14 May 2009

Discursul social-democrat la zi


Discurs Consiliul National PSD+PC mai 14, 2009 by nastase

Puteti citi mai jos discursul meu la Reuniunea extraordinara a Consiliilor Nationale reunite ale Aliantei PSD+PC.

“Stimati colegi,

Dragi prieteni,

Întrunirea de astăzi a Consiliului Naţional nu este pentru a discuta chestiuni organizatorice sau doctrinare, deşi acestea sunt foarte importante pentru partidul nostru.

Toate la timpul lor.

Astăzi, aici, ne-am întrunit pentru a transmite întregii Românii că Partidul Social Democrat este pregătit pentru asaltul final.

Momentul nostru a sosit!

Sunt aici, şi îi salut, pe liderii noştri cei mai importanţi. Îl salut pe Ion Iliescu. Îi salut pe bravii noştri miniştri. Văd liderii organizaţiilor din ţară. Văd parlamentarii noştri. Văd primarii şi consilierii noştri. Văd mii de militanţi cu care am trecut prin multe bătălii. Şi îl văd pe Mircea Geoană, preşedintele nostru, cel care începe astăzi o luptă uriaşă. Suntem cu toţii aici. Şi, de astăzi, de aici, din Bucureşti, pornim ofensiva pentru a recâştiga demnitatea naţională. De aici dăm startul campaniei pentru a reda cetăţenilor speranţa într-un viitor mai bun.

Pentru că, nicicând în ultimii 20 de ani, ca în timpul mandatului lui Băsescu, românii nu au mai fost atât de umiliţi în propria lor ţară.

Niciodată dispreţul faţă de cetăţeni nu a fost aşa de evident.

Niciodată, de la Carol al II-lea încoace, n-a mai încercat cineva să îi creeze unei prietene apropiate un minister doar pentru ea.

Niciodată tupeul nu a fost atât de mare încât un prim-ministru să-şi pună nepoata şi şoferul consilieri. Niciodată demnitatea funcţiilor publice nu a ajuns atât de jos. În acest ritm, câinele Vasile din Modrogan ar putea ajunge consilier de securitate naţională la Cotroceni.

Dragi prieteni,

Acest Consiliu National are loc intr-un moment greu pentru PSD. Suntem in campania electorala pentru europarlamentare si ne pregatim pentru campania prezidentiala. Dar vreau sa va reamintesc si ca toate aceste confruntari electorale au loc pe fondul unei crize economice ce schimba felul de a gandi despre politica, despre economie si despre societate, in general.

Oamenii s-au îndepărtat de politică şi nu prea mai cred în politicieni. Teama de criză este tot mai vizibilă. E o schimbare ce poate fi observata continuu, luna de luna.

Practic, avem de a face cu reintoarcerea statului in mecanismul economic. Acum e momentul rational al stangii. In toata lumea se petrece ceva care aminteste de scarile rulante de la metrou, pe care scrie: “urcati pe stanga, stationati pe dreapta”.

Aceasta revenire a stangii nu trebuie sa ne bucure mai mult de cinci minute. Si cele cinci minute au trecut de mult. Pentru ca ea nu este inca si o victorie a noastra, singurul partid de stanga de pe scena politica romaneasca. Va fi o victorie a noastră dacă vom câştiga aceste alegeri europene. Dacă vom impune proiectele noastre de stânga la guvernare. Şi, cel mai important, dacă îl dăm jos pe Traian Băsescu din funcţia de preşedinte.

Noi si numai noi putem să creăm un proiect politic si economic pentru noile condiţii ale economiei româneşti.

Noi şi numai noi putem să repunem România pe direcţia cea bună.

Din păcate, Romania trebuie sa depaseasca doua crize in acelasi timp. Pe cea economica, importata de afara. Dar si o mare criza a statului de drept pe care a produs-o, cu harnicie, Traian Băsescu, de cinci ani incoace.

Aceste doua crize trebuie rezolvate simultan.

Criza economică o vom rezolva prin politici de stânga.

Iar criza statului de drept o rezolvăm prin debarcarea la ţărm a lui Traian Băsescu, în noiembrie.

Această criză a statului are legătură cu problemele din justiţie. Probleme pentru care principalul vinovat este chiar seful statului. Presedintele Basescu conduce, prin interpusi alesi grijuliu, de cinci ani, justitia romana. Chiar si in guvernul Tariceanu, aceasta zona a fost mereu a lui. Prin urmare, are toata raspunderea fata de regresul justiţiei din aceasta perioada. Traian Basescu ne spune însă ca noi suntem responsabili. Uneori se referă la mine. Alteori, la Mircea Geoana. Alteori, la tot partidul.

Toate astea se petrec pentru ca totul in jurul lui Basescu se surpa, cu exceptia proprietatilor familiei sale. Si el trebuie sa gaseasca alti vinovati decat cel real, el insusi. Din instinct, ne arata cu degetul pe noi pentru ca asta face de zece ani. De cand era primar general si spunea peste tot ca nu-l lasam sa faca parcari si pasajul Basarab, îndatorând, pentru decenii, bucureştenii, aşa cum a făcut şi acum cu împrumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI.

Ca sa vindeci o boala e esential sa pui un diagnostic corect. Boala României, astăzi, este Traian Băsescu. El şi regimul pe care încearcă să îl impună. Un regim al minciunii, al urii, al intoleranţei şi al dispreţului faţă de lege, al haosului, al răzbunării, al izolării. Tratamentul e unul singur: avem nevoie, prin votul romanilor, de un stat fara Traian Basescu, un stat eficient, modern care să găsească soluţii la problemele oamenilor.

Dragi prieteni,

La 7 iunie, nu vom vota doar pentru alegerile europene. După cum, în noiembrie, nu vom vota doar pentru înlocuirea lui Traian Băsescu. Vom vota şi pentru direcţia în care să meargă ţara. Vom vota şi despre ce fel de relaţie vrem să avem cu Europa. Vom vota pentru o nouă Românie. Vrem o Românie săracă şi marginalizată, sau vrem o Românie puternică, respectată şi influentă? Avem de ales între două viziuni.

Noi cerem încrederea cetăţenilor pentru proiectul unei Românii şi Europe a solidarităţii şi prosperităţii. De cealaltă parte se află Ei, cu viziunea de dreapta, a unei Românii şi Europe egoiste, care îi lasă pe cetăţeni singuri şi neapăraţi în faţa crizei, pentru a se descurca fiecare cum poate.

În toată Europa, cetăţenii se află în faţa acestei alegeri cruciale: ieşim din criză prin solidaritate, împărţind echitabil costurile crizei, soluţie pentru care acţionează partidele de stânga, sau acceptăm ideea „scapă cine poate”, după cum ne propune dreapta? Stânga românească este forţa care lucrează pentru cei care au nevoie de sprijinul societăţii. Noi suntem partidul oamenilor care îşi folosesc competenţa în interesul celor mulţi şi vulnerabili în faţa crizei economice.

