20 August 2012

Cât de acut vrea Obama inima petrolieră a Iranului?


Eu aş spune că le cam arde tălpile după nişte petrol iranian. Ba chiar aş spune că sunt disperaţi. Indirect avem şi un termen, "cam pe la o lună" după 6 septembrie.

SUA a impus nişte sancţiuni economice IRAN-ului. Ba chiar a impus şi celorlalte state partenere să impună sancţiuni economice Iranului. Iranului însă nu-i merge chiar aşa de rău, pentru că sancţiunile nu priveşte şi ceva coloşi economici precum Rusia, China, India... Şi ce a făcut Iranul? Nu veţi crede, dar a dat o lovitură financiară puternică Guvernului SUA...
Rusia si Iranul au inlocuit dolarul cu monedele lor nationale, pentru schimburile bilaterale, ca raspuns la aplicarea de sanctiuni pentru regimul de la Teheran.

Guvernele de la Moscova si Teheran au anuntat ca vor folosi rubla si rialul in cadrul tranzactiilor financiare, informeaza Bloomberg.

Astfel, dolarul este schimbat cu monedele nationale, amenintand suprematia acestei unitati monetare.

Inca de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dolarul american a devenit principala moneda de rezerva a lumii.

Cele mai multe tranzactii internationale se fac inca in dolari, iar principalele marfuri sunt cotate in moneda americana.

Cum criza din zona euro afecteaza moneda unica europeana, aceasta nu reprezinta o alternativa la dolar.

Uniunea Europeana, Statele Unite si Organizatia Natiunilor Unite au aplicat sanctiuni Iranului, deoarece acesta deruleaza un amplu program nuclear. In timp ce statul asiatc a declarat ca acesta are ca scop generarea de electricitate, SUA si aliatii sai considera ca acesta pregateste o arma nucleara.

In aceste conditii, Iranul a inlocuit unitatea monetara americana cu cea nationala, rialul, pentru schimburile cu India, China, Japonia. O decizie similara a fost facuta si in Rusia. Din acest an, tranzactiile acestei tari se vor face in ruble.
(http://www.ziare.com/bani/moneda/rusia-si-iranul-inlocuiesc-dolarii-cu-ruble-si-riali-1144167)
Lovitură de teatru, practic din anul acesta se eliberează o imensă masă de dolari de care nu mai este nevoie, dar se creşte cererea de ruble... La început mica lovitură nu prea s-a simţit, asta pentru că euro (contra-balansul dolarului) este şi el în uşoară, dar continuă, scădere. De la un timp însă, petrolul în SUA a cam început să crească la preţ... OPAAAA! Obama, "presidente del mondo", este uşor descumpănit...


Preşedintele SUA, Barack Obama, a semnat vineri legea ce prevede înăspri­rea sancţiunilor economice la adresa Ira­nului, lege care a fost adoptată înainte de Senat şi de Camera Reprezentanţilor.

Potri­vit autorilor documentului, legea este me­nită să amplifice presiunea la adresa con­ducerii iraniene, pentru a o determina să-şi îndeplinească obligaţiile internaţiona­le şi să renunţe la încercările de a se do­ta cu arme nucleare, informează sâmbă­tă Itar-Tass. Legea promulgată vineri de liderul de la Casa Albă prevede interdic­ţii pentru companiile americane de a face afaceri cu reprezentanţi ai sectorului pe­trolier al Iranului, dar şi cu companii nava­le şi de asigurări din această ţară. În afa­ră de aceasta, este impusă o barieră în fa­ţa oricăror operaţiuni financiare, inclusiv comerţul cu hârtii valorice şi cu aur, cu toa­te instituţiile financiare iraniene, între ca­re şi Banca Centrală a Iranului. Potrivit do­cumentului, SUA ar putea iniţia măsuri pu­nitive şi la adresa companiilor străine ca­re fac afaceri cu Iranul.

