18 May 2011

Monica Macovei, un motiv de echilibru


Deşi am criticat-o deseori pe doamna Monica Macovei (fie pentru că a fost un candidat la euro-parlamentare "pe scurtătură", fără să fie efectiv membru de partid, fie pentru excesele impardonabile de tip "Severin judecat în România pentru că este cetăţean român), este evident că trebuie să semnalez şi atunci când domnia sa face un lucru care îmi este pe plac.

Am aşteptat ca ecourile agitaţiei de la PFL să se liniştească pentru a evidenţia un discurs care, probabil, a trecut neştiut printre celelalte discursuri virulente de la Conferinţa Naţională a PDL. Este vorba despre discursul de candidat al doamnei Macovei.

Ati fost langa mine in 2009 in campania pentru alegerile europarlamentare si sunt parlamentar din partea PDL in Parlamentul European. Si fiti mandri de ceea ce fac acolo.

Motivele pentru care candidez acum la o functie de vicepresedinta sunt, foarte pe scurt, urmatoarele; practic este unul major: sa castigam increderea oamenilor. De aceea un partid sau un guvern vrea puterea, ca sa-i serveasca pe oameni. Trebuie sa le explicam ce facem, trebuie sa numim persoane credibile, oneste si corecte, respectate de comunitate. Trebuie tot timpul sa lucram impreuna cu oamenii si obiectivele noastre sa fie ale lor.

Vreau sa consolidam clasa de mijloc si sistemul privat, vreau sa reducem birocratia si taxele. Vreau sa fim credibili si sa fim o echipa care sa castige, pentru ca suntem altfel decat ceilalti, altfel decat Uniunea Social Liberala.

Multumesc.

(sursa: http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=500#comments)

Iată un discurs simplu, nevirulent, liniştit, care nu înjură nici "adversarul"... dar mai ales are altceva interesant. Doamna Macovei a compus singurul discurs care a spus ceva, chiar şi uşor ingenuu şi radical de simplist, chiar zgârcit de simplist (să nu spun "cu o exprimare parcimonioasă", că ar suna prea pretenţios) despre un obiectiv concret: Vreau sa consolidăm clasa de mijloc şi sistemul privat, vreau sa reducem birocraţia şi taxele.


Aceste două perechi de obiective ar fi trebuit să fie "sufletul petreceri". Prima pereche de obiective pentru că reprezintă adevărata ţintă a "luptei de clase" a PDL, cea de a doua pereche ca obiectiv politic general de guvernare. Iată totuşi că numai doamna Macovei a spus acest lucru, din poziţia unui PDL-ist venit din Parlamentul European, un loc de muncă cu foarte puţină legătură cu aceste obiective româneşti.

Faptul că actualul premier, domnul Emil Boc, nu are aceste obiective... i-a permis domnului Dan Voiculescu, următoarea remarcă: "Cuplul Basescu-Boc este interesat doar de surse facile de finantare. Pentru a le trezi interesul, ofer Guvernului cate un euro pentru fiecare discurs public in care primul ministru a mentionat clasa de mijloc."

Îl pot bănui de multe pe domnul Voiculescu, nu şi că aruncă cu banii pe fereastră în "duşmani". De aceea chiar mă aştept ca premierul să nu fi spus public prea des ceva despre clasa de mijloc (un obiectiv care i-ar situa pe cei de la PC pe poziţie de competiţie politică). Iată însă că a spus doamna Macovei. Întrebarea bolovan, care îmi atârnă de picioare ca o piatră de moară, este... această referire va reprezenta totuşi o preocupare politică a PDL, sau a trecut imediat ce luminile rampei s-au stins?

2 comments:

N. Raducanu said...

Ma surprinde aprecierea pe care i-o acordati d-nei Monica Macovei. Damnsa vrea mai putin stat, desi de peste 20 de ani statul si-a restrans competentele, mai mult chiar decat in unele state occidentale. Dansa mai vrea reducerea taxelor, fara sa precizeze in ce masura eventuala reducere se va aplica celor bogati, si in ce masura celor saraci. E bine ca discursul dansei a fost scurt si la obiect, dar spiritul lui a fost neo-liberal, deci a dreptei privatizarilor domeniului public si liberalizarii pietelor, care se vede ce "abundenta" ne-a adus.

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu

Conţinutul politic al discursului este altă mâncare de peşte. Eu nu am comentat discursul în esenţa sa şi în calitatea sa politică, ci în forma sa.

În esenţa sa discursul a exprimat o părere politică concretă, ceea ce, bun sau rău, este un lucru "de bine". Eu apreciam că, spre deosebire de alţi candidaţi care au exprimat mai mult "câştigarea alegerilor" sau "eliminarea PSD, PNL, USD"..., doamna Macovei a riscat să nu înjure pe nimeni, ci să propună un subiect.

Doamna Macovei a exprimat o ţintă politică şi a primit voturi pentru această ţintă politică (bună sau rea, aceasta rămâne la aprecierea celor care au votat, că doar ei ar trebui să se plieze acestei politici).

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.