04 February 2013

Domnul Ponta, nici nu ştii cât de Boc începi să fii


Guvernul Ponta capătă din ce în ce mai multe caracteristici boculene. Mutări surpriză, de pe o zi pe alta, o avalanşă de Ordonanţe de Urgenţă. Îmi pare că o apropiere instituţionale de preşedintele Traian Băsescu perverteşte instituţional.

Iată un articol marca Hot News care relevă o "gravă" a modificării Codului Fiscal de neînţeles. Trebuie să spun că schimbările introduse de această Ordonanţă de Urgenţă sunt foarte discutate în acest moment în spaţiul internet şi, relativ la secţiunea taxării agriculturii, ieri am ascultat o discuţie la Viaţa Satului, pe TVR 1... extrem de tăioasă din partea primarilor invitaţi. Ceea ce scrie în acest articol reprezintă reacţii moderate faţă de reacţiile cu care iau contact.
Recenta Ordonanta de Guvern nr. 8/2013, care cuprinde un pachet de masuri fiscale extrem de important, a fost publicata in termen de 3 zile de la data publicarii proiectului, in lipsa oricarei consultari publice. Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) de pilda, considera ca in orice decizie publica a unei autoritati finatate din banii contribuabililor trebuie sa primeze respectul fata de contribuabil. Respect  care a lipsit cu desavarsire in procesul elaborarii si aprobarii OG 8/2013.

"Din pacate, o astfel de practica pare sa se generalizeze. Primul astfel de exemplu   l-a constituit Ordonanta de Urgenta nr. 84/2012, prin care s-a modificat termenul de plata pentru taxele si impozitele cu scadenta 25 decembrie. Iata ca la foarte scurt timp situatia se repeta. In consecinta, ARSIT a inaintat o scrisoare oficiala catre Ministerul Finantelor Publice, solicitand o explicatie publica pentru modul de elaborare a Ordonantei de Guvern nr.8/2013 si prorogarea termenului de intrare in vigoare a OG 8/2013, fapt ce ar permite o reala consultare a tuturor factorilor interesati", precizeaza Octavian Radu, presedintele ARSIT.

Textul integral al scrisorii adresate Ministerului de Finante este disponibil aici: http://www.arsit.org.ro/arsit-cere-transparenta-decizionala.html
  • Cum a fost aprobata OG nr. 8/2013?
Procesul de dezbatere si aprobare a acestui act normativ s-a desfasurat in mai putin de 72 de ore astfel:
a)    Luni, 21 ianuarie 2013, proiectul a fost publicat pe site-ul www.mfinante.ro



b) Tot luni 21 ianuarie 2013 a fost convocata Comisia de Dialog Social la ora 18.00 pentru a dezbate proiectul
c) Marti 22 Ianuarie 2013 proiectul s-a aprobat in sedinta de Guvern
d) Miercuri 23 Ianuarie 2013 Ordonanta s-a publicat in MO nr. 54/2013
In nota de fundamentare a acestui proiect sectiunea impactul asupra mediului de afaceri este necompletata.  
Trebuie sa intelegem ca un astfel de act normativ nu are nici un fel de impact asupra mediului de afaceri?

Ce spune legea transparentei decizionale?
Reamintim ca Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica stabileste clar obligatiile institutiilor privind procedura de elaborare a unui act normativ, la art. 6 astfel:
Art. 6. - (1) In cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrala sau locala, dupa caz. Autoritatea administratiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informatii.
(2) Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice. Anuntul va cuprinde o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.
(3) Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanta asupra mediului de afaceri se transmite de catre initiator asociatiilor de afaceri si altor asociatii legal constituite, pe domenii specifice de activitate, in termenul prevazut la alin. (2).
(4) La publicarea anuntului autoritatea administratiei publice va stabili o perioada de cel putin 10 zile pentru a primi in scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice. [...]
(9) In cazul reglementarii unei situatii care, din cauza circumstantelor sale exceptionale, impune adoptarea de solutii imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptarii in procedura de urgenta prevazuta de reglementarile in vigoare.

