14 November 2010

10. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România


Evoluţia este un termen care defineşte doar un singur organism şi acesta este Sinele.
Sinele este Universul, Sinele este Alfa şi Omega, Divinitatea şi Infinitul şi este singurul lucru care evoluează, pentru că noi suntem parte integrantă a Sinelui.
Nimic nu trece printr-un proces evoluţionist pe cont propriu sau fără a contribui direct la întreg.
Deci, atunci când începi să crezi că există o elită care controlează tot, o mână care dirijează din spatele cortinei, ducând planeta spre distrugere, când te gândeşti că sfârşitul este aproape, Apocalipsa, Armageddonul şi când te gândeşti că noi, ca specie, suntem condamnaţi, nu EI, ci TU eşti cel care face să se întâmple asta.
Şi cu un motiv foarte întemeiat.
Evoluezi.
Încetează să mai dai vina pe oricine şi orice.
Renunţă la panică pe care ţi-o provoacă tirania globală şi dezastrele naturale şi fii atent.
Pentru că lumea îţi spune ceva, îţi spune exact ce e în neregulă cu tine şi cum să repari asta.
(Kymatica)

Nu legile fac din oameni cetăţeni, ci oamenii fac legile. Statul nu este o construcţie impusă de cineva spre a sluji cuiva anume, este pur şi simplu expresia oamenilor de a-şi construi o structură unitară. Nu trebuie deci să ne gândim că legile se aplică oamenilor făcându-i cetăţeni, ar trebui să reacţiona exact invers, anume că legile sunt făcute pentru a ne sluji nouă. Astăzi nu se întâmplă aşa. Cetăţenii, adică oameni înregimentaţi instituţional prin certificat de naştere şi cetăţenie, slujesc statului, instituţiilor, autorităţii şi se supun unor reguli pe care nu ei le-au făcut şi care nu lor le servesc.

Legea te obligă să te prezinţi la centrul de evidenţă a populaţiei şi să soliciţi un card de identitate. Acolo depui un formular de solicitare pe care îl completezi cu tot felul de informaţii personale, prezinţi în copie şi original diverse alte documente care, într-un fel sau altul, sunt deja în arhiva autorităţii statului. La final plăteşti cardul de identitate şi cumperi timbre fiscale...
Pentru ce ai nevoie de o bucată de plastic pe care să scrie cine eşti, unde te-ai născut şi ce faţă ai? Nimeni nu are nevoie de aşa ceva, este un gest pe care îl faci în interesul statului pentru că autoritatea doreşte să ştie cine eşti, unde stai, unde munceşti, ce faţă ai şi alte astfel de informaţii. Ţi se dă un număr, codul numeric personal, pe care îl porţi întreaga viaţă. În viaţa de zi cu zi pari un om simplu... în viaţa ta ca cetăţean reprezinţi un CNP.

Cine este însă statul care capătă autoritatea de aţi cere să te supui diferitelor normative? Pe cine reprezintă statul? Constituţia spune că statul ne reprezintă, de fapt, pe noi toţi. Eu nu am însă nevoie de cardul de identitate al cuiva când îl cunosc, nu-l întreb nici ce cod numeric personal are. S-a întâmplat, deseori, să ajung la o relaţie de prieteni cu cineva fără să-i ştiu măcar numele de familie, uneori nici măcar prenumele, doar porecla.

NE SUPUNEM
PENTRU CĂ
NI SE SPUNE
CĂ TREBUIE
SĂ NE
SUPUNEM



Să luăm un exemplu.
Libertatea fiecăruia dintre noi ar trebui să fie limitată doar de libertatea celorlalţi. Asta înseamnă că în interacţiunea vieţii noastre cu a celorlalţi oameni, ar trebui să fim cât mai "gingaşi". Nu poţi lua viaţa unui om, nu-l poţi vătămata în vreun fel, nu poţi atenta la proprietatea sa, la bunul său...
Ce face însă legea. Legea îşi cere un permis de conducere pentru a avea voie să conduci un autoturism pe drumurile publice. De ce? Acest permis atestă că eşti capabil să conduci un automobil pe drumurile publice. Retragerea lui este, de asemenea, un mijloc de pedepsire a greşelii.
Dar de ce se asigură statul că eşti capabil să conduci un autoturism pe drumurile publice? Desigur, pentru că dacă nu ştii să conduci un autoturism pe drumurile publice poţi face un accident, poţi să loveşti pe cineva, să-l omori chiar, să aduci cuiva pagube materiale. Da, dar acestea nu sunt oare regulile de bază care stabilesc graniţele libertăţii? De ce este nevoie de lege ca să reglementeze ceva suplimentar conştiinţei (moralei)? Conştiinţa ar trebui să spună omului că nu poate conduce un automobil fără să ştie să conducă, că nu poate conduce sub influenţa alcoolului, că trebuie să conducă preventiv... De ce este nevoie de o lege care să reglementeze suplimentar o altă lege morală, cea a limitării libertăţii? De ce este nevoie de mii de legi care să descrie restricţia în detaliu când definirea libertăţi descrie complet tot sistemul de legi?