De acum şi până-n iarnă să mergem din casă-n casă, din poartă-n poartă şi în oraş şi la sat, pentru a le spune românilor:

noi NU suntem de acord ca oamenii săraci şi clasa de mijloc să plătească ieşirea din criza economică;

noi NU suntem de acord cu scăderea nivelului de trai al celor mulţi.

noi NU putem accepta naşterea unei noi generaţii de superîmbogăţiţi, care să facă averi prin sărăcirea celor mulţi.

Să le spunem oamenilor direct: dreapta lui Traian Băsescu vrea toate aceste lucruri!

Dragi prieteni,

Începem azi un drum care are drept ţintă înlocuirea, la finalul anului, a lui Traian Băsescu. Pentru asta, PSD trebuie sa ofere o alternativa serioasa si credibila nu numai la Traian Basescu, ci si la felul lui de a face politica.

Următorul Preşedinte al României trebuie să fie candidatul PSD.

Să ne luptăm cu toţii pentru el.

Fiindcă România are nevoie de un preşedinte nou.

Un preşedinte vizionar. La 20 de ani de la căderea lui Nicolae Ceauşescu este nevoie de un nou început. Este nevoie de un preşedinte diferit de Traian Băsescu. Este nevoie de un om care să lucreze pentru toţi românii, nu doar pentru apropiaţii săi. Este nevoie de un lider respectat şi influent în Europa şi în lume. Este nevoie de un preşedinte care să se gândească la binele celor mulţi, nu doar la binele prietenilor de pahar. Este nevoie de o nouă şansă pentru România, pe care doar PSD o poate oferi.

Dragi prieteni,

Înainte de a încheia, daţi-mi voie să mai spun un lucru. Trebuie să fim foarte atenţi la rezultatele guvernării. Noi avem experienţa de a guverna în momente dificile şi ne vom face datoria. Dar trebuie să fim atenţi şi la partenerii de guvernare, deoarece au început să facă lucrul pe care îl cunosc ei cei mai bine: şantajul. Miniştrii noştri sunt ameninţaţi că, dacă nu cântă cum vrea Băsescu, vor fi daţi afară din guvern.

De aceea, avem cel puţin o obligaţie: de a arăta cine duce greul acestei guvernări. Miniştrii noştri sunt în prima linie a frontului. Educaţia şi Munca, alături de Agricultură sau Sănătate sunt cele mai grele ministere ale guvernului. Cei care, în toată această vreme de criză, trebuie să discute cu oamenii nemulţumiţi nu sunt nici Videanu, nici Elena Udrea, ci sunt Cati Andronescu şi Marian Sârbu. Lor trebuie să le mulţumim. Şi trebuie să le arătăm sprijinul nostru.

Pentru a fi corect, sloganul PD-L ar trebui să fie „Noi cu Binele, Voi cu Greul”, sau cum se zice în popor „Unii cu foloasele, alţii cu ponoasele”, adică „Noi cu banii, Voi cu grevele”. Aşa nu merge!

Prieteni,

Nu vă feriţi să mergeţi şi să spuneţi oamenilor adevărul.

Ei nu aşteaptă de la noi minciuni agreabile sau promisiuni ce nu pot fi puse în aplicare. Ei aşteaptă de la noi semnalul că suntem alături de ei şi că vrem şi că putem să îi ajutăm. După patru ani de guvernare de dreapta, după cinci ani de scandal politic, românii aşteaptă de la noi să oferim răspunsuri adevărate la problemele lor reale. Mesajul nostru către România este acela că soluţiile există. Sunt soluţii pe care profesioniştii noştri le cunosc şi pe care vom şti să le punem în practică. Sărăcia nu este un blestem, ci un obstacol ce poate fi depăşit. Egoismul şi lăcomia celorlalţi pot fi stăvilite. Prin solidaritate şi prin forţa noastră, putem să schimbăm în bine România.

PSD, victorie!

Pentru o Românie a celor mulţi! Pentru stânga românească şi pentru stânga europeană!

Victorie!

(sursa: http://nastase.wordpress.com/)

