Ascultam interviul dat de domnul Mircea Geoană şi, în aparenţă, întreg expozeul este corect. Este însă şi o problemă, anume că domnul Geoană are tot un punct de vedere dominat de instituţiifactotum. În discuţiile politice relative la criză eu aş începe prin a defini criza. După o definire atentă a crizei, ar trebui făcută o delimitare a problematicii crizei. La final, ar trebui ca fiecare instituţie a statului român să se ocupe de felia care îi revine spre rezolvare. Încercând soluţii anti-criză în sistem câte capete, atâtea instituţii, tot atâtea soluţii, nimic nu poate fi dus la bun sfârşit. Ştiu că în vocabularul politic de astăzi este un cuvânt ruşinos, dar poate că politica ar trebui să colaboreze. Ce spuneţi domnule Geoană, ar putea politica românească să facă ceva atât de ruşinos, ar putea să colaboreze măcar până iese România din criză, ar putea pune pe locul doi alegerile prezidenţiale şi viitoarea guvernare? Dumneavoastră aţi putea pune alegerile prezidenţiale pe locul 2, în urma problematicelor crizei? Dacă da, încercaţi să vedeţi şi părerea celorlalţi candidaţi, poate că vine surprinzător un moment de politică responsabilă şi problemele naţionale vor fi pe primul loc. Cine ştie, poporul acesta ar putea, la un moment dat, chiar să-şi iubească clasa politică.
Declaraţia preşedintelui PSD Mircea Geoană la finalul reuniunii grupurilor parlamentare PSD – 15.09.2009
Postat la 2009-09-16
Săptămâna aceasta este una decisivă pentru interesele României, nu doar din perspectiva acestui moment politic, ci mai ales din cea legată de dezbaterile pe care, pe 21 septembrie, deci peste o săptămână, Fondul Monetar, Banca Mondială şi Comisia Europeană le vor avea pentru tranşa a doua de împrumut pentru România. Săptămâna aceasta este o săptămână crucială, în care stabilitatea politică şi succesul obţinerii tranşei a doua de împrumut pentru România reprezintă şi sursa de finanţare pentru salarii şi pensii în această iarnă. De aceea, vreau încă o dată să atrag atenţia asupra sensibilităţii deosebite a acestei săptămâni cu privire la politica internă, dar şi la imaginea externă a României.
În al doilea rând, în unanimitate, parlamentarii Alianţei PSD-PC consideră că angajarea răspunderii reprezintă un gest nechibzuit şi care este dictat în mod evident de Traian Băsescu. Nu este decizia primului-ministru, ci este parte dintr-un joc deliberat al lui Traian Băsescu care doreşte să provoace PSD-ul pentru a ieşi de la guvernare. Asistăm la derularea „Planului B” al domnului Băsescu, care iniţial a crezut că o cooptare a PSD-ului la guvernare echivalează cu un nou mandat pentru domnia-sa. În acest moment este clar: planul este schimbat şi se încearcă provocarea partidului nostru pentru a putea să determine o schimbare de Guvern, inclusiv schimbarea actualului prim-ministru.
Din punct de vedere al angajării răspunderii, considerăm că acest moment reprezintă o premieră nefericită pentru democraţia românească. Au mai existat, fără îndoială, angajări de răspunderi pe diverse legi, poate şi ele criticabile, dar niciodată în 20 de ani nu am asistat la un astfel de desfrâu al angajării responsabilităţii. Nu există niciun fel de justificare, nici constituţională, nici politică şi nici democratică pentru acest demers.
În acest moment, ceea ce ne interesează mai mult decât motivaţia pur electorală a domnului Băsescu şi pe care o pune în practică prin intermediul prim-ministrului actual este conţinutul acestor legi. Parlamentarii noştri au avut răgazul – din păcate mult prea scurt – să se aplece asupra conţinutului legilor. În primul rând, aş vrea să spun că, din punct de vedere al Legii Salarizării Unitare, considerăm că, în pofida muncii remarcabile depuse de ministrul de resort şi de Cabinet în ansamblu, există în acest moment multe imperfecţiuni şi lacune. Principiile Legii Salarizării Unitare sunt corecte. Este nevoie de plafonarea salariilor mari şi de creşterea cu prioritate a salariilor mici din administraţia publică. Este clar că în acest moment există o birocraţie excesivă şi stufoasă în statul român. De aceea, poziţia parlamentarilor PSD-PC este aceea de a ne rezerva dreptul de a modifica această lege în următoarele şase luni de zile, continuând conversaţia cu sindicatele şi cu asociaţiile profesionale care reprezintă diverse segmente socio-profesionale din România. În intervalul celor şase luni care urmează – acest lucru nu contravine înţelegerii cu Fondul Monetar şi cu Banca Mondială – parlamentarii noştri vor intra într-un dialog susţinut şi vom iniţia în Parlament modificări ale acestor legi.
