22 December 2010

Cât am aşteptat stenograma asta!


Pentru că este foarte lungă, mă văd nevoit să mai tai un pic din ea... dar nu din părţile esenţiale sau savuroase.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Profitând şi de o mică întârziere pentru comisiile reunite - juridică şi pentru industrii şi servicii - vă rog să acceptaţi să suplimentăm cu încă un proiect legislativ: se referă la proiectul de Lege pentru abrogarea unor reglementări în domeniul ajutorului de stat în agricultură, absolut necesar pentru dezbaterea pe buget. Totodată, vă rog să introduceţi în dezbatere cele două rapoarte ale Comisiei juridice privind cererea procurorului general de continuare a cercetării penale a lui Monica Ridzi şi încuviinţarea unei percheziţii informatice.

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc.

Mai căutaţi-vă acolo, mai aveţi ceva? Că tot timpul, dacă nu vă dau alţii de lucru, vă găsiţi dumneavoastră.

(...)

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Stimaţi colegi,

V-aş face o propunere de inversare: să facem întâi votul pentru Monica Ridzi, deci cu încuviinţarea şi după aceea să facem votul final.

Deci, aceasta este propunerea noastră, fiindcă durează mai mult, şi după aceea facem votul. (Rumoare.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulţumesc.

Supun votului dumneavoastră această propunere de a ne exprima întâi votul legat de cele două hotărâri.

Vă rog să votaţi, stimaţi colegi.

Votul s-a încheiat: cu 108 voturi pentru, 61 împotrivă şi 8 abţineri s-a aprobat propunerea domnului Mircea Toader.

În seara asta aţi avut numai succes, domnule Toader.

(...)

Domnul Ioan Oltean:

................................................

Îmi cer scuze, aveam nevoie de o scurtă documentare legată de ceea ce urmează pe ordinea de zi. Aşa cum a fost aprobată ordinea de zi şi programul de lucru, urmează să dezbatem solicitările procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de extindere a urmării penale împotriva doamnei deputat Monica Iacob Ridzi, fost ministru al tineretului şi sportului, în Dosarul penal nr.147/2009, şi a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie înaintate de Ministerul Justiţiei de încuviinţare a unei percheziţii informatice în Dosarul nr.147/2009.

În legătură cu dezbaterea şi votul asupra acestor solicitări, propunem următoarea procedură şi o să vă rog să mă urmăriţi pentru a fi în deplină cunoştinţă de cauză. Rog, în acelaşi timp, colegii să ocupe locurile în sala de şedinţe, pentru a putea urmări cu atenţie ceea ce urmează să se întâmple.

Şi pe domnul Boureanu... o să vă rog să ocupaţi locul în sala de şedinţe. Şi, vă rog şi în spate, vă rog, domnilor colegi, procedura propusă este următoarea: mai întâi se va da citire solicitărilor din partea Parchetului General.

Va urma prezentarea rapoartelor Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, apoi intervenţia doamnei deputat Monica Iacob Ridzi, fost ministru. Să vedem dacă este prezentă. Este prezentă doamna deputat. după care vor avea loc intervenţii din partea grupurilor parlamentare iar, în final, votul dumneavoastră exprimat prin votul secret, exprimat cu bile asupra celor două solicitări.

Dacă, faţă de procedura propusă, există vreo observaţie, vreun comentariu din partea dumneavoastră? dacă nu există niciun fel de comentariu, atunci supun votului dumneavoastră această procedură.

O să vă rog să votaţi.

Cu 195 de voturi pentru, 3 împotrivă şi două abţineri, procedura propusă a fost însuşită de către plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit procedurii, deja aprobate, daţi-mi voie să dau citire celor două solicitări. (Coboară la tribună.)

Da. Trebuie să recunosc că nu-mi face deloc plăcere.

"Către Parlamentul României, Camera Deputaţilor.

În conformitate cu prevederile art.109 alin.(2) din Constituţia României, art.12 şi 19 din Legea nr.115/1999 şi ale Deciziei nr.270 din 10.03.2008 a Curţii Constituţionale,

în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Iacob Ridzi Monica Maria, fost ministru al tineretului şi sportului, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, prevăzut de art.132 din Legea nr.78/2000 cu referire la art.248 Cod penal, fals intelectual, în legătură cu fapte de corupţie, prevăzute de art.289 Cod penal, cu aplicarea art.17 alin.(1) lit.c) din Legea nr.78/2000 şi a art.41 alin.(2) Cod penal, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie prevăzute de art.291 Cod penal, cu aplicarea art.17 alin.(1) lit.c) din Legea nr.78/2000 şi a art.41 alin.(2) Cod penal, şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, prevăzută de art.31 alin.(2) Cod penal, raportată la art.43 din Legea nr.82/1991 cu referire la art.289 Cod penal, cu aplicarea art.17 alin.(1) lit.c) din Legea nr.78/2000 şi a art.41 alin.(2) Cod penal, infracţiuni săvârşite în concurs real prevăzut de art.31 lit.a) Cod penal.

