17 July 2011

Eu nu aş lua-o în glumă


La început am vrut să fac o glumă, să spun că în România sunt mai focoase decât la ei... dar căutând pe internet cam ce înseamnă exact un focos, mi-am dat seama că nu este loc de glumă. Cineva spunea că aceste focoase nu se pot folosi decât cu racheta pentru care a fost făcută. Ca armă inteligentă cred că aşa este, ea este făcută să fie înfiptă într-un anumit tip de rachetă. Pe de altă parte, rachetele sunt destul de versatile, ele pot fi modificate pentru a se potrivi cu focoasele (în cazul în care destinatoriul este unul dintre acele state-terorist care deţine rachete, ei au tehnologia şi industria necesară pentru o astfel de adaptare). Pe de altă parte focoasele au nevoie de rachete doar pentru a fi transportate în locul unde trebuie să detoneze, cineva care ştie cum funcţionează aceste sisteme (speranţa mea este că sunt foarte puţini), ar putea să adapteze un dispozitiv care să le facă se bubuie şi într-o geantă (înţeleg că nu sunt foarte mari de vreme ce încap atât de multe într-o ladă).

Sigur, dacă sunt hoţi de fier vechi, nu ar fi surprinzător ca ele să sfârşească chiar la fier vechi. Să ne amintim de bunicuţa care sprijinea "pirostriile ceaunului cu sarmale" cu un proiectil neexplodat.

Ceea ce este evident pentru oricine este că, în timp ce presa românească este o vulnerabilitate a României, furturile din transporturile militare nu par a fi o prioritate pentru CSAT.

Cineva pe la Antena 3, nu-l cunosc după figură (şi numele nu l-am înţeles prea bine, Manc, Mang...), dar părea că ştie ce vorbeşte, observa absolut coerent că premierul, atunci când se plimbă de colo-colo, are mai multă protecţie decât un tren de arme. Iată, în acest caz nici măcar nu au observat că au fost furaţi cei zece ce păzeau trenul, noroc cu angajaţii CFR. Nu pot să nu văd o similitudine cu dispariţia muniţiei venită din Taiwan ce urma să fie delaborată. Cât a trecut? Să fie doi ani?

Să dea Dumnezeu să se termine cu bine.

UPDATE:
75 de documente clasificate ale RA pentru Activitati Nucleare - declarate iremediabil pierdute."Siguranta nationala nu e prejudiciata", spun oficialii.
Au disparut:
Specificatie si conditii de probare a pulberii sinterizabile de bioxid de uranium
Specificatie pentru pulbere de UO2
Cereri breveti inventie
Planul de testare si inspectie al fabricatiei combustibililor centralei BRUCE
Propunere contract cercetare obtinere bioxid de uraniu nuclear pur interizabil
Proiectul caietului de sarcini nr.3/1980 privind concentratul chimic de uraniu tip „R”
Documentatie proiectare obiectiv E1.1
Propunere inventie „Fascicul combustibil nuclear”
Propunere inventie „ Sistem de transfer”
Popunere inventie „Motor termic”
Proces verbal – Definitivarea fluxului tehnologic la Uzina E1
Obiective de cercetare stiintifica dezv. tehn. si de introducere a progresului tehnic pe anii 1986-1990

(http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-9450323-exclusiv-75-documente-clasificate-ale-pentru-activitati-nucleare-declarate-iremediabil-pierdute-siguranta-nationala-nu-prejudiciata-spun-oficialii.htm)


În mod absolut evident preşedintele Traian Băsescu trebuie să dea explicaţii în legătură cu aceste probleme ale securităţii naţionale. Dacă preşedintele nu ne explică rapid care sunt cauzele acestor probleme şi modalitatea rezolvării rapide ale acestor tipuri de vulnerabilităţi, este evidentă o problemă la nivel de CSAT.



Administratia prezidentiala

Traian Băsescu
Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Administratia prezidentiala

Emil Boc
Prim-ministrul Guvernului României îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.





