04 September 2008

Era să aveţi o scamă


De câteva zile mass-media este adânc preocupată de "tranzacţia" dintre Corneliu Vadim Tudor şi PRM. De la bun început am fost mirat de ce o astfel de negociere reprezintă o ştire, când de fapt este un lucru mai mult decât banal în practica parlamentară. Astfel de negocieri au loc oricând şi e foarte bine că au loc. Nu trebuie să le privim, în nici un caz, ca pe o tranzacţie politică şi atât. Este adevărat, retragerea postului de vicepreşedinte din partea PC este o plată politică, dar negocierea dintre Corneliu Vadim Tudor PRM şi PD-L este o finalizare de avantaje prin care fiecare obţine ce vrea, domnul Tudor a rămas în postul de vicepreşedinte, făcând în ciudă PC-ului, cei de la PD-L au obţinut un schimb avantajos, trei posturi în schimbul unuia. Personal cred că gestul PC de a cere postul înapoi este inadecvat sau măcar inelegant, dar negocierea cu PD-L este absolut banală.

Iată însă că presa a prins ratingul de un picior, acum îl poate implica şi pe preşedintele Băsescu în ecuaţie. Vinzi mult mai bine dacă pui un titlu de tipul "înţelegere Băsescu-Vadim". Până la urmă preşedinţia a spus că nu are nici o treabă cu tranzacţia, lucrurile păreau să se aşeze, bula de săpun părea a se sparge când... vicepreşedintele democrat-liberal Cezar Preda i-a cerut scuze preşedintelui în numele PD-L. Cum asta?

"Imi cer scuze public, in numele partidului, presedintelui Romaniei daca prin ce am facut noi ieri (n.r.-marti) i-am adus vreun prejudiciu. Nu a fost in intentia noastra si nu cred ca vom avea vreodata asemenea intentii" (...) "Daca noi, PD-L, reusim sa facem ceva prin care ii facem rau presedintelui Romaniei ori suntem pe un drum gresit, ori nu judecam bine ori ne indreapta cineva spre acest lucru" (...) "Nu am avut niciodata in intentie si nici nu avem sa facem o intelegere cu PRM. Nu am auzit de vreun parlamentar din Romania care sa faca o intelegere cu Corneliu Vadim Tudor, pe care acesta sa nu o denunte in primele cinci minute" (sursa: www.ziare.com)

Eu îl ştiam pe domnul Cezar Preda un om cu discurs abil şi reacţie. Asemenea dulcegărie parcă strepezeşte gura celui care o citeşte. Eu nu sunt absurd, înţeleg că domnul Traian Băsescu are ca partid de suflet PD-L-ul, înţeleg că membrii de partid se sfătuiesc cu preşedintele României, pot înţelege dacă Traian Băsescu este liderul din umbră al PD-L, dar aşa ceva nu credeam să ajung să văd. Un partid politic şi ceară scuze preşedintelui apolitic pentru că a negociat nişte posturi în Parlamentul României? Dar e absurd sau mai mult decât absurd, este penibil. Probabil că domnul Preda a vrut să fie elegant faţă de un om pe care îl stimează, dar a ieşit din această chestiune cu spinarea atât de încovoiată încât îşi poate vedea turul pantalonilor cu care este îmbrăcat. La ce aş mai putea să mă aştept, poate Tăriceanu îşi va cere scuze preşedintelui pentru că nu a demisionat atunci când acesta i-a cerut demisia, poate Mircea Geoană îşi va cere scuze pentru că la stresat cu cereri de punere în funcţie ca premier, poate Adrian Năstase îşi va cere scuze pentru că a îndrăznit să-i fie contracandidat la preşedinţie şi, nu în ultimul rând Teodor Stolajan că s-a îmbolnăvit în apropierea începerii campaniei electorale şi a abandonat cursa pentru preşedinţie.

Eu nu găsesc nici o vină lui Traian Băsescu la această acţiune, chiar dacă şi-a dat acordul pentru schimbul de funcţii. Mai mult, m-am convins că nu Traian Băsescu face defavoruri PD-L, ci aceste acţiuni de-a dreptul slugarnice ale PD-L dăunează. Dacă PD-L ar ştii să fie un partid în afara imaginii lui Traian Băsescu, chiar şi ca partid prezidenţial care îl apără pe preşedinte, senzaţia ar fi cu totul alta. Dar acest stil cu "domnule preşedinte, era să aveţi o scamă pe costum"... este mult prea mult.

Iată şi reacţia ansamblului Partidului Democrat-Liberal:
Decizia privind schimbul de posturi din Parlament apartine in exclusivitate PD-L

(4 septembrie 2008)

În legatura cu schimbul de posturi convenit între Partidul Democrat Liberal si Partidul România Mare la nivelul conducerii Senatului si Camerei Deputatilor, facem precizarea ca decizia a apartinut în exclusivitate PD-L, fara a avea niciun fel de consultare ori întâlnire cu seful statului.

Respingem categoric speculatiile facute pe acest subiect si solicitam redactiei "Cotidianul" sa faca publica precizarea oficiala a Partidului Democrat Liberal.

Biroul de presa
al Partidului Democrat Liberal

Eu cred că aceste reacţii au făcut mai mult rău decât bine, atât preşedinţiei cât şi PD-L.
Părerea mea.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.