13 May 2009

Olimpiadele Comunicării


Corina Creţu a discutat despre comunicarea politică şi activitatea în PE cu participanţii la Olimpiadele Comunicării
Postat la 2009-05-13

13 mai 2009

Corina Creţu s-a întâlnit, marţi, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, cu participanţii la ediţia din acest an a Olimpiadelor Comunicării, manifestare susţinută de europarlamentarul PSD. Deputata europeană a avut un schimb de opinii pe tema comunicării politice şi interumane cu studenţii şi masteranzii înscrişi în competiţie, împărtăşindu-le acestora din experienţa sa în domeniu, acumulată mai întâi ca jurnalist, în primii ani dupa Revoluţie, apoi ca expert la Preşedinţia României şi la Senat, precum şi ca purtător de cuvânt al Preşedintelui Ion Iliescu, iar ulterior în calitate de senator şi reprezentant al României în Parlamentul European.

Dialogul a vizat, de asemenea, activitatea europarlamentarilor români, atât în cadrul PE, cât şi în cadrul Grupului Socialist. Participanţii la Olimpiadele Comunicării au arătat un interes deosebit atât faţă de experienţa europarlamentară a Corinei Cretu, cât şi faţă de modul în care socialiştii europeni abordează campania electorală pentru alegerile europarlamentare. A fost analizat, printre altele, sloganul Partidului Socialist European pentru scrutinul din iunie: "Oamenii înainte de toate" (People first).

Studenţii şi masteranzii pasionaţi de comunicare politică au fost primiţi şi de liderul grupului parlamentar al PSD din Senat, Ioan Toma, care a apreciat entuziasmul şi buna pregătire a tinerilor prezenţi, subliniind faptul că rezultatele bune se pot obţine numai prin armonia echipei. Cu prilejul acestei întâlniri, Corina Creţu a oferit fiecărui participant la întâlnire câte un exemplar al recent-lansatei sale cărţi "România europeană", care oglindeşte activitatea europarlamentară şi viziunea politică a doamnei Creţu.

Este important ca tinerii, mai ales cei care la 7 iunie au şansa de a vota pentru prima dată, să se prezinte la urne. Absenteismul nu face decât să distorsioneze rezultatul alegerilor. Partidul Social-Democrat este singurul partid care oferă garanţia că oamenii, cei mulţi şi nevoiaşi, vor fi protejaţi de efectele crizei economice, că nu vor fi afectaţi dramatic de scăderea puterii de cumpărare, asigurând stabilitatea salariilor şi a pensiilor în perspectiva unui trai decent, precum şi egalitatea de şanse celor aflaţi la începutul traiectoriei profesionale", a declarat, cu acest prilej, eurodeputata social-democrată.
(sursa: http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=2335)

Olimpiadele Comunicarii

mai 12, 2009 by corinacretu

Astazi am avut cea de-a doua intalnire – de lucru, de data aceasta, cu noii mei “consilieri de campanie”! Echipa “Effective Communication”! Victoria Baltag, Ruxandra Raluca Ilie Ionut Becheru, Raluca Idor, Adrian Emanuel Diaconu sunt cei cinci tineri pe care, sub numele de Effective Communication, i-am tras la sorti, in cadrul Olimpiadei Cunoasterii 2009 si le-am devenit “client”.

Senat, Olimpiadele Comunicarii. 2

Am fost onorata ca in acest an sa fiu solicitata, in calitate de invitat-client, sa particip la acest concurs deosebit de interesant, interactiv si stimulativ atat pentru studentii implicati cat si pentru cei aflati in pozitii superioare in managementul comunicarii sau al ierarhiei politice. Pentru ca Olimpiadele Comunicarii se adreseaza in primul rand celor care isi doresc o cariera in domeniul comunicarii profesioniste, acelor tineri care isi doresc sa devina cu adevarat profesionisti in “comunicare” – un domeniu de multe ori gresit inteles ca finalitate, ignorat sau minimalizat in comunicarea politica romaneasca. Aceasta idee, pornita de multe ori din partea politicienilor, care au considerat comunicarea, atat in campania electorala cat si ca aparitii in mass media, ca fiind incercarea de a “pacali” electoratul – dar continuata si intretinuta de catre multi neprofesionisti si amatori, trebuie sa inceteze sa se mai perpetueze in societatea romaneasca, iar tinerii de astazi au aceasta obligatie, de generatie as putea spune, de a asigura trecerea Romaniei de la starea generala de “amatorism” la cea de “profesionalism”: avem nevoie de oameni responsabili, de oameni bine pregatiti pentru ceea ce fac, de tineri cu o educatie solida si cunostinte aprofundate ale domeniului pe care si l-au ales ca profesie. De aceea, Olimpiadele Cunoasterii reprezinta o manifestare educationala, culturala si de …comunicare binevenita, in care tinerii isi pot testa cunoastintele dobandite pana acum, disponibilitatea de a lucra alaturi de altii pentru un scop final comun palpabil, de a-si imagina si de a-si pune in practica aceasta imaginatie.

