22 September 2009

Vrem voturi de la...


Preşedintele în funcţie îşi asumă că...

Propuneri privind limitarea consumului de droguri ilegale, a pros­ti­tu­ţiei şi răspândirii infecţiei cu virusul HIV:

- Dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafaţă” consumatorii. Recent s-au deschis în multe oraşe ale ţării (Braşov, Bacău, Galaţi, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Bucureşti) magazine care vând produse etnobotanice ce au acelaşi efect ca drogurile ilegale uşoare şi efectele lor sociale nu par a fi vizibile. Consumul de droguri trebuie descurajat dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave

- Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de inter­venţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea per­soanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite. Există şi posibilitatea introducerii în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene pentru a preveni refolosirea seringilor.

- Înfiinţarea de servicii specializate pentru consumatorii de droguri în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subor­dinea Consiliilor judeţene este de asemenea o prioritate.

- Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efec­te nedorite.

- Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora fe­meile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă ser­viciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora.

(raport al Comisiei Prezidenţiale Pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice Riscuri şi inechităţi sociale în România)

Nu discut cât de moral este să legalizezi prostituţia şi consumul de droguri "ca în Olanda", aici este o altă discuţie, mă interesează cum de astfel de probleme apar în campania electorală, ca din întâmplare. Pe cine vrea preşedintele să atragă cu o astfel de "oportunitate"? Sunt singurul care vede o dorinţă de atragere a voturilor prin această "întâmplare"?

4 comments:

nimrod said...

Bune si voturile "de mucigai"...

Bibliotecaru said...

:)
Să nu uităm că domnul Nati Meir este luptător declarat pentru drepturile celor care ispăşesc pedepse prin penitenciare... Poate că totuşi voturile se vor duce spre alt candidat şi efortul este zadarnic.

Sincer sper că nu este un pas electoral al domnul Traian Băsescu, deşi tare este ciudat că se potriveşte cu declaraţia mezinei...

maca said...

nu ar trebui liberalizat si accesul la armele de foc? Daca s-a dat liber la droguri si prostitutie ar merge si armele.

Bibliotecaru said...

S-a liberalizat accesul la arme neletale... asta ar mai trebui să ne alergăm cu automatul pe stradă că în rest aveam de toate...

E drept, eu mi-aş dori un tun anti-aerian... pentru că aş vrea să fac colecţie. :D E drept că mă cam deranjează elicopterele şi avioanele care zboară mai jos decât permite bunul simţ...

Eu cred că nu se va legaliza nici drogurile şi nici prostituţia, am eu o bănuială că interesele financiare sunt prea mari şi "băieţii" care profită din afaceri sunt prea agresivi, pentru ca politica să aibă curajul de a umbla la legislaţia din acest sector.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.