14 May 2011

Pants on fire, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin


Un incendiu a izbucnit, vineri după-amiază, pe platforma Romag de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, la o bandă de cauciuc pe care se transportă cărbune, pompierii ISU Mehedinţi intervenind cu patru autospeciale.
(mai multe vezi pe http://www.mediafax.ro/social/un-incendiu-a-izbucnit-la-regia-autonoma-pentru-activitati-nucleare-din-drobeta-turnu-severin-8266022/)

Ce nu se spune în comunicat?
Nu se spune că Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă trece această platformă ROMAG în zona riscurilor tehnologice.

Uzina de apă grea ROMAG-PROD este amplasată la circa 7 km nord-est de municipiu Drobeta Turnu Severin, pe drumul naţional DN 67, care leagă oraşele Drobeta Turnu Severin şi Tg.Jiu. Acesta este un obiectiv unicat în România, ce produce apă grea de calitate, singura de mare capacitate din Europa.

Având în vedere specificul acesteia, precum şi cantităţile însemnate de substanţe periculoase utilizate în procesul tehnologic de producere a apei grele, Sucursala Romag Prod constituie cea mai mare sursă de risc tehnologic şi chimic existentă la nivelul judeţului. Totodată se poate produce poluarea accidentală a Râului Topolniţa ca urmare a deversărilor de ape uzate.

Substanţele periculoase din cadrul Sucursalei Romag Prod sunt:

- hidrogen sulfurat –gaz şi lichid, ;

- propan;

- acid sulfuric;

- hidroxid de sodiu;

Cantitatea totală de hidrogen sulfurat depozitat, în mod curent, este de 100 tone, dar în cazuri de urgenţă impusă de necesităţile de producţie poate fi de până la 200 tone.

Cantitatea medie de propan depozitată este aproximativ 400 de tone, cea de acid sulfuric este de 200 tone şi cea de hidroxid de sodiu este de 400 tone.

Din punct de vedere al riscului tehnologic, pe platforma operatorului economic se pot produce explozii şi incendii cu consecinţe deosebite asupra salariaţilor proprii şi cu impact semnificativ asupra mediului.

În procesul de obţinere a apei grele, hidrogenul sulfurat reprezintă principala sursă de risc, datorită nocivităţii specifice a acestuia: gazul este toxic, coroziv şi exploziv, existând riscul potenţial de emisie în aer.

În condiţiile producerii unui accident major rezultat din evoluţii necontrolate în cursul exploatării, norul toxic poate depăşi limitele amplasamentului operatorului economic, afectând zonele limitrofe acestuia.

- Zona de planificare la urgenţă(rază=1450m) constituie zona în care concentraţia de hidrogen sulfurat poate depăşi 10 mg/mc şi poate afecta următoarele localităţi rurale şi obiective economice:

Răscoleşti, în imediata apropiere a laturii sud-estice a platformei Romag Prod;

Halânga, la 1 km sud-vest, pe malul drept al râului Topolniţa;

Izvoru Bârzii, la 1,5 km nord-vest;

Schinteieşti, la 1,5 km vest-nordvest;

Malovăţ, la 2 km nord-est, în amonte pe malul pârăului Pleşuva;

Puţinei, la 1 km sud.

R.A.A.N.- Sucursala Romag Termo.

Căi de comunicaţie auto: DN 67, care asigură legătura între municipiul Drobeta Turnu Severin şi municipiul Tg. Jiu şi DC 7 între localităţile Izvorul Bârzii şi Schitul Topolniţei.

Regia Autonomă de Activităţi Nucleare-Sucursala Romag Termo Drobeta Tr. Severin

Sucursala Romag Termo este situată la 6 km de municipiul Drobeta Turnu Severin, la limita localitătii Halanga din comuna Izvoru Bărzii. Are ca profil de activitate producerea de energie termică şi electrică.

În cadrul Sucursalei Romag Termo se vehiculează următoarele substanţe periculoase cu risc de explozie: hidrogenul tehnic şi păcura.

Pe amplasamentul operatorului economic există riscul producerii de explozii şi incendii. Sursa de risc cea mai importantă o constituie hidrogenul tehnic, utilizat în sistemul de răcire al generatoarelor de producere a energiei electrice.

(sursa: http://www.isumehedinti.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=124)

De această dată nu s-a întâmplat nimic... Sper să nu existe o dată viitoare.

http://www.raan.ro/images/reactor.jpg
(sursa: http://www.raan.ro/ro/index.html)

http://media.moneyweb.ro/image/201010/w460/cernavoda_28100800.jpg
(Sursa: http://www.money.ro/regia-autonoma-pentru-activitati-nucleare-si-a-dublat-anul-trecut-profitul-net--la-2-13-milioane-lei_931636.html)

2 comments:

Anonymous said...

draga bibli tu te pricepi la toate, fabrici si uzine, ai poze cu porcu, chiar iti permiti sa vorbesti si de justitie dar totusi - ai o scapare nenica - nimic despre fotbal! he,he

Bibliotecaru said...

Recunosc, cu mâna pe inimă, că nu mă pricep la subiecte cu mulţi specialişti în România, cum ar fi fotbal, maşini scumpe, femei, restaurante, alcool de orice fel, cluburi, lumea mondenă, în general sport, dar mai ales nu mă pricep la muncă... :D Aş adăuga cu nu mă pricep nici la justiţie, încerc să aflu mai multe despre legi şi practica judiciară, dar doar atât. Conceptul de justiţie, recunosc, mă depăşeşte încă. Cât despre practica judiciară... nu ştiu nici atât.

În altă ordine de idei, mă doare această spunere "ai poze cu porcu", mi-ar fi plăcut să nu vă degradaţi în a spune asta.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.