30 August 2012

A doua parte... De ce România ar trebui să privească cu atenţie la Argentina?


Întâmplător mi-a căzut sub ochi un document despre care aş vrea să discut...

La historia del éxito económicoargentino y sus implicaciones
Mark Weisbrot, Rebecca Ray, Juan A. Montecino şi Sara Kozameh Diciembre 2011 (Originalmente publicado en inglés en octubre de 2011)un produs al Center for Economic and Policy Research.

vezi şi Prima parte... De ce România ar trebui să privească cu atenţie la Argentina?

În Argentina a avut loc o recesiune severă începând cu mijlocul anului 1998 până la sfârşitul anului 2001. FMI-ul, aşa cum ne-a obişnuit cu prezenţa lui ca să pună o bombonică pe coliba crizei, a dat "indicaţii preţioase" pentru a stabiliza economia şi pentru a menţine cursul dolarului prin ajustări monetare şi fiscale. Argentina a fost împrumutată, după reţeta pe care o cunoaştem şi noi prin intermediul Guvernului Boc, cu sume foarte mari într-un interval foarte scurt de timp. Pe cât timpul trecea criza s-adâncea şi devenea tot mai evident că doctoria dată de FMI nu era deloc bună sănătăţii economice argentiniene, căderea economiei nu era nici măcar încetinită la finele anului 2001... ba unii zic că dimpotrivă... S-a creat deci un moment tensionat în societatea argentiniană căruia i se tot repeta că politicienii se preocupă profund de rezolvarea crizei în timp ce criza prolifera prin toate cotloanele economiei. Ceea ce nu prea înţeleg politicienii este că astfel de situaţii au şi reacţii logice. Cetăţenii se revoltă gândind că toate acele împrumuturi au subvenţionat de fapt bogăţia celor puţini, în frunte cu sistemul bancar, şi nicidecum nu au provocat o stabilitate economică pentru cei mulţi care simt criza aproape de sinucidere. Cetăţenii se vedeau deci acum puşi în poziţia de a plăti nişte datorii făcute fără a fi consultanţi, datorii care au servit îmbogăţirii unor oameni deja bogaţi. Într-un astfel de moment tensionat, Guvernul a refuzat să achite datoria şi timp de câteva săptămâni cursul de schimb al dolarului a fost lăsat să se manifeste natural, fără intervenţia obişnuită din partea statului. Condiţiile financiare severe şi devastatoarea devalorizare au condus la o criză şi mai profundă şi o creştere economică negativă din ce în ce mai accentuată. În primul trimestru 2002 PIB-ul argentinian a avut o contracţie de 5%. Cu toate acestea recuperarea a început numai după un trimestru de contracţie şi s-a prelungit până la intrarea în recesiunea mondială din 2008-2009. În trimestrul al patrulea al anului 2008 există o reducere de 0,9% care s-a prelungit, la aceiaşi rată, şi în primul trimestru al anului 2009. Economia însă s-a echilibrat rapid şi a început să crească următoarele 10 trimestre până în cel de al doilea trimestru al anului 2010.

În aceste condiţii, PIB-ul real al Argentinei a atins nivelul anterior recesiunii după numai trei ani de creştere, în primul trimestru al anului 2005. Ceea ce este mai important de semnalat este modalitatea prin care această recuperare s-a produs, şi aici mă refer la faptul că redresarea şi creşterea economică au fost realizate practic fără nici un fel de ajutor de la instituţii de credit internaţional. Ba chiar a fost exact pe dos, în anul 2002, primul de la recuperarea problemelor economice, instituţiile financiare internaţionale, de tipul FMI, au costat 4 procente din PIB-ul Argentinei. Mai mult chiar, FMI a presant guvernul argentinian să nu ia politicile economice de redresare a economiei concomitent cu atenuarea efectelor crizei asupra sectoarelor vulnerabile ale societăţii argentiniene şi să plătească creditorilor externi, lucruri care ne sunt şi nouă extrem de bine cunoscute. Este evident că reacţia Guvernului României este una "slugarnică", în sensul că "ai noştri" acceptă cam orice li se cere din partea FMI, nu iau o decizie fără să întrebe "fratele mai mare" şi funcţionarii FMI sunt primiţi în România ca nişte trimişi de la Înalta Poartă acum câteva sute de ani. Nemiloasă situaţie asupra mândriei naţională.

FIG 1
(http://www.scribd.com/doc/75597628/La-historia-del-exito-economico-argentino-y-sus-implicaciones)

Ca urmare a încetării de plăţi şi neacceptare cererilor unei minorităţii de creditori pentru o eventuală restructurare în 2005, dar şi ca urmare a altor acţiuni legale întreprinse de către creditori şi alte acţiuni de tipul "vulture fund", Argentina a luptat pentru a obţine împrumuturi pe pieţele financiare internaţionale în ultimii ani.