Joi, 14 Mai 2009 22:27

mircea_geoanaMircea Geoană: Ne cunoaştem atât de bine şi vreau să vă spun că nu am crezut după atâţia ani de muncă, de mitinguri, de campanii împreună să fiu atât de emoţionat şi recunoscător pentru căldura dumneavoastră, pentru prietenia dumneavoastră şi pentru încrederea dumneavoastră. Vreau să vă mulţumesc celor peste 10.000 de participanţi la acest consiliu extraordinar lărgit din toată ţara, din toate organizaţiilor noastre, primarii noştri, aleşii locali, militanţii noştri, seniorii noştri, tinerii noştri, colegele noastre şi să vă spun cât de mult vă preţuiesc şi cât de mult vă îndrăgesc. Şi stau să mă întreb, dacă la un consiliu naţional avem o astfel de manifestare de forţă şi de unitate, ce o să facem la congres? Vreau să mulţumesc colegului şi prietenului meu Adrian Năstase preşedintele Consiliului Naţional. Şi vreau să-i mulţumesc celui care a fondat nu numai partidul nostru, dar şi România democratică de după revoluţie, şi celui care m-a onorat şi m-a obligat cu cuvintele de sprijin, preşedintelui nostru domnul Ion Iliescu. Relaţia noastră nu a fost întotdeauna uşoară, dar iată ce înseamnă până la urmă un om înţelept, un om echilibrat şi un om care va face întotdeauna cinste cărţii de istorie a României moderne. Dragii mei prieteni, dragi români, suntem la 20 de ani de la revoluţia română şi de la căderea unui sistem politic pe plan internaţional, suntem azi într-un moment în interiorul ţării şi în exteriorul ţării cel puţin la fel de complex şi cel puţin la fel de important pe cel pe care naţiunea română, Europa, şi întreaga omenire le-au derulat în urmă cu 20 de ani. Suntem azi în faţa unei lumi care se schimbă, se schimbă în profunzime, se schimbă raportul de putere între marile puteri, se schimbă Europa. Este obligaţia noastră ca partid care ar fi dorit România democratică să fim din nou la înălţimea misiunii istorice a acestui mare partid al României şi să fim ctitorii României europene pentru încă 20 de ani şi aceasta este misiunea sfântă a partidului nostru. Am fost întotdeauna acolo unde interesul naţional românesc ne-a cerut să fim, am fost la putere, am fost şi în opoziţie, dar întotdeauna partidul nostru şi familia noastră politică au reprezentat puncte esenţiale de sprijin pe construcţia unei Românii care se îndreaptă către Europa. Suntem azi într-un moment mai complicat decât oricând. Vreau să-mi alătur şi eu aprecierile pentru colegii care au intrat în această guvernare nu uşoară, complicată, cu năbădăi, dar sunt colegii şi colegele noastre şi vreau să-i asigurăm de întreg sprijinul nostru în misiunea socială importantă pe care o au. Ei sunt colegii şi colegele noastre şi se bucură de sprijinul nostru. Această criză economică la nivel mondial, cea mai gravă din ultimii 80 de ani va avea ca în fiecare bătălie şi este de fapt un război economic învingător şi învinşi. De anul politic 2008 de alegerile europene de peste câteva săptămâni, şi mai ales de alegerile prezidenţiale de peste câteva luni, va depinde în mare măsură dragi români şi dragi prieteni, dacă România va fi o naţiune care va ieşi din această criză pe poziţie de învingătoare sau pe poziţie de ţară învinsă. Este obligaţia partidului nostru nu doar de a scăpa de un regim politic care dăunează profund sănătăţii democratice a României, nu este obligaţia noastră doar de a scăpa ţara de Traian Băsescu, ci de a scăpa ţara de cei care ne-au dezbinat. Avem o obligaţie mai importantă şi de fapt aceasta este misiunea PSD-ului şi misiunea noastră să facem din România o Românie care să fie o ţară învingătoare în Europa. Nu mai vreau să văd din ţara noastră o ţară învinsă şi o ţară batjocorită, suntem o ţară de oameni mândri, de oameni inteligenţi, şi o ţară de oameni învingători. Aceasta este misiunea anului politic 2009. Vreau să fac şi o scurtă remarcă la adresa partenerilor noştri de guvernare, trebuie deja să se înveţe să meargă pe picioarele proprii şi să gândească cu propriul cap pentru că un partid care doreşte să reprezinte ceva pe scena politică românească trebuie să rupă lesa în care Traian Băsescu îi ţine şi vreau să-i asigur şi pe cei de la PD-L, şi de la alte partide că vom rupe lesa şi îi scăpăm şi pe ei de Traian Băsescu, nu doar pe români de Traian Băsescu. Cu foarte mulţi dintre dumneavoastră am fost şi am vorbit, în toate zonele ţării, la ţară, la oraş, cu mii de pensionari şi niciodată nu o să putem să uităm obligaţia faţă de cei care ne sunt părinţi şi bunici. Niciodată PSD nu va întoarce spatele celor care au construit România şi celor care ne-au educat şi ne-au făcut oameni. În toată România PSD este partidul celor care respectă munca făcută şi munca serioasă şi cinstită. Acesta este un lucru important, şi va rămâne pentru noi un lucru important. Şi am văzut atât de mulţi pensionari arătând un talon de pensie şi spunându-mi uneori cu o lacrimă de-abia ascunsă „cu pensia asta spuneţi-mi mie domnul Geoană cum pot eu să trăiesc?". Şi să nu uite pensionarii României niciodată că cel care s-a opus creşterii pensiilor încercând să încaiere generaţia tânără cu generaţia mai vârstnică a acestei ţări a fost Traian Băsescu. România are nevoie de un preşedinte care să unească generaţiile, România are nevoie de un preşedinte care să ne adune împreună, România are nevoie de şansa unui nou început şi acest nou început începe cu luna decembrie 2009. Am fost în atât de multe comune din România la ţară, şi la mine la Dăbuleni, şi la Mischin, de unde vin părinţii mei, şi în toată ţara, şi m-am dus şi am vorbit şi am ascultat ţipetul tăcut de revoltă şi de resemnare al ţăranului român. Şi vreau să le spun celor care trăiesc şi muncesc la ţară că partidul nostru are o obligaţie de a duce satul românesc în civilizaţie şi în Europa şi nu am să mă las până când acest lucru nu se va întâmpla şi până când nu ne vom achita de ceea ce reprezintă vatra naţiunii române, tradiţia noastră creştină şi ceea ce reprezintă vitalitatea noastră ca naţiunea europeană. Avem o obligaţie pentru cei care muncesc şi trăiesc la ţară. Şi am fost în atât de multe locuri unde muncitorii României, unde salariaţii României, unde tinerii României încearcă din greu prin muncă cinstită printr-o leafă sau două în familie să-şi înceapă un rost în viaţă. Şi vreau să vă spun că menirea PSD-ului, şi poate că nici noi nu am făcut tot ce ar fi trebuit să facem, este să-i ajutăm pe muncitorii şi salariaţii României. O Românie dreaptă, o Românie solidară este o Românie în care din muncă cinstită se câştigă o leafă din care poţi să trăieşti, să-ţi educi copiii şi să poţi să te bucuri de viaţă, de civilizaţie şi de familie. Şi acesta este PSD-ul şi asta reprezintă crezul nostru politic profund. Şi pentru asta suntem în politică şi pentru asta vrem să câştigăm aceste alegeri. Am fost educat într-o familie de militari, am fost educat în spiritul disciplinei, al muncii şi al modestiei. Vreau să vă spun că această propunere care mă onorează şi mă obligă de a reprezenta cel pe care social-democraţii români şi nu numai îl vor susţine, sper şi sunt convins, pentru funcţia supremă în stat. Această propunere nu provine din partea unui om care a făcut din ambiţia politică un scop în sine, ca fire aşa sunt eu construit, doar după funcţii şi doar pentru a ajunge undeva sus. Dacă sunt în viaţa publică, şi dacă am încercat în guvernele noastre reprezentând România în străinătate, încercând să-mi fac datoria ca preşedinte al partidului, am făcut-o pentru că am o încredere de nezdruncinat în şansa naţiunii noastre de a se descătuşa de nedreptatea şi de obstacolele care ne stau în faţă. Nu intru în această competiţie doar pentru a-l înlocui pe Traian Băsescu care trebuie într-adevăr să plece, intru în această competiţie pentru că eu cred cu tărie în şansa naţiunii mele şi în şansa fiecărui român de a trăi decent în propria lui ţară. Ceea ce mă animă în această luptă grea, în această luptă grea în care adversarul va lovi cu mijloace pe care i le cunoaştem, în care va încerca să folosească orice fisură din partid, în care va încerca să folosească abuzul de putere cu care ne-a obişnuit, ceea ce vreau să facem împreună nu este doar o schimbare de preşedinte, şi nici măcar numai o schimbare de regim politic în România, crezul meu, ceea ce mă motivează şi ceea ce mă face să fiu aici în faţa dumneavoastră cu emoţie şi cu un grad important de umilinţă pentru că ştiu cât de greu este, este de fapt construirea unei noi Românii, unei Românii bazate în sfârşit pe baze