuie să câştige.

Dragi liberali,

A trebuit să treacă 15 ani ca să vină dreapta la putere, să vină liberalii la putere ca România să se ridice din genunchi, să-şi recapete demnitatea, să devină membru al familiei europene, să-şi reclădească drumul spre bunăstare!

Vă cer să le spuneţi românilor ceea ce a făcut Partidul Naţional Liberal pentru România şi, mai ales, ce avem de facut pentru romani in viitor.

Vă cer să fiţi oneşti şi să recunoaşteţi că am şi greşit.

Vă cer să fiţi activi, să vorbiţi cu cât mai mulţi români şi să îi convingeţi că România trebuie să continue alături de dreapta, de PNL.

Vă cer să credeţi în victorie.

Eu cred în victorie pentru că noi promovăm o Românie mândră şi prosperă. Trebuie să câştigăm pentru viitorul României pentru ca fiecare roman sa duca o viata cat mai buna. (http://www.pnl.ro)



Iată că a fost lansat proiectul Programului de Guvernare 2009-2012

Pe scurt, acesta conţine:
ROMÂNIA – a VII-a putere economică
a Europei
PNL este un partid cu viziune, un partid care
are proiecte pentru un viitor mai bun.
Măsurile liberale, pe care le-am adoptat în
ultimii patru ani, au condus la cea mai mare
creştere economică din istoria României
moderne.
Aplicarea cotei unice a dus la scăderea
impozitelor plătite de către agenţii economici
şi de către populaţie şi a contribuit la
sporirea veniturilor românilor.
Investiţiile record au produs un efect în lanţ:
noi locuri de muncă, salarii mai mari, un trai
mai decent pentru pensionari.
România de astăzi este o Românie mândră şi
prosperă. O Românie care este din ce în ce
mai influentă în Europa şi în lume.

PRIORITATEA FUNDAMENTALĂ A PNL
România - a şaptea putere economică a Europei
România este a şaptea ţară ca mărime din
Europa, a şaptea ţară ca număr de locuitori.
România va deveni a şaptea putere a Europei
dacă vom continua politicile de dreapta.
Pentru a reuşi, trebuie să avem încredere în
români. Trebuie să le permitem să îşi ia viaţa
în propriile mâini. Guvernul trebuie să îi
ajute, nu să le controleze viaţa.

România - mai puternică în Europa şi în lume
România poate şi trebuie să devină un
jucător important în arena europeană şi în
lume, o voce de care să se ţină seama.
Numai în acest mod, interesele legitime ale
României vor fi auzite şi înţelese. Deja am
făcut paşi importanţi în această direcţie.
Faptul că am găzduit summit-ul NATO în
acest an este o dovadă clară a faptului că
România devine un actor cu greutate pe plan
european şi mondial.
Vom continua pe acest drum. Vrem ca
România să fie recunoscută ca locul în care
liderii lumii vin şi dezbat problemele cele mai
importante. Un stat care promovează
libertatea şi democraţia.

ŞAPTE priorităţi pentru a ŞAPTEA ţară din
Europa
1. Prosperitate individuală
2. Mediu de afaceri dinamic
3. Investiţii în educaţie şi sănătate
4. Infrastructura de transport
5. Siguranţa cetăţeanului şi continuarea
reformelor în administraţia publică
6. Continuarea reformei sistemului judiciar şi a
luptei împotriva corupţiei
7. Protecţia mediului şi siguranţa energetică

• Creştere economică de 6-7% anual
PRIORITATEA I
Prosperitate individuală
Atragerea de investiţii este un factor cheie
în creşterea economică, care asigură
prosperitatea românilor. Mai multe investiţii
înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii
mai mari, un trai decent pentru pensionari.
De aceea, guvernarea liberală are ca
obiectiv menţinerea unui nivel de creştere
economică ridicat, de 6-7% anual, fără a fi
sporite deficitele interne si externe.
• PIB de peste 200 miliarde de euro în
2012
În anul 2007, guvernul liberal a reuşit să
depăşească pragul de 100 de miliarde de euro
al produsului intern brut.
Dacă vom continua măsurile economice
liberale, nivelul PIB ar putea ajunge la peste
200 de miliarde de euro, în anul 2012.