De asemenea, mentionam ca Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative prevede ca pentru orice act normativ:

Art. 31. - (1) Instrumentul de prezentare si motivare include continutul evaluarii impactului actelor normative, cuprinzand urmatoarele sectiuni:
[...]
e) consultarile derulate in vederea elaborarii proiectului de act normativ, organizatiile si specialistii consultati, esenta recomandarilor primite; 


ARSIT este membra a Taxpayers Association of Europe - Asociatia Contribuabililor din Europa -, o federatie formata din asociatii ale platitorilor de impozite si taxe din 31 de state europene, avand peste un milion de membri si militand pentru stimularea eficientei si economiei in sistemul public, pentru o societate cu impozite mici si libertate individuala mare.
(http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14149693-cum-apar-ordonantele-studiu-caz-8-2013-cea-schimbare-codului-fiscal.htm)
La emisiunea despre care vorbeam mai sus se vorbea despre acest tabel

Animale
Vaci şi bivoliţe
peste 2 capete
453
Ovine şi caprine
10-50 de capete
23
peste 50 de capete
65
Porci pentru îngrăşat
6-10 capete
56
peste 10 capete
177
Albine
50-100 de familii
70
peste 100 de familii
98
Păsări de curte
100-500 de capete
3
peste 500 de capete
2

Care este logică acestui tabel. Există o dimensiune de subzistenţă care nu se impozitează... ce depăşeşte se impozitează.

Trec peste faptul că o capră dă mult mai mult lapte decât o capră, şi bibilica mai puţine ouă şi carne decât curcanul... deşi se pune tot ca un cap la numărătoare... dar... oiţa cu numărul 51 este năzdrăvană dacă oferă un salt aşa de mare de bani, căci oiţa 50 oferă numai 23 de lei pe an, dar oiţa 51 sare brusc la 65 de lei.

Oare nu ar fi mai normal, nu să iei acest impozit nediferenţiat, ci să impui o contabilitate în partidă simplă pentru ce depăşeşte un anume număr de capete? Se duce fermierul la primărie or unde trebuie, se înscrie ca PF sau PFA (după cum spune legea), primeşte ce trebuie în documentele fiscale pe care trebuie să le întocmească la vânzarea produselor agricole... şi plăteşte impozit ca fiecare. Dar nu, legea pleacă de la prezumpţia că fermierul fentează statul şi nu va declara vânzarea şi impozitarea.

15 comments:

ZeV said...

Biblio
Publicaţi Ordonanţa ca atare, pentru a putea comenta.
În altă ordine de idei, dvs vă imaginaţi că această ordonanţă este altceva decât rezultatul ,,negocierii" (adică, aprobării necondiţionate) de către guvern a dispoziţiilor instituţiilor finanţatoare şi politice euro-atlantice ?
Citiţi, vă rog, şi commentul meu de la tema anterioară.
;)
Pe de altă parte, sitemul fiscal din Europa de Vest nu exclude pe nimeni de la plata impozitelor.
Este adevărat că acolo, subvenţiile semnificative din agricultură, chiar există în conturile agricultorilor. Mai exact, ale fermierilor.
Cine spune că România nu este suficient de europeană ? Dimpotrivă, este una dintre puţinele ţări care înghit pe nemestecate tot ce pică de la ,,masa" stăpânilor amplasată solid în capitala Belgiei.
;)

Bibliotecaru said...

E un link în prima parte...

Este un pic prea mare pentru a o publică toată.

Iată şi nota de fundamentare:
http://codfiscal.net/mfp-modificarea-si-completarea-legii-nr-5712003-privind-codul-fiscal-si-reglementarea-unor-masuri-financiar-fiscale-proiect-ordonanta/

ZeV said...

