17 February 2009

O scrisoare deschisă, două semnături


Corina Creţu: "Impreuna cu colega mea Daciana Sârbu am adresat o scrisoare deschisa premierului Silvio Berlusconi si ministrului de Interne Roberto Maroni, in semn de protest fata de noul val de acuzatii discriminatorii din partea unor politicieni italieni la adresa românilor care traiesc in Italia."
(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)

Daciana Sârbu: "Romanii care nu fura, nu violeaza, nu triseaza. Cei care traiesc de ani buni in Italia si sufera acum din cauza altora, adica a celor care incalca regulile. Alaturi de Corina Cretu, am trimis astazi o scrisoare catre doi oficiali italieni, premierul si ministrul de interne."
(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/)

Iată textul scrisorii transmise de cele două doamne euro-parlamentari.

Domnului Silvio Berlusconi, Presedinte al Consiliului de Ministri al Italiei

Domnului Roberto Maroni, Ministru de Interne al Guvernului Italiei

Domnule Prim-Ministru,
Domnule Ministru,

In ultimele zile, s-a vorbit din nou in Italia despre romani. Din pacate, nu ne referim la munca si creativitatea prin care Adrian Mutu a adus un rezultat bun echipei de fotbal a orasului Florenta. Nici la fetita pe care sotia lui Cristian Chivu, jucator important al echipei dvs de fotbal campioane, tocmai a nascut-o in tara dvs, la Milano. Despre toate acestea, s-au scris poate cateva randuri. Ca si despre artistii romani care incanta, din cand in cand, publicul dvs rafinat pe scenele dvs faimoase. Despre romanii simpli, care lucreaza in restaurantele, magazinele sau casele italienilor, facandu-si datoria cu seriozitate si devotament recunoscute, nu se scrie si nu se vorbeste niciodata nicaieri, chiar daca ei contribuie cu peste 1% la Produsul Intern Brut al Italiei. Si totusi, ei exista; ei va fac dvs viata mai usoara si ne fac noua cinste.

Se vorbeste, in schimb, foarte des, in ultima vreme, despre hotii si violatorii romani. Se vorbeste cu atata insistenta, incat restul Europei ar putea crede ca roman este un fel de sinonim italienesc al termenului “infractor”. Presa dvs relateaza despre cazuri ingrijoratoare apasand puternic pe cuvantul “roman”; jurnalistii isi fac datoria de a informa, chiar daca, prezentand cazul unui roman, trec sub tacere celelalte zece sau o suta de cazuri similare, in care sunt implicati cetateni italieni sau de oricare alta nationalitate. Ceea ce ne sperie cu adevarat este insa insistenta cu care voci ale scenei dvs politice continua sa prezinte Romania ca pe un izvor al infractiunii, iar pe romani – ca pe un popor alcatuit exclusiv din raufacatori si criminali.

Tarile noastre sunt nu doar inrudite prin origine, ci si legate de secole de prietenie si colaborare. Romanii traiesc si muncesc in tara dvs de ani buni. Multi, foarte multi dintre ei s-au integrat perfect comunitatilor unde traiesc, participa la crearea bunastarii din tara dvs, respecta legile si platesc impozitele italiene. In foarte multe cazuri, ei s-au adaptat atat de usor fiindca respecta si cunosc Italia, se simt aproape de italieni, vorbesc o limba similara si au invatat la scoala despre istoria noastra care ne aseamana. Altii, pur si simplu, s-au adaptat fiindca sunt onesti, muncitori si isi iau in serios statutul de cetateni europeni. Acel statut pe care il impartasim cu totii, romani si italieni.

Nu e drept sa puneti acum semnul egal intre “infractiune” si “Romania”. Va rugam sa va convingeti colegii din administratia italiana sa renunte la aceste derapaje de la normele democratice si de la conduita europeana. Daca e ceva de pedepsit, sa pedepsim infractiunea, nu nationalitatea. Singura arma pe care trebuie sa o folosim impotriva infractiunii este legea. Hotii, violatorii si infractorii nu sunt romani: sunt raufacatori si ei trebuie sa plateasca scump raul facut. Ei singuri, nu o intreaga natiune care va considera prieteni.

Va rugam, Domnule Prim-Ministru, sa luati in considerare si sa adoptati masurile ce se impun pentru ameliorarea acestei situatii si asigurarea respectarii drepturilor tuturor cetatenilor ce locuiesc si muncesc in Italia, indiferent de nationalitate, in consonanta cu cadrul legal european si cu spiritul secolului XXI.

Cu deosebita consideratie,

Daciana Sarbu, membru al Parlamentului European
Corina Cretu, membru al Parlamentului European

http://www.corina-cretu.ro/img/foto_cv.jpghttp://www.pitesteanul.ro/files/2008/03/daciana-sarbu953.jpg
(sursa: http://www.corina-cretu.ro, http://www.pitesteanul.ro)


Reflectarea scrisorii pe Euronews

UPDATE:

Presa Straina
februarie 18, 2009 by corinacretu

M-am bucurat sa vad ca presa italiana de azi acorda spatii ample scrisorii pe care am adresat-o, impreuna cu Daciana, premierului Berlusconi.
De pilda, Il Messaggero, cel mai citit ziar din Roma, publica scrisoarea noastra sub titlul “Basta con la discriminazione“. (sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)

ROMA (17 febbraio) - Corina Cretu e Daciana Sarbu, membre romene del Parlameno Europeo, hanno inviato una lettera aperta al Presidente del Consiglio, Silvio Berlusconi, e al Ministro dell’Interno, Robero Maroni, per chiedere che vengano adottate serie misure per arginare la discriminazione in atto nei confronti dei cittadini romeni che vivono in Italia. (continuare: LINK)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.