Vezi şi:

9. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

8. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

7. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

6. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

5. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

4. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

3. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

2. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

1. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

16 comments:

Motanul_Incaltat said...

"De ce este nevoie de lege ca să reglementeze ceva suplimentar conştiinţei (moralei)? Conştiinţa ar trebui să spună omului că nu poate conduce un automobil fără să ştie să conducă, că nu poate conduce sub influenţa alcoolului, că trebuie să conducă preventiv... De ce este nevoie de o lege care să reglementeze suplimentar o altă lege morală, cea a limitării libertăţii? De ce este nevoie de mii de legi care să descrie restricţia în detaliu când definirea libertăţi descrie complet tot sistemul de legi?"
Poate ca raspunsul la aceste intrebari il aflam intr-o intamplare despre care s-a vorbit si la televizor. Mi se pare ca actiunea s-a intamplat la Craiova, cand o masina a oprit la trecerea de pietoni iar o persoana in varsta traversa strada. Tipul din masina, suparat ca persoana nu trece mai repede strada, s-a dat jos din masina, nervos, repede, si a luat-o la bataie. Ulterior persoana in varsta care traversa incet strada, in urma loviturilor, a murit... Respectivul care conducea masina si-a luat aceasta libertate, de a ciomagi un om batran, care nici nu putea sa traverseze mai repede, in final totul soldandu-se tragic: moartea persoanei in varsta. Iata ca astfel de lucruri, din pacate, se intampla. Eu sunt de acord cu Dvs. cand spuneti ca: "Asta înseamnă că în interacţiunea vieţii noastre cu a celorlalţi oameni, ar trebui să fim cât mai "gingaşi". Nu poţi lua viaţa unui om, nu-l poţi vătămata în vreun fel, nu poţi atenta la proprietatea sa, la bunul său...". Numai ca nu se intampla totdeauna asa... Constiinta (morala) este, oare, identica, congruenta cu libertatea, astfel incat libertatea sa descrie complet tot sistemul de legi? Din exemplul dat mai sus se vede ca poate sa fie un om fara nicio constiinta (cu atat mai putin morala) dar care sa se considere liber de a bate un altul si a-l si omori pana la urma pentru simplul motiv ca lui i s-a parut ca respectivul traverseaza incet strada... E tragic... dar s-a intamplat. Cred ca legile tin cont de un asemenea context, de genul asta de intamplari, vreau sa zic. Chiar de a ne apara de acei ce vor sa duca planeta la dezastru. De aceea "granitele libertatii" de care vorbeati sunt pentru acei care nu le incalca. Adica pentru cei care, din constiinta, si-au fixat aceste granite de bun simt, cred ca asta ati vrut sa ziceti. Sper ca am inteles bine...

Bibliotecaru said...

Spuneam că dincolo de definirea legii libertăţii, societatea umană defineşte alte câteva mii de legi care suprascrie legea generală a libertăţii, deşi această lege generală le circumscrie pe toate celelalte.

Motanul_Incaltat said...

A, adica un fel de ingradire (abuziva) a libertatii, daca inteleg bine.
Dar... ce vroiam sa va spun, apropos de intamplarea tragica pe care am relatat-o in comentariul anterior. Nu stiu... Nu stiu ce sa zic... Dar.. romanul parca nu era asa.. Adica sa omoare un om pentru ca traversa incet... Este ceva care, cel putin asa mi se pare, nu ne este caracteristic noua, asta e impresia mea. Romanul, de obicei, mai injura - asta e un fel de sport national :) - sau striga: " Hai, mai nene, mai repede!", dar nu omoara! Uitati-va ce se intampla si la meciurile de fotbal! Pe vremuri era un respect fata de oamenii mai in varsta, nici vorba sa se intample asa calamitati (cum pot sa le numesc altfel??). Este ceva ce nu e in regula. Poate ca este vorba de o neintelegere a ceea ce inseamna libertatea defapt. Dar trist este ca nimeni nu le explica oamenilor despre libertate ce inseamna. Cel putin asta e perceptia mea, adica a unei scaderi spirituale, din pacate.

Bibliotecaru said...

Păi eu de ce spun că legile penale şi civile înlocuiesc Legea Morală?

Principala calitate a legii morale este că nu implică neapărat pedepsirea păcătosului sub o formă punitivă. Legea Morală este născută din interior, este respectată pentru că din interior ceva te opreşte să o faci, nicidecum de frică că vei fi prins şi vei face puşcărie sau orice altceva.