Tot ce se intamplă ma face sa-mi amintesc cu nostalgie de perioada anilor 2001-2004, la finele careia, Romania avea cca 900.000 de bugetari. E adevarat că încă nu aparuseră, ca cipercile după ploaie, consumatorii (în număr de zeci de mii de oameni întreprinzători) de bani europeni, sau bani româneşti pentru avizare de tot felul de proceduri şi pentru tot felul de activităţi colaterale şi conexe, atât în administraţie cât şi în mediul privat, dar al căror impact în economie şi pe..stradă este extrem de puţin vizibil.
Mulţi concetăţeni amprentaţi de băsism, fac mereu trimitere depreciativă la domnul Adrian Năstase, ca fiind aşazisul,,trofeu" al luptei (încununate, chipurile, de succes) împotriva corupţiei. Din păcate pentru băsişi (dar mai ales pentru noi ceilalţi, mai mult sau mai puţin creduli), încercarea de personalizare a luptei anticorupţie, se dovedeşte, în fapt, o imensă manipulare politicianistă, aşa cum benzile desenate duc în derizoriu dualitatea BINE-RĂU, ALB-NEGRU.
Privind, cred eu, din perspectivă corectă, am putea remarca , totuşi, că Adrian Năstase a fost unul dintre artizanii aderării României la UE. Culmea ironiei, nu-i aşa?
Am intrat unde ne-am dorit (prematur, după părerea mea) şi, ce să vezi ? …am dat nas în nas cu Silvio Berlusconi, iar mai recent, cu domnul Mariano Rajoy. Situaţia delicată în care se află domnul Rajoy o fi având vreo legătură cu şomajul bi-cifric din Spania ? Sau este de vină absenţa unui MCV spaniol ? Sau, de fapt, soluţiile liberale nu pot rezolva problemele economice şi sociale în ansamblul lor ?
Cred că lucrurile sunt mult mai nuanţate, stimaţi colegi, iar natura umană se dovedeşte mult mai greu de aşezat în tipare predefinite, fie ele ideologice, chiar dacă societatea de consum în care, din păcate, trăim (neavând, încă, alta mai bună) ne-a inoculat clişeul că este suficient să-ţi schimbi pălăria pentru a fi altcineva decât eşti în realitate.
Până la urmă se doveşte că oamenii sunt mai asemănători decât deosebiţi, iar încercarea disperată a unora de a se delimita, cu orice preţ, de alţii, denotă, vorba colegului Horia Pană, că orice revoluţie este purtătoare nativă al germenului de totalitarism.
Şi mai e ceva, apropo de corupţie..mi-au trebuit 8 ani ca să înţeleg o tristă realitate : politicienii care adoptă drept temă de campanie lupta împotriva corupţiei şi ne spun că ei vor promova reforma justiţiei, sunt cel puţin suspecţi de rea credinţă. Se dovedeste, peste tot în lume, ca acest gen de politicieni îşi propun, unii şi reuşesc, să controleze justiţia, iar alţii, să-şi pună pielea şi..năravurile la adăpost. O fi asta o nouă strategie liberală destinată a relativiza votul ? O fi o strategie câştigătoare pe termen lung ?
Se prea poate, dar pe termen scurt, degringolada PDL , vizibilă după alegerile locale de ieri, continuă.
Poate că, în ceasul al 13-lea, cineva, credibil, le va spune pedeliştilor : nu risipiţi cei 4 ani de opoziţie, faceţi reformă adevărată în partid, ÎN INTERESUL CETĂŢENILOR ROMÂNI ŞI IMPLICIT AL PARTIDULUI, nu al comisarilor PP-Europeni.
Până la urmă, alegeri sunt periodic şi peste tot în Europa, dar popoarele suverane sunt şi trebuie să rămână constante în procesul de aşazisă globalizare neoliberală. Un partid politic care ne spune obstinant că suntem doar europeni, calitatea de autohton neprezentând prea mare relevanţă, va trebui să-şi găsească votanţii în capitala Belgiei, sau oriunde altundeva, dar nu în România.


Bibliotecaru said...

Nu UE poartă vina, politicienii au devenit mai organizaţi în a rupe hălci din România.

Anonymous said...



TROFEE POLITICE-IN LUPTA CU CORUPTII DIN ROMANIA'


Merita o minima aplecare asupra starii de fapt a societatii romanesti din acest moment,si facuta o fotografie a momentului,si doar de dragul ,ALBUMULUI DE FAMILIE',care peste ani va fi marturie a ceea ce sa intimplat in arealul romanesc,a felului in care acest neam atit de inapoiat,la o distanta considerabila de societatile evoluate,asezate si cu reguli clare precise,dar mai ales cu cutume si moralitate.
Stim ca prima universitate din arealul romanesc a aparut la sute de ani distanta fata de alte universitati infiintate de alte neamuri din europa.
Stim ca invatamintul ,Obligatoriu apere in Scotia undeva pe la inceputul sec 16,si mai stim ca primele ziare apar in anglia,la inceputul sec 17.
Iata cum au stiut alte popoare sa foloseasca ,INVENTIA,PE NUME TIPAR,A BIETULUI GHTHENBERG.
Iata cum in sec. 17 in Anglia se tipareau ziare,ceea ce spune ca-ANALFABETISMUL ACOLO NU MAI ERA O PROBLEMA.
Unde erau in tot acest timp ,INAINTASII DL. ZE.V.cu oare se ocupau,si cum poate explica tot dl. Ze.V. CA IN 1950,70% din populatia Rom era analfabeta???????????
In atare situatie,repet din nou,ma uit amuzat la eforturile acestui domn ZE.V. care spre rusinea lui,dincolo de faptul ca se repeta,dincolo de faptul ca este prizonierul unei mentalitati valabila in anii 70-80,cind LAGARUL SOCIALIST,a inceput sa simta presiunea globalizarii,pierzind competitia economica,dar mai ales cea a inventicii,vin si-l intreb de la obraz-DL.MOLDOVEAN ZEV,DACA MIINE AR TREBUI VOI MOLDOVENII SA TRAITI PE PICIOARELE VOASTRE,FARA A MAI PRIMII AJUTOARE FINANCIARE DE LA ALTE PROVINCII ROMANESTI SI U.E. in ce perioada de timp ati ajunge din nou sa mincati scoarta de copac,ca si nord-coreenii???????
Cei ca tine,ar trebui sa traiasca in rezervatii,pastrati precum FLOAREA DE COLT,si aratati multimii ,ca, ULTIMII INDIVIZI,ANTIPROGRES,ANTIDEMOCRATIE,ANTIDEZVOLTARE,ANTICIVILIZATIE PINA LA URMA.
Pt ca desi ati intrat in clubul select al lumii occidentale,,ATA VA TRAGE LA OBICEIURILE ,celor din stepa rusa-SA PRADUITI,SA VIOLATI SI SA BETI-asa stiti voi dl. ZEV SA RASPUNDETI CIVILIZATIEI MILIENIULUI 3 si sa multumiti,societatii ca va tolereaza.
Dupa romi,o statistica bine tinuta la secret,arata ca ,VOI MOLDOVENII FACETI RAVAGII IN EUROPA,CA SUNTI LA FEL DE PRIMITIVI CA ACUM 1000 DE ANI,SI TOT CA ACUM 1000 DE ANI cineva va trebui sa va invete respectul FATA DE MUNCA,SI LEGE.
Sa va invete ca piinea-ca sa o meriti,nu-i suficient sa votezi cu PSD,DL ZeV..............