Noua lege completează sancţiunile ca­re înainte au fost implementate de SUA în baza rezoluţiei 129 a Consiliului de Secu­ritate al ONU, adoptată în iunie 2010, dar şi o serie de legi naţionale şi decrete pre­zidenţiale. Unul dintre scopurile legii es­te de a obţine respectarea embargoului la importul de petrol iranian, embargo impus de SUA şi UE. Comentând înăsprirea sanc­ţiunilor împotriva Iranului, consilierul lui Obama pentru probleme de securitate na­ţională, Ben Rhodes, a declarat că preşe­dintele SUA a reuşit să creeze cel mai ferm regim de sancţiuni cu care s-a confruntat vreodată guvernul iranian. Potrivit lui Rho­des, sancţiunile au început deja să aibă “un efect substanţial asupra economiei iranie­ne”. După ce UE a introdus în iunie embar­goul asupra importurilor de petrol iranian, livrările acestuia pe piaţa mondială s-a re­dus cu circa 40%. “În fiecare trimestru, Ira­nul încasează cu 9 miliarde de dolari mai puţin”, a precizat reprezentantul Casei Al­be. “Ne aşteptăm ca efectul sancţiunilor să fie şi mai mare”, a adăugat Ben Rhodes.

(http://www.paginaintai.net/?p=8489)

Domnule, ei dau sancţiuni... dar Iranul nu pare să gâfâie... Ceva pare a fi lipsit de eficienţă.
Justitia din Statele Unite ancheteaza Deutsche Bank si alte banci de anvergura globala pentru suspiciuni ca ar fi facut afaceri de miliarde de dolari, prin subsidiarele americane, cu Iran, Sudan si alte tari supuse sanctiunilor economice internationale.

Investigatia face parte dintr-o serie de cazuri derulate in SUA din 2009 impotriva institutiilor financiare internationale suspicionate ca au abuzat de o "bucla" in legislatia americana care a permis, pana in 2008, transferurile de bani in beneficiul bancilor si companiilor iraniene, potrivit New York Times.

Contactat de New York Times, un purtator de cuvant al Deutsche Bank a refuzat sa comenteze informatiile, percizand insa ca banca germana a decis in 2007 ca "nu se va angaja in noi tranzactii cu entitati din tari precum Iranul, Siria, Sudanul si Coreea de Nord, si ca va renunta la afacerile in derulare cat mai urgent posibil".

Din 2009, Departamentul Justitiei, Departamentul Trezoreriei si procuratura din Manhattan au pus sub acuzare cinci banci straine, printre care Barclays si Credit Suisse, suspectate ca ar fi rulat miliarde de dolari prin subsidiarele americane in serviciul unor clienti din Iran, Cuba si Coreea de Nord, tari supuse sanctiunilor economice.

Investigatiile impotriva celor cinci banci au condus la intelegeri prin care institutiile financiare au platit sanctiuni importante, de sute de milioane de dolari.

Bancile americane nu pot efectua tranzactii cu Iranul potrivit prevederilor legale, astfel ca au reusit sa evite afaceri care le-ar fi expus la astfel de acuzatii.

Banca americana Standard Chartered va plati suma de 340 milioane de dolari pentru a pune capat unei investigatii similare, dupa ce autoritatile din New York au acuzat institutia ca ar fi rulat prin subsidiara americana 250 miliarde de dolari in beneficiul unor banci si companii iraniene.

In cazuri asemnanatoare anterioare, cea mai mare suma a fost obtinuta de la grupul olandez ING, care a acceptat in iunie sa plateasca 619 milioane de dolari pentru a pune capat investigatiilor. Cedit Suisse a platit 536 milioane de dolari.

HSBC este suspectata de asemenea de incalcarea sanctiunilor impuse Iranului, iar divizia mexicana a bancii a fost amendata in iulie cu 27,5 milioane de dolari pentru ca ar fi "inchis ochii" la spalare de bani.

