Ca tot românul "implicat" şi doritor de ţară bogată, privesc la televizor evoluţia vieţii politice de zi cu zi. Tot mai mult am impresia unui spectacol prost regizat care a scăpat de sub control, regizorul nu mai dă indicaţii, actorii nu mai ştiu replicile, nici măcar spectatorii nu prea se mai uită la piesă, plictisiţi de haosul permanent.
România ar avea nevoie de un lider ca să scoată românii din amorţeală, să le ofere un obiectiv îndeajuns de important pentru a simţi că trebuie să facă ceva. Lehamitea a devenit o boală a românilor şi, evident, această stare de "nu mai fac nimic că oricum este totul inutil" deja nu mai poate fi depăşită cu uşurinţă.
M-am bucurat când am auzit această ştire...
PDL Bucureşti organizează, în perioada 8-16 aprilie a.c., sub egida Campaniei “Curăţenia de Paşte”, o serie de acţiuni care au drept scop conştientizarea cetăţenilor capitalei cu privire la nevoia de a întreţine curăţenia în vecinătatea imobilelor în care aceştia locuiesc.
Îndeplinirea unei asemenea nevoi, prin implicarea activă a membrilor comunităţii, contribuie la asigurarea unui mediu de viată mai sănătos pentru cetăţenii municipiului Bucureşti, precum şi la creşterea calităţii peisajului urban.
La startul campaniei s-au aliniat membrii PDL Bucureşti care se vor alătura în câteva zeci de locaţii din capitală, cetăţenilor dispuşi să facă curăţenie în jurul blocului sau pe strada pe care au domiciliul.
Partenerii PDL în această campanie sunt asociaţiile de locatari, invitate sa se înscrie într-un concurs de curăţire a zonelor din vecinătatea spaţiilor de locuit. La finalul competiţiei, în data de 16 aprilie a.c., cei mai buni gospodari vor fi premiaţi cu ustensile de grădinărit, pomi şi butaşi de trandafiri.
Ne dorim un Bucureşti curat şi atractiv, cu cetăţeni responsabili. Încurajăm iniţiativa cetăţenească ce trebuie să stea la baza dezvoltării şi prosperităţii comunităţii.
Departamentul de Comunicare PDL Bucureşti
(sursa: http://pdlbucuresti.ro/curatenia-de-paste-in-bucuresti.html)Apoi am observat că cei care muncesc au pe ei nişte prelate făcute special pentru această zi de muncă pe care scrie Curăţenia de Paşte PDL Bucureşti. Trec peste gluma involuntară care lasă să se înţeleagă că această curăţenie nu este a Bucureştilor, ci a filialei Bucureşti a PDL, dar nu pot să trec peste altă dimensiune a fotografiei, anume că apar în ea numai oameni care sunt îmbrăcaţi cu această prelată, adică numai membri şi activişti de partid, nu şi oameni. De ce este important? Pentru că asta înseamnă că acţiunea nu şi-a atins scopul, nu a avut drept rezultat activarea cetăţenilor.
Haideţi să privim următorul clip publicitar al acţiunii!
Cinste celor care au ieşit la această acţiune. Se vede că au pus un pic osul la treabă. Îmi cer scuze de la ei, dar nu despre efortul lor aş vrea să vorbesc. Priviţi cu atenţie ce fac CETĂŢENII, cei care trebuiau implicaţi. Se uită, privesc, discută, roiesc curioşi în jurul celor îmbrăcaţi cu prelată pentru a-i recunoaşte... nici unul nu se implică. Reveniţi la minutul 05:20 şi observaţi cum vine un domn despre care poţi jura că este proaspăt dat jos din maşină, probabil tot "de la partid", dă mâna cu doi membrii PDL... şi apoi îşi şterge mâna de haină... Breeee, măi Nea! Era să ai o scamă! Nu pot băga mâna în foc, dar parcă-parcă ar fi domnul Ştefan Pirpiliu, noul preşedinte al Organizaţiei Partidului Democrat Liberal Sector 5. Şi iarăşi nu bag mâna în foc, dar parcă este şi domnul Prigoană Jr. pe acolo.
Acţiunea unor oameni minunaţi, "membri de rând" la PDL sector 5, este evidentă. Faptul că cei de la PDL le-au plătit mături, saci, pelerine care să-i transforme în mesaje publicitare este şi el OK. Nu mai este OK faptul că şefii de la partid nu prea s-au deranjat să-şi pună negrul sub unghii, nu este productiv că şefii de la partid nu au reuşit să fie atât de lideri încât să implice şi cetăţenii în această acţiune.
