18 September 2008

Din ciclul "Becule stai aprins, noi te iubim!"



TIMPURI NOI - BECULE
Becule, stai aprins, becule!
Noi te iubim!

E frig afară,
Besna mă-înconjoară,
Iar mă-ntorc acasă
De la servici...

Sunt doar un simplu miner
Cu braţ vânjos şi cu voinţă de fier.

Nici nu realizez:
Sunt în mină sau visez?

Sunt doar un simplu miner
Cu braţ vânjos şi cu voinţă de fier.

Nici nu realizez,
Sunt în mină sau visez?

Dar... primvara va veni
În concendiu vom porni...
Domnul meu!

Dar... primvara va veni
În concendiu vom porni...

Dar... primvara va veni
În concendiu vom porni...
Domnul meu!

Dar... primvara va veni
În concendiu vom porni...

Becule, stai aprins, becule!
Noi te iubim!


Subiectul este preocuparea PSD pentru problema energetică a ţării. Domnul Mircea Geoană pune degetul pe rană, Investiţia strategică în sectorul energetic este o prioritate absolută a României. Am auzit atâtea priorităţi, era şi timpul pentru o prioritate absolută. Iată cuvântarea domniei sale.

Mulţumesc foarte mult, mulţumesc domnului Iulian Iancu, domnului vicepreşedinte Constantin Niţă şi domnului vicepreşedinte Dan Nica. Vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei noastre la o nouă serie a „Dialogurilor Naţionale” pe care partidul nostru le desfăşoară pentru pregătirea programului nostru de guvernare.

Sunt mulţi prieteni şi colegi cu care am lucrat de-a lungul anilor, dar daţi-mi voie să îl salut pe primul meu şef de la Energomontaj, acolo am început pe piaţa muncii şi am lucrat în această companie din energie până în martie 1990, când Dumnezeu şi Revoluţia mi-au schimbat destinul, dar dragostea mea pentru sectorul energetic rămâne neschimbată. Vă mulţumesc tuturor.

Doresc să purtăm un dialog educat despre cel mai important sector economic şi, probabil, una dintre cheile succesului economic şi al echilibrului social din România în perioada următoare. Nu pot să încep prezentarea noastră fără să spun fără nicio urmă de echivoc că actuala guvernare, Tăriceanu I şi Tăriceanu II, a ratat o şansă imensă de a pune sectorul energetic, România şi românii într-o poziţie ceva mai avantajoasă în faţa acestei provocări globale, regionale şi locale. Din punctul meu de vedere, este o lipsă de profesionalism, de viziune politică şi, până la urmă, de respectare a interesului naţional. Pot să vă spun, fără nicio urmă de ezitare, că România a pierdut imens, neştiind, din cauza actualului Guvern, să profite de faptul că Bulgaria, principalul nostru concurent pe piaţa energiei regionale, a fost într-o situaţie delicată de care noi nu am ştiut să profităm. În loc să investim în unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, în modernizările complexelor noastre energetic, de a crea noi unităţi pe tehnologii clasice sau regenerabile, Guvernul şi-a văzut de treabă, profitând de haosul, incompetenţa şi lipsa de respect pentru interesul naţional. Bulgarii au construit, bine-mersi, la Belene, au contractat, şi atunci când Uniunea Europeană i-a forţat să îşi închidă Kozloduiul, când, evident, a fost o perioadă de vid de producţie în Bulgaria. România ar fi trebuit, dacă am fi avut lideri care să înţeleagă cum se joacă jocul, care să fie capabili să construiască în loc să se certe, ar fi trebuit să avem acum unităţi deja instalate şi să fi luat locul Bulgariei de lider regional. Penibilitatea poziţiei Guvernului pe continuarea proiectului de la Cernavodă este absolut edificatoare pentru modul în care guvernează aceşti oameni. Nu vă mai spun faptul că numai în timpul guvernărilor PSD sau PDSR s-a investit în mod masiv în unitatea 1 şi în unitatea 2. Guvernul a spus iniţial că doreşte să ofere, pentru un consorţiu internaţional, majoritatea de 51% în schema financiară şi de investiţii pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, s-a răzgândit, acum doreşte ca statul să aibă majoritate, nu e o problemă, dar am pierdut, practic, doi ani, în condiţiile în care schema tehnologică pentru o unitate de acest tip este de 53 de luni, deci oricum ai face, dacă întârzii montajul financiar – şi este întârziat cu cel puţin doi ani de zile – bulgarii au avut doi ani în care şi-au refăcut capacitatea, iar noi ne-am bătut joc de norocul nostru.