ANTICOMUNISTUL NERO.

Anonymous said...


Si acum sa mergem un pic mai departe,si vedem de ce romanii sunt masochisti,de ce pur si simplu isi autosaboteaza viitorul lor si viitorul propiilor copii.
As putea sa trec la o analiza de profunzime a fenomenului inxplicabil pt ori ce,alta societate in afara de cea romaneasca,care prin votul liber si universal,da puterea,o aseaza in bratele unor posibili ,ba uneori infractori dovediti,dar n-am sa o fac.
Ce judecata de valoare poate justifica votul de duminica,de la Slatina,cind un infractor cu acte in regula,judecat definitiv si condamnat,este ales cu peste 70% din cei 38% dintre cetatenii cu drept de vot?????????
Cum e posibil ca indivizi precum Dan voiculescu,un adevarat balerin printre legile statului roman,este votat de un electorat presupus educat,iar la o luna de la data votului le da cu flit MITICILOR INDOBITOCITI CARE L-AU VOTAT?????????
E posibil si e posibil,citindu-i creeatiile hilare unuia ca Ze.V. ca Bibliotecaru,ori ca dl.SEBI.
Cum au ajuns ei,in mrejele acestor infractori,ce ite incurcate ii indeamna sa-i apere si sa incerce sa le schimbe imaginea????????
Nu-i prea greu de banuit si e o treaba de rutina simpla sa pui stampila-REFUZAT L;A EXPORT-pe acesti domni.
Complicitatea cu acesti infractori,cel putin morala,developeaza ca in cea mai fidela fotografie,un lucru elementar-CIND II ADULEZI PE CLEPTOMANI,PLAGIATORI,HOTI BUZUNARE,BETIVI SI TIRFE-este cit se poate de clar-esti cel putin la fel ca ei,daca nu chiar mai rau.

ANTICOMUNISTUL NERO.

ZeV said...