Acelaşi principiu se va aplica şi în ceea ce priveşte Codul Educaţiei. Doamna Andronescu a făcut, iarăşi, un efort aproape supraomenesc de a găsi o lege cât mai coerentă. Este clar că şi aceste amendamente introduse pe ultimii metri induc o anumită stare de incoerenţă şi de lucru nefinisat. De aceea, ţinând cont de faptul că această lege va intra în vigoare în proporţie de 80% cu ocazia începerii anului şcolar 2010-2011, parlamentarii PSD-PC se angajează ca acolo unde vor apărea disfuncţii sau elemente controversate care astăzi nu au fost încă rezolvate să poată modifica – în acele puncte – Codul Educaţiei, pentru a fi siguri că de anul viitor avem legi ale educaţiei care să guverneze universul educaţional românesc pentru câteva generaţii.
De asemenea, critica parlamentarilor noştri este legată de faptul că pe cel de-al treilea pachet de legi – cel legat de restructurarea agenţiilor, un lucru evident necesar – din punct de vedere al măsurilor anti-criză, acest lucru este în continuare insuficient pentru relansarea economică a ţării. Există şi o veste bună, referitoare la iniţiativa noastră cu privire la neimpozitarea profitului reinvestit, dar în acest moment Guvernul, în mod clar, are nevoie şi, dacă nu va putea să o facă, Parlamentul va fi chemat să o facă, de un adevărat pachet anti-criză. În acest moment, în timp ce discutăm subiecte importante, dar neesenţiale cu privire la lupta împotriva crizei, avem nevoie de un răspuns mult mai clar în această zonă.
Considerăm că un Guvern care, chiar dacă nu merge grozav, un Guvern care există şi funcţionează este mai bun decât o criză politică în România. Considerăm că nu moare nimeni dacă încă două luni de zile, până la alegerea unui nou preşedinte, vom putea păstra un minim de stabilitate politică în România. Dacă domnul Băsescu doreşte altceva, atunci are şansa, azi, în Parlament, şi prin ceea ce îi dictează primului-ministru şi partidului pe care îl conduce, să rezolve acest subiect. Din punctul nostru de vedere, legile sunt necesare, angajarea este pripită şi deloc necesară, iar libertatea şi obligaţia noastră ca principal partid parlamentar este să facem în aşa fel ca legile care vor intra în vigoare să fie mai bune decât cele care sunt astăzi.
Cu aceste lucruri vom merge ca poziţie în Parlamentul României în această după-amiază.
Întrebare: Spuneţi-ne, vă rugăm, cum veţi modifica legile în următoarele şase luni, dacă Guvernul îşi asumă astăzi răspunderea.
Mircea Geoană: Prin iniţiativă legislativă. Sunt demonstranţi în faţa Parlamentului. Aceşti oameni trebuie ascultaţi. Dacă nu li s-a acordat încă suficient timp pentru o dezbatere sănătoasă, le vom acorda acest timp şi avem toată libertatea, prin iniţiativă legislativă, să modificăm orice lege a acestei ţări, în condiţia în care vom fi convinşi că este nevoie de ameliorări la aceste iniţiative. Cred că miniştrii noştri vor fi în egală măsură interesaţi ca legile pe care îşi pun chiar şi numele ca oameni politici, să fie legi care să funcţioneze cât mai bine atunci când vor intra în vigoare. Legea Salarizării Unitare intră în vigoare abia în 2010, Legea Educaţiei intră în vigoare în 2010. De aceea, poziţia noastră este că acolo unde nu s-a reuşit să se ajungă la un text cu care să fim confortabili şi care să producă armonie socială şi nu tensiune socială să avem întreaga libertate de acţiune pentru a putea modifica aceste legi.
Întrebare: Atunci, dacă tot le veţi modifica, de ce le mai adoptăm astăzi prin asumare?
Mircea Geoană: Aceasta este o întrebare pentru domnul Băsescu. De ce are domnul Băsescu nevoie de angajare de răspundere? Întrebaţi-l pe domnia-sa. Noi am fi fost în situaţia să ne opunem acestei chestiuni, dar asta ar fi însemnat căderea Guvernului şi criză politică în România. Am spus, săptămâna 14-21 septembrie este o săptămână decisivă pentru noi. Nu luăm bani de la Fondul Monetar pentru tranşa a doua, nu sunt bani de pensii şi salarii! O criză politică în această săptămână la Bucureşti este devastatoare pentru interesul general al naţiunii române. Să nu intrăm în acest joc!
Întrebare: Premierului Emil Boc i-aţi comunicat decizia dumneavoastră de a modifica legile?
Mircea Geoană: Domnul prim-ministru Boc are în aceste momente o angajare a răspunderii actualului guvern în faţa Parlamentului. Vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare; nu suntem legaţi de ceea ce face premierul Boc astăzi. Viitorul preşedinte şi viitorul Guvern vor putea să se uite la aceste elemente.
(sursa: http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=2639)
1 comment:
Asta este momentul de opozitie al acestui PSD bifazic. :)
Post a Comment