Sper că aţi reţinut cu toţii tot ce v-am citit.

Vă înaintez alăturat Referatul nr.147/P/2009, întocmit de Direcţia Naţională Anticorpuţie şi copii certificate ale înscrisurilor din dosarul penal cu numărul menţionat, conţine 7 volume - în total, 1984 de file.

Faptele cu care a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie constau în aceea că în intervalul aprilie-iunie 2009, Iacob Ridzi Monica Maria a dispus, prin încălcarea atribuţiilor care-i reveneau în calitate de ministru, achiziţionarea de către Ministerul Tineretului şi Sportului a unor produse electronice de la SC Carpatik Impex SRL Găeşti şi SC Călin SRL Curtea de Argeş, în condiţiile în care aceste categorii de bunuri erau excluse de la achiziţionare prin prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2009. nu au existat estimări bazate pe raportul de necesitate-preţ şi note de fundamentare întocmite de compartimentul de specialitate, care să conţină particularităţi tehnice ale bunurilor, iar preţurile de achiziţie au fost supraevaluate.

Prin fapta descrisă, a fost prejudiciat patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului cu o sumă de aproximativ 100 de mii de roni, reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al bunurilor şi preţul la care fuseseră obţinute de către societăţile menţionate, şi a fost creat un avantaj patrimonial în acelaşi cuantum celor două societăţi comerciale.

În aceleaşi condiţii, Iacob Ridzi Monica Maria a determinat ca un funcţionar al ministerului să modifice programul anual de achiziţii pentru a permite ca bunurile să fie cumpărate prin achiziţie directă.

Pentru a atesta împrejurarea nereală, că procedura de achiziţie fusese demarată anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2009, Iacob Ridzi Monica Maria a întocmit şi a dispus întocmirea de către alte persoane a unei note de fundamentare, două cereri de ofertă, două comenzi, două oferte de preţ şi două facturi fiscale, în care au fost menţionate date fictive cu privire la momentul la care au fost întocmite.

Totodată, Iacob Ridzi Monica Maria a determinat un alt funcţionar să întocmească 3 note de intrare-recepţie prin care a atestat, în mod nereal, primirea bunurilor achiziţionate de către SC Carpatik Impex SRL Găeşti şi SC Călin SRL Curtea de Argeş în gestiunea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Înscrisurile menţionate au fost ulterior înregistrate în contabilitatea Ministerului Tineretului şi Sportului, iar pe baza acestora au fost achitate sumele de 167.975 roni către SC Carpatik impex SRL Găeşti care achiziţionase aceleaşi bunuri cu suma de 96.048 roni şi 23.790 roni către SC Călin SRL Curtea de Argeş care achiziţionase aceleaşi bunuri cu suma de 15.667 roni.

Sesizarea adresată organelor de urmărire penală şi actele premergătoare efectuate conţin indicii care impun începerea urmăririi penale în cauză pentru ca organele judiciare să poată administra probele necesare pentru stabilirea situaţiei de fapt.

În conformitate cu prevederile art.65 alin.(1) Cod procedură penală, probele pot fi administrate doar în cadrul procesului penal, respectiv după începerea urmării penale în cauză, care nu poate fi dispuse decât la cererea Parlamentului României, în speţă Camera Deputaţilor, potrivit Dispoziţiilor art.109 alin.(2) din Constituţia României şi ale art.12 din Legea nr.115/1999, precum şi ale Deciziei nr.270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale.

Cu deosebită consideraţie, Procurorul general Laura Codruţa Kovesi".

Aceasta este prima solicitare din partea Parchetului General.

................................................

Domnul Ioan Oltean:

................................................

Rog pe cei doi chestori de şedinţă să se aşeze la masa unde se distribuie bilele. Urnele, vă rog, să se aşeze la locul potrivit.

Vă rog, domnilor colegi, rog stafful tehnic să pregătească logistica necesară exprimării votului.

Domnilor colegi, o să vă rog să mă urmăriţi cu atenţie. Am să vă explic procedura de vot. Pentru economie de timp, se va citi catalogul o singură dată.

Domnii chestori - şi-l rog pe domnul secretar să-şi ocupe locul în sala de şedinţă - vor înmâna fiecărui deputat patru bile: două bile albe şi două bile negre.

Vă rog să observaţi că avem, în acelaşi timp, două urne albe, două urne negre, poziţionate diferit în sala de şedinţă.

Procedura de vot: în primele urne, cei care introduc bila albă în urna albă şi bila neagră în urna neagră, au exprimat vot favorabil vot pentru extinderea procedurii penale.

Cei care introduc bila albă în urna neagră şi bila neagră în urna albă, au exprimat vot împotrivă.

Introducerea bilelor în aceeaşi urnă înseamnă vot nul.

O să vă rog să fiţi foarte atenţi, pentru ca votul pe care noi o să-l dăm astăzi să fie unul corect.