Administratia prezidentiala

Gabriel Oprea

Ministrul Apărării Naţionale

Administratia prezidentiala

Traian Igas
Ministrul Administraţiei şi Internelor

Administratia prezidentiala

Teodor Baconschi

Ministrul Afacerilor Externe

Administratia prezidentiala

Cătălin Marian Predoiu

Ministrul Justiţiei

Administratia prezidentiala

Ion Ariton

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

Administratia prezidentiala

Gheorghe Ialomiţianu

Ministrul Finanţelor Publice

Administratia prezidentiala

George-Cristian Maior

Directorul Serviciului Român de Informaţii

Administratia prezidentiala

Mihai Răzvan Ungureau

Directorul Serviciului de Informaţii Externe

Administratia prezidentiala

Ştefan Dănilă
Şeful Statului Major General

Administratia prezidentiala

Iulian Fota

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională

Administratia prezidentiala

Ion Oprişor

Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării
(http://csat.presidency.ro/)

14 comments:

Marian din...Berceni said...

Cred ca glumesti....Cine dracu va da la fier vechi niste focoase chiar daca " nu stie " cu ce are d-a face ? Pai alea sint asa de " frumoase" ca nu-ti vine sa le dai altuia...si daca ai si racheta aferenta, poti face un bine imens Romaniei fixand tinta pe Cotroceni.Si singure pot fi periculoase , prin initiatorul de explozie pe care-l are in componentza. Insa nu mi-asi face multe griji :in ziua de azi in Romania mai exista foarte putini , sau exista foarte putini tipi care sa recunoasca un focos , si si mai putini cei ce stiu sa umble cu el si la el.In cel mai bun caz un prost poate ramane fara degete.Si-i greu si sa-l folosesti la ...pescuit. Se scufunda mult prea adanc si pana explodeaza [ asta daca sti sa-l programezi] moare pestele de ...moarte buna.Insa ca "subiect" de discutie pe canicula asta ...este COZONAC!Are si media ce "toca" intr-o zi de Duminica si cel putin cateva zile saptamana viitoare.Repet...COZONAC!

Marian din...Berceni said...

Acum stimate Bibliotecar sti ce asi astepta ? Sa-si dea demisia sau sa fie demisi [?] Ministrul de interne si seful Jandarmeriei ...chiar daca am inteles ca nu-i numit chiar demult timp acest sef al jandarmilor.Evident asta intr-o tara cel putin...normala .

Bibliotecaru said...

Nu vreau să glumesc pe seama atentatelor.

Eu cred că astfel de "întâmplări" care deja au devenit "întâmplări repetate" se înscriu într-o sferă mai înaltă a neglijenţei. Se leagă cu soldaţii români care merg prin teatre de război cu maşini de luptă care nu le oferă protecţia de care au nevoie, se leagă şi cu furtul de arme din Ciorogârla, şi cu alte furturi, chiar şi cu acea muniţie care mergea spre delaborare de acum doi ani. Este evident că, întâi de toate, exista un sistem ce denotă o vulnerabilitate majoră a României şi cred eu că domnul Băsescu ar trebui să înceapă să dea şi explicaţii. Nu cred că este vorba numai de lipsa de fonduri, aşa cum ar părea la prima vedere, eu cred că la vârful acestor instituţii au ajuns oameni care fie nu se pot impune în faţa politicii, fie că sunt atât de amatori încât permit astfel de vulnerabilităţi. Este evident, absolut evident, că jandarmii nu s-au achitat de asigurarea pazei transportului. Poate că ei au fost lipsiţi de interes în ducerea la bun sfârşit a misiunii, poate că nu au fost pregătiţi să rezolve o astfel de situaţie.

Părerea mea este totuşi că domnul preşedinte, ca şef al CSAT de atâta timp, să-şi asume responsabilitatea pentru starea precară a armatei şi ministerului de interne.

Vasile, said...