Acum... dacă acel om este cu adevărat domnul Pirpiliu, probabil că domnia sa va fi răsplătit pentru factura de la curăţătorie (de la murdărirea hainei pe care şi-a şters mâna) dat fiind că, probabil, va fi candidatul PDL la primăria sectorul 5. Domnul Prigoană Jr. (dacă domnia sa este în film) va fi şi domnia sa probabil răsplătit pentru efortul său şi sponsorizarea cu saci menajeri, mături şi ridicarea gunoiului... în cazul în care domnul Pirpiliu va "câştiga" alegerile... printr-o câştigare de licitaţii de strâns gunoiul în sector 5 (bănuiesc că bucureştenii îşi mai aduc aminte de războiul firmelor de salubritate care a provocat maldăre de gunoaie cu ceva timp în urmă şi care este încă departe de final).
OK, să revenim la început. Spuneam că România are nevoie de un lider care să activeze energiile umane, să scoată românii din amorţeală. Spuneam că această acţiune, în măsura în care urmăreşte acest lucru, este binevenită. Spuneam şi că oamenii nu s-au implicat şi acţiunea a fost susţinută numai de "simplii membrii de partid" care au devenit un fel de reclame umblătoare pentru beneficiul liderilor care nu doresc negrul sub unghii. Să nu mă înţelegeţi greşit, ţinta mea nu este PDL. Şi la celelalte partide este la fel. Dacă s-ar fi întâmplat numai la PDL nu m-aş fi îngrijorat, dar şi la celelalte partide se întâmplă exact acelaşi lucru.
Priviţi acum acest film...
Vedeţi cum cetăţenii fac coadă la "acţiune"? Aici sunt, cot la cot (şi coadă de lopată lângă coadă de lopată), şi primarul, şi şefii organizaţilor locale, oameni de la toate partidele din zonă... dar mai ales cetăţenii. Sigur, nu sunt unul dintre naivi. Aceşti oameni nu vor veni încă 300 de zile pe an să planteze copaci, de capul lor, oricâţi puieţi ar pune la dispoziţie Regia Naţională a Pădurilor - ROMSILVA, ei nu sunt, în consecinţă, activaţi permanent în jurul unui ţel naţional. Chestiunea este însă că acest dinozaur al presei, despre care multă lume spune că este comunist, populist, securist şi alte câteva epitete pe care, din decenţă, nu le reproduc aici... "dă clasă" liderilor României şi partidelor politice. Nu am nici eu o părere colosală despre domnul Tatulici, este însă evident că domnia sa are ceva în plus faţă de liderii politici actuali, ştiinţa implicării cetăţenilor, folosirea televiziunii ca magnet al implicării, profesionalism. Pe de altă parte, sunt convins că cei care se implică o fac nu numai pentru a apărea o secundă la TV, un fular, o şapcă sau un copac cu biletul pe el... o fac crezând că obiectivul totuşi merită "deranjul". Poate că politicienii doresc să planteze un copac cu pantofii şi costumele lor de firmă numai pentru a apărea la TV, cetăţenii însă au conştiinţa că fac ceva pentru ei, altfel nu s-ar deranja. De ce nu pot să facă, la nivel naţional, liderii politici exact acelaşi lucru, anume să trezească în român dorinţa de implicare? De ce nu pot scoate românii din amorţeală, de ce nu construiesc un climat în care românul să înceapă să muncească, să facă ceva efectiv şi bine pentru el şi ţară, de ce nu există acea atmosferă publică în care românul să fie plin de energie şi entuziasm? Răspunsul este banal, liderii României nu au calităţile necesară unui lider; astăzi liderii se aleg ca şefi ai structurilor de interese şi nu ca oameni cu vocaţie politică. Reforma politică în România nu ar trebui să însemne schimbări de oameni, ci schimbarea acestei mentalităţi a votului "prietenilor". Dacă nu, România va continua să fie o pădure smulsă din rădăcini transformată în vreascuri.
5 comments:
Foarte adevarat,liderii partidelor(inconjurati de camarila lor ,dezgustatoare daca ajungi s-o vezi si s-o cunosti de aproape)la toate nivelurile,local,judetean,central) sunt doar reprezentantii unor grupuri de interese patrimoniale, avizi de a acumula cat mai multe si daca s-ar putea chiar pe gratis din averea statului,discursurile lor de care eu sunt scarbit, sunt doar o lalaiala ,patetica ,jenanta pentru un om care are discernamant si se foloseste de bunul cel mai de pret, adica ratiune. Discursul lor este sordid ,ipocrit,mistocareala manelista,in spatele cuvintelor stau de fapt doar interesele patrimoniale si financiare pe care si le apara ,sfidand reguli,legi,bun simt si calcand in picioare sperantele oamenilor care mai au naivitatea (necunscand de fapt ceea ce este in spatele mastii de ceara pe care o afiseaza acestii).Nu exista lideri ,fiindca nici nu acesta este intersul si in acesti 21 de ani ,in asa zisa democratie ceea ce au reusit politicienii a fost sa-i abrutizeze definitiv pe cetateni,pe oameni si oricum din ceea ce constat eu ,oamenii nu mai cred in acest tip de politica, nu dau doi bani pe acesti politicieni,toate sondajele confirma acest lucru,partidele se afla ca nivel de incredere pe ultimul loc( 7-8 procente).Scopul politicului in tara aceasta nu este binele colectiv, dezvoltarea comunitatilor ci purul interes al diverselor grupari sau indivizi,care s-au propasit in conducerea partidelor la toate nivelurile, confiscand practic partidele din mainile militantilor care au crezut in ele si au luptat pentru niste idealuri si cu aceasta ocazie au confiscat si sperantele oamenilor.
