18 February 2009

PSD propune...


Un plan românesc de relansare economică
Postat la 2009-02-17

Buna ziua,
Doamnelor şi domnilor,
Stimaţi colegi,

Economia Europei traversează o perioadă de recesiune care se anunţă cea mai grea de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Primele şase luni din acest an vor fi critice.

Actualul Guvern al României este compătimit de unii, este criticat de alţii, dar îmi exprim convingerea că avem înţelepciunea şi voinţa politică de a găsi un răspuns adecvat acestei situaţii fără precedent.

Guvernul nostru a prezentat un program de combatere a crizei, ce cuprinde măsuri concrete pentru stimularea creşterii economice şi protejarea intereselor economice ale populaţiei. Precizez că acest program cuprinde măsuri ce vor stimula investiţiile şi vor genera efecte pozitive pe termen mediu şi lung. Sunt prevăzute şi măsuri care se impun în orice context. Avem criză sau nu, este necesar un control mai riguros al achiziţiilor publice şi trebuie să achităm datoriile uriaşe pe care le-am „moştenit” de la fostul Executiv. Strategia Guvernului nostru este compusă din măsuri menite să protejeze populaţia şi companiile din România de impactul negativ al crizei.

În acelaşi timp, trebuie să ne concentrăm pe atragerea fondurilor europene. Încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2008, Comisia Europeană şi-a prezentat planul de relansare economică, un plan inteligent, conturat în doi timpi, care cuprinde măsurile imediate ce se impun pentru ieşirea din criza economică actuală a statelor Uniunii Europene, dar vizează şi măsurile de dezvoltare ulterioară. Comisia Europeană propune un răspuns la criza economică prin stimulente bugetare, dar şi prin investiţii în anumite sectoare.

Dacă citeşti planul de relansare şi te gândeşti la beneficiile României, concluzia este una singură: trebuie să avem proiecte şi iniţiativă. Mai mult, Comisia Europeană a anunţa acum că va ajuta statele membre să întocmească proiectele mari de infrastructură, care să fie implementate cu fonduri structurale. Sunt fonduri substanţiale pentru investiţii în tehnologii „verzi” şi pentru programe de recalificare profesională. Accesul anticipat al statelor membre la cele 1,8 miliarde de euro din Fondul Social European, pentru întărirea politicilor privind piaţa muncii, susţinerea categoriilor vulnerabile, calificarea forţei de muncă pentru domeniile necesare în contextul crizei, se traduce prin crearea de noi locuri de muncă.

Mediul de afaceri ar putea fi un mare câştigător al acestui plan de relansare economică. Banca Europeană de Investiţii şi-a suplimentat pachetul financiar destinat împrumuturilor acordate Întreprinderilor Mici şi Mijlocii de la 10 miliarde de euro la 15 miliarde de euro anual.

De asemenea, Comisia simplifică schema ajutoarelor de stat, pentru a grăbi procesul de aprobare a acestora. Ajutoarele de stat trebuie canalizate spre cercetare, inovaţie, calificarea forţei de muncă, protecţia mediului şi tehnologii curate, transport şi eficienţă energetică.

Totodată, sunt fonduri europene consistente pentru Educaţie. Ministerul Muncii va primi, în acest an, 450 de milioane de euro pentru programe de reconversie profesională. Ministerul Agriculturii poate obţine în următorii patru ani, aproape zece miliarde de euro, plăţi directe sau pentru dezvoltare rurală.

Ce ne trebuie pentru a obţine aceşti bani? Proiecte!

Perfecţionarea mecanismului de absorbţie a fondurilor comunitare este un element esenţial în acest moment. Reducerea timpului de la depunerea proiectului la începerea efectivă a lucrărilor este angajamentul PSD! Nu ne permitem să mai pierdem timpul! Avem nevoie de soluţii, de răspunsuri credibile, în faţa multor provocări.



Stimaţi colegi,

Pentru a scoate economia din impas trebuie să concepem un al doilea plan de criză, un plan românesc de relansare economică. Unele dintre aceste decizii vor fi dificile, dar ştiu că vom reuşi dacă vom lăsa deoparte partizanatul şi dacă vom lucra împreună.

Nu subestimez problemele cu care ne confruntăm, iar rezultatele programului de relansare economică nu se vor vedea imediat. Scopul este atragerea investiţiilor, care înseamnă păstrarea şi crearea de locuri de muncă.

Vreau să subliniez că proiectul de buget pe 2009, aflat în dezbaterea Parlamentului, este cea mai bună variantă care se putea găsi în această perioadă de criză. Nimeni nu este pe deplin mulţumit de acest proiect, dar actuala propunere de buget cuprinde elementele esenţiale ale programului de combatere a crizei.

Putem spune că bugetul pe 2009 stabileşte reperele planului românesc de relansare economică. Pornind de la aceste repere, trebuie să ne folosim întreaga energie pentru a stimula economia ţării, pentru a atrage fondurile europene, pentru a găsi cele mai bune soluţii şi a depăşi cât mai repede, cu costuri sociale minime, această perioadă de criză.

Avem o mare responsabilitate, dar nu trebuie să uităm că toţi cei care au dus mai departe această ţară şi-au asumat riscuri. Spun încă o dată: provocările sunt mari, dar vom demonstra că suntem capabili să reconstruim România. Aceasta este o datorie faţă de toţi românii şi faţă de noi înşine.


Ştefan Valeriu Zgonea

Deputat
(sursa: http://www.psd.ro/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.