26 February 2009

Emil Boc la întâlnirea cu autorităţile locale din Suceava


Emil Boc: (...) Vreau să fac şi aici precizarea că prefecţii sunt şi vor rămâne în continuare înalţi funcţionari publici, în afara spectrului politic, deci, nu vor putea avea calitatea de membri de partid. Aşa încât, îi prevăd o carieră lungă domnului prefect (n.n. prefect al judeţului Suceava), în această funcţie.
Distinşi reprezentanţi ai autorităţii locale, dragi colegi, bine v-am găsit!
Voi încerca să vă fac câteva precizări punctuale, fiind oameni pragmatici, din adiminstraţie, ştiind despre ce vorbim, să nu fac foarte multe introduceri. Am adoptat bugetul de stat, preşedintele României a promulgat, ieri, legea, cred că astăzi este în Monitorul Oficial, în trei zile va fi în vigoare, potrivit Constituţiei. Este un buget, care, pentru prima dată, pune cel mai mare accent pe infrastructură, pe investiţii, în România. Facem ceea ce fac toate ţările lovite de criza economică. Statul cheltuie mai puţin cu propria lui întreţinere şi investeşte mai mult în infrastructură, alocând cea mai mare sumă de bani, în acest scop.
Este păcat că în 2008 n-am putut fructifica acea creştere economică, să punem bani deoparte pentru un an mai dificil, cum este 2009, lovit de criza economică. În acest context, suntem obligaţi să reducem, pe de o parte, deficitul bugetar, de la 5,2%, la 2% şi, pe de altă parte, să prevenim, atât cât putem, efectele crizei. Iar cea mai bună măsură anticriză este investiţia publică masivă în infrastructură. Asta, pe de o parte, menţine şi creează locuri de muncă, pe de altă parte, ne dă posibilitatea să susţinem economia românească, afectată de lipsa comenzilor interne şi externe şi, în condiţiile în care creditarea este dificilă pentru mediul privat, statul trebuie să realizeze, practic, deblocarea aceasta, printr-o infuzie masivă de bani în economie. Anterior spunea şi domnul ministru Blaga faptul că am alocat 20% din banii bugetului, pentru infrastructură, pentru investiţii.
Înseamnă 10,2 miliarde de euro. Prima condiţie a reuşitei acestui buget este să avem o execuţie bugetară riguroasă. Asta ce înseamnă? Că monitorizăm, în fiecare săptămână, prin intermediul şedinţelor de guvern, cum se cheltuiesc banii pentru investiţii şi mai ales dacă sunt cheltuiţi conform regulilor bugetare şi a legii aprobate de către Parlament. De ce spun asta? Pentru că nu mai dorim să ajungem în luna octombrie, noiembrie, cum s-a întâmplat până acum, de foarte multe ori, când banii pentru investiţie erau transferaţi la capitolul "cheltuieli de personal" sau "achiziţionare de mobilier", maşini de lux, şi aşa mai departe, iar investiţiile erau trecute în plan secundar.
Vrem să ajungem în octombrie sau noiembrie, să suplimentăm banii pentru investiţie, pentru că s-au consumat; şi nu să-i transferăm la alte cheltuieli, care nu sunt atât de necesare economiei româneşti, în momentul de faţă. Pentru aceasta, este un proiect pentru ceea ce înseamnă construcţia de drumuri, autostrăzi, centuri ocolitoare, inele de circulaţie şi partea cea mai consistentă pleacă spre această componentă de transport.
Am aici, şi proiectele de le CNADR, derulate pe raza judeţului Suceava, şi vreau să vă asigur pe toţi, de susţinerea bugetară, pentru proiectele începute, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru derularea unor proiecte noi; varianta de ocolire Suceava, de 13,2 kilometri, valoarea de 44 de milioane de euro. A început execuţia lucrării, termenul de finalizare estimat 2010 - 2011, perioada de garanţie de 36 de luni, are susţinere bugetară de la bugetul de stat, pentru realizarea ei.
De asemenea, ca să vorbesc despre cele care sunt deja bugetate, DN 17, cu cele două tronsoane, despre care vorbea şi domnul preşedinte Flutur, vrem ca, până în 15 noiembrie, să finalizăm tronsonul Sadova - Gura Humorului. Pentru aceasta, avem bani prevăzuţi în bugetul de stat, valoarea execuţiei este 31, 43 milioane de euro.
De asemenea, celălalt tronson, Gura Humorului - Suceava, tot DN 17, cu o valoare de execuţie de 25 de milioane de euro, dorim să o finalizăm în vara acestui an, aşa cum ne-am angajat la nivelul Guvernului României. Mai sunt lucrări - vorbesc de cele de amploare, nu vorbesc de programul de drumuri judeţene, despre care domnul Blaga a vorbit şi pe care-l continuăm pe alt program - începem varianta de ocolire Rădăuţi, pentru finalizarea studiului de fezabilitate, în acest moment fiind avizată doar varianta de traseu; şi avem în atenţie realizarea proiectării şi intrarea în execuţie, anul acesta, cu o bugetare corespunzătoare. (...)

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 26.02.2009
(sursa: http://www.guv.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.