Curata tragi comedie! Va amintiti de "Ziua in care vin pestii" dupa un caz real.
Noroc ca prin Romania, probabil,nu tranziteaza bombe atomice, astfel ati fi auzit ca s-au furat si focoase nucleare, care dupa autoritati, nu sunt deloc periculoase!

Bibliotecaru said...

Am văzut "Ziua în care vin peştii", recunosc însă că nu mai ţin minte filmul.

Marian din...Berceni said...

"Ziua in care vin pestii " mai bine nu-l vedeam . M-a marcat pe viata .Domnule Vasile...aveti mare dreptate .Probabil ca nu va mai trece mult timp si vom auzi si de focoase nucleare. Numai de n-ar fi ....prea tarziu!Eu personal am inteles toata aceasta treaba [ asta cu elementele de munitie ...cu focoasele] ca pe o reglare de conturi intre Armata si Interne.Este posibil sa ma fi inselat?Am mers pe ideea ca toata treaba a fost in " gradina " Jandarmeriei , adica la Interne , adica la Igasi .Poate sa ma fi inselat, insa tot cred asa cum ai cunosc pe cei de la Armata [ nu cei " ai lui Oprea", Armata pur si simplu ]ca si -au platit o datorie nu foarte veche: Ciorogarla!

Bibliotecaru said...

Acum înseamnă că trebuie să revăd filmul... :D

Marian din...Berceni said...

Eu stiu? Depinde cand ai vazut acest film....nu stiu daca l-asi mai revedea azi...cu ce ochi [ ai mintii] l-asi mai privi si judeca.Cred ca se inplinesc cam 40 de ani, poate ...mai bine , de cand am vazut filmul.

Bibliotecaru said...

Nu-l mai ţin bine minte. Parcă era vorba despre o ladă cu ceva radioactiv şi nişte ţărani au deschis acele lăzi şi sau iradiat... dar poate fac o confuzie.

Vasile, said...

Pai pe scurt , un avion parca care transporta focoase sau materiale nucleare cade pe linga o insula cosmopolita a Greciei.
Pilotii reusesc sa se salveze nu inainte de a parasuta containerul respectiv.
Un pescar grec il gaseste si nu se lasa pina nu-l deschide containerul si spre surprinderea lui gaseste boar niste bete colorate pe care le arunca in mare.
Concomitent se desfasoara o ampla actiune de recuperare a focoaselor/materialelor ,cu submarine,portavioane , scanere ,
pe insula se consuma o poveste de dragoste in timp ce se monta sau se turna scene dintr-un film.si in finalul culminant idila se destrama, filmul ajunge intro criza ,toata lumea danseaza dupa o muzica nebuna si marina respectiva se umple de pesti morti!

Marian din...Berceni said...

Si sa nu uitam ca era pe un fond adevarat , real avand in vedere ca ce-s-a intamplat in film , cu exceptia acelor pesti , se intamplase in Spania , adica niste elemente nucleare pierdute de un avion...american. Oare de ce numai la americani se intampla sa "piarda " cate ceva si numai ...prin alte tari ?

Bibliotecaru said...

Nicidecum, americanii pierd lucruri şi prin America, nu au nici o jenă... doar că americanii sunt mai "civilizaţi" şi nu-i interesează că cei de la guvern îi omoară, au spirit de turmă pentru că, de foarte mult timp, li se spune că numai fiind turmă şi buni executanţi pot fi cetăţeni într-o ţară democratică.

Bibliotecaru said...

Ţin minte muzica, dar parcă o bună parte din film un ţăran se chinuie să desfacă lada cu materialul radioactiv. Până la urmă parcă o taie cu acid, sau aşa ceva... Eu unul l-am văzut la TVR pe vremuri, sunt foarte mulţi ani.

Vasile, said...

"Si caii se impusca" , nu se uita!
Asta-i soarta noastra a celor care refuzam sa uitam!Asa cum spunea Marian, am uitam amanunte personale din acea perioada dar nu si pe acel amarastean care a deschis cutia Pandorei!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.