• 10.000 de euro din PIB pentru fiecare
român în anul 2012
În anul 2004, produsul intern brut pe
locuitor era de numai 2.800 de euro.
În anul 2012, după opt ani de guvernare
liberală, produsul intern brut pe locuitor ar
putea ajunge la 10.000 de euro. Astfel,
România ar face parte din categoria ţărilor
mediu dezvoltate ale lumii.
Produsul intern brut pe locuitor, la
nivelul puterii de cumpărare standard,
urmează să reprezinte în 2012 cel puţin 60%
din media UE – 27, comparativ cu circa 40%
cât este în prezent.
Toate aceste evoluţii vor asigura condiţiile
ca, în perspectivă, România să devină, conform
mărimii şi potenţialului său, a şaptea putere
economică a Europei.
• Cel puţin 500.000 de noi locuri de
muncă mai bine plătite
Volumul investiţiilor şi nivelul ridicat al
creşterii economice vor avea ca rezultat crearea
de noi locuri de muncă, astfel încât numărul
mediu de salariaţi să se majoreze cu cel puţin
500.000 de persoane.

• Salariul mediu brut peste 800 de euro
în anul 2012
PNL îşi asumă ca obiectiv creşterea
câştigului salarial mediu brut cu cel puţin
60%, astfel încât acesta să ajungă la peste 800
de euro în anul 2012.
Salariul minim brut va creşte într-un ritm
superior salariului mediu brut, astfel încât,
până în anul 2012, diferenţa dintre cele două
să se reducă semnificativ.
PNL va promova o lege de salarizare
unitară pentru personalul bugetar, având la
bază performanţa individuală, corespunzătoare
atribuţiilor şi complexităţii postului.
• Pensie medie de 350 de euro în anul
2012
Trebuie să îi răsplătim pe pensionari
pentru ceea ce au oferit ei României. Îi
răsplătim pentru munca lor, pentru contribuţia
pe care şi-au adus-o la ceea ce este astăzi
România.
Iată de ce, ne-am propus ca pensiile să
crească în concordanţă cu majorarea salariilor.
Vrem ca, în anul 2012, pensia medie să ajungă
la peste 350 de euro.

PNL va continua reforma şi modernizarea
sistemului de pensii, atât a celui public cât şi a
celui privat.
Vom stabili o nouă modalitate de calcul a
pensiilor, prin acordarea unui număr
suplimentar de puncte unor anumite categorii
de locuri de muncă (grupa I şi II).
• Investiţii de 100 de miliarde de euro
PNL îşi propune ca şi perioada 2009 -
2012 să fie una a investiţiilor susţinute.
Guvernarea liberală va continua politicile
de consolidare a mediului competiţional, de
încurajare a liberei iniţiative, de reducere şi
simplificare a fiscalităţii.
Obiectivul politicilor liberale este
atragerea unui volum investiţional de peste 100
de miliarde de euro.
PRIORITATEA A II-A
Mediu de afaceri dinamic
Acest obiectiv poate fi atins prin:

fondurile post-aderare (peste 20 de
miliarde de euro),
investiţiile publice (peste 50 de miliarde
de euro),
investiţiile în energie (peste 15 miliarde de
euro),
investiţii străine (de cel puţin 30 de
miliarde de euro).
La acestea se adaugă alte zeci de miliarde
de euro de la companiile româneşti, prin
programele lor de dezvoltare.
• Mediu economic favorabil competiţiei
şi liberei iniţiative
Susţinerea întreprinzătorilor privaţi şi
consolidarea liberei competiţii vor rămâne şi în
continuare axul central al politicilor PNL
privind mediul de afaceri.
Condiţia succesului în atragerea şi
promovarea investiţiilor o constituie realizarea
unui mediu economic prielnic, capabil să le
susţină.
Tocmai de aceea, Partidul Naţional
Liberal îşi asumă angajamentul să realizeze un
program investiţional însoţit de o strategie care

