17 February 2009

Transcrierea conferinţei de presă a PNL, 15 februarie 2009


Participant: Călin Popescu Tăriceanu

"O să încep prin a face o remarcă: Guvrnarea PDL PSD s-a discreditat în mai puţin de două luni de guvernare.

În plan politic, această Coaliţie s-a remarcat prin profunde tensiuni interne, care au culminat cu numirea la Ministerul de Interne a nu mai puţin de trei miniştri în două luni de zile. Cred că este un record neaiatins de nimeni în nici o ţară civilizată membră a UE.

În plan economic, guvernul condos de domnnul Boc şi-a dovedit pe deplin incompetenţa. A început cu măsuri de genul stingerea becurilor la guvern, ca apoi să treacă la construcşţia bugetului unde, în repetate rânduri, i-am cerut să gândească o anumită concepţie, să gândească o anumită viziune, care să ajute România să facă faţă cât mai bine crizei economice. Din păcate, după cum aţi văzut, actualul buget nu este în nici un fel o astfel de construcţie, ci este mai degrabă o peticeală, care ne va servi probabil o scurtă perioadă de vreme, după care vom constata că previziunile bugetare care sunt complet nerealiste vor trebui revizuite şi, sigur că în acest interval va trebui probabil să facem apel la instituţii de genul Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, pentru a ajuta guvernul în construcţia unui buget care să stea în picioare. Nu intru foarte mult în detaliu pe acest subiect, ci vreau doar să-mi exprim dezamăgirea că cele aproape 3000 de amendamente, care au fost depuse de grupul parlamentarilor liberali din Camera Deputaţilor şi Senat, au fost respinse exclusiv în baza unor criterii politice, fără să se aibă dorinţa, aşa cum e normal într-o democraţie, să se asculte punctul de vedere al Opoziţiei., Săptămâna viitoare, când vor începe dezbaterile pe buget, noi, liberalii, ne vom rezerva dreptul de a ne prezenta un punct de vedere detaliat în legătură cu această construcţie bugetară care este, din start, un eşec.

În al treilea rand, vreau să fac câteva remarci în ceea ce priveşte planul social. Cred că aici este probabil cel mai grav domeniu. De ce? Faţă de promisiunile deşănţate făcute în campania electorală, Guvernul schimbă foaia, discursul, şi propune un buget de austeritate, în condiţiile în care în luna noiembrie am avertizat asupra primelor semen ale crizei şi era clar că promisiunile de genul făcute profesorilor, de majorare a salariilor cu 50%, nu vor putea fi respectate. Această minciună pe care cei doi parteneri de coaliţie au promovat-o în campania electorală, nu poate să rămână fără sancţiune morală din partea electoratului.

În plan instituţional, astăzi, nu ştim cine conduce guvernul. Este preşedintele României cumva? Este primul ministru, este preşedintele Senatului, care se grăbeşte să arate că el conduce Guvernul? În această privinţă, partenerii sociali nu ştiu cui să se adreseze. Vă pot spune că în ultimele zile am avut mai multe întâlniri cu diverse persoane sau instituţii importante care mi-au spus acest lucru, că nu ştiu cu cine să vorbească. Principala preocupare a celor două partide acum este împărţirea posturilor pe criterii politice. Ceea ce este grav în această goană turbată este prejudicierea anumitor instituţii ale României, pentru ceea ce România a reuşit să construiască în ultimii ani. Mă refer aici la măsura adoptată recent de Guvernul Boc în care DLAF a fost desfiinţat, a fost transformat într-un fel de corp de gardă pretoriană împeună cu Corpul de Control al Guvernului, care s-a transformat în Corpul de Control al Primului Ministru. Nu pot să nu remark inclusive reacţia unir instituţii neuter ca Tranparency International care atrage atenţia asupra gravelor atingeri aduse independenţei Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), prin faptul că Guvernul a schimbat dispoziţiile, acelea prin care şeful acestui department nu va solicita şi nu va primi instrucţiuni de la nici o autoritate sau persoană în îndeplinirea atribuţiilor sale. După cum ştiţi, acest department a primit în trecut aprecieri favorabile din partea CE, pentru că această structură era chemată să monitorizeze modul în care erau cheltuiţi banii europeni. Ceea ce se întâmplă acum, această instituţie, care ar fi trebuit să fie independentă, îşi pierde complet acest statut şi, bineînţles, intră în categoria celorlalte direcţii şi departmente în subordinea primului ministru, unde criteriul de angajare în loc să fie unul profesional, devine cel al jurământului de fidelitate. Probabil că aţi văzut, angajamentul de loialitate pe care angajaţii trebuie să-l semneze. Este baza pe care se face angajarea şi îndepărtarea oamenilor din sistem. Doresc să vă spun că acest fenomen de epurare politică într-o ţară civilizată este absolute inadmisibil. Am fost şi eu prim ministru, am găsit şi eu oameni în cadrul corpului de control, în cadrul Cancelariei, SGG, şi nu au fost dat nimeni afară. Sunt oameni care au fost angajaţi acolo pe bază de competenţă. S-ar putea ca unii din ei să aibă anumite opţiuni politice, dar ei sunt puşi să-şi facă treaba, iar dacă sunt oameni care ştiu ce să le ceară, pe baza unor criterii obiective, atunci cred că oamenii nu trebuie să fie epuraţi. Mai ales că văd că principalul criteriu este să fii aparţinător de oraşul Cluj. Dacă este consilier la Primăria Cluj e bun, dacă nu, înseamnă că persoana respectivă nu e bună. E foarte grav acest lucru şi am vrut să-l semnalez.

