06 June 2012

Miza minorităţii maghiare pare din ce în ce mai importantă


Ceva nu este tocmai în ordine, lucrurile se scriu cu rapiditate şi nimeni din mass-media nu pare să observă că lucrurile sunt ceva mai profunde.

Priviţi natura ştirilor:
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/9714733/1/crin-antonescu2-bogdan-iordache.jpg?width=400
(Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Liderul PNL Crin Antonescu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că este complicele premierului Ungariei, Orban Viktor, "într-un joc extrem de periculos în interiorul comunităţii maghiare din România" şi de aceea nu avea cum să ia o poziţie fermă faţă de declaraţiile lui Kover Laszlo.
(http://www.mediafax.ro/politic/antonescu-basescu-e-complicele-lui-orban-intr-un-joc-periculos-in-cadrul-comunitatii-maghiare-9714733)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/9708000/1/zsolt-semjen-raul-stef.jpg?width=400
(Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Disputa dintre Ungaria şi România cu privire la reînhumarea în Transilvania a poetului Jozsef Nyiro a fost generată de situaţia politică din România şi de conflictul actualei majorităţi cu preşedintele Traian Băsescu, susţine vicepremierul ungar pentru politica naţiunii, Zsolt Semjen.
(http://www.mediafax.ro/externe/vicepremier-ungar-disputa-dintre-ungaria-si-romania-generata-de-conflictul-dintre-usl-si-basescu-9708000)
Astfel de ştiri (şi nu sunt puţine) arată o miză mult prea mare decât câştigarea unor voturi în plus în campania electorală... Iată de ce m-am gândit să văd ce face conflictul dintre UDMR şi PCM la ei acasă.
Organizaţia Municipală Hunedoara a UDMR a depus, azi, 30 mai a.c., o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara şi o plângere la Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 3 din municipiul Hunedoara.

În cele două plângeri, Organizaţia Municipală Hunedoara a UDMR a sesizat faptul că de la începutul campaniei electorale pentru alegerile locale, respectiv din 12 mai a.c., în mod repetat şi constant, în municipiul Hunedoara au fost distribuite materiale electorale în care sigla UDMR, precum şi numele unor personalităţi politice sunt folosite cu rea credinţă şi în mod nelegal, conţinând date false menite să inducă în eroare cetăţenii oraşului.
În sesizarea penală înaintată Parchetului, UDMR consideră că faptele amintite cad sub incidenţa prevederilor Codului Penal, care pedepsesc „instigarea la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă şi religie”.
De asemenea, Organizaţia Municipală Hunedoara a UDMR a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în legătură cu încălcarea de către televiziunea locală Info HD, care aparţine radiodifuzorului SC Romconsult SRL, a dispoziţiilor Codului de reglementare a conţinutului audio-vizual şi a altor prevederi ale legislaţiei privitoare la desfăşurarea campaniei electorale.
(http://www.udmr.ro/pressroom/articol/udmr-hunedoara-se-pronunta-pentru-o-campanie-curata)
Am zis că nu citesc bine... cineva face reclamă gratuită UDMR pentru a arăta că UDMR este xenofobă? Păi asta seamănă foarte bine cu...
Potrivit Adevarul.ro, Csibi Barna a stat timp de o ora in centrul orasului Miercurea Ciuc langa cu doua pancarte: "Jos Trianonul" si "Inima tinutului Secuiesc bate in maghiara!. Ocupanti, carati-va!". El mai avea si drapelul Ungariei in maini.


(http://www.stiridecluj.ro/politic/extremistul-csibi-barna-inima-tinutului-secuiesc-bate-in-maghiara-ocupanti-carati-va-)
Poate că şi domnul Barna este o parte a unui plan mai elaborat care să conducă spre aceleaşi conflicte interetnice. Altfel de ce i-ar da instituţiile atâta atenţie...?

http://www.blog.hunnianemzetimuhely.ro/wp-content/uploads/2012/06/DSC07771.jpg

http://www.blog.hunnianemzetimuhely.ro/wp-content/uploads/2012/06/DSC07772.jpg

http://www.blog.hunnianemzetimuhely.ro/wp-content/uploads/2012/06/DSC07773.jpg

http://www.blog.hunnianemzetimuhely.ro/wp-content/uploads/2012/06/DSC07774.jpg
(http://www.blog.hunnianemzetimuhely.ro/?p=4247)

Lumea poate ar întreba... de ce i se permite? Şi se mai spune pe site-ul UDMR...
Alegerile din 10 iunie sunt esenţiale şi pentru maghiarii din Valea Jiului, care trebuie să-şi recâştige reprezentarea în administraţia locală, a declarat, duminică, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR, deputatul european Iuliu Winkler.

Duminică, liderul UDMR Hunedoara s-a aflat înValea Jiului, unde s-a întâlnit cu maghiarii din localităţile din această zonă a judeţului Hunedoara.

