05 July 2011

În numele zilei naţionale a SUA... înfulecaţi!


Românii au venit să înfulece.


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/811250/Ambasadorul-SUA-in-Romania-Investitorii-americani-se-plang-ca-in-Romania-li-se-cere-mita/)

(http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/live-acum-ziua-americii-sarbatorita-la-ambasada-sua-la-bucuresti.html)


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/811315/Vezi-aici-discursul-ambasadorului-Statelor-Unite-cu-ocazia-zilei-de-4-iulie/)

10 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Nu stiu
daca ambasadorul "nostru" se lauda cu orinea plaiurilor romanesti sau nu ,cert este insa faptul ca nu ne cunoaste ,inca , destul de bine sistemul romanesc si cred ca mai mult sistemul ex comunist!.
Eu am avut printr-un partener american citeva puncte de lucru in State.Vizele ,parca h4 ,cu drept de munca,sau vizele L parca pentru studii si perfectionare ,erau obtinute de partenerul meu printr-un proces complicat american ,dar ca o recompensa pe care acesta o primea ca memberu activ in partidul republican, partenerului meu i se platea "in natura" o spaga politica!
Reprezentatii consulatului american nu mai pridideau cu laude despre felul in care gestionam in ani aceste persoane , care se reintorceau in Romania la terminarea contractelor si nu ridicau probmele de emigrare.O data cu Obama au incetat laudele precum si acordarea vizelor.
Spaga romaneasca si nu numai este si in America. In est se practica peste tip un model similar celui romanesc in vest spaga se transforma in conteraserviciu,pe toata America exista insa spaga politica aceea de care beneficia si partenerul meu.
La noi bacshisul insa a evoluat de la forma initiala orientala la forma post comunista ,probabil forma de care se plangea si ambasadorul nostru care nu intelege acest fenomen manifestat altfel decit la ei.
Imberbul Badea a inteles cred inaintea altora si de multe ori face diferenta intre spaga , banii pe care ii dai cu buna stiinta pentru a obtine o facilitate ,un avantaj si parandaratul banii pe care ii ceri de la un investitor,suma care nu este altceva decit un comission ilegal,solicitat de un individ sau societate cu parteneriat politic!
Ar mai fi o chestie ,parandaratul poate fi pina la urma o chestie de sorginte comunista, o reimpartire a cistigului intre exploatator si exploatat intr-o forma neviolenta!

Bibliotecaru said...

Parandărătul în comunism însemna puşcărie "fără număr". Nu exista aşa ceva şi nici nu avea de ce, pentru că nu exista o concurenţa a firmelor astfel încât să există o dorinţă de preluare a unei lucrări "peste lege".

Nici şpaga nu este venită pe linia partidului comunist, ea este o practică străveche moştenită nu numai de la turcii care primeau peşcheşul, dar şi de la occidentalii care îl dădeau.

Eu continui să spun că Statele Unite ale Americii sunt foarte mult sub noi la toate aspectele vieţii sociale, numai că ei încă nu au aflat, pentru că, până acum, au avut o bunăstare artificială ce i-au orbit. Oricum, în scurt timp, lucrurile se vor abrutiza şi acolo încât va deveni evident.

Anonymous said...

Amin pentru ultima fraza!

Vasile, said...

Biblio,

Nu prea ai fost in sau pe linga sistem ca sa intelegi ca paraindaratul in comunism nu era
puscarie, sau ca legea era de fapt pentru catei ,saracii ,care aveau botnita doar ca sa schanceasca da sa latre!
De la activistul de partid la primul secretar si mai sus, pina sus ,chiar daca activisul era sindical sau nu, de la militianul
sectorist la baiatul cu ochii albastri ,toti manevrau un paraindarat.
Sume imense din paraindaraturi de ordinul , "din ce am pipait eu", de sute de mii de dolari mergeau in mica parte in contul lui Ceausescu si in mare parte in contul acelora care au facut,dirijat revolutia romana!

Vasile, said...

"da sa nu latre " in loc de...

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Nu vă contrazic deloc... Numai că prin parandărăt se înţelege cu totul altceva. Ceauşescu nu avea nevoie de mecanismul parandărăt ca să mascheze şpaga, el lua pur şi simplu. La nivelul de sus nu se punea problema mascării "veniturilor necuvenite" ele erau practic instituţionalizate prin cutuma, într-o formă sau alta. Dacă însă acest "parandărăt" ar fi fost făcut, ca astăzi, de un director în relaţia sa cu o firmă străină care oferea nu ştiu ce, era imediat închis cu cele mai cumplite acuzaţii şi instrumentat nu numai de procuratură şi miliţie, ci chiar de securitate.

Vasile, said...

Biblio,

Eu nu am inventat absolut nimic!
Nu stiu daca avea nevoie sau nu dar avea un cont in care ii intra bani din paraindaraturi.
O singura speta dintre citeva zeci la care am fost si eu martor,Vasile unul din citeva zesi, sute sau mii?
Un partener (x) strain "dadea gauri" in timpul contractului de transport.
Cind cineva descoperea dupa o perioada artificiul prin care marfa era efectiv furata, fara procedura legala de sechestru asigurator, se retinea mijlocul respectiv de transport , de obicei o valoare de minim 1-40 de mii de dolari.
Dupa negocieri , ilegale se introduceau in tara tot ilegal mari sume in numerar si intr-un cont special restul sumei.Din cash o parte mergea pentru aburire in contul special iar din restul lua doar cine putea , adica aceia care l-au inlaturat mai tarziu pe Ceausescu!

Bibliotecaru said...

Stimate domn,
Eu nu zic că astfel de lucruri nu se întâmplau, eu spun că nu sunt mecanisme cunoscute azi sub numele de parandărăt. Acest "parandărăt" nu conţine ceva ilegal, şi nici nu se încalcă nici o lege, decât cea a bunului simţ.

Vasile, said...

Daca nu se numeste comision,in cadrul unui contract ,este paraindarat si este ilegal,desi dupa cum vedem si inregistrat intr-un contract ,vezi A. Severin,la demnitari tot in paraindarat ilegal se transforma !

Bibliotecaru said...

Înţeleg că suntem de acord cu realitatea, dar nu suntem de acord cu vocabularul... În acest caz, nu-i bai.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.