corecte de solidaritate, de muncă cinstită şi de mai puţină hoţie şi corupţie în România. Aceasta este de fapt noua Românie la care avem dreptul să muncim şi să trăim. Şi cu toată modestia de care făceam dovadă, trebuie să spun că numai din zona noastră şi din zona stângii româneşti şi europene, şi internaţionale, poate să vină un astfel de răspuns. Vor veni în această campanie tot soiul de falşi profeţi, falşi profeţi care vor spune „noi suntem schimbarea", noi reprezentăm schimbarea, nu trebuie să-i credeţi pentru că sunt profeţi mincinoşi, vor să schimbe dreapta cu dreapta, vor să schimbe oligarhii asfaltului cu cei ai petrolului, vor să ne spună că nu ei au condus România în ultimii ani, adevărata schimbare vine de la PSD, adevărata schimbare vine de la noi, adevărata schimbare vine dinspre stânga românească şi stânga europeană. Şi nu vreau dragi prieteni să transformăm alegerile europarlamentare într-un fel de referendum pentru preşedinţie, pentru că ele sunt importante în sine, sunt alegeri care vor determina echilibrul politic în Europa. Sunt alegeri care vor determina dacă banii pe care noi i-am negociat în timpul guvernării PSD, cei peste 33 de miliarde de euro, vor fi păstraţi şi din 2013 în 2020. Alegerile europene vor determina dacă Europa va continua să subvenţioneze agricultura inclusiv în România. Alegerile europene vor determina dacă România va rămâne sau nu o pată albă pe traseele energetice ale Europei. Alegerile europene vor determina dacă România va avea sau nu acces la marile axe de transport transeuropean. Într-un fel îmi cer scuze pentru candidaţii noştri pentru alegerile pentru Parlamentul European, pentru că de fapt ei ar trebui să fie cei care să fie pe centrul scenei şi vreau să-i salutăm şi să-i încurajăm spunând că avem cea mai bună echipă din România pe care dorim s-o vedem în număr cât mai consistent în Parlamentul European. Vreau să-i aplaudăm şi să-i încurajăm cu foarte multă tărie. Am s-o pun în birou la Cotroceni, mulţumesc. Şi când mergeţi şi vorbiţi cu oamenii despre alegerile europene, amintiţi-le cine a sărit în apărarea românilor din Italia când au fost batjocoriţi din motive politice şi electorale de dreapta italiană. Adrian Severin şi socialiştii europeni, iar cei de dreapta inclusiv PD-L-ul au tăcut mâlc atunci când demnitatea compatrioţilor noştri a fost călcată în picioare. Aţi auzit în ultima perioadă modul în care nepermis dreapta europeană şi Comisia Europeană de dreapta, şi Parlamentul încă de dreapta încearcă să folosească România ca un fel de ţap ispăşitor şi un fel de sac de box pentru campaniile pe care le duc acolo. Alegerea unui număr important de social-democraţi români în familia socialistă europeană înseamnă şi garanţia unei familii politice care înţelege că solidaritatea şi apărarea drepturilor tuturor europenilor reprezintă o valoare importantă. Misiunea pe care o are Adrian Severin şi Rovana Plumb şi Daciana Sârbu şi Corina Creţu şi Ioan Mircea Paşcu şi toţi colegii noştri este să vegheze ca România să fie respectată şi românii indiferent dacă trăiesc şi muncesc în Basarabia, în Harghita sau Covasna, în Italia sau în Spania să fie respectaţi ca adevăraţi cetăţeni europeni, aceasta este misiunea noastră şi această misiune v-o încreditează această mare de oameni. Drumul nostru este lung, drumul nostru este greu dar drumul nostru mai are o menire, prea mulţi români sunt dezamăgiţi de modul în care trăiesc în România de azi, prea mulţi români nu mai au azi încredere în politică şi în politicieni şi într-un fel obligaţia noastră şi voinţa noastră este nu numai de a face o nouă Românie în care într-adevăr să trăim corect şi decent ci să reclădim speranţa şi încrederea românilor şi mai ales a tinerilor români că în ţara în care s-au născut se pot realiza ca oameni decenţi şi ca oameni fericiţi şi prosperi. Aceasta alegere din 2009 reprezintă un pariu pentru multe generaţii de acum încolo. Nu este vorba doar de o confruntare între formaţiuni politice, reprezintă o confruntare între viziuni de societate. Eu cred şi noi credem că România trebuie să devină dintr-o societate polarizată una solidară. Eu cred şi noi credem că România trebuie să se înarmeze cu un stat puternic şi responsabil şi nu cu un stat slab şi asupritor. După patru ani în care doar o câtime dintre români au simţit efectele creşterii economice şi când marea majoritate sunt condamnaţi încă o dată să suporte efectele crizei economice a venit vremea să-l întrebăm pe Traian Băsescu trăim mai bine? După patru ani cu un preşedinte jucător, singurul sport de care am avut parte în politică a fost boxul, trăim oare mai bine? După patru ani cu un preşedinte marinar, singura mişcare pe care a simţit-o ţara a fost legănarea dar în derivă de la un plan la altul şi de la o incertitudine la alta. Trăim oare mai bine? Ei bine dragi prieteni după patru ani şi jumătate cu un preşedinte care a râs în fiecare cadru la televizor, a venit vremea să zâmbiţi şi voi în sfârşit. Nu vreau să zâmbiţi pentru că am să vă spun bancuri, nu vreau să vă amuz aiurea, vreau să zâmbiţi din nou pentru că speranţa într-un viitor şi un trai mai bun se reaprind în România. Vreau să zâmbiţi pentru că într-adevăr să reîncepem să credem că în ţara noastră putem să trăim în condiţii de decenţă şi de solidaritate. Să zâmbim din nou cu încredere, cu speranţa reală a unei vieţi decente în care să ai înseamnă să munceşti, şi în care să munceşti înseamnă să ai. Pentru că aceasta este valoare care repune România pe un făgaş corect. Nu prin speculaţii şi nu prin hoţie. Traian Băsescu a dezbinat România prin puterea abuzului. Eu îi voi uni pe români prin puterea exemplului pentru că un lider înseamnă ceea ce reprezintă aspiraţia de mai bine a unei naţiuni şi nu caricatura a ceea ce reprezintă mai rău, trăsăturile unei naţiuni. Viitorul României va arăta mai bine iar adevărata miză a lui 2009 este începutul unei noi Românii. A sosit momentul să alegem în sfârşit bine. A venit vremea să punem capăt acestei vrajbe naţionale, a venit vremea să înlocuim dezbinarea cu unitatea, să înlocuim egoismul cu generozitatea, să înlocuim îndoiala de sine cu speranţa de un trai mai bun. Suntem aici într-o adunare care are omenire electorală dar suntem aici pentru ceva mai mult decât pentru un miting politic, suntem aici să ne angajăm cu tot ce reprezentăm noi, cu tot ce înseamnă competenţa, seriozitatea, profesionalismul, şi dragostea de ţară pe care o reprezentăm că aceasta este misiunea pe care o avem pentru ţară şi pentru cei mulţi. Adevărata schimbare începe în 2009, adevărata schimbare vine de la PSD şi obligaţia pe care o avem şi o am în faţa dumneavoastră este să dăm României şansa unui nou început. Aceasta este adevărata menire a unui partid care a construit România democratică şi care e chemat să construiască România europeană. Mă bazez pe fiecare dintre voi, mă bazez pe această excepţional de puternică şi competentă echipă a conducerii partidului nostru, mă bazez pe oamenii simpli din Oltenia, din Ardeal, din Muntenia, din Dobrogea şi din Moldova, de aici din Bucureşti, mă bazez pe românii din străinătate, pe românii din Basarabia, pe românii din Italia şi din Spania, mă bazez pe cei care sunt în vârstă şi pe cei care sunt tineri, mă bazez pe toţi cei care nu au pierdut speranţa în România şi în ceea ce reprezintă o Românie cu adevărat solidară şi o Românie cu adevărat puternică. Vreau să mulţumesc fiecăruia dintre dumneavoastră, cei peste 10.000 sau mai mulţi de oameni veniţi de la sute de kilometri să mă încurajeze şi să ne încurajeze, şi vreau să vă spunem că aplauzele noastre merg către dumneavoastră şi că vă preţuim. Nu există un partid mai frumos ca PSD-ul, nu există un partid cu oameni mai frumoşi ca ai noştri, nu există un partid cu entuziasm mai mare ca partidul nostru şi nu există un partid cu potenţial de schimbare a României în bine cum este partidul nostru. Mă fac garantul acestei voinţe de schimbare în bine, încrederea dumneavoastră este combustibil pentru mine, căldura dumneavoastră este încurajare pentru mine şi cuvintele liderilor noştri reprezintă îmbărbătare şi un sfat important pentru mine. Vom depăşi această criză împreună, vom face din România o nouă Românie. Vă iubesc, Dumnezeu este acolo şi se uită, Dumnezeu să ne ajute, Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să ne ţină uniţi, Dumnezeu să ne ţină puternici, Dumnezeu să ne dea noroc şi multă sănătate. Succes România, succes PSD. Victorie, victorie, victorie!