să urmărească stabilitatea şi predictibilitatea
mediului de afaceri.
Vom încuraja investitorii străini şi
autohtoni să-şi îndrepte atenţia către domenii
economice noi, capabile să aducă dezvoltare
României.
• Relaxare fiscală şi stabilitate
legislativă
Pentru a avea un mediu economic stabil,
guvernul PNL a pus accent pe relaxarea fiscală
şi pe stabilitatea legislativă.
PNL îşi propune să continue această
politică.
Principiile liberale privind politica fiscală
sunt următoarele:
menţinerea regimului actual al cotei
unice;
reducerea cu până la 10 puncte
procentuale a CAS;
asigurarea unei fiscalităţi pentru fermele
agricole pentru a le stimula să producă
pentru piaţă;
reducerea TVA la unele produse
reglementate (din domeniul energetic,

medicamente) care să sprijine politica de
reducere a inflaţiei;
creşterea nivelelor de deductibilitate
pentru contribuţiile din venit la fondurile
private de pensii şi de sănătate;
evaluarea şi reducerea treptată a
parafiscalităţii.
• Înlăturarea obstacolelor în dezvoltarea
afacerilor
O altă direcţie importantă de acţiune în
ceea ce priveşte mediul de afaceri o reprezintă
înlăturarea obstacolelor pentru iniţierea şi
dezvoltarea unei afaceri.
În acest sens, PNL va avea în vedere:
• simplificarea legislaţiei naţionale şi
aplicarea legislaţiei comunitare;
• evaluarea şi reducerea, cu cel puţin 25%,
a costurilor administrative induse
companiilor ca efect al aplicării legislaţiei
naţionale;
• îmbunătăţirea cadrului de organizare şi
funcţionare al agenţiilor de reglementare
şi control din subordinea Guvernului;

• îmbunătăţirea cadrului de reglementare
prin impunerea evaluării de impact
(economic, social şi de mediu) pe care îl
implică promovarea unui act normativ.
• Continuarea susţinerii iniţiativei
private
În ultimii patru ani, Partidul Naţional
Liberal a dus o politică liberală centrată pe
susţinerea întreprinzătorilor privaţi şi pe
stimularea liberei iniţiative, în paralel cu
retragerea statului din economice.
Fidel valorilor liberale europene, PNL a
încurajat mediul de afaceri şi a susţinut, prin
toate mijloacele, întreprinderile mici şi mijlocii.
Şi în următorii patru ani, Partidul
Naţional Liberal va continua să susţină
iniţiativa privată.
Astfel, politicile publice vor îngloba:
susţinere regională;
susţinerea IMM-urilor;
susţinere pentru cercetare-dezvoltare;
susţinere pentru protecţia mediului;

susţinere pentru salvarea şi
restructurarea întreprinderilor aflate în
dificultate, ajutorul de stat sub forma
capitalului de risc (în special, pentru
întreprinderile nou înfiinţate sau
întreprinderile care acţionează în
domeniul tehnologiilor de vârf);
sprijin guvernamental (pentru anumite
sectoare considerate „sensibile”
precum industria cărbunelui,
siderurgia, sectorul fibrelor sintetice,
industria autovehiculelor şi cea a
construcţiilor de nave).
De asemenea, PNL va susţine iniţiativa
privată şi în mediul rural. Astfel, îi vom învăţa
pe agricultorii şi fermierii români cum să
acceseze mai multe fonduri europene pentru
dezvoltare rurală.

PRIORITATEA A III-A
Investiţii în educaţie şi sănătate
• Un învăţământ la nivel european
Guvernul liberal a acordat, pentru prima
oară în istoria post-decembristă, 6% din
Produsul Intern Brut pentru educaţie.
Vom continua această politică deoarece
PNL vrea să investească în viitorul României.
Am investit în modernizarea şcolilor, am
acordat mai mulţi bani pentru cercetare şi am
ridicat nivelul de salarizare al profesorilor.
Toate acestea pentru un sistem de învăţământ
la standarde europene, pentru atragerea celor
mai inteligenţi şi mai bine pregătiţi tineri,
pentru universităţi care să concureze cu cele
mai bune din lume.
Vrem să-i convingem pe cei mai buni
tineri români să rămână să studieze aici, în
România.
În programul de guvernare al PNL se
regăsesc obiective concrete pentru toate
nivelele de educaţie, urmărindu-se reducerea
discrepanţelor dintre sat şi oraş.