V-o spun în termeni mai direcţi, mai politici, mai franc, pentru că este o chestiune care, din punctul meu de vedere, este o chestiune impardonabilă, mai ales în condiţiile de imensă presiune la nivel internaţional şi european: primul lucru pe care trebuie să îl facă un Guvern şi primul lucru pe care îl vom face, în condiţiile în care partidul nostru va guverna, va fi să desfiinţăm acest mamut contra-productiv, Ministerul Economiei şi Finanţelor – domnul Vosganian poate că este ministrul Finanţelor, dar şi acolo am dubiile mele, dar în niciun caz nu este ministrul Economiei. Este inacceptabil ca politica energetică a României să fie dusă de AVAS, deci nu de ministerul de resort, ci de cei care sunt chemaţi să o privatizeze! N-am nimic cu ei, dar nu este normal ca acolo unde este o decizie strategică despre privatizări, consolidări, companii naţionale, politica energetică a României să fie făcută de cei care sunt chemaţi să vândă activele statului, nu de către cei care sunt profesioniştii, politicienii, până la urmă, care trebuie să decidă acest lucru. Aşadar, trebuie spart acest minister care blochează dezvoltarea României, Ministerul Finanţelor este necesar în orice stat, dar va fi creat un Minister al Energiei şi Resurselor pentru a putea da acestui sector vital pentru competitivitatea economică a României, pentru suportabilitatea socială a şocurilor interne şi externe, rolul pe care îl merită, şi vă invit pe toţi să fiţi alături de noi, dacă doriţi, dincolo de partid şi de politică, pentru că avem nevoie de toţi profesioniştii din ţară şi din străinătate pe care îi salut la această întâlnire. Este un lucru pe care îl vom face în prima zi a guvernării noastre.

Din punct de vedere al AVAS-ului, cred că menirea istorică a acestei instituţii se încheie. Ea va trebui să fie înlocuită de o Agenţie Naţională a Activelor Statului, astfel încât să putem face un management corect, profesionist, depolitizat al modului în care se gestionează activele statului. Statul trebuie să rămână activ în economie, dar numai dacă este responsabil cu gestionarea activelor pe care cetăţeanul i le-a încredinţat. Mă bazez foarte mult pe colegii care au, din punct de vedere al structurii Guvernului viitor, experienţa şi priceperea necesară ca să ne ajute.

Vă dau un exemplu legat de Fondul Proprietatea. În continuare, sunt un oponent al acestui concept în care 5 miliarde de euro, inclusiv acţiuni şi participaţiuni ale statului la Petrom, la Romgaz, la companii importante şi cu profituri gigantice în această perioadă în care preţul la materie primă, petrol, gaz, au explodat, astfel încât toate companiile au avut de câştigat, iar statul român a pierdut. De patru ani se joacă cu jucăria asta denumită Fondul Proprietatea, cine pune Consiliul de Supervizare, cine numeşte bancherul care se ocupă, cât ia salariu nu ştiu cine, iar noi ne trezim că am pierdut la buget; din 20% din acţiunile de la Petrom sau de la Romgaz care sunt puse la Fondul Proprietatea, în condiţiile în care Bursa de la Bucureşti şi bursele mondiale sunt într-o criză profundă – de 5 zile, Bursa de la Bucureşti pierde 1 miliard de euro pe zi – evident, acest lucru a fost provocat şi accelerat de criza masivă de pe pieţele financiare americane, cu reverberaţii globale. Deci eu văd că bursa se prăbuşeşte şi în loc să-mi văd de activele statului şi să le pun la muncă, mă apuc să le pun într-un cont. Dacă bursa este jos, ce vrei să scoţi de pe bursă? Şi tot ne vom întoarce la bugetul statului pentru despăgubirea corectă şi legală a foştilor proprietari, este obligaţia statului faţă de ei, dar cred că această invenţie este o invenţie care, pur şi simplu, în clipa de faţă, este contraproductivă. De aceea eu pledez pentru reîntoarcerea activelor care sunt, cel puţin în zona energetică, în patrimoniul statului, iar acolo vom lua o decizie strategică cu privire la modul în care merge mai departe.

Guvernul este, în continuare, un guvern cu o poziţie aproape, iertaţi-mă, schizofrenică! Pe de o parte vine o Ordonanţă 101 în care se pledează pentru privatizarea pieţelor energetice din România şi este în Parlament, iar Bogdan Olteanu o doseşte pentru că ştie că nu o să treacă de Parlament, iar pe de altă parte, acelaşi Guvern, vine cu o viziune complet opusă, prin care vrea să creeze o Companie Naţională care, în continuare, poate că-şi are rostul, dar mai degrabă sunt semne de întrebare în acest moment. Trebuie să ne gândim serios ce facem cu ce mai are statul român în proprietate în domeniul energetic şi după aceea, împreună, prin dezbatere publică, cu strategie energetică autentică, să mergem mai departe.

