14 June 2012

Românii bagă dihonia în casa europeană


La început am auzit ştirea de la domnul Cristian Preda...
Am votat pentru suspendarea relațiilor PE cu Consiliul, ca reacție la decizia acestuia de săptămâna trecută de a elimina deputații din deliberarea referitoare la Schengen.
(http://cristianpreda.ro/2012/06/14/la-pe-109-vot-impotriva-consiliului/)
Evident că nu putem vorbi despre amănunte în cadrul acestor două rânduri... am căutat amănunte şi le-am găsit scrise de Anne-Marie Blajan.
Parlamentul European a decis sa suspende cooperarea cu Consiliul pe cinci dosare ale Consiliului de justitie si afaceri interne pana cand este rezolvat dezacordul pe chestiunea Schengen, anunta un comunicat al legislativului european. Este o decizie fara precedent in relatiile interinstitutionale ale UE.

"Este fara precedent faptul ca - in mijlocul procesului legislativ - un partener colegislativ il exclude pe celalalt. Abordarea Consiliului de justitie si afaceri interne din 7 iunie este o palma data democratiei parlamentare si e inacceptabila pentru reprezentantii alesi direct de cetatenii europeni. de aceea Coinferinta presedintilor e fortata sa ia acesta masuri drastice", a explicat decizia presedintele PE, Martin Schulz.

Dosarele asupra carora Conferinta presedintilor (liderii grupurilor politice si presedintele Parlamentului European) au decis joi, in urma unei dezbateri, sa suspende cooperarea cu Consiliul tin de domeniile justitie si afaceri interne.

In plus, liderii grupurilor politice au decis retragerea de pe agenda sesiunii plenare din iulie a PE a rapoartelor privind chestiunea Schengen, si anume raportul privind propunerea pentru un mecanism de evaluare si monitorizare Schengen, al lui Carlos Coelho, si pe cel privind reintroducerea controalelor la granite al Renatei Weber.

Cele cinci dosare in discutie, asupra carora PE sisteaza cooperarea cu Consiliul privesc amendamentele codului de frontiera Schengen si conventia privind implementarea acordului Schengen, cooperarea judiciara pe chestiuni penale - combaterea atacurilor asupra sistemelor informatice, aspecte ale bugetului pe 2013 referitoare la securitatea interna, baza de date privind pasagerii UE si ordinul european de ancheta in materie penala.
(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12521545-parlamentul-european-decis-suspende-cooperarea-consiliul-pana-cand-este-rezolvat-dezacordul-chestiunea-schengen.htm)
Tot nu sunt mulţumit de informaţie, trebuie să merg direct la sursă...
Morten Bodskov la Parlamentul European Morten Bodskov la Parlamentul European

Deputaţii europeni iau în considerare implicarea Curții de Justiție a UE împotriva dorinței guvernelor naționale de a exclude Parlamentul din luarea de decizii privind funcționarea acordului Schengen. În cadrul unei dezbateri, în plen, majoritatea grupurilor politice au criticat președinția daneză a Consiliului UE pentru ceea ce ele consideră un atac direct la valorile fundamentale ale UE.

Miniștrii UE pentru justiție și afaceri interne au decis pe 7 iunie, în timp ce negocierile cu celelalte instituții erau în curs de derulare, să schimbe baza legală a regulilor ce guvernează evaluarea Schengen. În acest fel, Parlamentul European este exclus din luarea de decizii în domeniu. În schimb, miniștrii au promis să informeze Parlamentul în legătură cu deciziile viitoare.
Vorbind eurodeputaților, ministrul pentru justiție danez, Morten Bødskov, a spus că decizia statelor membre este legală, bazată pe conținut și nu pe politică. Dumnealui a cerut deputaţilor europeni să abordeze situația dintr-o perspectivă mai largă.

Cu toate acestea, majoritatea liderilor grupurilor politice au reacționat puternic. Președintele Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat), francezul Joseph Daul, a spus că decizia Consiliului este inacceptabilă, iar președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European Hannes Swoboda, a avertizat Consiliul că „deschide ușa populismului“. „O sa fim împotriva dumneavoastră, o să folosim toate instrumentele politice și legale pe care le avem la dispoziție pentru a opri acest lucru“, a adăugat domnul Swoboda.

Și liderul liberal, Guy Verhofstadt, a amenințat cu acțiune legală împotriva deciziei, în timp ce președinta Verzilor, Rebecca Harms a acuzat guvernele că au folosit Schengen pentru a distrage atenția cetățenilor de la criză. În numele Grupului Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Cornelia Ernst a vorbit despre o mișcare anti-democratică și anti-europeană.
Pe de altă parte, Anthea McIntyre de la Conservatorii și Reformiștii Europeni și-a exprima surpriza atât față de decizia Consiliului cât și față de reacția celorlalți deputaţi europeni, amintind că securitatea națională rămâne competența statelor membre. „Decizia Consiliului este rezonabilă“, a arătat Auke Zijlstra (deputat neafiliat).

„Sunt convinsă că ultimul cuvânt încă nu a fost spus în acest domeniu“, a spus comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, arătându-se dezamăgită de decizia Consiliului.