Astfel:
• vom construi cel puţin 1200 de grădiniţe,
• vom finaliza programul de reabilitare a
infrastructurii învăţământului preuniversitar;
• vom construi în fiecare judeţ noi
campusuri şcolare, destinate în principal
elevilor de la sate şi micile oraşe, pentru a
preîntâmpina abandonul şcolar;
• vom continua programul de modernizare
a infrastructurii învăţământului superior,
prin asigurarea dotărilor specifice şi
spaţiilor de cazare;
• vom crea o agenţie de credite pentru
studenţi care să ofere, cu prioritate,
credite celor care au nevoie de sprijin;
• vom construi 600 de săli de sport şi 90 de
bazine de înot;
• vom finaliza programul de dotare
informatică a şcolilor.
• Un sistem de sănătate performant
Partidul Naţional Liberal pledează pentru
asigurarea accesului echitabil al întregii
populaţii la servicii de sănătate prin
continuarea reformei în sistemul de sănătate.

Pentru următorii patru ani, PNL îşi
propune:
• înfiinţarea a 32 de spitale de urgenţă noi:
8 regionale, 20 judeţene, 3 municipale, 4
orăşeneşti, 3 comunale;
• reabilitarea a 15 spitale judeţene de
urgenţă;
• finalizarea a 10 spitale municipale şi
orăşeneşti;
• dotarea cu aparatură de înaltă
performanţă a tuturor unităţilor sanitare;
• consolidarea, repararea şi reabilitarea
spitalelor publice;
• realizarea programului de infrastructură
în asistenţa medicală primară – cabinete
medicale multifuncţionale în mediul
rural.
Realizarea acestor obiective presupune
creşterea numărului de medici şi asistenţi
medicali prin perfecţionarea învăţământului de
profil, prin creşterea salariilor şi a calităţii
locurilor de muncă.

PRIORITATEA A IV-A
Infrastructura de transport
• 6% din PIB pentru investiţiile în
infrastructură
Elementul central al viitorului program de
guvernare este infrastructura.
Ne-am propus ca pentru perioada
următoare, investiţiile în infrastructură să
atingă 6% din produsul intern brut al
României.
Vrem ca prin investiţiile în infrastructură
să menţinem ritmul de creştere economică şi să
asigurăm, astfel, noi locuri de muncă şi salarii
mai mari pentru români.

PRIORITATEA A V-A
Siguranţa cetăţeanului şi continuarea
reformelor din administraţia publică
Partidul Naţional Liberal va continua
măsurile pentru asigurarea ordinii publice şi a
siguranţei cetăţeanului.
Eradicarea micii infracţionalităţi şi a
fenomenului de reglare de conturi în stradă
sunt preocupări permanente pentru PNL.
Reducerea fenomenului infracţional şi a
grupurilor mafiote se regăsesc în programul
liberalilor pentru siguranţa cetăţeanului.
Vrem ca România să devină una dintre
cele mai sigure ţări din Europa, o ţară în care
alţi cetăţeni ai Europei vor dori să locuiască.
• Administraţie publică modernă şi
eficientă
PNL are în vedere următoarele direcţii de
acţiune pentru a creşte calitatea serviciilor
publice oferite cetăţeanului:

• orientarea instituţiilor publice spre
cetăţean;
• servicii de calitate în administraţia
centrală şi locală;
• accesul tuturor cetăţenilor la serviciile de
utilitate publică;
• promovarea parteneriatului public-privat
pentru furnizarea de servicii publice de
calitate.
În ceea ce priveşte facilitarea accesului la
serviciile publice urmărim:
• creşterea gradului de transparenţă a
activităţilor din administraţia publică;
• extinderea procesului de debirocratizare;
• extinderea furnizării serviciilor publice prin
sistemul e-guvernare/e-administraţie;
• extinderea reţelei de ghişeu unic pentru
asigurarea serviciilor publice cât mai
aproape de domiciliu.
O altă prioritate a PNL este
descentralizarea administrativă şi financiară,
care poate fi realizată prin:
• transferul de noi competenţe de la nivelul
ministerelor spre autorităţile locale şi
judeţene, cu precădere în domeniile
educaţiei şi sănătăţii;

• delimitarea mai clară a competenţelor între
diferitele niveluri administrative;
• dezvoltarea capacităţii administrative la
nivel local prin promovarea zonelor
metropolitane;
• alocare bugetară transparentă.
PRIORITATEA A VI-A
Continuarea reformei sistemului judiciar
şi a luptei împotriva corupţiei
• O justiţie mai aproape de cetăţean
Accesul la justiţie este prima condiţie a
statului de drept. Cetăţeanul trebuie să-şi
poată valorifica şi apăra drepturile fără a
înfrunta bariere administrative, financiare sau
geografice.
Astfel, PNL susţine:
• apropierea justiţiei de cetăţean prin
respectarea principiului proximităţii;
toate cauzele minore, care în acelaşi timp
sunt cele mai frecvente şi au impact
asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor,
trebuie să fie soluţionate în primă

instanţă de judecătorii, instanţele cele
mai apropiate de domiciliul cetăţeanului;
• reducerea taxelor aferente actului de
justiţie; valoarea taxelor pentru
deschiderea unei acţiuni nu trebuie să
aibă un efect descurajator;
• adoptarea Codului de Procedură
Administrativă; procedurile trebuie să fie
simple şi clare, pe înţelesul tuturor, în
special în ceea ce priveşte condiţiile de
emitere şi contestare a actelor
administrative;
• continuarea eforturilor de unificare a
jurisprudenţei.
• O justiţie rapidă
PNL are în vedere adoptarea rapidă a
noilor coduri de procedură, civilă şi penală,
aflate în dezbatere publică.
Acestea conţin soluţii pentru degrevarea
instanţelor şi a parchetelor, simplificarea
procedurilor, reducerea termenelor, eliminarea
posibilităţilor de tergiversare.
• O justiţie profesionistă
Vom urmări introducerea, drept condiţii
obligatorii, la promovarea în funcţii de

conducere, a cunoştinţelor IT şi cel puţin a
unei limbi străine de circulaţie europeană.
Vor fi organizate module la nivelul
tribunalelor, astfel încât accesul la pregătire să
fie facilitat la nivelul întregii ţări.
Un asemenea demers este în concordanţă
cu liniile directoare stabilite la nivel european.
• Instituţii transparente şi eficiente în
combaterea corupţiei
Guvernul PNL a luat măsuri concrete
pentru prevenirea şi combaterea corupţiei din
administraţia centrală şi locală.
Avem nevoie de instituţii puternice de
control asupra modului în care sunt gestionaţi
banii publici. Iată de ce, activitatea de control
financiar-fiscal, de control al utilizării
fondurilor europene şi achiziţiilor publice,
realizată de structuri nou înfiinţate
(Departamentrul pentru Luptă Antifraudă,
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi
Monitorizarea Achiziţiilor Publice) sau
reformate (ANAF, Garda Financiară), trebuie
evaluată permanent şi îmbunătăţită.