Sigur că acest nou element vine să se adauge multor contradicţii ale Guvernului actual.

Spuneam mai devreme că Guvernul a vorbit foarte insistent de reducerea cheltuielilor. În bugetul Cancelariei pe 2009l, alocaţiile de transport la şi de la locul de muncă cresc în 2009 cu 311% comparativ cu 2008; alocaţiile pentru locuinţe cresc cu 442% faţă de 2008; fondul de premii creşte cu 36% faţă de 2008; cheltuielile salariale în natură cresc cu 210% faţă de 2008. Ce constatăm la domnul Boc? O făţărnicie şi o minciună permanentă. Oferă un discurs pentru opinia publică despre limitarea cheltuielilor, dar cu totul altceva se întâmplă cu angajaţii şi apropiaţii domniei sale, cu fidelii domniei sale. Domnia sa vrea să facă structuri de fideli. Să ştiţi că am depăşit această etapă de multă vreme, fidelitatea faţă de PCR, faţă de secretarul de partid. Pe vremuri, promovările aşa se făceau. Domnul Boc vrea să facă aşa ceva în vremuri moderne. Vrea să facă o gardă pretoriană care să execute fără crâcnire ordinele sale. Nu acesta este sistemul. Poate el a făcut treaba asta la Cluj şi oamenii nu au aflat. E problema dânsului. Nu avem nevoie să importe de la Cluj modele de acest gen. România a evoluat, e o ţară în care astăzi toată lumea are dreptul să vorbească, să se exprime, nu să i se pună punmnul în gură. Uitaţi-vă în angajamentul de loialitate, să vedeţi ce aberaţii sunt trecute. Ce trebuie să facă angajaţii? "În înteaga mea activitate să acţionez în vederea asigurării neştirbite, prestigiului şi realizării prerogativelor domnului prim-ministru Emil Boc". Asta e ceea ce se cere. Vă spun, este extreme de trist!

Aş vrea să fac încă o serie de consideraţii de ordin general, în legătură cu bugetul. ÂÎn fucnţie de cum va fi el croit pe 2009, România va trece mai uşor sau mai greu peste criza economică. Aşa cum a fost croit, bugetul nu numai că se îndepărtează de promisiunile făcute în campania electorală, dar el va stânjeni activitatea instituţiilor şi activitatea economiei. În loc să stimuleze sectorul privat, care să compenseze anumite elemente de criză, cum aţi văzut - diminuarea activităţii economice în anumite sectoare, pierderea locurilor de muncă - măsurile care se iau sunt contrare. Ştiţi bine, măsura pe care a promovat-o domnul Boc cu foarte multă mândrie - strategia şomajului tehnic. În loc să încurajeze oamenii să-şi găsească un loc de muncă - aşa cum am propus anul trecut, prin acordarea a 1000 de euro celui care angajează un şomer care a stat mai mult de trei luni fără slujbă -, guvernul Boc scuteşte de la plata contribuţiilor sociale firmele care trimit angajaţii în şomaj tehnic. Şomajul tehnic începe să devină politică de stat. În loc să încurajeze munca, Boc pune o serie de bariere, cum a fost interzicerea cumului salariului cu pensia.