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 18:00)

(sursa: http://www.monitoring.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=3455:mircea-geoan-vreau-s-i-asigur-i-pe-cei-de-la-pd-l-i-de-la-alte-partide-c-vom-rupe-lesa-i-ii-scpm-i-pe-ei-de-traian-bsescu&catid=38:politic&Itemid=436)



REALITATEA.NET - Ion Iliescu: Am convingerea că Geoană are potenţial pentru înalta misiune

CUVÂNTARE LA ADUNAREA EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI NAŢIONAL AL PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT

(ROMEXPO, 14 mai 2009)

Dragi prieteni,

Adunarea noastră are de abordat două teme majore:

I.- Prima este consacrată alegerilor europarlamentare.

1. Pentru noi, acesta este un moment istoric. Este pentru prima dată când românii participă, alături de cetăţenii celorlalte 26 de ţări membre ale UE, la alegerea viitorilor membri ai parlamentului European, pentru un mandat întreg. Este important să se înţeleagă că aceasta nu are doar o semnificaţie simbolică, întrucât legislativul european lucrează şi pentru noi – peste 50% din legislaţia naţională este determinată de legile adoptate în parlamentul European.

2. Nu este indiferent cine ne va reprezenta în parlamentul European.

Acolo se lucrează in grupuri politice. Principalele grupuri sunt : popular, socialist şi liberal, plus câteva grupuri mai mici.

Grupul socialist a fost principalul grup politic care ne-a sprijinit, fără rezerve, în toate eforturile noastre pentru aderare.

Partidul Socialiştilor Europeni, ca şi grupul său parlamentar, este cel mai consecvent promotor al politicilor sociale care vizează principalele categorii de cetăţeni – salariaţi, pensionari, tineri, femei, mici întreprinzători, minoritari de toate felurile, ca şi al politicilor care vizează reducerea decalajelor economico-sociale între ţările dezvoltate şi cele emergente (asa cum este şi România).

Singurul partid din Romania reprezentat în grupul socialist este PSD (membru al PSE).

3. Lista candidaţilor PSD îi cuprinde atât pe cei ce ne-au reprezentat şi până acum, în ultimii doi ani, în Parlamentul European şi care au fost printre cei mai activi şi competenţi reprezentanţi ai noştri, cât şi unii noi, recomandaţi pentru calităţile şi experienţa lor ca parlamentari sau oameni activi în structurile teritoriale şi locale ale administraţiei.

Alegerea lor înseamnă atât cea mai bună reprezentare a intereselor celor mai largi categorii de cetăţeni, dar şi consolidarea grupului socialist din Parlamentul European, a principalului nostru partener şi susţinător.

De aceea, PSD este dator să-şi mobilizeze propriul electorat, să asigure trimiterea în Parlamentul European a cât mai multor reprezentanţi ai săi.

4. Campania electorală pentru Parlamentul European este, din acest punct de vedere, cea mai importantă acţiune politică a acestei luni!

Întregul activ al militanţilor PSD şi al Alianţei PSD+PC, toate forţele, trebuie mobilizate într-un efort unitar – pentru victoria în alegerile euro-parlamentare!

Vă urez tuturor succes în această acţiune!

II. A doua temă este legată de finalul acestui an, care coincide cu a 20-a aniversare a Revoluţiei din decembrie 1989.

5. Totodată, sfârşitul de an este marcat de desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.

Se încheie mandatul domnului Traian Băsescu.

Toţi cetăţenii pot judeca acum ce a însemnat alegerea sa în 2004.

A sosit momentul judecăţii populare, cetăţeneşti! Nu am nimic personal cu domnia sa. Dar, prezenţa sa în fruntea ţării, în aceşti 5 ani, a însemnat un mare pas înapoi!

A constituit un factor de discordie permanentă între instituţiile statului şi nu numai!

Domnul Traian Băsescu este un om conflictual, incapabil să cultive dialogul politic şi, deci, să-şi îndeplinească principalul rol ce revine, conform Constituţiei, şefului statului.

Pe plan internaţional, am avut în aceşti ani cea mai slabă şi nefericită reprezentare!

România merită o reprezentare mai demnă şi mai calificată, ţinând seama şi de complexitatea problemelor interne, ca şi a conjuncturii internaţionale, agravate de criza globală.

Alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului trebuie să aducă această schimbare necesară ţării, cetăţenilor ei.

Să aniversăm 20 de ani de la Revoluţia din decembrie cu un nou preşedinte!

6. PSD este principalul partid al ţării şi are datoria să ofere alternativa cea mai bună pentru funcţia supremă în stat.

Este, desigur, misiunea Congresului să aprobe candidatul PSD la această funcţie.

Această reuniune lărgită a Consiliului Naţional al PSD, inclusiv cu reprezentanţii partidului aliat – PC – este în măsură şi datoare să înainteze propunerea sa către Congresul Extraordinar al Partidului.

În condiţiile date, preşedintele PSD – Mircea Geoană – are datoria să-şi asume această misiune – nu uşoară!

Şi-a exprimat dorinţa. Mai multe organizaţii teritoriale l-au susţinut.