,,Anticomunistule", pe când o radiografie a societăţii româneşti şi a clasei politice, care să nu treacă, musai, prin blamarea proletcultisă a domnului Biblio şi a subsemnatului ?
La urma urmei, nici eu şi nici domnul Biblio, nu ocupăm vreo demnitate publică, nu avem facebuci şi nici nu ne erijăm în interpretatori şefi ai Constituţiei, recte, MCV, nu întoarcem legi în Parlament, doar de dragul unui subiect în plus de presă şi nici nu ne curg mucii pe la Bruxelles cu niscaiva protocoale de ..castitate vânturate defensiv prin faţa camerelor de luat vederi. Până la urmă, se dovedeşte că toată lumea politichiei are nevoie vitală de...presă, cu toate imperfecţiunile ei inerente de parcurs. Deh, rău cu rău, dar....
;)
Noi (eu şi Biblio n.r.) suntem doar cetăţeni suverani şi simpli alegători ai României. Şi vom vota, întotdeauna, aşa cum ne dictează conştiinţa şi nu cum şi-ar dori actualul lider al opoziţiei supărat crunt că PDL nu a percutat la timp cu contestarea la CC a legii statutului parlamentarilor. Nu că ar fi avut vreun motiv, dar presedintele jucător are întotdeauna nevoie de vinovati de serviciu. Desigur că Blaga şi mai ales, Udrea, scoşi la tablă şi urecheţi, au promis că nu mai fac şi vor bloca, pe viitor, orice iniţiativă legislativă a USL, bineînţeles, în strict acord cu interesul naţional. Adică, cu Traian Băsescu şi toţi păpuşarii ue-uropeni ;)
E bine aşa, aş fi fost îngrijorat dacă Traian Băsescu citeşte şi reţine care îi sunt atribuţiunile constituţionale şi mai ales , renunţă la hăhăitul penibil şi prostesc de alcoolic înveterat. Dacă ar face asta, ar lăsa, instantaneu, PDL fără nici..o replică. Şi fără ombilic. Ce ne-am face noi fără opoziţie? Cine ar mai face apel la următorul boicot ?
;)))
PS
Cred că ştiu de ce pedeliştii au uitat de CC...erau bosumflaţi după rezultatele alegerilor locale şi parţiale de ieri. Bieţii de ei..
Acum , cred că se înţelege de ce trebuia întoarsă legea statutului...nu că ar fi avut Băsescu vreun argument constituţional, ci, să nu se uite lumea la procente. Dacă ar fi avut un cât de mic element de care să se folosească, îşi imaginează cineva, din categoria non-naivilor, că Băsescu nu ar fi contestat-o ?
Dar, aşa cum s-a întâmplat cu Boc şi MRU, pedelistii sunt doar carne de tun pe altarul orgoliului băsescian. De aceea şi-a certat, de ochii lumii, preşurile favorite.
Cine urmează după Sorin Frunzăverde ? Nu mai există nimeni, în PDL, măcar cu un rudiment de demnitate şi onoare ?
Jalnic, fraţilor..ce-aţi fost şi ce-aţi ajuns...cârpele unui guvernator ilegitim.
Istoria va consemna, cu siguranţă, faptul că România a avut cel mai penibil partid politic, la mică distanţă de PCR, recte, PDL. Fost PD-L. Fost PD. Fost FSN. Fost....
Un balon gonflabil lipsit de coloană vertebrală şi fâsâit/stafidit de mai bine de un an.
Trist, neamule.
Foarte trist.

Bibliotecaru said...

@ ANTICOMUNISTUL NERO

:D
Nu pot să nu observ că aveţi o activitatea mai mare aici decât pe blogul doamnei Udrea... Acel blog nu vă mai oferă satisfacţii?

Anonymous said...


Pt ca sunt suspectat de blamerea domnilor Ze.V si Bibliotecaru,intreb,oare urmatorul titlu,afisat pe acest blog,nu suna a blamare ,si inca destul de violenta:

Mihail Neamtu,poate cel mai slab politician al Romaniei...

Ohooooooooo,ce subtire constatare,plina de floricele stilistice,subtila si super rafinata...............

Se pare,de fapt nu se pare,e sigur,titlul este un atac la baioneta,al unui biolsevic,care isi face datoria fata de partid,punct.

Anticomunistul Nero

p.s.dle Biblio,va rog sa dezvoltati subiectul referitor la blogul doamnei Udrea,n-am inteles aluzia............

Bibliotecaru said...

Glumesc şi eu... Ca român atât mi-a mai rămas...

ZeV said...

Să înţeleg că stimabilul NERO este însuşi Mihail Neamţu ??
:)))

Anonymous said...



Eheeeeeeeee,cum atit va ramas dle. Bibliotecaru?
Modestia nu este unul din defectele dv imposibil de indreptat.
Aveti altele care sunt incurabile,de ex. pesedismul exarcebat,o boala cronica avind la baza virusul mostenit de unii romani de la inaintasul lor Stalin.

Anticomunistul NERO.

Bibliotecaru said...

@ Anticomunistul NERO

Fac şi eu ce pot. Aşa e de la o vârstă, performanţa rămâne o amintire. :D

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Mihail Neamţu este inconfundabil...

Bibliotecaru said...

@ Anticomunistul NERO

Mi-aţi dat ideea unei lungi serii de citate din Stalin... :D Pot pune pariu că nu aţi citit nimic din opera lui Stalin, ceea ce nu vă opreşte să vă daţi cu părerea... :D Ar fi o idee de paralelă între discursul Traian Băsescu şi discursul IV Stalin.

Sau nişte ode parafrazate, de exemplu "Paşii primăverii”, semnată de Petrea Cruceniuc...

Astăzi ni-i puternică Puterea
Înfrăţită cu poporul doar în vis -
Pe coline sună doina nouă,
Fericirea ce Băsescu ne-a ucis…


:D Este parcă mai reuşită decât originalul...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.