04 July 2011

Lectură pentru domnul Funeriu


Domnule Funeriu,
Dumneavoastră, alături de restul politicienilor, nu pricepeţi că educaţia nu este învăţământ. Nu mai există Ministerul Învăţământului, acum este Ministerul Educaţiei.

Citiţi această carte, sau măcar prima jumătate din ea.


(http://www.archive.org/details/InstructiuneLaPropunereaEsercitieloruVerbaliSiMemorialiPentruClasaI)

Ca instructiunea publica se-si ajung scopulu doritu, e de lipsa, ca acea se fia basata pre disciplina si ascultare; am lucra inse cu totulu in contra scopului, deca am folosi fortia facia cu prunculu, ce ese din cas'a parintiesca, caci datorinti'a
nostra este, ca pruncului in scola se-i facemu vieti'a pre câtu se pote mai placuta si mai dorita, cea ce prin fortia de siguru nu se pote ajunge. Prunculu ne va asculat, elu se va supune disciplinei scolastice, si nu ni se va opune, deca cam pre nesimite lu-vomu deda in disciplin'a scolei, si acest'a ne va sucede mai bine atunci, deca pre pruncii din scola i vomu introduce de-odata in disciplin'a scolastica, pentru ca vediendu unulu, ce facu cei alalti, si elu se va supune bucurosu, si va face acea ce vede ca fcu conscolarii sei. In esemplu bunu jace mare potere.

11 comments:

Daliana Pacuraru said...

Exceptional document! Sper sa-l citeasca cineva!
Salutari si o saptamana buna!

Bibliotecaru said...

O săptămână minunată vă doresc şi eu.

Vasile, said...

Biblio,

Rar am mai frunzarit documente mai vechi ocazie in care am citit citeva fraze citeva pagini.
Este izbitor cit de mult seamana limba aromana actuala cu vorbirea inaintasilor nostri din acele vremuri.
Ci sind te gandesti la multi bozgoari de origine aromana care se umflu in pene aberand ca ei sunt de origine greaca si nu de origine latina!

Bibliotecaru said...

Dimpotrivă, eu am auzit că mulţi nu fac diferenţa dintre aromâni şi români. Ei îşi spun machedoni.

Cuvântul bozgor este dintre cele pe care nu le apreciez, pentru că are un caracter peiorativ. Oricum, el se referă ma maghiari.

Revenind la limba veche, în momentul în care am citit marii poeţi ai României, precum Eminescu şi Alecsandri, aşa cum au scris poeziile, am descoperit o cu totul altă lume. Din păcate grămăticii s-au grăbit să adapteze poeziile vechi la normele gramaticale de acum. Nu ştiu cât de corect este asta.

nimrod said...

Cum educaţia e un lucru foarte mare, mai bine rămânea ministerul cu învăţământul... Altfel, Funeriu curajos peste poate! Are toată consideraţia mea.

Bibliotecaru said...

Curajul domnul Funeriu mie îmi pare aroganţă.

Era pe vremuri o muzică marca Semnal M care spunea aşa:

"Întotdeauna am avut
profesori ce nu i-am cerut.
Ce ne-au învăţat lucruri neştiute
Dar au venit şi au plecat
Şi-n urma lor nu au lasat,
Decât minciuni şi pilde prăfuite."

SEMNAL M - CĂNTECE TRANSILVANE

Vasile, said...

Biblio,

Dumneata vorbesti "de din afara" eu din'nauntru, eu convietuiesc cu aromanii si cu aceia care se cred greci si cu aceia care isi merita peiorativul de bozgori, confundind istoria Greciei , istoria Macedoniei teritoriu populat de grecii regelui Filip ,istoria antica daca doresti,cu fenomenul migrarii slave ,fenomen care i-a despartit ,i-a izolat pe granitele altadata ale Daciei Romane care cuprindea Dacia Porolissenus,Dacia Inferioara,Superioara,Moesia Superioara si Inferioara,deci si teritoriile actuale ale Bulgariei,Republicii Macedonene ,Serbiei de azi ,de populatia de origine romana din vechea Dacie de peste Dunare.

De'a lungul istoriei Greciei , aceia care se dau greci , uita ca
in contrapartida cu populatia greaca care ii desconsidera numindu-i vlahi ,olahul de la bozgoari, ei "machedonii"
si el un peiorativ ca formula de adresare ,echivalent bozgorului,au pactizat cu administratia otomana ,au condus administratii,au acumulat averi, lucru care nu a ramas ne platit de greci dupa 1821. Grecii dealtfel in comparatie cu alte natiuni au avut cu totul alta atitudine fata de minoritati, in sensul ca in Grecia nu au existat minoriati ,toti turcii erau greci!
Daca doresti vorbim si de peiorativul bozgor ,eventual vs olah , deja roman ca forma de peiorativ in formele de adresare ale bozgorilor.
Doresc sa-ti specific ca eu in mod specioal nu am probleme de intoleranta interetnica , dar sunt deja boli care nu pot fi tratate cu mijloace conventionale , sau intorcind ,dupa o palma, celalalt obraz!

nimrod said...

:)))

Pare că băieţii ăştia de la Semnal M au avut probleme serioase cu profesorii... Eu n-am avut decât cu unul dintre ei, da' m-am simţit răzbunat când, după Revoluţie, a venit la mine să-l angajez pe fi-su şi l-am refuzat...

Bibliotecaru said...

Şi eu am visat, cam un cincinal, să ajung ministru educaţiei ca să dau afara anumiţi "Profesori". :D

Aura V said...

Cred ca asta e raspunsul corect la problemele discutate:

http://www.auravasile.ro/?p=29

Bibliotecaru said...

Stimată doamnă,
Ce bine ar fi să fie doar atât. Eu cred totuşi că o astfel de schemă este prea elaborată pentru nivelul domniilor lor.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.