Vă propun, în acest cadru, să susţinem această propunere – cu convingerea că domnul Mircea Geoană are potenţialul şi capacitatea de învăţare necesare pentru această misiune.

Nu doresc să fac alte nuanţări. Mă cunoaşteţi bine şi ştiţi că îmi cântăresc bine cuvintele şi aprecierile!

Sunt convins că atât PSD, militanţii săi, cât şi aliaţii PSD+PC îşi vor mobiliza toate forţele şi vor acţiona unitar pentru victoria candidatului său, în beneficiul ţării,pentru viitorul său european.

Încă o dată – VICTORIE!


(sursa: http://ioniliescu.wordpress.com/2009/05/19/cuvantare-la-romexpo/)
Transcrierea emisiunii “Tema Zilei”, invitat preşedintele PSD, Mircea Geoană, preşedintele Senatului României – 14.05.2009
Postat la 2009-05-15

Preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, preşedintele Senatului României, a fost invitatul lui Mihai Constantin la emisiunea “Tema Zilei”, la TVR1, joi, 14 mai 2009. Vă prezentăm transcrierea emisiunii:



Mihai Constantin: Bună seara, domnule preşedinte! Aţi venit direct din mijlocul mulţimii...

Mircea Geoană: Se vedea frumos, la televizor...

Mihai Constantin:... din fieful dumneavoastră. O primă întrebare, haideţi să punem în context acest Consiliu Naţional Extraordinar! De ce, în mijlocul campaniei europarlamentarelor, pentru că chiar dumneavoastră aţi spus că pe centru ar fi trebuit să fie candidaţii la europarlamentare?

Mircea Geoană: Pentru că am făcut mai multe lucruri, astăzi. În primul rând, am dat un semnal puternic de lansare a campaniei pentru alegerile europene. Am făcut un pas către Congresul nostru, din partea a doua a anului, pentru cursa pentru Cotroceni, deci, este o prelansare, să spunem. Lansarea cea mare, cu program politic, oferta pentru o nouă Românie o vom face ceva mai târziu. Şi, trei, pentru aceste momente de entuziasm şi de simbolism, pe care l-aţi văzut. Eu vreau să spun că sunt extrem de mişcat de gestul frumos, pe care l-a făcut domnul Iliescu. N-au fost întotdeauna relaţiile... au mai fost şi mai încordate...

Mihai Constantin:... nu se ştia dinainte că el urma să vă anunţe, să vă propună candidatura?

Mircea Geoană: Ştiam, dar modul cum a făcut-o, a fost un fel de transfer simbolic, de ştafetă, de generaţie, 10-12.000, 14.000 de oameni - nici noi nu ştim câţi au fost - extrem de entuziaşti. Vreau să vă spun că a fost un eveniment puternic şi un eveniment care readuce în atenţia românilor faptul că PSD este cel mai puternic partid din România. Atunci când i-a fost greu ţării, am fost acolo, am făcut şi greşeli, dar, într-un fel, al treilea arc în timp sunt cei 20 de ani de la revoluţia română şi, într-un fel, predarea ştafetei, de la domnul Iliescu, primul preşedinte al României democratice, către Mircea Geoană, sper eu, viitorul preşedinte al României europene, reprezintă în sine un gest politic, şi sunt recunoscător tuturor colegilor mei, pentru entuziasm şi pentru susţinerea incredibilă din această seară. M-au emoţionat şi m-au îndatorat.

Mihai Constantin: Au fost discursuri interesante. Tot evenimentul nu a durat prea mult, aşa cum eram obişnuiţi cu congresele altor partide şi manifestări politice. Spuneţi-ne, totuşi - pentru că deja aţi intrat în campanie şi v-aţi îndreptat tunurile şi împotriva altor contracandidaţi, dar şi împotriva partenerilor din Coaliţie - cum va suferi Coaliţia, în timpul lunilor care urmează?

Mircea Geoană: Nu. Eu am fost relativ rezervat, astăzi, pentru că nu cred că atacurile mult prea dure şi prea violente fac bine. Au fost atacuri la adresa lui Traian Băsescu, sunt justificate, sunt aproape cinci ani de zile de mandat, în care promisiunea cea mare, “Să trăiţi bine!”, este astăzi practic o promisiune mai degrabă luată în derâdere de către români, dar eu am fost destul de atent, pentru calibrarea mesajului meu, spunând că PSD-ul a intrat la guvernare, la greu, că avem o obligaţie faţă de România şi, atâta vreme cât această obligaţie va fi respectată şi de partenerii de Coaliţie, nu am motive să mă îndoiesc de buna funcţionare a acestei Coaliţii, dar nevoia de respect, nevoia de parteneriat real şi nevoia de calm politic reprezintă o necesitate în România. Am fost, în mod deliberat, rezervat, astăzi, în tipul de atac. Am încercat să prezint ceea ce cred eu că reprezintă principala provocare a României, o ţară care este, în acest moment, prinsă într-un fel de menghină de evenimente, pe de o parte, criza economică, pe de altă parte, o reaşezare pe plan internaţional, foarte importantă. Ca întotdeauna, la greu, PSD a fost chemat de către români, să îi dea conducătorii care să redea speranţa şi să redea o linie pentru viitor.

Mihai Constantin: Dumneavostră aţi formulat, în discursul de astăzi, relaţia cu partenerii de la PD-L - nu este o guvernare uşoară, este una cu năbădăi. Întebarea mea este: credeţi că aţi fi gestionat mai bine acest context economic în care se află România, dacă eraţi singurul partid la guvernare?

Mircea Geoană: Probabil că da, şi nu spun asta ca să ne facem laude. În 2001-2004, am preluat ţara într-o situaţie comparabilă cu cea de acum. În 2001-2004 am realizat o creştere economică semnificativă. În 2001-2004 am încheiat un acord cu Fondul Monetar, în condiţii care nu au fost uşoare. Deci, într-un fel, coerenţa guvernării ar fi fost mai bună dacă PSD ar fi guvernat singur, dar asta este viaţa, asta este realitatea politică. Eu vreau să îi asigur pe toţi românii că am un puternic simţ al echilibrului, că ştiu să dialoghez şi că, de fapt, principala critică pe care i-o aduc lui Traian Băsescu, dincolo de lucrurile care se mai spun în campanie şi în politică, este că a fost un permanent ferment de vrajbă în societate, şi cred că rolul unui preşedinte este acela de a aduna românii, mai ales în momente grele, de a avea dialog, inclusiv cu adversarul politic, de a fi un element de echilibru şi un element, mai ales, de proiecţie către o societate mai corectă şi mai puţin nedreaptă. Deci, astăzi, am făcut un lucru, care poate că pare la prima vedere un simplu ritual electoral, am făcut, azi, mai mult decât acest lucru, am adunat un mare partid al României, în jurul unui lider şi în jurul unei idei, şi vreau să vă spun că suntem pregătiţi să ne facem datoria faţă de România, aşa cum a făcut-o partidul meu de-a lungul celor 20 de ani de democraţie românească.

