09 February 2013

De ce mi-e întâi şi întâi silă de statul român...


... Mi-e silă pentru că România este o ţară în care cetăţeanul este umilit iar, şi iar, şi iar, şi iar... Mi-e silă pentru că tinerilor li se spune că trebuie să înveţe să fie buni cetăţeni pentru a avea succes şi în ţara asta succesul nu prea este legat de calitatea umană... Aş spune că dimpotrivă, oamenii de succes se dovedesc, în majoritatea lor, oameni care au o calitate umană cel puţin îndoielnică. Povestea care am auzit-o în următorul articol relatată de Covrig Roxana nu este singulară, a devenit o normalitate în ţara asta în care demnitatea umană este un lux al oamenilor cu bani şi lipsiţi de ruşine.
Povestea unui timișorean, care de mic a visat să fie inginer, nu este nici pe departe una fericită. După 19 ani de şcoală, încheiaţi excelent, el cară saci pentru 50 de lei pe zi. Muncește cot la cot cu “boschetarii adunați din Gara de Nord”.

Odată, inginer mecanic. Acum, șomer. Cară saci

Raul Nicolae are 32 de ani. A încercat să îşi facă o carieră ca inginer. După liceu, s-a înscris la Politehnică și a devenit licenţiat ca inginer mecanic. A făcut şi un master. Puşi unul după altul, sunt 19 ani de şcoală. Acum, are fabuloasa carieră de șomer.

Raul a ajuns să lucreze cu ziua, pe şantiere, unde cară saci cu ciment. Neobişnuit cu munca fizică, are spatele rănit. De la greutatea sacilor transportaţi. Umărul stâng îi e carne vie, scrie EVZ. De câteva săptămâni poartă pe el în permanenţă un bandaj. Chiar şi aşa, dacă e chemat să descarce un nou tir cu materiale de construcţii, nu stă pe gânduri.

Cândva erau 1300 de euro pe lună. Acum, e mila părinților

Raul are doi fraţi şi doi părinţi bolnavi. Cât a fost student a lucrat. Ajunsese şef de sală la un restaurant bun din Timişoara. Acum trei ani şi-a găsit de muncă ca inginer în Germania, lângă Stuttgart, la o companie care monta instalaţii de climatizare.

„Am plecat cu tot optimismul din lume. Îmi garantau 1.300 de euro pe lună, două mese pe zi, locuinţă. Făceam planuri despre cât voi sta, cum voi agonisi banii ca să îmi încep viaţa în România. Apoi părinţii mei au ajuns la spital. Tata operat, mama în stare critică. Nu am avut de ales şi am venit acasă”, povesteşte tânărul.

Din banii câştigaţi în străinătate un an şi trei luni şi-a luat maşină, electronice, haine. Pe care le-a vândut pe o sumă de nimic, ca să nu moară de foame. Acesta e un alt motiv de jenă pentru tânărul inginer: la vârsta la care ar fi fost firesc să stea la casa lui, e nevoit să locuiască cu părinţii.

„Am vândut hainele ca să plătesc întreţinerea”

Întors acasă, în vara anului trecut, Raul s-a angajat, ca inginer mecanic la o companie care producea sisteme fotovoltaice. Câştiga bine. Aproape 3.000 de lei lunar.

După patru luni, firma a intrat în insolvenţă. „Din septembrie nu am serviciu, trimit CV-uri după CV-uri şi insist de nebun pe la prieteni, să mă ajute să îmi găsesc de lucru. Nu am reuşit să găsesc măcar un post de şofer, dacă nu ceva în domeniul meu. Am ajuns să vând pe nimic tot ce am agonisit în urma anului petrecut în Germania. Mi-am vândut maşina, mi-am vândut laptopul, telefonul, electronicele. Mi-am vândut până şi hainele, ca să îmi pot ajuta părinţii la plata întreţinerii apartamentului de bloc unde locuim”, povesteşte Raul, potrivit EVZ.

„Locurile de muncă anunţate la agenţiile de ocupare sunt de formă. Peste tot unde am aplicat mi s-a spus că nu se fac angajări, ci doar cursuri de calificare”, susţine Raul.

“Îmi venea să urlu că am ajuns să car saci cu boschetarii”

Inginerul cu licenţă şi master în mecanică cară sacii pe şantiere laolaltă cu boschetarii luaţi din Gara de Nord. Pentru 8 ore primeşte 50 de lei. „Am un prieten care lucrează în construcţii. L-am mai ajutat ocazional, prieteneşte, dar pe 16 decembrie, am început să lucrez pentru el de nevoie. Nu am să uit toată viaţa mea prima zi de lucru. Ploua, era frig, şi venise la descărcat un tir de 20 de tone cu saci de ciment. Îi descărcam şi urcam la etajul patru al unui bloc în construcţie. Când am ajuns în sfârşit acasă, am plâns”, rememorează Raul.

Îmi venea să urlu de ruşine că am ajuns, după facultate şi master, să car saci cu boschetarii. Cu primii 50 de lei câştigaţi am cumpărat şosete, două pâini şi margarină.
(http://www.dcnews.ro/2013/02/santierist-cu-master-in-mecanica-imi-venea-sa-urlu-de-rusine/)
Nu vă e ruşine când staţi pe scaunele capitonate cu piele de peste o mie de euro că aţi creat astfel de destine? El nu mai este o victimă a sistemului socialist, este o victimă a perioadei contemporane care reiese din pixul domniilor voastre. Nu simţiţi cum scuipaţi pe destinele a milioane de oameni care s-au pregătit jumătate de viaţă pentru a fi intelectuali şi acum o altă jumătate din viaţă se vor chinui pentru a uita că au ştiut vreodată să gândească.