Din punctul meu de vedere şi nu am să insist foarte mult, deoarece sunt mulţi specialişti şi vreau să stăm şi să învăţăm de la dumneavoastră, pentru că nici noi nu le ştim pe toate, nici chiar Iulian şi nici măcar preşedintele partidului nu le ştie pe toate deşi, în manualul de utilizare scrie că preşedintele ar trebui să le ştie pe toate. Ei bine, nu le ştie pe toate, de aceea am dori să ascultăm mai mult! Dar trebuie să mai spun două lucruri: Investiţia strategică în sectorul energetic este o prioritate absolută a României în anii următori. Din două motive extrem de simple: România este cea mai ineficientă ţară în Uniunea Europeană din punct de vedere al intensităţii energetice, deci consumăm cea mai multă energie pe unitatea de timp din Europa. Asta înseamnă că fiecare firmă din România porneşte cu un handicap de competitivitate în relaţia de concurenţă cu firmele cu care ne batem pe piaţa internă europeană, pe piaţa internă românească şi pentru exportul pe pieţe terţe. Dacă nu investim masiv, cu încăpăţânare, într-un proiect de conservare a energiei, într-un proiect de aducere de tehnologii noi, dacă nu punem în valoare sectorul nostru carbonifer, este, în acest moment, o şansă pentru România. Era condamnat la dispariţie acum câţiva ani de zile, dar, într-o manieră foarte interesantă, istoria demonstrează că se poate, cu tehnologii de ultimă generaţie, să mergem înainte pe această zonă. Din punctul meu de vedere, investiţia în energie reprezintă un motor esenţial de creştere economică şi de competitivitate economică în această ţară. Dacă nu facem acest lucru vom fi condamnaţi să fim o ţară care se bazează pe forţă de muncă ieftină şi care produce şi exportă bunuri cu o valoare adăugată scăzută. Este un lucru care nu numai în sectorul energetic are de suferit, ci şi societatea şi economia românească au de suferit în egală măsură.

Şi iată a doua chestiune care ne frământă la fel de mult: eu sunt un om de stânga modern şi ştiu că o economie competitivă merge mână în mână cu justiţia socială. Deci dacă am o sursă de energie care este produsă mai eficient, o energie care poate fi livrată către cetăţeni în condiţii de predictibilitate şi suportabilitate socială, atunci rezolvăm şi a doua mare problemă, a faptului că un cetăţean obişnuit consumă azi pe factură şi pe dările obligatorii către utilităţi chiar peste 60%, 70% sau chiar 110% din ceea ce reuşeşte să câştige un pensionar, un şomer sau o familie tânără cu venituri modeste. Deci cum credeţi că poate cineva să reziste, dacă îl costă atât de mult factura la întreţinere? Eficienţa energetică şi investiţia în acest domeniu înseamnă şi ridicarea nivelului de suportabilitate socială. De aceea, mi se pare impardonabil din partea Guvernului şi, dacă aş fi în zona neguvernamentală, i-aş da în judecată pe cei de la Guvern! Dacă aş fi într-o asociaţie de locatari din România i-aş da în judecată pe cei de la Guvern pentru faptul că nu au transpus legea cu privire la consumatorul vulnerabil, Legea din 2007, care este aplicarea obligatorie şi directă în legislaţia românească a Directivei 53 a Uniunii Europene! Această lege explică foarte clar ce înseamnă consumator vulnerabil. Deci energia nu este doar un moft! Dacă vrem să fim puternici şi influenţi în regiune din punct de vedere al energiei trebuie să uităm de influenţă strategică şi de puterea pe care România o iradiază în zonă. Am ratat cursa cu bulgarii. Aceasta este una dintre principalele acuzaţii pe care le aduc acestui guvern, care a avut o fereastră de o oportunitate pe care ar fi trebuit să o umplem noi! Pentru mine şi pentru Guvernul nostru, energia reprezintă un motor de creştere economică şi un amortizor al şocului social produs de valul de scumpiri.

Vreau să vă sperii un pic la final: închipuiţi-vă că mai stăm patru ani de zile tot cu ăştia la guvernare. Nu vreau să fiu nici apocaliptic, cum a fost Iulian, dar vreau să vă spun că sunt lucruri extrem de complexe, care încep să afecteze şi România şi dacă nu avem o viziune clară asupra a ceea ce avem de făcut, în care să spunem: motoarele de creştere economică în România sunt infrastructurile, energia, agri-business-ul, turismul. Ca să ne punem în valoare pe piaţa internă şi potenţialul nostru de creştere, dacă rămânem în continuare cu actualele motoare de creştere, care sunt consumul, importul şi lipsa de competitivitate economică, vă spun că suntem „fii ploii” în următorii câţiva ani de zile, aşa cum ţările baltice au avut creşteri economice de 10% şi de şase luni de zile sunt în recesiune economică.

Această discuţie este pentru mine una dintre cele mai importante discuţii ale dialogurilor naţionale şi vreau să vă asigur, ştiind că sunteţi profesionişti în acest domeniu, că ceea ce decidem împreună şi prin programul de guvernare se va întâmpla milimetric în guvernarea PSD.

Vă mulţumesc foarte mult şi mult succes!(http://www.psd.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.