Pentru eliminarea îmbogăţirii nejustificate
din fonduri publice, guvernul liberal a înfiinţat
Agenţia Naţională de Integritate – cel mai
puternic mecanism de control al averilor şi
incompatibilităţilor demnitarilor.
Dată fiind importanţa luptei împotriva
corupţiei, PNL va pleda în continuare ca toate
aceste instituţii să rămână independente şi să
devină mai puternice.
PRIORITATEA A VII-A
Protejarea mediului înconjurător
şi politica energetică
• Protecţia mediului şi utilizarea durabilă
a resurselor
Astăzi mediul poate părea o prioritate
forţată, dar, în câţiva ani, România îşi va pune
tot mai serios problema protecţiei mediului
înconjurător.
Dacă în 2004, prioritatea românilor erau
salariile şi pensiile, în 2012, prioritatea va fi un
mediu mai curat şi mai sănătos.
Într-o Românie mai prosperă şi mai
bogată, se impune tot mai pregnant nevoia
unor politici de mediu. Un trai mai bun nu

înseamnă doar o condiţie materială mai
prosperă, ci înseamnă şi un mediu înconjurător
mai curat.
De aceea, am investit în campanii de
împădurire, în înnoirea parcului auto, în
amenajarea de parcuri, în proiecte de protejare
a Deltei Dunării şi altor sanctuare naturale.
Vrem să îi facem pe români să înţeleagă
că o ţară frumoasă înseamnă şi o ţară curată.
Mediul rămâne una dintre priorităţile PNL
şi în următorii patru ani.
Politicile liberale în domeniul protecţiei
mediului sunt:
• promovarea unor măsuri care să reducă
impactul unor schimbări climatice;
• gestionarea integrată a deşeurilor, cu
accent pe deşeurile menajere;
• reducerea riscurilor în cazul dezastrelor
naturale;
• utilizarea resurselor energetice
regenerabile.
PNL va susţine investiţiile masive pentru
îmbunătăţirea calităţii mediului (ex.
continuarea programului de creştere a
suprafeţelor verzi în peste 100 de oraşe din
România şi a proiectului pentru protejarea
Deltei Dunării).

PNL va urmări alocarea unor fonduri
pentru conformarea la mediu a instalaţiilor
industriale şi energetice, pentru proiecte de
reconstrucţie ecologică, biosecuritate şi
managementul deşeurilor chimice.
• Siguranţa energetică
În următorii ani siguranţa energetică va
căpăta o nouă greutate în contextul politicilor
publice.
De aceea, PNL propune următoarele
măsuri:
• demararea lucrărilor la unităţile 3 şi 4 de
la CNE Cernavodă;
• finalizarea studiului de amplasament şi
elaborarea studiului de fezabilitate pentru
a doua centrală nucleară din România;
• demararea lucrărilor la centrala
hidroelectrică cu acumulare-pompare
Tarniţa-Lăpuşteşti;
• modernizarea termocentralelor şi a
reţelelor de distribuţie a energiei termice;
• creşterea capacităţii de interconexiune cu
reţelele electroenergetice ale ţărilor vecine;
• finalizarea proiectelor de interconectare
transfrontalieră: proiectul Nabucco

(tranzitul gazelor naturale din zona Mării
Caspice spre Europa de Vest prin
România), interconectarea cu sistemul din
Ungaria în zona Arad-Szeged, cu sistemul
din Ucraina în zona Siret-Cernăuţi, cu
sistemul din Bulgaria în zona Giurgiu-
Ruse şi proiectul PEOP (conducta de
transport ţiţei Constanţa-Trieste);
• creşterea capacităţii de depozitare a
ţiţeiului şi a produselor petroliere, astfel
încât să se atingă, în anul 2011, valoarea
de 2,8 de milioane tone ţiţei;
• creşterea capacităţilor de înmagazinare
subterană a gazelor naturale.

Politicile liberale pot asigura românilor o
viaţă mai bună
În 2004, când am propus cota unică de
impozitare, am ştiut exact că aceasta este
soluţia pentru dezvoltarea economiei în
următorii patru ani.
Astăzi, în 2008, PNL rămâne singurul partid
cu viziune pentru dezvoltarea României
pentru următorii ani.
Politicile de stânga nu mai pot răspunde
adecvat aspiraţiilor de dezvoltare ale
românilor. Guvernările de stânga nu pot oferi
ritmul de creştere economică de care are
nevoie România.
România este a şaptea ţară europeană, din
punct de vedere al populaţiei şi a teritoriului.
PNL va face din România a şaptea putere
economică din Uniunea Europeană.
© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.