Toate aceste lucruri, mă duc la concluzia că Bugetul pe 2009 este unul îndreptat împotriva românilor. El consfinţeste oficial şi abandonul promisiunilor din 2008. Voiau să aloce 7% pentru educaţie, să dea 50% creşterea salatiilor şi 6% din PIB pentru sănătate. Aţi văzut cum arată bugetul? La Minsiterul Transporturilor ministrul nu era foarte sigur că poate să facă mare lucru.

Dacă nu vor fi bani investiţi în lucrările de infrastructură, atunci să ştiţi că direcţia României e una clară, de recesiune.
Trebuie continuată creşterea economică a României, evident, într-o măsură mai mică, pentru că e mai prost contextul general, undeva la 2%. Dar cu un asemenea buget, economia României se va contracta în acest an, mergem spre recesiune. Domnul Boc nu pare să înţeleagă.

Cred că la nivelul bugetului este nevoie de măsuri de reducere a cheltuileilor, nu am nimic împotrivă, dar din ceea ce vedem în momentul de faţă e că reducerea locurilor de muncă în administraţie se face selectiv, pe criterii politice, devine o măsură pe şantaj politic pentru cei care au fost angajaţi pe bază de concursuri, de criterii profesionale. În schimb, sunt numiţi clienţii politici ai celor două partide. Nu s-a terminat bătălia pentru secretarii de stat. Acolo trebuie să avem profesionişti, pentru că altfel o să avem o proastă actvitate a guvernului.

Bugetul pe 2009 trebuie să reuşească să aducă soluţii la problemele românilor. I-am cerut domnului Boc să prezinte un plan anticriză, acesta nu poate fi pus în aplicare fără un suport în interiorul bugetului. Săptămâna asta se va vota bugetul, iar planul anticriză lipseşte. Ceea ce constat e că domnul Boc e complet paralel cu problemele românilor. Stă trei zile la Cluj, că e mai important pentru el câştigarea Primăriei de către adjunctul lui. Domnul Boc trebuie să înţeleagă că e prim - ministru, nu mai e primar! În loc să se ducă la mall să se tundă, să îşi facă relaxat cumpărăturile, domnul Boc ar trebui să se gândească ce face cu această ţară pe care, în sfârşit, trebuie să o conducă în calitate de şef al guvernului. El dă dovadă în continuare că este un politician de provincie".

Întrebări mass-media:

"Jurnalist: Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu a afirmat la Timiş că PNL a făcut parte din sistemul ticăloşit condus de Traian Băsescu, menţionând că PNL nu a reuşit să preîntâmpine şi să rupă acest sistem. Dvs. consideraţi că PNL a făcut parte din sistemul ticăloşit?

CPT: Din câte îmi amintesc, PNL a avut o relaţie cu totul şi cu totul specială cu preşedintele României şi am fost într-un conflict deschis şi eu, şi tot partidul. Ca atare, declaraţiile acestea sunt total surprinzătoare. Nu ştiu dacă ele reprezintă o critică sau, poate, o autocritică.

Jurnalist: În afară de discuţiile publice, luările de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor, aţi avut o discuţie cu premierul Boc sau cu ministrul de finanţe pe tema bugetului? Şi care a fost replica?

CPT: Nu, nu am avut. Pentru că este rolul premierului să invite Opoziţia la discuţii. Nu puteam noi, Opoziţia, să invităm guvernul. La dezbaterile generale ne vom putea expune viziunea noastră şi cred că avem şi autoritatea să o face, deoarece vreme de patru ani am avut o dezvoltare economică fără precedent, care a permis românilor să trăiască mai bine, să aibă venituri mai bune, calitatea vieţii românilor să se schimbe în mai bine. De aceea, cred că avem şi calitatea poitică şi profesională să le atragem atenţia. Sunt oricând dispus să particip la o asemenea discuţie şi să le ofer din experienţa mea, să le explic modul în care am gestionat economia românească.

Jurnalist: E o chestie de orgoliu în ceea ce priveşte discuţia cu Boc, că nu aţi solicitat-o?

CPT: Nu e o problemă de orgoliu, ci de ordin instituţional, nu aţi înţeles..."
(sursa: http://www.pnl.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.