„Este un sentiment extrem de neplăcut şi chiar enervant atunci când pierdem ceva pentru că nu am fost atenţi”, le-a spus Iuliu Winkler maghiarilor din Valea Jiului, arătând că, în 2008, comunitatea şi-a pierdut reprezentarea în administraţia locală din neatenţie. „În fiecare oraş am avut mai puţin de 100 de voturi care ne lipseau - în unele locuri 28, în altele 78 voturi - pentru a ne păstra prezenţa în consiliile locale. Nu am fost atenţi, nu am crezut în victorie, nu am simţit cu adevărat semnificaţia şi necesitatea prezenţei noastre în consiliile locale”, a afirmat liderul UDMR Hunedoara. El a adăugat că, în ultimii patru ani, maghiarii din Valea Jiului au resimţit consecinţa ratării şansei de a avea reprezentanţi în administraţia locală.

Iuliu Winkler a explicat că, în ultima perioadă, această lipsă a fost oarecum compensată de prezenţa UDMR la guvernare. „Vorbim despre nişte ani când prefectul judeţului Hunedoara era maghiar, când aveam reprezentanţi în administraţie şi, ca atare, comunitatea maghiară avea la cine să apeleze când era în nevoie. Acum, UDMR este în opoziţie, iar prefectul a fost schimbat. De aceea, alegerile locale din 10 iunie sunt esenţiale pentru maghiarii din Valea Jiului, din întreg judeţul Hunedoara ”, a subliniat liderul UDMR Hunedoara.

Iuliu Winkler a mai spus că este extrem de important ca maghiarii să meargă la scrutin şi să voteze UDMR, pentru că doar astfel, pe mai departe, comunitatea îşi va exercita dreptul de a avea reprezentanţi în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean.
(http://www.udmr.ro/pressroom/articol/trebuie-sa-recastigam-reprezentarea-comunitatii-in-administratia-locala)

http://www.udmr.ro/uploads/profiles/image/profil_22.jpg
(http://www.udmr.ro/profil/winkler-gyula)
Nu veţi crede însă ce scriu cei de la Partidul Civic Maghiar...
Protest ferm al Coalitiei pentru o noua Guvernare Curata fata de santajul etnic al organizatiei para-politice UDMR

Primit la redactie:
Societatea civila din Romania constata cu deosebita ingrijorare tendinta unei anumite parti a clasei politice, cu nuante extremiste, de a compromite votul democratic exprimat in data de 30 noiembrie si actiunile anticoruptie declansate de DNA in cazul activitatilor nelegale ale UDMR si ale Fundatiilor sale.

Grupul pentru Dialog Social si semnatarii unei asa-zisei Scrisori deschise transmise presei au condamnat deja ferm o impostura privind pozitia exprimata fata de Coalitia PDL-PSD. Cei care au incercat insa sa ne anihileze vocea si prezenta organizata in Romania, inca de dinainte de decembrie 1989, au dat gres. Indiferent de scrisoarea privind refacerea FSN, consideram necesar sa intervenim ferm cu privire la un pericol cu adevarat real: prezenta UDMR la Guvernare, intr-un astfel de moment critic, cand criza internationala ameninta sa afecteze grav si Romania.Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara, Asociatia Pro Democratia, Initiativa pentru o Justitie Curata, Academia de Advocacy, Alianta Civica, Asociatia Societatea pentru Justitie, Asociatia 21 Decembrie, Blocul National al Revolutionarilor, Freedom House Romania, Organizatia pentru Eliberarea Maghiarilor, Institutul de Politici Publice, Agentia de Monitorizare a Presei - MMA, Militia Spirituala, Societatea Ceangailor Liberi, Liga PRO EUROPA, Secuii fara Frontiere, Fundatia SOROS Romania, GRU, Academia Civica, Fundatia Memorialul Durerii, Centrul pentru Jurnalism Independent, Liga PRO BANAT, Fundatia Noua Europa si intelectualii angajati, reprezentati printre altii de Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici si Vladimir Tismaneanu, sunt doar cateva nume ale celor care actioneaza chiar si acum, public si energic, pentru dezideratele Declaratiei de la Budapesta din 16 iunie 1989.



De aceea, Grupul de Investigatii Politice al Coalitiei contra unei Romanii murdare considera ca presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, trebuie sa tina cont de datele prezentate mai jos de Coalitia pentru o noua Guvernare Curata si sa nu accepte sub nici o forma compromiterea votului electoratului roman, prin introducerea la Guvernare a unei Uniuni etnice anchetata in acest moment de DNA pentru fapte de coruptie la nivel inalt.Organizatiile semnatare isi exprima profunda ingrijorare privind modul antidemocratic prin care acest grup de interese politico-economice cu spectru mafiot, mascat sub o forma de organizare culturala dar structurata pe criteriu exclusiv etnic, isi aroga dreptul a se situa pe picior de egalitate cu partidele invingatoare ale alegerilor din 30 noiembrie, respectiv Partidul Democrat Liberal (PDL) si Partidul Social Democrat (PSD).Solicitam Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, ca un adevarat garant moral al asigurarii democratiei in Romania, sa atraga atentia Coalitiei PDL-PSD ca trebuie sa respinga energic si in mod categoric presiunile politice exercitate de UDMR atat la nivel national, prin intermediul legaturilor de afaceri trasnpartinice, cat si la nivel regional, via Budapesta si international, via lobby-ul maghiar de la Bruxelles si Washington. Romania, ca stat national, suveran, unitar si indivizibil, reprezentat cu cinste de presedintele nostru, domnul Traian Basescu, ca si presedintele PDL, domnul Emil Boc si cel al PSD, domnul Mircea Geoana, nu trebuie sa cedeze presiunilor venite prin intermediul unui recunoscut ultranationalist maghiar, ca Viktor Orban, in prezent vice-presedinte al Partidului Popular European sau a olandezului Jan Marinus Wiersma, vice-presedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European.Va rugam sa tineti cont de investigatiile Coalitiei pentru o noua Guvernare Curata realizate cu sprijinul putinilor ziaristi independenti, prezentate mai jos si pe care le vom transmite spre informare publica si site-ului http://www.romaniamurdara.ro/.