5 comments:

Anonymous said...

Biblio am rugăminte.

Văd că cineva postează aici inducând cititorilor tăi că aş fi eu.

Te rog fii atent la IP de sub care postez acum şi nu mai accepta comentarii scrise în numele meu aici.

Eu acum nu am nici-un cont.
Nici Wordpress
Nici Google.
Nici măcar Yahoo.

Nu ţi-aş fi atras atenţia dacă nu aş fi primit un telefon prin care am fost anunţat că pe site-ul tau este invocat numele meu de către acest Nero care nu poate fi decât Zapa sau Lulu.
Ei împreună cu cei de la adresa postată de Zapa sunt plătiţi de cineva ca să-şi bată joc de numele soţiei mele!

Deci te rog nu mai accepta comentarii postate în numele meu.
Eu dacă postez postez doar de pe acest IP!

Lucian Tomşa, eu acum am multe treburi dar când mă voi întoarce mă voi întâlni şi cu tine şi cu Mihai Beltechi şi bine nu o să vă fie!

Dacă voi căutaţi să vă bateţi joc de numele soţiei mele şi de familia mea am să vă arăt de ce sunt in stare.
Eu mai am doar 2-3 saptamani de treaba si dupa aceea vin dupa voi!

Lulu, Brandusa, Dobarman şi restul papitoaicelor blogeristice v-am rugat să vă potoliţi şi să nu mai amestecaţi numele soţiei mele în curvăsărelile voastre!
Vad că nu vreti sa intelegeti.


Diaconu Eusebiu

Anonymous said...

Şi incă ceva:

Observ că cel ce postează în numele meu este anti-băsescu.
Ca să nu existe îndoieli iată ce afirm:

PRIN NEIMPLICAREA ÎN SCANDALUL STEAGURILOR, TRAIAN BĂSESCU PENTRU MINE ESTE UN TRĂDĂTOR DE ŢARĂ CARE NU MAI ARE DREPTUL SĂ FIE PREŞEDINTELE ROMÂNIEI!
PUNCT.

Restul sunt vorbe

Diaconu Eusebiu.
Cui nu-i convine ce am spus să mă pupe în cur!
(după ce bea un ceai fierbinte ca să aibe buzele calde)

Robert Horvath said...

SEFUL MAFIEI ROMANE DE ARME TRAIAN BASESCU !
UMBRELA PENTRU TERORISMUL INTERNATIONAL !

S.O.S ROMANIA ! INFORMATII DESPRE UN IMINENT ATAC TERORIST IMPOTRIVA
ROMANIEI SI A ALIATIEI EI !

NOTA OFICIALA …..A SE TRIMITE DE MAXIMA URGENTA PRIN CABLU DIPLOMATIC.
Ministerul de Externe

Ministru Titus Corletean

Domnule Ministru
Sunt cetatean roman. Si nu oarecare. Sunt printre putinii artisti proveniti
din Romania care si-a facut un nume in occident. Studioul meu de film este la cateva minute de consulatul roman. Informatii directe despre mine puteti primii de la consulul economic Gabrie Belkine un diplomat de exceptie . Acesta m-a vizitat de curand. Vizita a avut caracter privat…..aratandu-i ultimul meu film artistic.
Eu sunt artistul care a creiat
uriasul scandal ICR New York, chemand politia americana la expozitia antisemita
organizata de statul roman. De data aceasta voi face aceasta cerere catre FBI .
Voi atentiona in calitatea de cetatean american ( am dubla cetatenie ) autoritatile
americane . Lucrurile sunt de o gravitate exceptionale.
Reprezind alaturi de sotia mea Kiyoko Japoneza in SUA. Sunt ziarist de investigatii si am greutate celor afirmate. Specialitatea mea este terorismul si transferul ilegal de arme. Scriu pe aceasta tema articole pentru presa internationala.
ROMANIA ESTE AMENINTATA DE ATACURI TERORISTE ! AM INFORMATII SPECIALE, CONFIDENTIALE IN ACEST DOMENIU !
Incerc de o luna de zile sa intru in legatura cu serviciile de specialitate. Am scris
zeci de memorii …..fara rezultat. M-m adresat zilnic diplomatiei romanesti sa ma puna in legatura cu o persoana care reprezinta serviciul extern. Se refuza fara motiv, orice contact cu persoana mea.
Este evident vorba de o conspiratia in sprijinul celei mai periculoase mafii din Romania, mafia de arme. Aceasta mafie are la dispozitie sume de bani colosale.
prin care este controlata, justitia, politia, serviciile si intreaga clasa politica.
MAFIA ROMANA DE ARME ARE LEGATURI CU ORGANIZATIILE TERORISTE
INTERNATIONALE !
Este o ultima incercare de a intra in legaturile cu autoritatle romanesti.

Robert Horvath
Presedinte DEVARTES FILM INTERNATIONAL New York -Tokyo

Robert Horvath said...


Zew
Esti singurul cominterist i reinviat dupa impuscare.
Solutie preconizata.....reintoarcerea langa trupul puturos al mesiei rosii Ulianov.

Bibliotecaru said...

@ Diaconu Eusebiu

Nu am nimic prin care să urmăresc IP-urile, sau nu ştiu eu cum se urmăresc. Pot însă să închid de tot comentariile că şi aşa am obosit.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.