Senat, Olimpiadele Comunicarii. 3

Tema propusa de mine a fost “realizarea unei campanii care sa creasca notorietatea activitatilor intreprinse de europarlamentarul Corina Cretu pentru rezolvarea problemelor sociale ale categoriilor vulnerabile din Romania. Se urmareste obtinerea cat mai multor voturi pentru lista PSD la alegerile europarlamentare” O tema, dupa parerea mea, cu o paleta larga de interpretari, care lasa frau liber imaginatiei, dar care ofera in acelasi timp si o mare varietate de date concrete – interviuri, interpelari, intrebari, discursuri, luari de pozitii, declaratii de presa – din care, am aceasta convingere, echipa aleasa de… destin, Effective Communication, va putea organiza o veritabila campanie electorala, bazata pe fapte si realitati concrete si va castiga multe voturi – cel putin din partea juriului concursului pentru a o transforma in echipa castigatoare din acest an – si, in acelasi timp, vor purta noroc echipei, reale de data asta, a euro-parlamentarilor PSD, propusa pentru Bruxelles, din care, onorant, fac si eu parte.

Am repetat, din nou, ca aceasta campanie este pe lista si se desfasoara sub sigla si in cadrul strategiei electorale a Partidului Social Democrat, ceea ce difera fata de candidaturile uninominalului si tocmai de aceea, are anumite reguli si restrictii clare. Le-am sugerat cu toata taria sa verifice legislatia si regulamentele, in special ale CNA-ului referitoare la aparitiile media pentru a preveni intrebari sau neclaritati (din partea juriului!)

Senat, Olimpiadele Comunicarii.j1pg

Vreau sa multumesc colegului meu, senatorul Ion Toma, liderul grupului senatorial al PSD, de a carui gazduire amabila si prieteneasca am beneficiat astazi, alaturi de “echipa mea” de campanie virtuala. Domnia sa a stat de vorba cu tinerii, le-a dat exemple de implicare personala in sustinerea tinerilor, in lansarea lor in cariera, in sprijinirea incercarilor lor de afirmare ca personalitati distincte si independente. A fost adusa in discutie si o modalitate practica de sustinere a celor tocmai enuntate si anume recent infiintata Asociatie “Tinerii schimba Romania” care isi propune multe dintre aceste scopuri nobile, de prea multe ori ramase numai teoretice.

Membrii echipei mele (si cu ce mandrie va spun asta!) au intrebat mult, au raspuns, au dat exemple personale sau ale colegilor lor, au schimbat adrese de mail si au promis ca vor reveni – atat cu (alte) intrebari, cat si pentru a “verifica” realismul” si mai ales eficacitatea spuselor politicienilor!

Senat, Olimpiadele Comunicarii

Trebuie sa recunosc ca am ramas placut surprinsa de profesionalismul si dedicatia pe care le-am vazut astazi la membrii echipei E.C., modul in care conlucrau si se completau reciproc. Au reusit sa ma convinga de importanta deosebita a acestui demers al lor si am decis, in ciuda programului de campanie electorala (care a inceput, deja!) in care imi revine un loc deloc de neglijat si anume participarea la numeroase deplasari prin tara si capitala, intalniri cu alegatorii, lansari de carte etc, sa ne mai intalnim inca o data, pentru a definitiva programul, sloganul etc etc. Sunt foarte nerabdatoare sa vad “gata” intreaga campanie creata de ei si am incredere ca nu imi vor intocmi un program mai incarcat decat echipa reala!

(Nu am ocolit datorie de a oferi, cu dedicatie, prietenilor din Senat, cartea in care am incercat sa imi adun declaratiile, interviurile, discursurile – cele ale unuia dintre primii europarlamentari romani la Uniunea Europeana.. .)

P.S. Vreau sa le multumesc in mod special prietenelor mele din Parlament, Lucia Ceuca si Anca Chiser, pentru tot sprijinul lor.

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/2009/05/12/olimpiadele-comunicarii/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.