Mihai Constantin: Dar nu trebuie să fiţi pregătiţi, pentru că sunteţi la guvernare chiar acum, dumneavoastră sunteţi preşedintele Senatului şi poate foarte mulţi români se întreabă în aceste clipe, uitându-se la lupta care va conţine mai mult sau mai puţin cavalerism dintre PSD şi PD-L, oare o să mai avem guvern până după alegerile prezidenţiale? Se va gripa toată această coaliţie?... Pentru că sunt probleme arzătoare, care trebuie gestionate acum.

Mircea Geoană: Nu se va gripa din cauza noastră, asta pot să vă asigur. Eu sunt un om care mă ţin de cuvânt. Am semnat un parteneriat pentru România. Din punctul meu de vedere, atâta vreme cât termenii acestui contract, cu cei de la PD-L, sunt respectaţi, din punctul meu de vedere coaliţia poate să meargă mai departe. Dânşii au o problemă, şi asta este de fapt preocuparea mea cea mai importantă, faptul că domnul Băsescu este într-o zonă de scădere pe sondajele de opinie şi că nici PD nu stă prea bine în sondajele de opinie, i-a creat o anumită stare de tensiune şi se şi vede o schimbare de tactică la conducerea PD-L, probabil la ordinul lui Traian Băsescu. Şi de aceea, fac şi pe această cale un apel la stabilitate politică. Avem tot timpul să ne confruntăm electoral, românii vor decide cine este viitorul preşedinte, dar, până atunci, să trecem un moment dificil. Şi vă mai spun ceva: mulţi colegi din partid, chiar comentatori şi analişti politici poate că m-au şi criticat - de ce am ales ministere atât de grele? Şi eu am spus: măi, dacă suntem un partid social, dacă ne-au votat oamenii aceştia pentru menirea noastră socială, dacă oamenii îşi pun speranţa în PSD pentru muncă, pentru sănătate, pentru educaţie, pentru agricultură, am luat ministere grele, care au şi o mare doză de încărcătură negativă, din partea populaţiei, şi n-am făcut-o cu niciun fel de gând electoral. Poate că alţii s-au gândit să facă rost de ceva bani, la ministerele care produc asflat sau produc resurse pentru campanie. Eu am intrat cu onestitate în această Coaliţie şi sunt hotărât să respect cuvântul dat, atâta vreme cât suntem respectaţi ca parteneri egali.

Mihai Constantin: Am înţeles, dar, apropos de problemele care au nevoie de rezolvare chiar acum şi nu mai pot aştepta. Astăzi, a fost cel mai mare marş sindical, în Capitală, de când s-a instalat guvernul PD-L - PSD. Ce le transmiteţi celor peste 8.000 de oameni care au vrut să-şi urle în stradă frustrarea şi neputinţa în vremuri de criză?

Mircea Geoană: Nemulţumirea este reală şi exprimarea, prin mişcare sindicală, a acestei nemulţumiri, este un lucru democratic firesc. Singurul lucru pe care îl doresc este ca, la nivelul Guvernului, să existe un dialog, urmat şi de soluţii. Am asistat, în multe ţări europene, la foarte multă nelinişte socială, am asistat chiar la fenomene grave, de nelinişte socială. De aceea, într-un fel, cred că obligaţia Guvernului României - şi aici vorbesc inclusiv de PSD, nu vorbesc doar de cei de la PD-L, este că, în acest moment, lumea aşteaptă etapa a doua a răspunsului Guvernului la situaţia economică şi socială a ţării. Prima etapă a fost mai degrabă de reducere de cheltuieli, a venit şi acordul cu Fondul Monetar, cu plusurile şi cu minusurile sale, plusuri din punct de vedere psihologic, pe piaţa financiară, pe pieţele internaţionale, minusuri, pentru că este, încăo dată, constrângător, din multe puncte de vedere. Ceea ce lumea aşteaptă, şi noi aşteptăm în continuare de la Guvern, şi am îndemnat miniştrii noştri să vină cu mai multă îndrăzneală şi cu mai mult curaj, cu idei noi, cum facem să păstrăm locuri de muncă, cum facem să nu sacrificăm locuri de muncă, cum facem ca resursele pe care le avem, interne şi internaţionale, şi banii europeni, să meargă spre investiţii care să antreneze economia cât mai repede. Şi vă mai spun ceva, eu am, în continuare, de la sectorul bancar o importantă aştepare. Cea mai mare sumă a acestui împrumut gigantic, pe care l-a luat România - 20 de miliarde de euro este o sumă imensă, pe care va trebui să o dăm înapoi - a fost dedicată sectorului bancar, a mers către Banca Naţională a României, în scopul de a reporni creditarea în economie, fără de care nu putem să visăm la relansare economică. În continuare, această repornire a creditării se lasă aşteptată. În continuare, creditul este foarte foarte scump, deci recomandarea mea către Guvern ar fi: mult dialog social; a doua fază a programului guvernamental de pregătire a relansării economice şi mai multă presiune şi poate o discuţie puţin mai bărbătească cu sectorul financiar bancar, care are o mare obligaţie faţă de România, a făcut profituri enorme în România, şi cred că astăzi România ar putea, în continuare, să primească aceşti bani, pentru a putea să punem în mişcare economia.

Mihai Constantin: ...băncile...

Mircea Geoană: ... sindicaliştii au, din partea mea, întreg respectul. Sunt motive de preocupare, au nevoie de soluţii, nu doar de un simplu dialog cu autorităţile.

Mihai Constantin: Băncile comerciale străine v-ar putea spune că, în economia de piaţă, singura raţiune este profitul, şi nu loialitatea faţă de ţara în care acţionează. Adică, aveţi de gând să le cereţi, printr-o pârghie oficială, loialitate faţă de România, ţara în care au făcut profituri foarte mari?

Mircea Geoană: Nu. Încercăm să-i convingem, evident, că este vorba şi de profit, dar este vorba şi de un interes pe termen mai lung, pentru că această criza se va termina la un moment dat. Eu sper să se termine destul de repede. În orice meserie, în meseria de ziarist, în meseria de politician, în meseria de bancher, reputaţia este lucrul cel mai important. Cei care, într-adevăr, în acest moment, înţeleg că România are nevoie de solidaritate şi de efort comun, vor înţelege că acest lucru este important. Sunt pârghii monetare, din partea Băncii Naţionale, sunt pârghii fiscale, din partea Guvernului, sunt pârghii de credibilitate, din partea întregii societăţi, sunt pârghii de natură internaţională, printr-un lobby poate mai bine făcut, în câteva capitale importante, inclusiv de unde sunt băncile mamă, deci, nu vreau să creez un fel de ţap ispăşitor din sectorul bancar prezent în România. Nu acesta este sensul la ceea ce spun eu, dar cred că, în acest moment, câteva lucruri sunt foarte importante: pregătirea relansării economiei româneşti, protejarea locurilor de muncă şi repornirea creditării. Sunt lucrurile cele mai importante şi au nevoie de un răspuns urgent.

