09 February 2013

Fără bani, agricultura românească duce viaţă de câine


Dezinteresul politicii româneşti faţă de agricultura românească mai e cum mai e, dar se pare că nici din partea Uniunii Europene nu prea găsim înţelegere. Vă amintiţi ce a spus domnul patriot naţional Traian Băsescu?

Mai întâi domnul Băsescu, la plecarea spre Consiliul European, a spus că:
De aceea vom încerca şi o soluţie cât mai bună pentru plăţile pentru agricultură, dar şi găsirea unei soluţii ca dezvoltarea, modernizarea sistemelor de irigaţii în România să fie acceptată a fi introdusă, cel puţin pentru România, din fondurile alocate pentru bugetul 2014 - 2020.

După Consiliul European, domnul Băsescu a răspunde la întrebarea...
Întrebare: Când aţi plecat aţi spus că una dintre mizele importante ale dumneavoastră este ca o parte din banii de la coeziune să poată fi utilizaţi pentru irigaţii.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Asta n-am reuşit s-o înscriu până în ultima clipă. Bătălia noastră de azi dimineaţă, de la 6:00, a fost pe această clauză 87 - 2. Nu puteam să cer două lucruri în acelaşi timp, că puteam să mă trezesc cu lucrul mai mic oferit, şi să spună: "Păi ai primit ceva; ai cerut două lucruri şi ai primit unul". Şi atunci, va rămâne... Deci, acestea sunt cifrele generale. Ele merg în Consiliu şi în Parlament. Cu certitudine, acolo se defalcă şi se poate face ceva, mai ales că avem această flexibilitate de 25%. Am tot soiul de idei cum ar trebui să se facă, dar nu cred că e momentul să discutăm acum. Cert este că România nu trebuie să abandoneze ideea. Spre exemplu, dacă în cursul nopţii am fi obţinut 87 - 2, nu mai aveam prioritate pe el azi, ci începeam cu irigaţiile. Dar nu poţi să începi cu toate odată.


Ei bine... ce spune domnul ministru al agriculturii? Ştire:
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că România ar fi avut nevoie de alocări mai mari de fonduri europene pentru dezvoltare rurală, în exerciţiul bugetar 2014-2020, spunând că, faţă de perioada 2007-2013, este o scădere a fondurilor alocate de peste un miliard de euro, informează Mediafax.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Piteşti, că în perioada următoare România va avea mai puţini bani pentru a întări competitivitatea agricultorilor şi fermierilor din România.

"Aş fi fost ceva mai mulţumit dacă România ar fi avut un sprijin mai mare şi pe zona de dezvoltare rurală, pentru că au fost foarte importante fondurile care au fost alocate în perioada 2007-20013. S-au modernizat foarte multe exploataţii agricole, s-au cheltuit, spre deosebire de celelalte sectoare, până în momentul de faţă, peste 50% din fondurile avute la dispoziţie. Deci România a demonstrat că are capacitatea de a atrage fonduri europene pe dezvoltare rurală, de a face investiţii şi de a oferi competitivitate sectorului agricol din România. (...) În perioada următoare vom avea mai puţini bani pentru a întări competitivitatea agricultorilor, fermierilor din România. De asemenea, pe zona de dezvoltare a mediului rural, acolo unde decalajele sunt foarte mari, cred că am fi avut un potenţial mai mare de a recupera acest decalaj dacă am fi păstrat alocarea propusă de Comisia Europeană", a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, România a obţinut, pentru exerciţiu bugetar 2014-2020, 17,5 miliarde de euro pentru plăţi directe şi investiţii în agricultură şi mediul rural, faţă de 21 de miliarde de euro, cât a fost iniţial propunerea Comisiei Europene şi 13,8 miliarde de euro, cât a fost alocarea în perioada 2007-2013.

"Dacă în perioada 2007-2013 România a avut 8,2 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală şi agricultură, deci investiţii în fermele agricole şi în dezvoltarea satului românesc, rezultatul final pe care îl avem pentru 2014-2020 este de 7,1 miliarde de euro. Deci o scădere de mai bine de un miliard de euro, generată de scăderile care s-au făcut la nivelul tuturor statelor membre. Propunerea Comisiei Europene era aceeaşi ca în această perioadă", a spus Daniel Constantin.

În ceea ce priveşte subvenţiile acordate agricultorilor, suma alocată pe hectar va creşte, până în 2020, de la 119 euro la 196 de euro, deşi iniţial acest prag ar fi trebuit să fie atins cu doi ani mai devreme.

"Dacă în 2012 au primit 119 euro pe hectar contribuţie europeană, vor creşte gradual până în 2020 la 196 de euro. Aici intrăm şi cu acel proces de convergenţă de care s-a vorbit mult. Iniţial trebuia să ajungem la 196 de euro pe hectar în anul 2018, dar procesul de convergenţă s-a prelungit de la patru ani la şase ani", a adăugat ministrul Agriculturii.
(http://www.gandul.info/financiar/daniel-constantin-banii-europeni-pentru-2014-2020-cu-peste-un-miliard-de-euro-mai-putini-pentru-dezvoltare-rurala-10552884)
Cum s-ar spune, viaţă de câine cu faţă umană...

(http://www.gandul.info/magazin/foto-cainele-cu-figura-umana-10548911)

Ochii sunt uşor plânşi, coada între picioare... mut şi dureros.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.