Scriam drept comentariu la secţiunea
Buget a Programului de guvernare că
O creştere economică anuală de 3% pentru patru ani înseamnă o creştere de 12,55% pe tot ciclul de patru ani. Personal eu nu cred că va exista măcar un an cu o creştere economică de 3%, nicidecum patru ani consecutivi... Dar ce ştiu eu?!?! Deficitul structural ar trebui definit foarte exact, altfel el va avea valoarea funcţie de cum se defineşte (sau nu se defineşte). În calculul deficitului structural "ajută" creşterea economică negativă. Având o creştere economică pozitivă, mai ales dacă este de o valoare mare de până la 3%, nu se poate da vina deficitului pe seama ciclului economic în scădere (criză). Personal am impresia că aici lucrurile nu au fost corect dimensionate... mai mult după ureche. Vom vedea bugetul, aşa cum este el în legea bugetului, cum se va dimensiona mai exact.
Iată o ştire...
Premierul Victor Ponta a declarat joi seara că o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică (INS) privind Produsul Intern Brut (PIB) va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru anul viitor cu aproape 1 miliarde de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.
"Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei.
Ponta a arătat apoi la RTV că va cere vineri ca această situaţie să fie verificată şi, dacă eroarea se confirmă, atunci, foarte probabil, va înlocui conducerea INS.
Şi mai tare însă este urmarea...
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, menţionând însă că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.
Ei ai arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.
În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.
Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat (pe baza bilanţurilor de la firme) în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au adăugat reprezentanţii INS.
Pe baza datelor finale, inclusiv din bilanţurile firmelor, a rezultat că în 2011 consumul intermediar a fost mult mai mare faţă de 2010, cu câteva puncte procentuale. Reprezentanţii INS au adăugat că până la obţinerea datelor finale instituţia nu putea utiliza decât ponderile din 2010.
De asemenea, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.
Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.
Ţinta de deficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.
(http://www.mediafax.ro/politic/ponta-o-eroare-a-statisticii-privind-pib-ul-reduce-cheltuielile-bugetare-cu-aproape-1-miliard-lei-10426667)
Încă România nu şi-a închis graniţele, se mai poate fugi... sau se pot coaliza 10 milioane de români ce-şi doresc respectate drepturile civice pentru a impune în România o funcţionare instituţională normală, aşa cum este definit sistemul instituţional românesc în Constituţie şi legi.
UPDATE:
Vă recomand şi...
http://www.andreeavass.ro/blog/2013/01/un-nou-vinovat-pentru-incompetenta-guvernului-ponta-ins-daca-nu-zici-adevarul-lui-ponta-adica-ceea-ce-ii-convine-esti-decapitat-politica-nu-are-ce-cauta-in-numirile-si-functiona/
respectiv răspunsul meu...
http://www.andreeavass.ro/blog/2013/01/un-nou-vinovat-pentru-incompetenta-guvernului-ponta-ins-daca-nu-zici-adevarul-lui-ponta-adica-ceea-ce-ii-convine-esti-decapitat-politica-nu-are-ce-cauta-in-numirile-si-functiona/#comment-37115
© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.
9 comments:
Normal Biblio,toata lumea umfla cifrele ca dupa sa-si arate dibacia in ....justificari!
Doar că o "greşeală" din 2011 afectează nu numai 2012, dar şi bugetul din 2013... dacă nu şi pe cel multi-anual (noroc că nu s-a făcut).
Şi mai e o chestiune interesantă.
Cam 32% din PIB înseamnă încasare la Bugetul de Stat. Dacă PIB-ul este constituit de INS, veniturile bugetare sunt pe hârtie, de la instituţiile fiscale... Asta înseamnă că la 20 de miliarde, cam 6 miliarde jumătate nu s-au colectat ca venituri... Hai să zic că nu au fost 6 miliarde, să fi fost 4 miliarde... vă daţi seama ce deficit imens? Şi totuşi nimeni nu a semnalat acest deficit imens... cum aşa? Un miliard de euro diferenţă faţă de ce era în hârtii ar fi trebuit să se vadă imediat, cu ochiul liber...
Ştiţi cine s-a prins?
Consiliul Fiscal s-a prins şi, pe vremea domnul Ponta cred (în 7 mai a venit domnul Ponta ca premier, în august s-au prins cei din consiliul fiscal), a dat o rectificare de peste un procent la veniturile nefiscale (deduc că de aici e "furăciunea").
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ministerul-finantelor-recunoaste-ca-ponderea-veniturilor-bugetare-in-pib-dupa-rectificare-scade-la-32-3-9991540
Sincere felicitari. Un articol interesant, ridicand probleme reale. Scris cu nerv si argumente pe intelesul tuturor.
Din pacate economia Romaniei este inexistenta. Abia in anul 2020 vom ajunge la nivelul 89 iar 90 la siuta din produse agricole sunt importata......iar economia la negru
depaseste jumate din economie. Numarul pensionarilor si
Bugetarilor depaseste cu mult numarul celor aflati in productia.reala. In aceste conditii incredibile in care salarile
si pensile sunt platite din inprumutul extern.....ce conteaza o crestere sau o scadere de cateva procente ? Totul este un produs al imaginatiei politicienilor.....care vor sa castige timp si a fura din buzunarul prea gol a celor multi. Pana cand......bibliotecare ?