Investigatia privind Deutsche Bank este in faza incipienta si nu exista inca suspiciuni ca banca a mai facut afaceri cu Iranul prin subsidara americana dupa 2008, cand legislatia a fost modificata astfel incat sa blocheze astfel de tranzactii, potrivit surselor citate de NYT.
(http://www.business24.ro/banci/banci-internationale/deutsche-bank-este-anchetata-in-sua-1517606)
Ce face domnul Obama... Fraţii mei albi şi negrii, domnul Obama uite pe moment că stă în fieful capitalismului, economie de piaţă şi alte alea. Guvernul SUA începe să gândească un plan prin care să scoată ceva petrol de la rezerva de stat... de ce credeţi?... ca să facă un dumping şi să scadă preţul benzinei crescut nemilos în ultimul timp. De ce a crescut? Pentru că... din motiv că... "sancţiuni împotriva Iranului". Păi bine măi musiu, i-aş spune eu... SUA se scoate, dar noi, ceilalţi? Cei pasă lui Obama că n-are românul ciulama? SUA are un Strategic Petroleum Reserve...

De ce sunt ei disperaţi? Sunt disperaţi că în iulie barilul de petrol a crescut de la 90 de dolari la 120 de dolari... adică a crescut cu o treime. Oamenii sunt hotărâţi, dacă nu scade petrolul după September 3 Labor Day, pac umblă Obama la rezervă şi face un dumping de nu se vede.

SUA este susţinută în această politică intervenţionistă şi de Anglia, Franţa şi Germania... numai că Germania, în special, are şi ceva condiţii...
Mai multe pe http://www.infowars.com/obama-considers-releasing-from-us-strategic-oil-reserves/

Doamnelor şi domnilor cititori, unde este democraţia? 727 milioane de barili de petrol ajung pentru 37 de zile, ce vor face după? Nu cumva ne taie la raţia de petrol? Nu cumva se dublează preţul la noi (că de scăzut cu această ocazie nu prea cred).

12 comments:

Motanul_Incaltat said...

Cititi si acest articol:
http://www.ziare.com/economie/petrol/iranul-pierde-133-milioane-de-dolari-pe-zi-din-cauza-sanctiunilor-impuse-de-sua-si-ue-1182158

Bibliotecaru said...

Iată cum se aplică dezinformarea... :D
În timp ce SUA pregăteşte scoaterea petrolului din rezervele naţionale, în articol se spune că preţul la petrol nu a crescut...

Cât despre cei 10% din PIB pierduţi de IRAN, probabil că SUA ne-a pus şi nouă embargo de prin 2009, de la alegerile prezidenţiale... căci şi noi pierdem de atunci tot cam atât.

Bibliotecaru said...

Am căutat şi eu articol original (că românii nu sugerează şi de unde iau informaţiile).

http://www.bloomberg.com/news/2012-08-01/iran-loses-133-million-a-day-from-sanctions-as-oil-buoys-obama.html

Ia uitaţi ce scrie acolo...

Voter concern about fuel costs has plunged since Republican Mitt Romney, Obama’s presumptive challenger, called for firing top officials he blamed for rising gasoline prices in a March 18 interview on “Fox News Sunday.” In a monthly Gallup poll on the most important issues facing the U.S., 1 percent of respondents cited fuel or oil prices in questioning July 9-12, compared with 8 percent in an April 9-12 survey.

Regular unleaded gasoline at the pump, averaged across America, fell 10 percent to $3.534 a gallon on Aug. 1 from the 2012 high of $3.936 reached on April 4, according to data from Heathrow, Florida-based AAA, the largest U.S. motoring group.

Brent oil has dropped 3.8 percent to $106.34 a barrel since Jan. 23, when European Union ministers approved a ban on the purchase and insurance of Iranian oil. The U.S. is paying 6.2 percent less than a year ago for imported crude as domestic fields produce the most in 13 years, driving stockpiles to all- time highs, Energy Department data show.

Bibliotecaru said...

Crude futures in London rose as high as $128.40 on March 1, an advance of 20 percent for the year, after Iranian officials threatened to order the closing of the Strait of Hormuz. The Gulf waterway, 21 miles wide (34 kilometers) at its narrowest, is a conduit for 20 percent of the world’s traded oil, according to the Washington-based Energy Information Administration.

