23 September 2008

DN 67 C


La început a fost un drum. Mai târziu a devenit o afacere.
Wikipedia vede acest drum ca unul dintre cele mai spectaculare. Cu adevărat, aspectul offroad pare desăvârşit, libertate şi explorare.

Transalpina (DN 67C) este o şosea din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali. Este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (2145m). Drumul face legătura între oraşele Novaci şi Sebeş. Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii.

Drumul dinspre Novaci este asfaltat doar pana la Rânca(1600 m). În continuare drumul este cu bolovani şi grohotiş, fiind nerecomandat pentru autoturismele cu garda la sol joasă, precum şi pentru cele cu resurse de putere reduse, având în vedere pantele destul de abrupte care urmează.

Transalpina a fost dat în folosinţă în 1935 de regele Carol al II-lea.

Image:Transalpina.JPG(

sursa: wikipedia)

Apoi a fost o ştire:


Drumul naţional 67C Bengeşti-Sebeş va fi modernizat de către firma Romstrade.

Directorul de comunicare al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România a declarat că drumul are o lungime de 148 de kilometric, iar valoarea constractului este de 385 de milioane de euro.
Contractul de reabilitare a DN 67 C a fost semnat cu firma Romstrade, iar săptămâna viitoare se va da ordinal de începere a lucrărilor. Această arteră rutieră este considerată una de mare importanţă, pentru că este la o altitudine mare se află într-o zonă turistică şi leagă Transilvania de Muntenia. Lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani în patru loturi. Primul sector se află între kilometrii 0 şi 33, al doilea între km 33 şi 67, al treilea între kilometrii 67 şi 106, iar ultimul 106 şi 148. Pe cel de-al doilea sector drumul este împietruit sau de pământ şi impracticabil atunci când cad precipitaţii. Drum naţional 67C traversează judeţul Gorj, Vâlcea şi Alba prin localităţile Ciocadia, Pociovaliştea, Novaci, Şugag, Mărtiniei, Căpâlna, Laz, Săsciori, Sebeşel, Petreşti, Sebeş şi face legătura şi cu staţiunile Rânca şi Obârşia Lotrului. (sursa: http://www.radiotargujiu.ro)

The image “http://www.romanialibera.ro/foto/123/122798/art_122798_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.susa: ROMÂNIA LIBERĂ
The image “http://www.romanialibera.ro/foto/2/1623/art_1623_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.sursa: ROMÂNIA LIBERĂ
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/2324777/1/zapada-2.jpgsursa: MEDIAFAX
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/1033530/1/viscol.jpgsursa: MEDIAFAX

Nu ştiu de ce (sau poate tocmai pentru că ştiu de ce), dar îmi pare rău că asemenea frumuseţe naturală şi veche va fi năpădită de utilaje. Iată însă că o afacere rămâne o afacere. O afirmă un ex-ministru despre ministerul pe care odată l-a condus. Probabil că domnia sa ştie ce ştie.

Declaraţie Radu Berceanu:
Marţi, 23 Septembrie 2008 13:44

Radu Berceanu: Astăzi aş vrea să vă prezint cam cum se petrec hoţiile de ultimele 3 luni de mandat în Guvernul Tăriceanu. Astăzi episodul Ministerul Transporturilor, bineînţeles.

Cred că nu este suficient de puternic exemplul Păcuraru şi sunt alţii care doresc să-l urmeze pentru că văd că se petrec nişte lucruri aşa, pe ultimele momente, care mă fac să cred că vor urma şi alţii. Mai întâi am să vă prezint o licitaţie în valoare de 400 de milioane de euro pe DN 67 C. Bănuiesc că nimeni dintre dumneavoastră nu ştie unde este acest drum 67 C care urmează să înghită 400 de milioane de euro. Atunci am să vă spun că este vorba de drumul Bengeşti - Sebeş, un drum de mare importanţă. Nu mai avem nevoie nicăieri altundeva să reparăm sau să construim drumuri sau autostrăzi. Trebuie să spânzurăm 400 de milioane de euro pe drumul Bengeşti - Sebeş. V-am adus aici o hartă cu traficul ca să vedeţi că pe acest drum trec cam 10 autoturisme pe oră. Deci este foarte important să cheltuim 400 de milioane de euro pe acest drum. Bănuiesc că nu o să-l găsiţi decât cu foarte mare greutate. Este vorba de drumul de aici până aici, da, porţiunea asta. Acesta este traficul din 2005. Cele care sunt groase înseamnă că este trafic important. Cu cât sunt mai subţirel trasate cu atât înseamnă că traficul este mai mic. De ce vă spun despre această chestiune? Domnul Orban s-a plâns că nu are bani la minister. Eu am să vă spun că şi banii pe care îi are încearcă să-i trimită în nişte direcţii cu totul ciudate. Această licitaţie pentru drumul acesta s-a făcut în luna iulie 2008, în general când e lumea plecată în concediu şi nimeni nu e foarte atent. Brusc acest drum a devenit foarte important şi licitaţia bineînţeles că a câştigat-o prietenul domnului Orban, domnul Iordache de la firma Romstrade. Ca să fiţi convins că e un prieten al domnului Orban vă aduc aminte că unul din multiplele accidente de circulaţie pe care le-a făcut domnul Orban a fost cu un tramvai, când a ciocnit un tramvai cu un jeep şi jeep-ul aparţinea firmei...

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 12:13)
Transcript preluat de pe www.monitoring.ro

1 comment:

dan said...

Sa speram ca datorita situatiei economice generale, acest proiect nefericit va fi abandonat , de nevoie , ca din bun simt....nu ma pot astepta.
Sper din toata inima ca Transalpina sa ramana asa cum este: un minunat drum de creasta, cu peisaje deosebite. Daca , prin absurd, acest drum ar fi modernizat, asa cum probabil cer conditiile din caietul de sarcini al licitatiei, el va fi mormantul multor constructori, "soferi adevarati"-bizoni in trafic, dar si al salvatorilor trimisi dupa inconstienti.
Deoarece minte n-avem, numai puterea divina poate stopa mizeria asta de proiect. Si intr-adevar, parca asta ramasese singurul drum nemodernizat, in conditiile in care pe oriunde ai merge in tara, la cel putin 2-3 km ai motiv sa-ti faci masina praf in niscaiva chestii (gropi, denivelari, rupturi, alunecari, etc)lasate in bataie de joc!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.