Justiţia nu mai funcţionează pentru că Legea Morală nu mai funcţionează. Dacă ai un hoţ pe an, o excepţie de la Legea Morală, acesta este prins şi judecat cu uşurinţă. Dacă ai însă o ţară de 16 milioane de oameni care pândesc să fure ceva atunci când nimeni nu bagă de seamă, Justiţia este inutilă. De aceea este importantă Legea Morală şi nu legea penală venită să pedepsească diferite forme de încălcări a Legii Morale.

Vă aduceţi aminte de acel fiu de judecător care tot încălca legea, înjura poliţişti şi pe toată lumea... şi era eliberat? Pentru el Legea Morală nu există, legea penală şi civilă nu se aplică... există numai tăticul care-l poate scăpa de orice belea. Ce anume îl poate opri pe acest tânăr în a încălcarea legile juridice dacă Legile Morale nu există în el?

Conştiinţa reprezintă o raportare la realitate. Percepţia se traduce, într-un fel sau altul, în raţiune, acestă raportare reprezintă conştiinţa. Modalitatea de interpretare a realităţii urmată de reacţie corectă din punct de vedere social ar fi morala. Legea Morală reprezintă cea mai bună cale de a convieţui. În acel exemplu, cu bătrânul care traversa prea încet şi cu şoferul care vroia să meargă prea repede, morala nu a existat. Tânărul s-a raportat la libertatea sa încălcând libertatea bătrânului, poate că şi bătrânul o fi abuzat de libertatea sa atacând verbal libertatea tânărului... Rezultatul lipsei de moralitate, a lipsei de respect faţă de libertatea celuilalt, a condus la un conflict şi mai imoral, apoi la un lovituri încheiate cu deces cu atât mai imoral.

Substituţia moralităţii în acest caz a fost evidentă.

Alice of Vonderland said...

Ati gasit pe cei 9999999 de romani?
Eu caut doar unul, pentru a-mi fi curator intr-o cauza juridica contra a 5 persoane fizice si nu-l gasesc.
Poate ma ajutati si in aceasta problema...
p.s. am incercat sa caut modalitatea si pe www.dsclex.ro/coduri/cpp2010.pdf si nu m-am dumirit.
Am cautat si pe cateva legi si decrete si...tot nu m-am dumirit (din 1952, din 1978, din 1995, din 2006 si...nu ma dumiresc... :( )
p.p.s. si nci mesengeru' nu-mi merge iar ...nu-l pot accesa... ???!

Bibliotecaru said...

Dacă înţeleg eu bine, aveţi nevoie de legislaţia legată de curator.

Codul Familiei

Capitolul 3 Curatela

Art. 152
in afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:
a) daca, din cauza batrinetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca, din cauza bolii sau alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;
d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.

Art. 153
in cazurile prevazute in art. 152, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.

Art. 154
Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, a celor aratati in art. 115, precum si a tutorelui, in cazul prevazut in art. 152 lit. c. Autoritatea tutelara poate institui curatela si din oficiu.
Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.

Art. 155
in cazurile in care se instituie curatela, se aplica regulile de la mandat.
Autoritatea tutelara poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.

Art. 156
Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.

Art. 157
Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de autoritatea tutelara la cererea curatorului, a celui reprezentat, a oricaruia dintre cei prevazuti in art. 115 ori din oficiu.

Bibliotecaru said...

DECRET nr.31 din 30 ianuarie 1954
privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice


ART. 15
In cazul in care s-a instituit o curatela asupra bunurilor celui care a disparut, cel disparut are domiciliul la curator, in masura in care acesta este indreptatit sa-l reprezinte.
Daca un custode sau un curator a fost numit asupra unor bunuri succe sorale, cei chemati la mostenire au domiciliul la custode sau la curator, in masura in care acesta este indreptatit sa-i reprezinte.

ART. 16
Cel care lipseste de la domiciliul sau poate fi declarat disparut prin hotarire judecatoreasca, putindu-se institui curatela, daca a trecut un an de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata.
Cel astfel declarat disparut poate fi declarat mort, de asemenea prin hotarire judecatoreasca, daca de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata au trecut patru ani. Declararea mortii nu poate fi insa, hotarita mai ininte de implinirea unui termen de sase luni de la data afisarilor si publicarii extrasului de pe hotarirea prin care s-a declarat disparitia.
Cel disparut in cursul unor fapte de razboi, intr-un accident de caleferata, intr-un naufragiu sau intr-o alta imprejurare asemanatoare care indreptateste a se presupune decesul, poate fi declarat mort, fara a se mai declara in prealabil disparitia sa, daca a trecut cel putin un an de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia.

Bibliotecaru said...

LEGE nr.105 din 22 septembrie 1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat


ART. 37
Instruirea, modificarea, efectele si incetarea tutelei, precum si raporturile dintre tutore si persoana lipsita de capacitate sau cu capacitate restrinsa sint supuse legii nationale a persoanei ocrotite.
Obligatia de a accepta si de a exercita tutela este supusa legii nationale a tutorelui.

