11 December 2010

14. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România


Un prim semn de funcţionare sănătoasă a unei societăţi sunt regulile puţine.

Vezi şi:

13. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

12. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

11. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

10. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

9. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

8. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

7. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

6. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

5. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

4. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

3. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

2. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

1. Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România

14 comments:

gicacontra.eu said...

Doar genial!
Acum imi dau seama ca Platon era un "tampit"! :)
O sa imi permit sa preiau si eu pe blog-ul meu acest articol naucitor, si o sa citez sursa la care l-am gasit (adica la tine).

Bibliotecaru said...

De fapt eu nu am făcut nimic. :D Şeful "doi vulturi" a făcut totul.

N. Raducanu said...

Domnu’ bibliotecaru,
Cu toata simpatia pe care ti-o port pentru postarile si comentariile de bun simt pe care la faci atat pe acest blog, cat si pe alte bloguri, nu ma pot impiedica sa nu fiu intrigat de strigatul d-tale ca ai nevoie de 10 milioane de romani pentru a reforma Romania. Toti politicienii, cu organizatii solide in spatele lor si bine captusiti cu euro si dolari, pretind si ei ca sunt capabili de o reforma salvatoare a Romaniei. Ei cel putin insotesc pretentia lor cu un program in care isi iau angajamente si schiteaza trasaturi ale viitorului fericit in varianta lor. Dar la dvs, nu am vazut inca asa ceva. Ce doriti sa faceti cu cei 10 milioane? Sa-i duceti la biserica pentru rugaciuni? Sa-i pregatiti militar pentru atacarea si cucerirea institutiilor statului? Sa le tineti lectii de democratie reprezentativa (sau directa?) si apoi sa constituiti un nou partid al omului cinstit si evlavios? Dar cate milioane de euro aveti la dispozitie pentru a acorda macar o indemnizatie celor 10 milioane de cetateni care, intr-un elan de nestavilit, se vor infiinta maine la dvs. la poarta? Iar casa dvs e oare suficient de vasta pentru a adaposti birourile necesare partidului ce il veti forma? Dar afisele si activistii ce trebuie sa anunte populatiei aparitia pe firmamentul politicii romanesti a unei noi stele menite a reforma din radacini felul de a se face politica in Romania, din ce bani se vor plati?.Caci s-au dus vremurile cand, cativa mii de oameni marsaluiau strigand si agitand panouri scrise chiar de ei, totul pus in miscare doar de disperare sau de entuziasm. Traim in societatea de piata, notiune ce include si economia de piata, dar in care banul strabate si relatiile intre oameni, educatia, politicul, socialul), in care totul se cumpara si se vinde cu o interventie minima sau nula a statului. In concluzie, care e programul dvs. pe puncte, menit sa reformeze radical starea de lucruri din Romania si sa faca inutila prezenta lui Basescu la Cotroceni? Sau n-am inteles eu bine sensul chemarii celor 10 milioane. Vreti sa formati o noua secta religioasa? Vreti sa plecati in fruntea lor, in cortegiu, spre alte orizonturi din Spania sau Italia sau Israel?
Fara asemenea lamuriri clare si exhaustive, apelul are un caracter demagogic, neatractiv si riscant.

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
Spre deosebire de oamenii politici, eu nu vreau să stăpânesc cei 10 milioane, nu vreau să fie ai mei, nu vreau să răspundă la comanda mea. Dimpotrivă, vreau 10 milioane de români independenţi de interesele altora.
Eu vă învit să nu vă limitaţi la numărul 14 şi să începeţi să citiţi, cu răbdare de la 1, 2, 3...
Veţi înţelege că nu doresc să le comand celor 10 milioane, ci să-i îndemn să nu asculte de nici o comandă, să nu servească alt interes decât al lor propriu. Am nevoie de 10 milioane de români nu pentru a face o dictatură, ci pentru a pune democraţia în mişcare.

Încă o dată vă sugerez să "pierdeţi" câteva zile şi să citiţi TOATE postările din seria "Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România", eventual şi comentariile lor. Cine ştie, poate doriţi şi dumneavoastră să fiţi unul dintre cei 10 milioane doar că nu ştiţi încă.

gicacontra.eu said...

Cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, Gica Contra! :)

Bibliotecaru said...

@ gicacontra.eu

Stimate domn,
Apreciez.

gicacontra.eu said...

Si eu apreciez ca ma apreciati, deci avem 2 aprecieri ... :)
(Aveau Divertisii, parca, o sceneta de genul asta.)
Sau Grigore Moisil:
"Fiecare om are dreptul la un pahar de vin, pe care dupa ce-l bea devine alt om, care are dreptul la alt pahar de vin ...) :)

nimrod said...

@Biblio,

O cutie de viteze automată n-o poţi repara cu două-trei scule de silex, la lumina lunii şi fără carte tehnică...

N. Raducanu said...

Va multumesc, dar as putea afla la ce data a aparut pe acest blog primul apel la cei 10 milioane de romani?

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
În josul paginii sunt link-uri spre toate cele anterioare.
Dar, ca să vă răspund la întrebare, prima a fost pe 14 Octombrie 2010.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Aşa este, dar, pe de altă parte, dacă tot ce ai se limitează la două-trei scule de silex şi lumina lunii... ce să faci cu o cutie de viteză automată?

nimrod said...

:))))

N.G. said...

Se pare ca am ajuns la intrebarea''intrebatoare''Avem o Romanie(cutia automata)si avem oamenii(orbecaiala la lumina lunii)...Mai departe?
O seara buna...interesante articole,o infinita sursa pentru dezbateri... :)

Bibliotecaru said...

@ N.G.
Tare mi-e teamă totuşi că acea cutie automată este de fapt o cutie pe care doar eticheta stabileşte că este automată... Deşi instituţional România ar trebui să fie una din cele mai consolidate democraţii din Europa, la nivel uman avem nişte lideri care au însă exact aceiaşi mentalitate totalitară. Avem o Constituţie extraordinară şi modernă, lideri vor să o schimbă pentru că nu este destul de totalitară. Privind în istorie, România a avut, adunat, cu mult mai mult totalitarism decât democraţie.
Iată de ce democraţia în România este încă ceva absolut nou, pentru care încă nu prea intuim mecanismele unei mentalităţi obişnuite. Băjbăi, deci partea cu lumina lunii este veridică.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.