17 September 2012

"Insula Şerpilor" varianta japonezo-chineză


Toată lumea ştie că bătălia juridică pentru "teritoriul" Insula Şerpilor nu avea nimic de-a face cu stânca respectivă ci cu teritoriul "pe unda apelor" pe care îl reprezenta proprietatea asupra insulei. Aceiaşi divergenţă o au astăzi şi "vecinele" Japonia şi China. Dacă ucrainenii au mimat că Insula Şerpilor ar fi locuită, chinezii au găsit soluţia trimiterii unor nave pe lângă insule... Iată ştirile prezentate de MEDIAFAX.
Guvernul japonez a decis să achiziţioneze de la particulari japonezi un grup de insule care sunt energic revendicate de China, au scris miercuri două dintre principalele cotidiene japoneze.



Într-un briefing, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura, nu a confirmat clar, dar nici nu a dezminţit informaţia, limitându-se să anunţe că negocierile erau în curs.

Potrivit Yomiuri Shimbun, care citează surse guvernamentale neidentificate, Guvernul trebuie în curând să semneze cu o familie japoneză contractul de achiziţionare, care se ridică la 2,05 miliarde yeni (aproximativ 21 milioane de euro) pentru insulele Senkaku, numite Diaoyu de către Beijing.

Acest grup de insule, aflat la 2.000 de kilometri sud-vest de Tokyo şi la 200 de kilometri nord-est de Taiwan, care, de asemenea, le reclamă, sunt la originea actualei deteriorări a relaţiilor între cele două ţări.

Yomiuri afirmă că secretarul general adjunct al Guvernului a încheiat luni un acord cu familia proprietară pentru a achiziţiona trei insule, dintre care ce mai mare, Uotsurijima.

La rândul său, Asahi Shimbun a anunţat despre probabilitatea cabinetului premierului Yoshihiko Noda de a confirma în curând naţionalizarea acestui mic arhipelag.

"Facem schimb de opinii cu proprietarii. Vom face un anunţ clar când vom termina cu acest proces", a comentat Fujimura.

În această afacere, Guvernul japonez a fost oarecum forţat de către guvernatorul naţionalist al prefecturii Tokyo, Shintaro Ishihara.

Cunoscut pentru provocările sale şi ieşirile antichineze, el a luat toată lumea prin surprindere în urmă cu câteva luni, anunţându-şi intenţia de a cumpăra insulele mulţumită unei subscripţii, în contul prefecturii.

El a acuzat atunci Guvernul japonez că nu face nimic pentru a proteja acest "teritoriu japonez" vizat de chinezi.

Weekendul trecut a trimis o echipă la faţa locului pentru a cerceta insulele.

Intervievat miercuri, Ishihara a anunţat că veniturile colectării ar putea fi remise Guvernului şi că proprietarii insulelor i-au zis că un acord referitor la vânzare nu a fost încă încheiat.

Relaţiile între China şi Japonia s-au deteriorat în august după ce activişti pro-Beijing au debarcat pe una dintre insulele disputate, controlate de către Japonia. Ei au fost arestaţi şi expulzaţi de către autorităţi.

Câteva zile mai târziu, zeci de naţionalişti japonezi au arborat drapelul nipon pe insulă, pentru a reafirma apartenenţa la Japonia. Acest lucru a declanşat manifestaţii antijaponeze a mii de persoane în peste 20 de oraşe din China. Magazinele, restaurantele şi vehiculele japoneze au fost atacate în unele oraşe.

Săptămâna trecută, Tokyo l-a trimis de urgenţă pe viceministrul Afacerilor Externe, Tsuyoshi Yamaguchi, pentru a înmâna autorităţilor chineze o scrisoare din partea premierului nipon, al cărei scop era să evite o escaladare a diferendului teritorial dintre cele două ţări.

Cu câteva zile în urmă, autoturismul ambasadorului Japoniei în China a fost atacat la Beijing de către un bărbat neidentificat care a rupt steagul japonez de pe vehiculul diplomatic.

În opinia lui Yoshinobu Yamamoto, profesor de politică internaţională la Universitatea din Tokyo, achiziţionarea nu va schimba mare lucru în situaţia actuală, dar cu siguranţă va irita Beijingul.

"În realitate, asta nu va schimba apartenenţa naţională a acestor insule, este o modalitate (achiziţionarea) a Guvernului de a arăta că exercită un control efectiv, chiar şi aşa nu cred să fie o decizie înţeleaptă", apreciază el.
(http://www.mediafax.ro/externe/guvernul-japonez-va-cumpara-insulele-senkaku-revendicate-de-china-10025166)

Beijingul a trimis două nave de patrulă în Marea Chinei de Est, în apropierea insulelor a căror suveranitate japoneză o contestă, a anunţat marţi agenţia China Nouă.



China trimite două nave în apropierea insulelor disputate cu Japonia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Această acţiune "urmăreşte să afirme suveranitatea (teritorială) a ţării", a adăugat agenţia de presă oficială chineză, la o zi de la anunţul Guvernului nipon potrivit căruia acesta va cumpăra insulele din acest mic arhipelag numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi.
(http://www.mediafax.ro/externe/china-trimite-doua-nave-in-apropierea-insulelor-disputate-cu-japonia-10050778/foto)


TENSIUNI ÎN ASIA - Panetta: Actualele dispute teritoriale ar putea declanşa un război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actualele conflicte teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China şi mai multe ţări din regiune, ar putea declanşa un război, în cazul în care guvernele respective continuă "provocările", a declarat duminică seara secretarul american al Apărării, Leon Panetta.



"Sunt preocupat atunci când văd ţări angajate în diverse provocări care ar putea declanşa violenţe şi, în final, ar putea duce la un conflict", a afirmat Panetta la sosirea sa la Tokyo, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la diferendul dintre Beijing şi Tokyo cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est.

"Şi acest conflict s-ar putea extinde", a avertizat Leon Panetta, care se află într-un turneu în Asia, în cursul căruia va ajunge şi în China, în contextul în care tensiunile dintre Beijing şi Tokyo au fost rareori atât de puternice.

Obiectul litigiului, care a declanşat la acest sfârşit de săptămână numeroase şi violente manifestaţii antijaponeze în mai multe oraşe din China, este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi. Acest arhipelag, care ar ascunde zăcăminte de hidrocarburi, este revendicat şi de Taiwan.

Decizia de săptămâna trecută a Guvernului japonez de a cumpăra aceste insule de la proprietarii lor privaţi, deci să le naţionalizeze, a provocat o reacţie puternică din partea Beijingului, care a trimis mai multe nave să patruleze timp de câteva ore în jurul arhipelagului pentru a marca apartenenţa acestuia la China.


(http://www.mediafax.ro/externe/tensiuni-in-asia-panetta-actualele-dispute-teritoriale-ar-putea-declansa-un-razboi-10083077)
Complicată situaţie.


(http://en.wikipedia.org/wiki/Senkaku_Islands)



(http://en.wikipedia.org/wiki/Senkaku_Islands_dispute)

Şi încă o frumoasă şi sugestivă fotografie cu activişti japonezi...


(Source: AP http://www.theaustralian.com.au/news/world/japan-to-buy-senkaku-diaoyu-islands-in-dispute-with-china/story-e6frg6so-1226465696624)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.