Aproape întâmplător am intrat pe site-ul Romanian Global News şi am observat că Agenţia de Presă a Românilor de Pretutindeni ne oferă un moment de alt tip de profesionalism. Aş vrea să le pun aici la un loc pentru că "se leagă".
Luxemburg/Romanian Global News
Luni 25 iunie are loc cea de-a VI-a reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova care se desfăşoară Luxemburg. La eveniment participă ministrul de Externe de la Chişinău, Iurie Leancă şi omologul său de la Bucureşti, Andrei Marga, transmite Romanian Global News.
În cadrul reuniunii vor fi abordate două subiecte de importanţă majoră: parcursul european al Republicii Moldova şi evoluţiile în dosarul transnistrean.
Lucrarile reuniunii vin dupa conferinţa "Promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean", tinuta in Germania la Rottach-Egern.
Asa cum sursele Romanian Global News din Germania si Chisinau declarau, oficilaii germani si rusi fac presiuni puternice pentru federalizarea R. Moldova si eliminarea astfel pe termen mediu a “pericolului” reunirii R. Moldova cu Romania.
Presiunile au fost recunoscute chiar de Marian Lupu, Presedintele Parlamentului de la Chisinau.
In acest context este important de stiut daca prietenii germani ai lui Andrei Marga nu au incercat ca prin relatiile apropiate cu acesta, sa schimbe punctul de vedere de pana acum al Romaniei de respingere a oricarei forme de federalizare a teritoriului R. Moldova.
Va apara Marga la Luxemburg interesele romanesti care sunt impotriva transnistrizarii R. Moldova sau va face jocul Germaniei si Rusiei? Este o intrebare la care Andrei Marga va trebui sa raspunda.
Evenimentul are loc în marja Consiliului Afacerilor Externe şi este organizat de România, cu sprijinul Franţei.
Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010, la iniţiativa României. Este o platformă de dialog şi schimb de idei cu privire la avansarea relaţiilor dintre UE şi R. Moldova, la care pot participa toate statele membre UE interesate.
http://www.privesc.eu/widget/live/7494(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6082-leanca-si-marga-se-vad-la-luxemburg-va-reafirma-marga-opozitia-romaniei-privind-federalizarea-sau-se-va-lasa-convins-de-prietenii-sai-germani.html)
Romanian Global News
Ministrul român al afacerilor externe a reiterat la Luxemburg sprijinul ferm al României pentru parcursul european al R. Moldova, pentru obiectivele asumate de Chişinău în vederea menţinerii tendinţei ascendente a dialogului acestui stat cu UE. Totodată, ministrul Andrei Marga a exprimat speranţa unor progrese de substanţă în reglementarea conflictului transnistrean, în condiţiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute, transmite MAE, preluat de Romanian Global News.
Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a prezidat luni, 25 iunie 2012, la Luxemburg, în marja Consiliului Afaceri Externe, cea de-a şasea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, o iniţiativă consacrată a României, susţinută de Franţa şi dedicată sprijinirii aspiraţiilor europene ale Chişinăului.
Iurie Leanca
La eveniment au participat miniştri din statele membre UE şi Croaţia, Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle, precum şi Helga Schmid, Secretar general adjunct al Serviciul European de Acţiune Externă. Republica Moldova a fost reprezentată de vice-prim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al R. Moldova, Iurie Leancă, care a expus elementele de actualitate privind atât cooperarea UE – R. Moldova, cât şi dosarul transnistrean.
În cadrul reuniunii au fost transmise mesaje de susţinere pentru realizarea de noi progrese în cadrul dialogului UE – Republica Moldova, inclusiv cu prilejul Consiliului de Cooperare din 27 iunie 2012, precum şi mesaje de încurajare pentru continuarea reformelor angajate. Mesajele au vizat în principal negocierile pentru Acordul de Asociere, Acordul de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător (DCFTA) şi dialogul privind liberalizarea regimului de vize.
Totodată, au fost evaluate dezvoltările recente din dosarul transnistrean, inclusiv perspectiva organizării unei noi reuniuni formale în cadrul formatului de negociere „5+2”, la Viena, în cursul lunii iulie 2012, şi s-a subliniat sprijinul pentru obţinerea unor rezultate pe substanţă în procesul de reglementare.
Ministrul Iurie Leancă a prezentat măsurile de reformă adoptate de Guvernul de la Chişinău în direcţia îndeplinirii angajamentelor asumate în relaţia cu UE, subliniind obiectivele prioritare ale R. Moldova pentru următorul an, respectiv încheierea negocierilor privind Acordul de Asociere, inclusiv DCFTA, şi obţinerea regimului de circulaţie fără vize în UE.