Prices retreated as Saudi Arabia boosted output. The Organization of Petroleum Exporting Countries’ biggest producer is pumping more than 10 million barrels a day, the most in three decades and 22 percent more than at the end of 2010, according to the International Energy Agency. The Paris-based adviser to the world’s biggest industrialized economies cut its forecast for global oil use four times this year, to 89.9 million barrels a day.

Iran is exporting 1.1 million barrels a day of oil, according to the median estimate of 10 analysts compiled by Bloomberg, down from an average of 2.3 million in 2011. The lost sales are valued at $133 million a day, based on the 2012 average price of $110.60 a barrel for Iran Heavy crude in Asia, according to Bloomberg data.

Bibliotecaru said...

Daily output fell 9.5 percent in July to 2.86 million barrels, the lowest level since February 1990, a Bloomberg survey showed last month. Iran dropped to third among OPEC’s biggest producers, after holding the No. 2 spot since May 2000.

Prices of meat, rice and bread have spiraled in Iran as the rial lost a third of its value against the dollar on the open market since November. Inflation accelerated to 22.4 percent in the 12 months through June 20, according to the central bank. Unemployment reached 13.5 percent in March, the Shargh newspaper reported, citing figures from the national statistics bureau. The jobless rate was 11.9 percent in 2010, according to the International Monetary Fund.

Economic growth will slow this year to 0.4 percent, from 2 percent in 2011, the IMF said July 16. Gross domestic product is expected to accelerate to 1.3 percent in 2013, with unemployment set to rise over the two next years, according to IMF forecasts.

The international sanctions are “the harshest ever imposed on a country,” Ahmadinejad said on July 3. Oil accounts for half of Iran’s government revenue, according to the EIA.

Bibliotecaru said...

Vedeţi? În articol se spune că preţul petrolului nu a crescut din cauza embargoului... :D

ghita1964 said...

Nu numai după petrol şi după forţă de muncă ieftină!
http://www.washingtonpost.com/blogs/ezra-klein/wp/2012/08/20/want-a-global-economic-boom-open-the-borders/

Bibliotecaru said...

Deschizând graniţele, ai un boom economic, este adevărat... dar pe de altă parte explodează şi şomajul, explodează şi nevoia de protecţie socială... Ca să ieşi pe plus trebuie să ai o atitudine ca stat... "de mare porc" faţă de "forţa de muncă ieftină".

Motanul_Incaltat said...

"Regular unleaded gasoline at the pump, averaged across America, fell 10 percent to $3.534 a gallon on Aug. 1 from the 2012 high of $3.936 reached on April 4, according to data from Heathrow, Florida-based AAA, the largest U.S. motoring group."
Pai asta si spune: pretul mediu al benzinei (media pe toata America), brut din cate inteleg, la pompa a scazut cu 10%...
Nu a crescut...

Bibliotecaru said...

A scăzut în August, când domnul Obama a anunţat că scoate petrol din rezerva de stat... dar până să scadă era "2012 high"...

Bibliotecaru said...

Un exemplu de anul trecut

"The price of gasoline in New York rose dramatically in the first half of 2011, as turmoil in the Middle East threatened to disrupt the world market for crude oil. Between February 1 and April 1, 2011, the average price of unleaded regular gasoline in New York rose from $3.37 to $3.81 per gallon, with prices varying regionally. The average price of unleaded regular gasoline broke the $4 mark in mid-April and peaked on May 9 at $4.18 per gallon"
(http://www.ag.ny.gov/sites/default/files/pdfs/bureaus/consumer_fraud/REPORT-ON-NEW-YORK-GASOLINE-PRICES.pdf)

Deciziile politice variază preţul barilului. Ceea ce este dramatic însă nu este această variaţie ci faptul că domnul Obama acţionează cu dumping pe piaţa petrolului.

Motanul_Incaltat said...

Important este ca Obama a reusit sa rezolve problema. Inteleg ca se mareste productia de petrol din Arabia Saudita si SUA. Stateam si ma gandeam ca ar mai fi si Libia... Iranul sufera pierderi economice mari. E dificil si pentru Rusia si China sa-i ajute. Ramane de vazut cum se vor descurca in continuare...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.