Acest "vulture fund" reprezintă de fapt un fond mutual care investeşte exclusiv (sau preponderent) într-un stoc cu risc ridicat, dar şi cu mare randament, al unei datorii. Respectiv se investeşte în campanii care sunt în pragul falimentului sau deja au dat faliment. Conceptul este legat de cumpărarea unor titluri de valoare în momentul când acesta au un preţ scăzut pentru ca apoi să forţeze compania să acţioneze, chiar şi împotriva propriului interes, pentru ca respectivul investitor în fond să poată recupera datoria la valoarea ei nominală. Termenul este deci uşor peiorativ pentru că reprezintă nişte mişcări financiare nemiloase. Acelaşi model se poate aplica şi naţiunilor suverane. Termenul de "fonduri vultur" transpune plastic vulturii hoitari care se rotesc în jurul muribunzilor sau cadavrelor.

Aici a intervenit relaţia destul de tumultuoasă cu Clubul de la Paris. Investiţiile Străine Directe (ISD) a fost şi el limitat, cu o medie de 1,7% din PIB în ultimii opt ani. Creditorii şi investitorii sunt destul de greu de mulţumit şi orice slăbiciune economică produce reacţii puternice de instabilitate. Totuşi, în ciuda condiţiilor neprielnice şi numeroaselor procese prin care creditorii au acţionat în judecată guvernul, Argentina a beneficiat de o creştere economică extraordinară. Cu alte cuvinte, continua luptă cu creditorii a meritat. Acest lucru ar trebui să dea de gândit tuturor celor care susţin că monitorizarea politicilor economice legate de pieţele de obligaţiuni şi a investiţiilor internaţionale reprezintă prioritatea politică pentru toate guvernele în ţările aflate în curs de dezvoltare. Eu aş spune că un cap care nu se pleacă s-ar putea, în anumite condiţii, de câştigat. Sunt sigur că vă amintiţi cum toţi politicienii româniei vorbesc despre asta la TV, mai ales când se află în situaţia de a critica guvernele partidului concurent, ba despre investiţiile străine foarte mici, ba despre atragerea fondurilor europene, ba despre creşterea nivelului datoriei, ba că "nu putem spune nimic, să vedem ce spune FMI-ul"... Este evident că Investiţiile Străine Directe joacă un rol important în provocarea creşterii economice, alimentând financiar mecanismele economice, este evident şi că în anumite circumstanţe capitalul străin poate conduce la creştere economică şi la completarea unor zone deficitare din economia naţională, iată însă că studiind situaţia Argentinei putem trage concluzia că intrarea capitalului nu este chiar un gest atât de esenţial economiei precum s-ar putea crede. Pe de altă parte, aceiaşi experienţă argentiniană induce ideea că politica macroeconomică poate juca un rol cu mult mai important decât ar putea părea la prima vedere.

vezi şi A treia parte... De ce România ar trebui să privească cu atenţie la Argentina?

17 comments:

Robert Horvath said...

Vraja obosita a unui blogher socialist pe cale de a deveni anarhist .
O noua incercare de diaboliza occidentul si a gasi tapi ispasitori. Penibil. Fara FMI salariile si pensiile nu vor fi platite . Blogul va fi inchis. Nu vei mai avea curent electric si vei trebui sa-ti scurtezi barba cu o foarfeca
tocita. Toate articolele le culegi depe publicatii sau bloguri de extrema stanga...socialiste , sau anarhiste

Robert Horvath said...


VOICULESCU CERE O NOUA SUSPENDARE IN TIMP CE AI TREMURA IZMENELE !
Preetenul dumneavoastra Voiculescu se pregateste
de puscarie. Cititi cu atentie si consideratie....
"În continuare va încerca să se răzbune pe cei care l-au suspendat. Vor începe diversiuni .. Cred că eu sunt printre primii vizaţi şi sunt convins că în următoarea perioadă vor apărea din nou atacuri.....

Robert Horvath said...




NUMAI BIBLIOTECARU MAI CREDE IN USL!

Ţăranii au detronat Biserica şi Armata la capitolul încredere. În afară de ei, românii par să nu mai aibă încredere în nimeni şi în nimic. Potrivit ultimului sondaj IRES, conaţionalii noştri cred mai mult în agricultori decât în poliţişti, procurori, avocaţi sau judecători. Iar când vine vorba de politică, peste jumătate dintre români spun că nu ar mai vota niciun partid, potrivit realitatea.net.


Încrederea românilor este din ce în ce mai scăzută, mai ales când vine vorba despre politicieni sau despre organele statului.

Potrivit studiului IRES, doar patru la sută dintre români au încredere în politicieni.

ZeV said...