ART. 38
Masurile ce se iau de catre parinti sau tutore cu privire la minor sau la o alta persoana lipsita de capacitate sau cu capacitate restrinsa, ori cu privire la bunurile ce le apartin, sint supuse legii statului ale carui autoritati indruma si supravegheaza exercitarea ocrotirii de catre cei in drept.

ART. 39
Dispozitiile art. 37 si 38 se aplica in mod corespunzator curatelei si oricaror institutii de ocrotire a persoanelor lipsite de capacitate sau cu capacitate restrinsa.

Bibliotecaru said...

CODUL CIVIL

Art. 816. Surdo-mutul ce nu stie sã scrie nu poate accepta o donatiune decât cu asistarea unui curator special numit de autoritatea judiciarã, dupã regulile stabilite pentru minori.

Bibliotecaru said...

Codul de Procedura Civila modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000

Art. 44. - (1) In caz de urgenta, daca persoana fizica lipsita de capacitatea de exercitiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal, instanta, la cererea partii interesate, va putea numi un curator special, care sa o reprezinte pana la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. De asemenea, instanta va putea numi un curator special in caz de conflict de interese intre reprezentant si cel reprezentat sau cand o persoana juridica, chemata sa stea in judecata, nu are reprezentant legal.@
(2) Dispozitiile alin. 1 se aplica, in mod corespunzator, si persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa.@
(3) Numirea acestor curatori*) se va face de instanta competenta sa hotarasca asupra cererii de chemare in judecata.
__________
*) Numirea tutorelui si curatorului se face, potrivit art. 116, 145 si, respectiv, art. 152 din Codul familiei de catre autoritatea tutelara, astfel incat instantele sunt obligate sa ceara autoritatii tutelare numirea acestora.
__________
@Alineatul 1 a fost modificat prin art. I pct. 17 din O.U.G. nr. 138/2000.
- Alineatul 2 a fost introdus prin art. I pct. 18 din O.U.G. nr. 138/2000.

Bibliotecaru said...

LEGE nr.36 din 12 mai 1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale

Art. 72. - Dacă există pericol de înstrăinare, pierdere, înlocuire sau distrugere a bunurilor, notarul public va putea pune bunurile sub sigiliu sau le va preda unui custode.

În cazul în care conservarea bunurilor succesorale necesită anumite cheltuieli, acestea vor fi făcute, cu încuviinţarea notarului public, de custodele prevăzut la alin. 1 sau, în lipsa custodelui, de un curator special, numit de notar pentru administrarea bunurilor.

Bunurile date în custodie sau în administrare se predau pe bază de proces-verbal semnat de notar şi de custode sau curator. Dacă predarea are loc o dată cu inventarierea, se va menţiona în procesul-verbal de inventariere, un exemplar al procesului-verbal predându-se custodelui sau curatorului.

Custodele sau curatorul este obligat să restituie bunurile şi să depună conturile la biroul notarului public la finalizarea procedurii succesorale sau atunci când notarul consideră necesar.

Bibliotecaru said...

Nu uitaţi. Eu nu sunt jurist, nu puneţi deci bază pe ceea ce spun.

Bibliotecaru said...

http://www.euroavocatura.ro/dictionar/3167/Reprezentare_judiciara

Alice of Vonderland said...

Va multumesc mult,din nou !

N.G. said...

Hm...miroase a anarhie...Omul prin natura sa traieste dupa reguli mai mult sau mai putin scrise.Din punctul meu de vedere,legislatia s-a nascut din dorinta umanitatii de a trai moral si principial,constienta ca moralitatea si principiile sunt notiuni degradabile in timp.Faptul ca nu s-a putut altfel nu face decat sa imi intareasca ideea ca notiunea de constiinta-inca-trebuie cultivata si intretinuta asemenea unui foc pe timp de iarna si ca orice abatere de la aceasta''intretinere''continua genereaza anarhie(morala,principiala...etc.)Cred ca de fapt nu ne place ca noi,oamenii fara legi care sa ne oblige la comportamente morale am fi doar ''homo sapiens''cu instincte primare...Constiinta...? Nu intalniti tot mai des oameni care au constatat ca tocmai constiinta le-a adus necazuri...?

Bibliotecaru said...

@ N.G.
Aşa este, dar regulile trebuie să fie pentru toţi oamenii şi nu pentru satisfacerea interesului unuia în defavoarea celor mulţi. Eu nu spuneam că nu trebuie să ne supunem regulilor, ci că nu trebuie să ne supunem unor reguli doar pentru că ni se spune să facem asta. Trebuie să ne supunem regulilor care sunt (atunci când sunt) pentru binele nostru, al tuturor.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.