Ceea ce nu-mi este deloc clar este de ce cetăţenii permit totuşi aceste lucruri? Raportul dintre cetăţeni şi cei despre care spuneţi este de 1 la 100. Cum de suportă totuşi cetăţenii această situaţie?
Un studiu recent al Uniunii Europene arata ca jumatate din populatia Romaniei este semianalfabeta.Asta ar fi unul din motivele pentru care populatia...."accepta".
Al doilea motiv ar fi ca la fiecare tip de alegeri ,doar 40-50% din poulatie merge la vot.
Al treilea motiv ar fi ca cetateanul- elector nu cunoaste interiorul partidelor si'fauna' ce populeaza aceste partide,lasandu-se usor furat de aparente ,de fatada lor .Ambalajul in care sunt impachetate personajele propulsate de partide la toate nivelurile si servit populatiei ,este cu mult sclipici care sa ia ochii unei populatii putin instruite,saracite in 21 de ani de 'politica democratica' ,disperate si tinuta voit in aceasta stare pentru a fi usor manipulata de acest ambalaj servit de partide.
Doar cei ce au fost implicati activi in viata partidelor(si le cunosc scopul, interiorul si mecanismul de functionare) sau cei ce urmaresc si inteleg viata politica,pot sa inteleaga corect ce se intampla ,pot sa vada minciuna ce se perputeaza si dupa 21 de ani,majoritatea populatiei insa nu este implicata in politica,nu este interesata de politica si de aceea ia primul slogan si prima promisiune de bune.
Domnilor, jumătate din populaţia Europei e semianalfabetă da' îşi acceptă condiţia şi nu se bagă în seamă ca la noi şi de aia n-o vedem... Cât priveşte "studiile" UE, s-avem pardon... Am înţeles mai nou că pe eurocraţi vor să-i "strângă" într-un singur oraş, recte la Bruxelles, spre disperarea Franţei, că prea sunt cheltuitori,începând cu naveta şi terminând cu "studiile" degeaba...
Dincolo de analfabetism şi neparticipare la vot, situaţia nu-şi are rădăcinile în relaţia electorat-politician.
Cetăţenii, în acest moment, nu pot schimba componenţa partidelor politice. Priviţi cu atenţie partidele şi veţi vedea că structura de conducere din teritoriu cam este impusă de la centru. Momentul "dictatorial" al PDL a condus la candidaţi unici pe tot teritoriul României. Toate partidele se comportă mai mult dictatorial decât democratic. Eu nu văd pe nici un preşedinte de partid să execute voinţa politică a simplilor membrii (democratic), peste tot gaşca preşedintelui ia o hotărâre şi ceilalţi sunt cu capul plecat sau zboară din partid (dictatorial).
În aceste condiţii, când dictatura în rândul partidelor se manifestă la toate partidele, candidaţii la alegeri sunt, în totalitate, propulsaţi de acest sistem dictatorial. Rarii "independenţi" sunt şi ei, fie necunoscuţi, fie agenţi sub acoperire ai partidelor şi intereselor partidelor politice.
Şi atunci, PE CINE SĂ VOTEZE ALEGĂTORUL?, pe ei sau tot pe ei. Rezolvarea problemei nu ar consta nici într-un popor intelectual şi nici într-un electorat venit masiv la vot. Poporul este minţit şi i se tot repretă că votul este mijlocul prin care trebuie să-şi impună, democratic, voinţa. Numai că votul poporului, în acest moment, nu împlineşte un act democratic, ci unul dictatorial. Să nu uităm că lumea vota şi atunci când comunismul a ajuns la putere, şi atunci când comunismul era la putere... şi totuşi a fost nevoie de o revoluţie care să deschidă o portiţă spre democraţie. Acea portiţă însă s-a închis şi astăzi dictatura a revenit mult mai grozavă şi mai terifiantă, pentru că dacă înainte ştiam că ceea ce se întâmplă nu reprezenta calea democraţiei ci manifestarea dictaturii, astăzi oamenii au conştiinţa că trăiesc democratic şi nu mai observă actul dictatorial.
Cetăţenii trăiesc din plin somnul raţiunii şi lasă dictatura să mărşăluiască triumfal aşteptând alegerile să schimbe un dictator cu altul sau întorcându-se dezinteresaţi de la ceea se întâmplă în ţară.
Post a Comment