06 January 2013

Guvernul României ar trebui să deschidă larg ochii...


... tocmai se deschide o piaţă de desfacere de 24 milioane locuitori.

Tare îmi este frică că pudoarea politicienilor români născută din starea de "ţară fost socialistă" ne va închide în nas oportunitatea de a pune mâna pe o bucăţică din  piaţa de desfacere a Republicii Populare Democrate Coreene. Desigur, ţări cu mai multă siguranţă în diplomaţie, în frunte cu SUA, nu vor avea nici un fel de problemă în a se bate pe o piaţă emergentă.

Ştire:
Coreea de Nord pregăteşte o deschidere a economiei pentru investitorii străini şi a invitat experţi economici şi juridici din Germania pentru consultări, potrivit presei germane.

"Există un plan central. Vor o deschidere în acest an", a declarat un economist implicat în acest plan, publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de RIA Novosti.
El a precizat că autorităţile de la Phenian nu intenţionează să urmeze modelul Chinei, ci sunt interesate de modelul vietnamez, în care anumite companii vor primi investiţii.
În primul său discurs de Anul Nou, liderul Kim Jong-un a chemat la o reconciliere cu Coreea de Sud şi a spus că ţara sa va face eforturi pentru creşterea standardului de viaţă.
Kim a cerut totodată nord-coreenilor "să construiască un gigant economic", afirmând că îmbunătăţirea nivelului de trai va fi o prioritate în acest an.
(http://www.mediafax.ro/economic/coreea-de-nord-pregateste-o-deschidere-a-economiei-pentru-investitorii-straini-10432357)

Suntem o ţară care a avut relaţii comerciale cu Coreea, am putea profita... să vedem dacă o vom face sau vom lăsa occidentul să ia totul. Avem deja cunoaşterea a ceea ce s-a întâmplat în România şi alte ţări ex-socialiste în momente asemănătoare, depinde de noi dacă vom avea şi inteligenta dublată de experienţă (ca să nu cumva "să luăm o ţeapă").

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.