05 August 2012

Mediapart: Bucarest, le test du Parti Socialiste Européen


Site-ul francez Mediapart.fr a urmărit îndeaproape ceea ce se întâmplă în România, are deci informaţii cât se poate de complete despre situaţia acestui cumplit şi inutil război politic.

En Roumanie, le président transmet le pouvoir

Destitution du président roumain : Antonescu accepte les exigences de Bruxelles

En Roumanie, une crise politique qui secoue l'Europe

«Pourquoi je n'irai pas voter dimanche à Bucarest»

Hongrie, Roumanie: et si la vraie crise de l'Europe était à l'Est ?


Roumanie : le président Basescu sauvé par l'abstention

MEDIAFAX ne supune atenţiei un recent articol al mediapart.fr care leagă situaţia politică din România de Congresul Partidul Socialist European ce va avea loc, în curând, în Bucureşti.

Bucarest, le test du Parti Socialiste Européen
"La Bucureşti, rezultatele referendumului din 29 iulie 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu sunt în suspans din cauza absenteismului (...), dar şi din cauza contestării listelor electorale de către social-democraţi şi liberali. Curtea Constituţională a amânat luarea deciziei în legătură cu validitatea referendumului (...) iniţial până pe 12 septembrie, apoi până pe 31 august. De ce aceste ezitări şi schimbări de calendar?", întreabă Mediapart.fr.

"Pe 28 şi 29 septembrie 2012, Partidul Socialist European (PSE) va organiza un congres la Bucureşti. Aceste congrese sunt organizate la fiecare doi ani şi jumătate, o dată în anul alegerilor europene, apoi la jumătatea mandatului. Congresul programat la Bucureşti în septembrie are rolul de alegere a noului lider şi de pregătire a alegerilor din 2014. Acest congres ar urma să adopte şi o procedură pe care socialiştii o consideră mai democratică şi mai transparentă pentru desemnarea candidatului la preşedinţia Comisiei Europene în 2014. Socialiştii speră să îi preia funcţia lui Jose Manuel Barroso, profitând de eşecul dreptei europene de a scoate Europa din criză", explică Mediapart, subliniind că, în acest context, "este esenţial pentru socialiştii din toate ţările UE ca acest congres de la Bucureşti să fie un succes clar".

"Socialiştii europeni au nevoie ca ordinea să domnească la Bucureşti, vorbind de o etică ireproşabilă. Este important ca Partidul Social Democrat din România să nu piardă puterea şi să nu aibă probleme de imagine în perspectiva congresului. Prin urmare, socialiştii europeni au nevoie ca Curtea Constituţională să excludă orice dubii privind modul de organizare a referendumului şi să ajungă să valideze demiterea preşedintelui României, de centru-dreapta, chiar dacă participarea la scrutin nu a fost suficientă", precizează Mediapart.

"PSE are nevoie şi ca fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare pentru corupţie, să nu creeze probleme înaintea congresului. Din închisoare, fostul premier continuă să comenteze actualitatea politică pe blogul personal. Ar fi indispensabil pentru socialiştii europeni ca Adrian Năstase să fie graţiat înainte de congresul de la Bucureşti. Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, în mod sigur nu este dispus să îşi graţieze adversarul pe care l-a învins în scrutinul prezidenţial din 2004. Cu toate acestea, posibilitatea demiterii preşedintelui României, dubiile asupra referendumului şi această posibilă graţiere deturnează atenţia socialiştilor de la criza severă din România. PSE se concentrează pe succesul congresului, lăsând însă România în urmă cu 20 de ani", încheie Mediapart.
(http://www.mediafax.ro/externe/actiunile-psd-si-criza-din-romania-un-test-pentru-partidul-socialist-european-cum-comenteaza-site-ul-francez-mediapart-situatia-din-tara-9921030)
În acest moment este evident că nu prea sunt şanse ca situaţia politică să se rezolve până în momentul 28-29 septembrie 2012, doar poate dacă Traian Băsescu îşi dă demisia. Va fi interesant ce se va întâmpla pentru că acest congres este extrem de important pentru Europa. Este interesant însă fie şi numai faptul că un astfel de congres se organizează la Bucureşti.


7 comments:

presedinte@masaverde.ro said...

“Sondajele şi analizele realizate la comanda PDL indică faptul că la referendumul de duminică se vor prezenta 42 – 43% din persoanele înscrise
pe listele electorale, adică aproximativ şase – şapte milioane de români”

Intrebare legitima, .... presedinte ilegitim:

Cat reprezinta 100% ?

;) :)

Bibliotecaru said...

@ presedinte@masaverde.ro

Poate reveniţi pentru că nu am înţeles întrebarea.

Anonymous said...

100% reprezinta aprox. 16.300.000 cetateni cu drept de vot!!!!

Bibliotecaru said...

Am înţeles unde bateţi.

Dacă 7 milioane de români reprezintă 43%, 100% dintre români reprezintă 7x1/0,43=16,279

Cu alte cuvinte, chiar PDL-ul estimează 16,3 cetăţeni cu drept de vot.

Chestiunea este că domnul Videanu nu a făcut totuşi un calcul, nu a plecat de la 16,3 milioane, a scos totul din burtă.

Robert Horvath said...

@
Mitica
Sunt cetatean roman si american. Prin casatorie permanent rezident al Jaoniei. Nu reprezint de fel
politica acestor tari. Daca vreti sa discutam opiniile mele despre un anumit subiect....stau cu placere la dispozitie. Sunt gata sa fiu de acord sau sa polimizez despre politica SUA.
Frustarile si anti americanismul dumneavoatra nu
priveste persoanaa mea. Foarte multi americani ,republicani ca si mine nu sunt de acord cu multe aspecte ale politicii americane.
In general americanii nu discuta niciodata despre salariul lor. Oricim te asigur ca un camerman sau director de fotofgrafie de nivelul meu castiga intr-o zi cat tu intr-un an,
@ Bibliotecarul
Stiu unde bati dar nu cunosc subiectul...
@ Zev
Esti conditionat de educatia comunista.....

Vasile, said...

Asta cu gratierea lui nastase nu o prea inteleg, Nastase este nevinovat?

Bibliotecaru said...

Graţierea se face numai pentru vinovaţi, este un act de milă. Mai mult, ca să fi graţiat este necesar să fi condamnat ca vinovat, altfel nu se poate.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.