05 September 2008

Cătălin Marian Predoiu nu cred că se aştepta ca CSM să spună nu


Poate că jocurile au fost făcute de clasa politică, fiecare cu influenţa lui în Justiţie. Eu am simţit un pic de mirare la aflarea deciziei CSM-ului. Probabil că noi toţi ne aşteptam să fie o formalitate judecata CSM. Iată însă că ieri CSM s-a comportat arogant. A dat afară presa şi pe doamna Monica Şerbănescu. Chiar zâmbeam ieri pentru faptul că presa a fost dată afară dar microfoanele şi reportofoanele rămăseseră înăuntru. Sunt convins că presa ştie în amănunt ce anume au vorbit cei din CSM, cum anume s-a negociat. Mi s-a părut ciudat că şeful Ministerului Public, Codruţa Kovesi, a venit pregătită cu scuza medicală în poşetă, semn că s-a gândit serios cum anume să spună nu candidatului. Preiau de pe site-ul online al MEDIAFAX declaraţiile politice atunci când acest NU al CSM a fost un fapt împlinit.

"Trebuie să existe o oarecare consultare prealabilă cu procurorul general, pentru că nu poţi să implementezi un proiect managerial cu persoane care nu cred în acelaşi lucru ca şi tine", a declarat Codruţa Kovesi.
"Eu am aflat despre această propunere în această funcţie de la televizor, la fel cum aţi aflat şi dumneavoastră", a precizat Kovesi.
Kovesi a mai spus că prestaţia de joi a Monicăi Şerbănescu nu a convins-o că este omul potrivit pentru DNA, o structură specializată.
Totodată, Kovesi a amendat faptul că deşi a trecut un timp îndelungat de la propunerea Monicăi Şerbănescu, planul de management al acesteia a putut să îl citească abia în şedinţa de joi.
Kovesi a subliniat că va lucra cu oricine va fi desemnat la DNA, la fel cum lucrează şi cu cei pe care i-a găsit în instituţie atunci când a fost numită ca procuror general.
Procurorul general Codruţa Kovesi a fost singurul membru al CSM care, la audiere, a pus întrebări ce vădit au deranjat-o pe Monica Şerbănescu.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că respingererea de către CSM a propunerii ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, în persoana Monicăi Şerbănescu, reprezintă "o lovitură dură" dată ministrului Cătălin Predoiu.

"Este o opţiune a CSM, pe care Parlamentul o respectă şi, sigur, preşedintele este liber să ţină cont sau nu de această decizie, având în vedere faptul că avizul CSM, în actuala prevedere legală, este facultativ. În opinia mea, acest aviz este forma în care CSM îşi spune un punct de vedere", a susţinut Norica Nicolai.

"Aşa cum pe Morar nu îl recomanda nimic altceva decât faptul că a fost propus de Monica Macovei (ministrul Justiţiei în guvernul PNL-PD – n.r.), aşa şi pe Monica Şerbănescu nu o recomandă nimic altceva decât că a fost propusă de Cătălin Predoiu", a spus Victor Ponta.
El a apreciat că, atât în cazul Morar, cât şi în cazul Şerbănescu, principiul numirii procurorului şef al DNA este greşit, singura diferenţă fiind că primul a fost propus de un ministru PD, iar al doilea a fost propus de un ministru PNL.

Lucian Bolcaş a spus că, în calitate de deputat şi de membru de partid, nu poate comenta decizia CSM de a aviza negativ propunerea de numire a Monicăi Şerbănescu la DNA, pentru că respectă independenţa Justiţiei.

"Cred că prin acest aviz negativ CSM a vrut, şi a şi reuşit, să arate că nu este sluga Guvernului. A fost o tresărire de orgoliu a CSM, o demonstraţie că se poate conta pe independenţa CSM", a spus Eckstein Kovacs Peter.

"Deşi o parte dintre politicienii jurişti prevăd că o să comenteze favorabil decizia CSM, eu spun de la început că o regret. Eu regret pentru că, pe de-o parte, am în vedere trecutul ei de 18 ani de procuror de judiciar şi este exact ceea ce îi lipseşte acum DNA, un procuror care să aibă perspectiva instanţei şi nu doar să facă pe comisarul Catani. Pe de altă parte, este un procuror constructor, a participat inclusiv la constituirea DNA, fiind un expert care întotdeauna a fost pus în locurile în care se clădea ceva nou", a susţinut Sergiu Andon.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, joi, cu patru voturi "împotrivă" şi trei "pentru", numirea în funcţia de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a Monicăi Şerbănescu.

Eu cred că tot jocul politic s-a dus în jurul oferirii unui motiv serios domnului
preşedinte Traian Băsescu de a respinge această candidatură şi a prelungi astfel interimatul DNA până în zona alegerilor parlamentare. Rămâne de văzut de ce anume este necesar Daniel Morar în această perioadă la DNA. La un moment dat tot vor apărea dosarele acoperite azi şi poate vor cădea şi anumite interese obscure.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.