20 May 2009

Mese întinse cu cătuşe-nchise


18 mai 2009
Nr. 115/VIII/3

COMUNICAT

Reprezentanţi din conducerea unor instituţii din sistemul judiciar şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale din România cu activitate legată de sfera sistemului judiciar au participat la o dezbatere pe teme din domeniul justiţiei, organizată în perioada 14-16 mai 2009, la Sinaia. Organizarea unei astfel de întâlniri este prevăzută în H.G. 1346/2007 privind aprobarea Planului de acţiune pentru îndeplinirea condiţiilor din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare. Potrivit acestui act, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este obligată să organizeze o masă rotundă anuală cu societatea civilă pentru discutarea rezultatelor obţinute în combaterea corupţiei la nivel înalt.
În acest an, discuţiile au fost plasate într-un context extins la aspecte privind şi alte instituţii ale sistemului judiciar cu care DNA interacţionează. Astfel, evenimentul organizat împreună cu Freedom House România, în cadrul programului “Iniţiativa pentru o Justiţie Curată”, a răspuns interesului major al societăţii româneşti faţă de procesul de reformă al justiţiei în general, precum şi faţă de activităţile de combatere a corupţiei, în special.
Au fost prezentate şi discutate rezultatele obţinute în combaterea corupţiei la nivel înalt, respectiv în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a terorismului, în anul 2008, având ca referinţă raportul de activitate al DNA, respectiv al DIICOT.
La eveniment au participat, ca reprezentanţi ai sistemului judiciar: doamna Laura Codruţa Kövesi - procurorul general al României, domnul Virgil Andreieş - preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Bogdan Licu - vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Codruţ Olaru - procuror şef al Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi domnul Daniel Morar - procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie alături de alţi reprezentanţi ai DNA, iar din partea societăţii civile: reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţia SoJust, Asociaţia Magistraţilor din România, Forumul Judecătorilor, Asociaţia Procurorilor, Societatea Academică din România, Grupul pentru Dialog Social, Fundaţia Konrad Adenauer, Institutul pentru Politici Publice, Transparency International România, Alianţa Civică, Societatea Timişoara.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.