Grupul pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010, la iniţiativa României, sprijinită de Franţa. Grupul este o platformă de dialog şi schimb de idei cu privire la avansarea relaţiilor dintre UE şi R. Moldova, deschis participării tuturor statelor membre interesate.
Iniţiativa are drept obiectiv sprijinirea, de o manieră pragmatică şi constantă, a realizării paşilor necesari intensificării dialogului privind perspectiva europeană a R. Moldova.
De la lansarea sa, Grupul pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova s-a reunit de şase ori.
Formatul de negociere "5+2" cuprinde, pe lângă reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina (mediatori), UE şi SUA (observatori).
Ce este interesant este ca in comunicatul Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chisinau, privind reuniunea de la Luxemburg nu se aminteste nimic de discutiile referitoare la reglementarea conflictului transnistrean… si nici despre suveranitatea si integritatea teritoriala a R. Moldova…..
Comunicatul MAEIE de la Chisinau:
Cea de-a şasea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova
Pe 25 iunie, la Luxemburg a avut loc cea de-a şasea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, cu participarea Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dlui Iurie Leancă. Evenimentul coprezidat de România şi Franţa, a avut loc cu ocazia Consiliului Afacerilor Externe al UE. La reuniune au participat mai mulţi miniştri şi viceminiştri de externe din statele membre ale UE, precum şi Comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Štefan Füle.
În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte de pe agenda relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, progresele înregistrate în procesul de negociere a viitorului Acord de asociere a RM cu UE, crearea zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA), îndeplinirea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize şi alte subiecte de interes comun.
Participanţii au remarcat dinamismul relaţiilor Republicii Moldova cu UE şi au îndemnat autorităţile RM să continue în acelaşi ritm procesul de reforme, în scopul apropierii Moldovei de standardele UE în toate domeniile.
Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este o platformă ministerială informală, lansată în anul 2010, cu participarea miniştrilor de externe din mai multe state membre ale UE, în cadrul căreia se efectuează schimbul de opinii şi idei privind avansarea relaţiilor UE cu Republica Moldova.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6094-marga-reglementarea-conflictului-transnistrean-in-condiiile-respectrii-suveranitii-i-integritii-teritoriale-a-r-moldova-in-frontierele-sale-internaional-recunoscute.html)
Platforma Civică « Acţiunea 2012 » organizează joi, 28 iunie 2012, în Bucureşti, de la ora 17.30, un marş pentru marcarea zilei de 28 iunie 1940 şi pentru a solicita reunirea României cu Republica Moldova. Un eveniment similar al Platformei va avea loc la aceeaşi oră și la Chişinău, în faţa ambasadei Rusiei, unde sunt aşteptate să participe peste 500 de persoane, transmite Romanian Global News.
DA REUNIRII, NU FEDERALIZĂRII
În cadrul manifestației de la Chisinau, participanții vor cere reunirea cu România și vor spune un NU hotărât noilor planuri de federalizare a Republicii Moldova impuse, ca și acum 72 de ani, de axa Berlin-Moscova.
Pentru că cine doreşte să afle adevărul trebuie să plece de la originea faptelor şi pentru că istoria nu trebuie lăsată numai istoricilor, solicităm factorilor decizionali de la Bucureşti să îşi asume repararea cedărilor dureroase din trecut prin realizarea idealului reîntregirii naţionale.
28 iunie 1940 a reprezentat o cotitură dramatica în istoria României prin ocupaţia sovietică a estului teritoriului românesc cunoscut sub denumirea generică “Basarabia, Nordul Bucovina şi Ţinutul Herţei”. Sute de mii de români au fost înfometaţi, deportaţi sau executaţi în timpul ocupatiei sovietice.
Jertfa lor nu trebuie uitata, iar idealul reunirii romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului, ideal pentru care au murit sute de mii de romani, trebuie sa constituie coloana vertebrala a interesului national romanesc si sa ghideze politica celor doua state românesti in orice imprejurare prezenta sau viitoare. Orice altceva devine nesemnificativ in fata idealului reunirii românilor de pe cele doua maluri ale Prutului.
Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin reunirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de reunire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.
(http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/6096-platforma-civica-l-actiunea-2012-r--mar-la-bucuresti-si-chisinau-pentru-marcarea-zilei-de-28-iunie-1940-i-pentru-a-solicita-reunirea-romaniei-cu-republica-moldova-nu-federalizarii-.html)
Mi se pregăteşte ceva... Simt că Germania nu mi-este prieten.