Mihai Constantin: Dar aş vrea să vă întreb care este relaţia curentă, cu premierul Emil Boc, în calitate de şefi ai partidelor care se află partenere, la Coaliţie, pentru că, din ce mi-aţi spus dumneavoastră mai devreme - urmează să discutăm sau ar trebui să o facem - încă mai căutăm soluţiile? Nu avem planul de ieşire din criză, bine stabilit, pas cu pas?

Mircea Geoană: Etapa a doua încă nu este conturată, şi asta nu este o critică, este o constatare, şi multe guverne din Europa, şi chiar şi din America, au venit cu planuri în etape. Ceea ce eu cred că trebuie făcut - şi este recomandarea mea prietenească şi pentru domnul Boc, până la urmă suntem în competiţie electorală, dar cel mai important lucru este ca România să treacă de acest moment, în condiţii cât mai bune şi cât mai solidar - este nevoie de o anumită abordare, ceva mai strategică, a acestei etape de pregătire a relansării economice. Pentru că senzaţia pe care o avem şi senzaţia pe care sunt convins că şi premierul o are şi cred că încearcă să o corecteze, şi noi încercăm să contribuim la această corectare, este că se iau, mai degrabă, măsuri sectoriale, punctuale, care nu reprezintă un tot strategic, un plan strategic, care să ţină cont şi de problemele momentului, dar care să pregătească şi momentele de mâine sau de poimâine. De aceea, cred că răspunsul se află în dirijarea resurselor statului, în acest moment, către sectoarele cheie, care pot să producă cea mai rapidă antrenare a economiei reale. Cred că este vorba de folosirea a ceea ce reprezintă statul, ca şi garant ultim, cu privire la repornirea creditării. Şi cred că trebuie făcut un lucru mult mai important: mult mai multă disciplină şi transparenţă în cheltuirea banilor pe infrastructuri. Aici este un punct vulnerabil, “călcâiul lui Ahile” în România de mulţi ani de zile, şi cred că un bici ar putea să reprezinte o cale de urmat. Sunt multe alte idei. Noi vom contribui la această dezbatere, la această soluţie, dar, până la urmă, răspunderea este a primului ministru, el e şeful Guvernului şi are obligaţia principală să vină cu un astfel de răspuns.

Mihai Constantin: Haideţi să ne întoarcem la lupta politică şi la “călcâiul lui Ahile” pe care l-aţi pomenit! Care credeţi că este “călcâiul lui Ahile” în cazul lui Crin Antonescu? Credeţi că va trebui să daţi, mai întâi, o bătălie mai mică, şi apoi una mai mare?

Mircea Geoană: Nu. Este un om respectabil, este un om agreabil, şi cu care am o relaţie corectă şi cordială, aş putea spune.

Mihai Constantin: Dar o să-l aveţi adversar politic. O să fiţi faţă în faţă...

Mircea Geoană: O să-l am adversar politic. E firesc să creadă în şansa lui, cred că şanse foarte mari de a merge mai departe nu sunt, şi nu spun asta vizavi de dânsul, ca persoană politică, vorbesc de partidul pe care îl reprezintă. E un partid de talie mijlocie. Şi mai este ceva: aceşti patru ani de guvernare liberală, chiar dacă s-a schimbat liderul, au lăsat urme şi impresia despre această variantă extrem de egoistă de capitalism, pe care liberalii o propun în continuare, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic în lumea asta, cred că este un mare handicap pentru domnul Antonescu, nu atât ca persoană publică, cât mai degrabă ca lider ideologic al liberalilor români. Poate să aibă o şansă, şansa lui se numeşte o cădere dramatică a lui Traian Băsescu, şi atunci, cu mare plăcere, îl aştept în turul doi.

Mihai Constantin: Şi bănuiesc că, dacă îl întâlniţi în turul al doilea, pe Crin Antonescu, n-o să mai fiţi atât de galant.

Mircea Geoană: Am să fiu elegant, nu galant. Este un om de bună calitate şi nu vreau să transform această campanie într-un element de duşmănie personală.

Mihai Constantin: Cum aveţi de gând să-l combateţi pe Traian Băsescu, pentru că, spuneaţi şi dumneavoastră - şi Ion Iliescu, şi Adrian Năstase, practic toţi liderii care au vorbit astăzi l-au atacat foarte dur pe actualul preşedinte al ţării - să rupem lesa şi să scăpăm de Traian Băsescu şi promit asta, inclusiv PD-L-ului.

Mircea Geoană: Eu cred că sunt foarte mulţi în PD-L, care ar fi bucuroşi ca Traian Băsescu să plece, pentru că este o tiranie apăsătoare în acest partid. E problema lor, nu-i problema mea. Să fie sănătoşi! Dar Traian Băsescu este, în acest moment, şi o spun cu toată responsabilitate, la finalul combustibilului din rezervorul politic pe care l-a avut acum aproape cinci ani de zile. Şi-a epuizat capacitatea de a convinge, şi-a epuizat capacitatea de a demonstra că a făcut ceva bun, în aceşti ani. Poate că a avut intenţii bune, eu nu contest acest lucru, dar finalitatea a ceea ce a adus este îndoielnică şi, atunci când, în cinci ani de zile, principalul trofeu pe care îl ai este vrajbă, scandal, duşmănie, partizanat şi, practic, te îndepărtezi de ceea ce aşteaptă românii de la liderul lor cel mai important. Cred că Traian Băsescu este deja un proiect compromis. Este în continuare un jucător redutabil, nimeni nu spune că nu va juca, nimeni nu respectă ceea ce reprezintă. Traian Băsescu este un proiect expirat, un proiect consumat, aşa cum, în multe părţi din Europa, proiectele de dreapta sunt proiecte care aparţin trecutului.

Mihai Constantin: Aş vrea să vă pun o ultimă întrebare. Trei cuvinte, pe care le doriţi alăturate de numele Mircea Geoană, în lunile care urmează?

Mircea Geoană: Bun. Nu-mi plac sloganurile. De-abia am plecat de la miting, dar un singur lucru ştiu că m-au învăţat părinţii mei - pe care îi salut cu mult drag, au şi ceva probleme de sănătate, mă duc chiar acum să-i vizitez - în primul rând, m-au învăţat un lucru important: în viaţă, ca să poţi să-ţi păstrezi respectul oamenilor, trebuie să faci trei lucruri: să fii harnic, să fii cinstit şi să fii modest. Dacă aceste lucruri mă vor ţine şi, mai târziu, dacă, cu voia lui Dumnezeu, ajung preşedintele României, sunt convins că am să fac o treabă bună pentru ţară.
Mihai Constantin: Mircea Geoană, preşedintele PSD şi candidatul PSD la preşedinţia României. Mulţumim pentru prezenţă!
(sursa: http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=2353)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.