Rog secretarul de şedinţă, pe domnul Pop Georgian, să dea citire catalogului.

Domnilor, vă rog să urmăriţi cu atenţie, să nu pierdeţi, să nu rătăciţi bilele, după ce chestorii vi le înmânează.

Doamne ajută! Succes!

Domnule deputat Dobre, să nu pierdeţi bilele.

(...)

Domnul Ioan Oltean:

Domnule secretar, numai puţin.

Îl atenţionez pe domnul Mircea Toader că interviurile în sala de şedinţe sunt interzise. Vă rog să respectaţi şi dumneavoastră Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Domnule lider, vă rog foarte mult să respectaţi Regulamentul Camerei Deputaţilor. (Aplauze.)

Voci din sală:

Este şeful dumneavoastră.

Domnul Ioan Oltean:

O fi şeful meu, dar aici eu conduc acum, vă rog.

Şi rog şi televiziunile să nu mai încerce să încalce Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Domnul Georgian Pop:

Putem continua?

Domnul Ioan Oltean:

Numai puţin.

Domnule Mircea Toader, vă rog să fiţi un exemplu pentru colegii din Cameră. Vă mulţumesc.

Vă rog să continuaţi, domnule secretar.

(...)


Domnul Ioan Oltean:

Rog liderii grupurilor parlamentare să-şi invite colegii în sala de şedinţă.

Vă rog. Să vină de pe unde sunt fiecare. Domnule Mircea Duşa, vă rog să vă invitaţi colegii în sala de şedinţă.

Prezidiul este complet. Prezenţa la dezbateri este obligatorie pentru orice deputat, domnule chestor.

Rog preşedintele Comisiei de numărare a voturilor să prezinte procesele-verbale de constatare a rezultatului votului.

Vă rog, domnule deputat Eugen Nicolicea.

Domnul Eugen Nicolicea:

Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de deputaţi asupra solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de extindere a urmăririi penale împotriva doamnei deputat Monica Iacob Ridzi, fost ministru, în dosarul nr.147/P/2009.

Procedând la verificarea şi numărarea voturilor exprimate de deputaţi, prin vot secret cu bile, asupra solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de extindere a urmăririi penale în dosarul nr.147/P/2009 împotriva doamnei deputat Monica Iacob Ridzi, fost ministru, Comisia de numărare şi validare a voturilor a constatat următoarele: numărul total al deputaţilor - 333; numărul deputaţilor prezenţi - 222; numărul total de voturi exprimate - 222; numărul de voturi anulate - 14; numărul de voturi valabil exprimate - 208, din care: voturi pentru - 99; voturi contra - 109.

Potrivit art.76 alin. (2) din Constituţia României, republicată, şi art.155 alin. (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, cererea de urmărire penală se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Având în vedere că din totalul de 333 de deputaţi au fost prezenţi 222, din care şi-au exprimat votul 222, iar 99 au votat pentru, se constată că nu a fost întrunită majoritatea cerută de Constituţie şi de regulament pentru extinderea urmăririi penale în dosarul nr.147/P/2009 privind pe doamna deputat Monica Iacob Ridzi, fost ministru.

................................................

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

(sursa: http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6935&idm=3&idl=1 ; http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6935&idm=12&idl=1)

6 comments:

Buddywonca said...

@ Biblio,
Help...I need tonight some pdf format file-carti romanesti caci am luat un ereader simplu ptr mama si vreau s-o surprind la pom si s-o invat sa umble cu el si sa citeasca...oricum e cititoare inraita dar la virsta ei de 85 ani poate mai greu cu readerul...dar vom vedea....
Pe web nu gasesc carti romanesti in pdf si gratuit dc. se poate.

CRACIUN FERICIT !

Bibliotecaru said...

@ Buddywonca
Ce anume aţi dori?

Bibliotecaru said...

Există mai multe cărţi în format PDF gratuite pe:

http://www.liternet.ro/

http://asalt.tripod.com/biblioteca.htm

http://www.cartiaz.ro/

Dacă doriţi ceva special...

Bibliotecaru said...

http://www.polirom.ro/biblioteca-online/listare%2801,data_introducere,DESC%29.html

http://virtualitera.freeweb7.com/site/

buddywonca said...

Multumesc Biblio.....
sunt suficiente...sunt ptr mama...dar ea acum s-a indragostit internet si citeste anumite ziare...gindul, evenimentul zilei, adevarul, etc.
Tableta care i-am luat-o este una simpla dar suficienta ptr ea....la 85 de ani...o simteam depresata si am zis s-o scot din starea asta si sa-i dau o preocupare de care sa fie mindra la nivelul ei...si acum fiecare cistig de cunostiinte pe internet si/sau ziare o bucura....
asta inseamna ca mi-am atins scopul
de 2 zile e mai pozitiva si are mai multa incredere in ea....

Bibliotecaru said...

Mai am câteva pe hard... Dacă doreşte ceva anume, poate se nimereşte să am.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.