18 August 2012

Cancelarul începe să se bâlbâie


Grecia devine o problemă scăpată de sub control. Este evident că toate măsurile luate până acum de către "zona euro" nu au reuşit să stopeze criza în Grecia. Doamna Merkel spunea răspicat acum ceva timp că vorbim despre un ajutor unic şi aşa mai departe, astăzi însă pare să fi uitat totul. Iată trei ştiri care sunt nu numai motiv de îngrijorare... ba oferă şi o informaţie uşor contradictorie...
Grecia va încerca să împrumute marţi o sumă neobişnuit de mare, de până la 5 miliarde de euro, prin vânzarea de titluri pe termen scurt, singurul mod în care statul elen poate accesa piaţa financiară, pentru a acoperi plata unor obligaţiuni ajunse la scadenţă şi cheltuieli generale.
(...)
Guvernul de la Atena va reuşi, probabil, să atragă întreaga sumă vizată, scrie cotidianul american Wall Street Journal, întrucât datoria pe termen scurt a ţării este acceptată ca garanţie de către Banca Centrală Europeană (BCE). Băncile elene, dornice să acceseze facilităţile de urgenţă ale BCE, vor cumpăra, probabil, titlurile.
(...)
Statul elen trebuie să răscumpere la 20 august obligaţiuni de 3,1 miliarde de euro, aflate în cea mai mare parte în posesia BCE.
(http://www.mediafax.ro//economic/grecia-va-imprumuta-saptamana-viitoare-pana-la-5-miliarde-euro-pentru-a-plati-obligatiuni-scadente-9941875)
Deci Grecia va vinde nişte titluri pe termen scurt în valoare de 5 miliarde garantate de BCE pentru a răscumpăra nişte obligaţiuni de 3,1 miliarde de la BCE. Ce inginerie financiară este asta? Dar cum stă Grecia cu datoria?
Datoria statului elen a urcat cu 23 de miliarde de euro în trimestrul al doilea, de la 280,3 miliarde de euro la sfârşitul primului trimestru la 303,5 miliarde de euro, a anunţat, vineri, Ministerul de Finanţe de la Atena.

Creditorii privaţi ai Greciei au luat parte în martie la cea mai mare restructurare a unei datorii de stat, fiind nevoiţi să accepte ştergerea a circa 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe, datoria Greciei a atins un maxim record în decembrie, de 367,9 miliarde de euro. La începutul anului 2010, datoria statului era de la 310,4 miliarde de euro.

Grecia se confruntă cu o criză financiară severă de la sfârşitul anului 2009 şi este dependentă de ajutorul financiar de la statele zonei euro şi FMI. În schimbul a două pachete financiare, însumând 240 de miliarde de euro, statul elen s-a angajat să adopte măsuri dure de austeritate, pentru a aduce datoria la un nivel sustenabil şi pentru a permite ţării să se împrumute din nou de pe piaţa financiară.
(http://www.mediafax.ro//economic/datoria-greciei-creste-din-nou-dupa-stergerea-a-100-miliarde-euro-si-trece-de-300-miliarde-euro-9955474)
Deci Greciei i s-a "iertat" o datorie de 100 de miliarde şi "face" pe trimestru o datorie de 23 de miliarde? Nu e sumbru? Se pare că nu.
Cancelarul german Angela Merkel se gândeşte să relaxeze condiţiile din acordul cu Grecia, punând la încercare relaţia tensionată cu membrii coaliţiei de guvernare care se opun unor noi concesii pentru statul elen, au declarat doi parlamentari germani, citaţi de Bloomberg.
(http://www.mediafax.ro/economic/parlamentari-merkel-se-gandeste-sa-relaxeze-conditiile-impuse-greciei-in-acord-9956095)
Eu cred că doamna Merkel este distrasă de situaţia din România, altfel nu-mi explic. Păi nu era domnia sa prietena austerităţii, nu de aceea era prietenă şi cu suspendatul preşedinte Băsescu?

Lucrurile o iau razna. România, în loc să găsească în Europa o soră mai mare cu capul pe umeri, îmi pare că va fi scufundată şi mai rapid în incertitudine de către o instabilitate economică care o face de râs pe a noastră. Om fi noi pe ultimul loc la economie în Europa... dar, dacă mai aşteptăm un pic, ajungem fruntaşi la instabilitate. Europa este hotărâtă să cadă cât se poate de jos şi nici noi nu vrem altă direcţie. Vin vremuri de revoluţie, se coace un nou moment "paşopt".

3 comments:

vaisamar said...

BNR-ul se pregateste de cumpararea pachetelor majoritare de actiuni de la toate sucursalele bancilor grecesti prezente pe piata =))) defapt va face o nationalizare fortata dar nu vrem sa se sperie lumea si sa dea buluc la caserie =))))

sa vezi atunci revolutia statului la coada =)))))

Bibliotecaru said...

Mă îndoiesc că BNR are voie să cumpere acţiuni la alte bănci comerciale, cu atât mai mult la bănci străine. Dar, dacă ar exista această posibilitate, ar fi înspre stabilitatea financiară a acestor filiale, lumea ar trebui să de buluc la casierie să depună bani şi nu să scoată.

vaisamar said...

BNR nationalizeaza sucursalele bancilor aflate in faliment pentru a incerca incetinirea executarile silite in lant a imprumutacilor (sic!) care vor fi declansate instant la anuntul insolventei =))

care prost se duce buluc sa depuna bani la o banca in faliment ? =))))

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.