(REF. : 20120612STO46654 http://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/content/20120612STO46654/html/Schengen-Deputa%C5%A3ii-europeni-critic%C4%83-pre%C8%99edin%C8%9Bia-Consiliului)

http://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20120613PHT00749/20120613PHT00749_original.jpg?epbox
Carlos Coelho și Renate Weber despre Schengen

Libera circulație de-a lungul a 26 de țări europene, ce însumează 400 de milioane de cetățeni și peste patru milioane de kilometri pătrați: acesta este rezultatul acordului ce a fost semnat în orașul luxemburghez Schengen acum 27 de ani. După ce pe 7 iunie statele membre au spus că au dreptul de a decide singure felul în care pot fi reintroduse controalele la frontierele interne, Parlamentul European este îngrijorat de posibilitatea unui atac la adresa libertăților fundamentale.

Toate statele UE, cu excepția Irlandei, Regatului Unit, Bulgariei, României și Ciprului fac parte din Spațiul Schengen, care include și state din afara Uniunii: Liechtenstein, Elveția, Norvegia și Islanda.
Miniștrii de interne UE au decis pe 7 iunie să excludă Parlamentul European și Comisia Europeană din guvernarea Spațiului Schengen. Am vorbit cu eurodeputații Carlos Coelho (Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), Portugalia) și Renate Weber (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, România), raportori parlamentari pentru mecanismul de evaluare și controalele temporare, despre ce înseamnă decizia Consiliului pentru viitorul liberei circulații în UE.
Libera circulație: principiu de bază al UE
„Zona Schengen, fără controale la frontierele interne, este nu numai una din cele mai mari realizări ale UE, ci și una din cele mai tangibile, atât pentru cetățeni, cât și pentru companii“, ne-a spus doamna Renate Weber.
„Spațiul Schengen este important deoarece înseamnă circulație liberă. Pentru aproape 80% din cetățenii europeni, libertatea de circulație reprezintă cel mai mare succes al integrării europene“, a arătat domnul Carlos Coelho.
Reintroducerea controalelor este deja posibilă
Domnul Coelho este convins că eforturile guvernelor de a exercita control exclusiv asupra guvernării Spațiului Schengen nu pot fi justificate de îngrijorările privind securitatea națională. Controalele la frontierele interne pot fi reintroduse în cazuri urgente și sub legislația actuală, ne-a spus dumnealui.
Metoda interguvernamentală nu este cea bună în luarea deciziilor privind Spațiul Schengen, crede doamna Weber. Conform dumneaei, guvernele UE, în absența controlului Comisiei Europene, au tendința să se acopere reciproc atunci când apar probleme.
„În vreme de criză, un mesaj care cere mai puțină Europă, în loc de mai multă, este unul nepotrivit, deoarece deteriorează încrederea cetățenilor europeni în UE“, a avertizat doamna Weber.
Este necesar un mecanism de evaluare
„Au existat deja câteva probleme legate de Schengen în UE“, a spus domnul Coelho, arătând, printre altele, tensiunile franco-italiene în legătură cu imigranții ilegali nord-africani. „Dacă trebuie să trăim cu un Spațiu Schengen care nu este proiect european, ci depinde exclusiv de statele membre, o să ne confruntăm cu astfel de probleme mult mai des“, a explicat dumnealui. Domnul Coelho cere în raport un rol mai important pentru Comisia Europeană în deciziile care ar putea duce la reintroducerea controalelor la frontiere.
„În plus, există chestiunea solidarității cu acele state membre care sunt mai nenorocoase decât celelalte, deoarece trebuie să se ocupe de frontiera externă“, a arătat doamna Weber. „Trebuie să distribuim responsabilitatea și să ne arătăm solidari cu cei care se află într-o poziție mai dificilă“, a mai spus dumneaei.
(REF.
: 20120613STO46767 http://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/content/20120613STO46767/html/Deputa%C5%A3ii-europeni-doresc-ca-Schengen-s%C4%83-r%C4%83m%C3%A2n%C4%83-neschimbat)
Merge treaba... sămânţa de scandal este semănată, se aşteaptă furtuna.

4 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Am asteptat reactia romanilor pe acest subiect si ...reactia mi-a raspuns intrebarilor!

Asa-iiii romanul!

Cind am aderat ma gandeam ca o sa se aleaga praful...si ca si noi o sa punem umarul in toate tarile europene!

Ma gandeam cum o sa populam noi Albania dupa Aderarea acesteia la spatiul EU...Bulgaria a inceput sa ne simta..!

Bibliotecaru said...

Pe de altă parte e valabilă şi "viceversa", pentru că din ce în ce mai des se vede că acest capitol al "valorilor europene" este mai mult o spoială.

Vasile, said...

Biblio,

Parca este o diferenta , spoiala,indica o acoperire de mantuiala este elementul de acoperire cu cositor,cu var... la aya parca totusi treburile sunt poleite.....asa ca poleaiala-i alta decit spoiala!

Bibliotecaru said...

Păi da, dar ambalajul poleit ascunde lucruri chiar şi mai grave decât la noi.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.