25 September 2009

La alegeri noi, softuri noi


Am auzit următoarea ştire care m-a umplut de nedumerire...

Softul pentru alegeri va fi cumparat prin negociere directa



Softul pentru alegeri va fi cumparat prin negociere directa
Foto: Arhiva
Autoritatea Electorala Permanenta va cumpara soft-ul pentru centralizarea rezultatului alegerilor prin negociere fara publicarea unui anunt de participare, fiind autorizata miercuri de Guvern, urmand sa publice anunturi in presa pentru a transparentiza procesul de achizitie, au declarat surse AEP.

Decizia a fost luata de Guvern miercuri deoarece Autoritatea nu s-ar fi incadrat in calendarul de achizitie prin licitatie deschisa, procedura care ar fi presupus aproximativ 60 de zile pana la semnarea contractului, depasind astfel data alegerilor din 22 noiembrie, au explicat pentru NewsIn sursele citate.

In cazul negocierii, procedura de achizitie s-ar reduce la 30 de zile, iar AEP va face "transparenta" achizitia prin anunturi in mai multe publicatii si pe site-ul institutiei, au mai spus sursele AEP.

Guvernul a discutat si aprobat miercuri opt proiecte de Hotarari care vizeaza desfasurarea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie, fiind stabilite bugetul necesar,modelul stampilelor si al buletinului de vot,dar si sectiile de votare speciale organizate in localitati.

Astfel, alegatorii care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie pot vota in una dintre cele 3.500 de sectii speciale de vot, dar numai dupa ce vor declara pe propria raspundere ca stiu prevederile legale referitoare la votul multiplu, a decis Guvernul.

"Aceste sectii sunt special numerotate, sunt special delimitate. Nu vor vota amestecati si cei care aveau dreptul si cei care n-aveau dreptul, profitand poate unii si de aglomeratie", a declarat ministrul Internelor, Dan Nica, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Potrivit lui Nica, persoanele care isi exercita dreptul de vot in sectiile speciale vor fi obligate sa semneze o declaratie pe proprie raspundere in care se precizeaza ca au luat la cunostinta prevederile legale cu privire la votul multiplu, pentru care risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Guvernul a mai decis utilizarea, in premiera, a stampilelor de vot personalizate, pe care vor fi inscriptionate numarul sectiei de vot si judetul. "Pana acum era doar o stampila cu inscriptia VOTAT si, ca intotdeauna, mai dispareau stampile in ziua votului si toata lumea suspecta ca acea stampila este folosita pentru a se vota ilegal prin alte sectii", a spus Nica.

In ceea ce priveste buletinul de vot, Executivul a decis ca se va aplica stampila doar pe paginile din mijloc, astfel incat sa fie evitata imprimarea tusului pe partea vizibila a buletinului.

Dan Nica a mai spus ca suma alocata pentru alegerile prezindentiale din acest an este de aproximativ 150 de milioane de lei.

(sursa: http://www.ziare.com/actual/alegeri-prezidentiale-2009/09-24-2009/softul-pentru-alegeri-va-fi-cumparat-prin-negociere-directa-896497)

http://www.concord.org/images/logos/cc/software-logo.png

(sursa: http://www.concord.org/images/logos/cc/software-logo.png)

Eu înţeleg că este criză şi o atribuire directă este calea de a mai ciuguli nişte fonduri (că altfel nu înţeleg de ce atâta grabă, se ştia de 5 ani că vor fi alegeri prezidenţiale în această perioadă), dar am şi o întrebare mai hazardată...

Softul de acum cinci ani pentru alegerile prezidenţiale, de ce nu merge şi la alegerile acestea?

Legea pentru alegerile prezidenţiale nu s-a schimbat din punctul de vedere al modalităţii de alegere a preşedintelui României, tot prin vot majoritar în două tururi de scrutin, şi atunci de ce oare ar trebui schimbat softul? Desigur, o întrebare de gâgă... este vorba de 150 de milioane de lei... şi am eu impresia că sunt milioane de lei noi şi nu lei vechi, adică cam 30 de milioane de euro trecute fix.
http://www.concord.org/images/thumbnails/150/images/misc/software-archive.jpg
(sursa: http://www.concord.org/images/thumbnails/150/images/misc/software-archive.jpg)

6 comments:

ion adrian said...

Softul este mult prea scump. Cine a programat in viata lui intelege ce spun.
Desigur ca functioneaza si cel vechi poate cu niste ajustari caci s-au schimbat sectiile de votare cu ocazia uninominalului.

Dar asta este Romanica nostra draga, cat va mai fi, ca mult nu mai are.

maca said...

Biblio, tehnica de calcul evolueaza de la o luna la alta, in 5 ani nu are rost sa-ti spun. Cine mai conduce Gordini, sau dacie 1100? Softul trebuie proiectat pt hardware folosit.

Bibliotecaru said...

Eu nu cred că s-a schimbat absolut nimic esenţial, cred că softul de acum 5 ani mergea bine merci şi acum, trebuiau să schimbe doar anul 2004 cu 2009 şi, evident, numele candidaţilor. Dar chiar şi aşa, nu cred că se justifică sumele acestea imense de bani şi nici faptul că nu s-a ţinut licitaţie.

maca said...

@Bibliotecarul,
Partea cea mai penala o reprezinta achizitiile publice fara licitatie. Avem momentan doua exemple concludente Ridtzi si Udrea de achizitii publice fara licitatie. In aceatsa privinta aveti perfecta dreptate. Este pacat ca in Romania, orice progres in domeniile de utilitate publica determina acte de coruptie, licitatii inexistete, sau fraudate. In felul acesta va fi compromisa ideea de progres.

Bibliotecaru said...

Pe de altă parte, procedurile pentru licitaţii sunt foarte greoaie şi nici nu reprezintă dovada non-corupţiei... Poate că uneori graba justifică atribuirea directă. Totuşi, în acest caz, se ştia de foarte mult timp despre alegerile prezidenţiale... Este ceva ciudat.

Darius said...

@Bibliotecaru
Sunt perfect de acord cu tine si vorbesc in cunostinta de cauza: softul putea sa ramana acelasi. Nu s-a modificat nimic fata de 2004. Stim insa cu totii care este scopul acestui demers.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.