Tampitul nostru de servici spune ca Romania nu are economie, pai asta este marea problema europeana , Romania are economie are exporturi , o chestie deranjanta pentru fratii nostri europeni francezi ,englezi ce sa mai spus de prietenii nostri germani.
Pentru ca si Horvath sa inteleaga fenomenul am sa-i dau doua exemple simple.
Ungaria si Bulgaria tari nesemificativ producatoare de energie electrica , gaze, isi vor ieftinii cu 7-10 % costul acestor produse , contrar Romania care are la export tocmai aceste produse este nevoita sa creasca costul acestor produse ,pentru a facilita
gazele si energia electrica din import sa ne invadeze piata dar in acelasi timp sa-si reduca exporturile catre alte state!
Ecuatia este una elementara, pumnu-n gura romanilor cu ajutorul unor horvati, vaisamar , producatori inestetici de mistificari anti romanesti!
Pai eu va mai intreb inca o data fie si retoric cum adica Bulgaria si Ungaria neproducatori ieftinesc pretul la gaze si de ce?
Nu este elementar si pentru orice bula americana sau misela romana , ca au aceasta facilitate pentru a mari productia europeana alta decit cea romaneasca in aceste doua tari!!!
Bibliotecaru,
Ai citit cu stupoare stirea asta si mi-am pus intrebarea care sunt implicatiile "erorii" de 20 de miliarde?
Nu am gasit un raspuns clar... ma gandeam la FMI si la banii imprumutati pe un deficit cand de fapt era altul... si atunci mi-am zis: stiu p cineva care mi-ar putea raspunde la intrebare, BIBLIOTECARUL!!! :)
Te intreb pe tine pentru ca tu poti sa imi dai un raspuns bine documentat.
Ce parere ai?
@ Stejarul
Deşi pare complicat, de fapt e foarte simplu.
PIB-ul se stabileşte pe două căi, pe cale consumului sau pe calea stabilirii directe a Produsului Intern Brut... asta pentru că, din punct de vedere contabil, debitul este egal cu creditul, adică pentru a putea consuma ceva în valoare de x lei trebuie să existe o cheltuială echivalentă (nu poţi consuma ceva ce nu ai)... şi invers... respectiv ceea ce produci nu dispare pur şi simplu, cumva este consumat.
PIB-ul stabilit prin consum se face la sfârşitul exerciţiului bugetar (după ce afli cât s-a cheltuit în mod real, dar, pe baza tendinţelor economice, se poate şi estima în creştere economice pozitivă sau negativă).
PIB = consum + investiții + exporturi − importuri
Exporturile se adună pentru că valoarea iese din România, importurile se scad pentru că valoare intră în România... în rest consumul şi investiţiile reprezintă acei bani care trebui să vină de undeva.
Trebuie să înţelegeţi că aici nu vorbim de variaţii extraordinar de mari. O variaţie a PIB-ului de 10% ar fi catastrofă (chiar şi dacă variaţia este în sus) economică.
Pe de altă parte PIB-ul poate fi definit ca ceea ce se produce. Această stabilire a PIB-ului se face prin chestionarea celor ce produc PIB în estimarea lor. Se stabileşte nu atât valoarea efectivă ci o valoare evolutivă, mai bine cu 5%, mai prost cu 3 %... Din acest motiv o greşeală din 2011 a devenit o problemă pentru Bugetul din 2013.
Revin cu amănunte mai exacte dacă le găsesc pe site INS.
Denumire: Produsul intern brut (PIB)
Definiţie:
Principalul agregat macroeconomic al contabilităţii naţionale, reprezintă rezultatul final al activităţii de producţie a unităţilor producătoare rezidente. Este egal cu suma valorilor adăugate brute ale diferitelor sectoare instituţionale sau ale diferitelor ramuri de activitate, la care se adaugă impozitele şi se scad subvenţiile pe produse (care nu sunt repartizate pe sectoare şi ramuri de activitate). De asemenea, acesta reprezintă soldul contului de producţie al economiei totale.
Formula de calcul:
Metoda de producţie: PIB = VAB + IP + TV – SP ,
unde: PIB = Produsul intern brut (preţ de piaţă)
VAB = Valoarea adăugată brută (preţ de bază)
IP = Impozite pe produse
TV = Taxe vamale (drepturi asupra importurilor)
SP = Subvenţiile pe produse
iar: VAB = Producţia de bunuri şi servicii – Consum intermediar.
Metoda cheltuielilor: PIB= CF + FBCF + VS + (E - I ),
în care: CF = Consumul final efectiv ,
FBCF = Formarea brută de capital fix,
VS = Variaţia de stoc,
E = Exporturile de bunuri şi servicii,
I = Importurile de bunuri şi servicii.
Metoda veniturilor: PIB = R + EBE + AIP – ASP + IP+TV-SP,
în care: R = Remunerarea salariaţilor
EBE = Excedentul brut de exploatare
AIP = Alte impozite pe producţie
ASP = Alte subvenţii pe producţie
IP = Impozite pe produse
TV = Taxe vamale (drepturi asupra importurilor)
SP = Subvenţiile pe produse.
Aveţi aici, mai exact, metodologia:
http://colectaredate.insse.ro/metadata/view.file?researchId=801&type=methodology&file=Metodologia%20Conturilor%20Nationale%20din%20Romania.pdf
Din punct de vedere european...
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1996R2223:20071230:RO:PDF
Pe la capitolul 8, în special pe la pagina 266 încep tabelele...
Post a Comment