Domnule, de unde ati tras concluzia ca domnul Bibliotecar crede in USL ?
Domnul Bibliotecar crede in dreptul poporului suveran de a decide in problemele esentiale care îi influențează viața.
Citiți cu atenție subiectele propuse de gazdă, pentru ca replicile dvs să interfereze , fie și tangențial, cu ideile exprimate de aceasta.
Altfel, singură dâră pe care o lăsați pe acest blog, este, cel mult, una de muci.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

:D
Aş adăuga... mai ales în USL-ul care are în rândul lui UNPR-ul.

Robert Horvath said...

Inseamna ca toate postarile bibliotecare....trebuie citite invers. Asistam la o intoacere de foaie ?
Oportunism politic sau adevaruri dupa convenienta?

vaisamar said...

slugoiul pregateste electoratul orbit de latrine cu privire la foamea de anul viitor dupa guvernarea celui mai cinstit guvern =))

am auzit pe surse ca Ponta pune INSHR-EW sa isi ceara scuze publice si sa ii deie diploma de merit domnului Sova =)))

Robert Horvath said...

Zevrov
Crezi ca bibliotecarul are nevoie de un tutar moscovit ?
Crezi ca nu are pregatirea intelectuala sau morala necesara ?

ZeV said...

Horvath
Dac ati fi avut-o si dvs, fie si demultiplicata cu 10, nu ar fi fost nevoie de interventia mea.
;)

ZeV said...

Felicitari, dommule Ponta, pentru functia de vicepresedinte al Internationalei socialiste.
Sper ca aceasta se va intari dupa alegerile europarlamentare viitoare, mai ales, dupa migrarea spre extrema dreapta a PPE. Argument ? Cine isi dispretuieste poporul, precum Macovei, Neamtu, Papahagi, MRU si...Aurelian Pavelescu, talonati de Barroso, nu are dreptul sa vorbeasca despre democratie.

ZeV said...

Domnul cu moacă de fătălău cunoscut sub numele de Danileț, s-a plâns la CNA pe motiv că un anume post de televiziune a divulgat informații din mapa profesională a distinsului domn, evident confidențială, pentru un membru al SC CSM SRL.
;)
Iacătă că, nu CSM este instituția supremă în stat, ci..CNA.
Păi dacă domnii cu obraz transparent de subțire plătiți lunar cu greutatea propriului trup exprimată în aur își doresc liniște, de ce l-au mai arestat pe Adrian Năstase ??
:D

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Domnul Danileţ ar trebui să fie exclus din magistratură după câte spune la TV. Păi dacă nici Danileţ nu face politică...

ZeV said...

Biblio
Am selectat, din curiozitate, site-ul 22.ro.
Ochii mi-au cazut pe un articol semnat de Sabina Fati , intitulat ,,Femeile salveaza Romania". Am citit cateva fragmente pentru a intelege despre care femei se face vorbire in text.
Ce nume , mi-a sarit in ochi ? Ei, ia ghiciti... ;)
Hai sa va spun : Aspazia Cojocaru... (sic!) a salvat tara. De cine a salvat-o ? Evident si implicit, de 8cei ,5 milioane de ,,infractori".
Domnule Biblio, in acel moment, am inceput sa am indoieli in ceea ce ma priveste : ori eu sunt beat 24 de ore din 24, ori Sabina Fati si-a expus capul la soare fara palarie la orele amiezii. Nu identific o a treia varianta.
Adevarul este ca, in politichie, institutii, sau in presa, berbantul este o specie pe cale de disparitie. Pana si Traian Basescu a fost virusat.
;)

ZeV said...

PS-SABINA FATI
Evident si implicit, doamna Aspazia nu a spus niciodata ca referendumul ar fi trebuit anulat. A spus in schimb, ca ne paste... puscaria. Recomand tuturor celor 8,5 milioane de ,,infractori" , care, ca si mine, au crezut ca niste idioti naivi ca democratia se bazeaza pe vot, nu pe stat acasa, sa-si cumpere singuri cate o pereche de catuse, pentru ca banii de la buget sa ajunga cu brio ,,domnilor" si doamnelor din CSM, precum si sponsorilor ,,mecano-olandezi" ai nuntii unei viitoare doamne de succes(uri), probabil, viitoarea prima Presedinta a Romaniei.
;)

Vasile, said...

Aha, greva la luhthansa ...incep si nemtii de sus in jos!

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Greşiţi dacă luptaţi astfel. În momentul în care aveţi de-a face cu o gogonată cât casa, vizibilă din univers, nu vă apucaţi să o denigraţi ca pe o "minciună ordinară"... toată lumea înţelege că este vorba despre o gogonată. Cel mai fericit lucru este să cereţi argumente. Dacă ele există, sunt reale, palpabile... atunci poate că respectivul are dreptate. Dacă ele nu există şi/sau nu vă sunt oferite, toţi cei din jur vor vedea că vorbim despre o gogonată şi scopul este atins.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Numai să nu înceapă ceva nemţii care să cuprindă toată Europa...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.