19 September 2012

Tehnica Discursului


Citeam un text al domnului Lucian Negrea despre motivaţia scandalurilor în studiourile TV. Ştiu, nici mie nu-mi vine să cred că cei ce apar la televizor sunt nişte oameni cu minţile pierdute în cele patru zări care mai au puţin şi-şi dau cu lavalierele în cap. Mai mult, chiar aici pe blog am avut şi eu nişte comentatori cu acelaşi stil de care nu pot scăpa decât oprind comentariile de tot. Iată că domnul Lucian Negrea are o informaţie care luminează un pic agresivitatea fără precedent din politicosfera românească (sau mai bine spus, agresivosfera).
Unii lideri ai sateliților PDL folosesc un stil agresiv în dezbaterile televizate. Fie întrerup brutal vorbitorul, fie lansează acuzații sau chiar înjură partenerii de platou. Aurelian Pavelescu, de pildă, i-a spus ”hai sictir” lui Mihai Voicu, la RTV. Explicația pare să fie o strategie de comunicare și nu nervozitatea acestor politicieni.

Criza de timp până la alegerile parlamentare i-a determinat să apeleze la o tehnică de comunicare clasică. Antonio Momoc, specialist în comunicarea politică, a explicat pentru DeCe News că strategia aplicată în această perioadă este cea a atacului la un lider important şi cea a scandalului permanent. Radicalizarea discursului poate să fi urmărit și poziționarea în negocierile din ARD. Vasile Blaga a comandat un sondaj CSOP, pentru împărțirea locurilor eligibile, iar disputele puteau crește notorietatea candidaților.



”Strategia pentru cel care este în Opoziţie este atacul la un lider important, aflat la Putere. Scopul scandalului este de a-l creşte pe cel cu o notorietate mai scăzută. Dacă liderul politic important îi va răspunde, intră în acest joc şi se face un transfer de notorietate în mentalul colectiv”, ne-a declarat Momoc. Aceste atacuri aduc vizibilitate în mass-media. O declaraţie care conţine un sâmbure de scandal este preluată de presă, iar promovarea este practic asigurată.

Aurelian Pavelescu a lansat un atac dur la adresa ministrului pentru mediul de Afaceri, Mihai Voicu. Invitat în emisiunea “Ultima oră” de la România Tv, Pavelescu, l-a înjurat şi jignit pe Voicu, dar şi pe ceilalţi invitaţi. Pavelescu i-a spus lui Voicu “hai sictir”.

Un alt episod este legat de Adrian Papahagi, liderul fundaţiei Creştin-Democrate. Acesta s-a certat în direct cu directorul Institutului Diplomatic Român, Vlad Nistor. Scandalul s-a lăsat cu vorbe grele, iar Vlad Nistor a plecat din studio. Papahagi i-a spus lui Nistor: “Nu accept să fiu pus la punct de orice nulitate”.

Mihail Neamţu lansează atacuri periodice la lideri politici importanţi. Victor Ponnta, Crin Antonescu sau chiar Mihai Răzvan Ungureanu au trecut prin tirul declaraţiilor lui Neamţu.
Eu urmăresc comunicarea non-verbală. Ia priviţi un pic la poziţia picioarelor celor cinci politicieni...

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.