MAFIA UDMR

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) nu este un partid politic, desi actioneaza in acest mod inca de la infiintare. Formatiunea condusa de Marko Bela este, oficial, un soi de uniune sau asociatie culturala cu pretentii politico-financiare. Transformarea in partid politic este, deocamdata, o chestiune care nu serveste intereselor liderilor UDMR, cu atit mai mult cu cit asta ar presupune renuntarea la finantarile consistente, dar obscure, de care beneficiaza acestia de la guvernul si oamenii de afaceri din Ungaria.

Pentru a-si realiza scopurile inscrise in statut, UDMR si-a trecut in programul sau, pe prima pozitie, ca interes fundamental al comunitatii maghiare din Romania, "intarirea economica". Acesta a fost de fapt si principalul obiectiv atins. Reprezentantii comunitatii maghiare au cistigat deja, dupa 16 ani de "intarire economica", faza pe Ardeal si sint semnale ca intentioneaza sa candideze la "faza" pe tara. Daca, teritorial, comunitatea maghiara are granitele deja fixate, din punct de vedere financiar acestea nu exista si Verestoy Attyla este o dovada vie ca se poate sari gardul si haladui in voie, chiar si cu drujba la palarie, prin padurile patriei adoptive. El nu este insa singurul.

IMBOGATIREA PRIN REPREZENTANTI

Pentru a-si atinge interesele financiare, dar si strategice, liderii UDMR au pornit de jos si au creat un imens paienjenis de firme, fundatii si asociatii care au devenit adevarate recipiente de colectare a fondurilor. Nu exista reprezentant cu pretentii al acestei formatiuni "culturale" care sa nu fie om de afaceri sau membru al unei fundatii sau asociatii chipurile "non-profit". S-ar putea spune chiar ca cine nu are fundatie, sau asociatie, lucreaza impotriva Uniunii, e un soi de tradator "comunitar". Altfel nu se explica implicarea atit de profunda in acest tip de activitate pe cit de profitabila, pe atit de apolitica.
Avem de-a face, prin urmare, cu o strategie coerenta de imbogatire prin reprezentanti care se traduce, in plan politic, prin crearea unei forte suficient de puternice pentru a atrage aderenti si a distruge orice concurenta. Asta explica de ce a reusit UDMR, controlind fondurile comunitare, sa fie reprezentantul exclusiv, in politica, al comunitatii maghiare din Romania.
Satui sa astepte insa ploconul promis al "autonomiei teritoriale", din partea UDMR, aceasta fiind preocupata mai mult cu numaratul banilor, comunitarii maghiari au inceput sa-si construiasca alte udmr-uri, precum Uniunea Civic Maghiara (UCM), Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Consiliul National Secuiesc (CNS). Evident, din punctul de vedere al UDMR, cele trei formatiuni sint radicale deoarece incearca sa obtina, rapid, autonomia teritoriala a unor tinuturi secuiesti, mai mici sau mai mari, dupa posibilitati sau imaginatie cadastrala.

Recent insa, pentru ca au observat o polarizare a unora dintre comunitari inspre formatiunile conduse de Laszlo Tokes (CNMT), Szasz Jeno (UCM) si Csapo Jozsef (CNS), liderii UDMR au inceput sa afiseze si ei, ca nu le (sic!) doare gura, marota autonomiei pe criterii etnice. Radicalizarea, chiar si de fatada, a liderilor UDMR s-a facut insa numai dupa ce au reusit sa-si puna averile la adapost prin masacrarea proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), o institutie care i-ar fi prins cu pantalonii in vine pe casa cu bani. Vehementa cu care Marko Bela s-a opus aparitiei ANI in forma propusa de ministrul Justitiei, care ar fi dat posibilitatea verificarii rapide a neconcordantelor dintre declaratiile de avere si starea de fapt, a atras atentia asupra fenomenului imbogatirii prin reprezentanti, specific UDMR. O imbogatire asupra careia planeaza suspiciunea ca nu poate fi justificata dupa regulile si legile de la Bucuresti. Altfel nu s-ar explica grija liderilor UDMR fata de provenienta averilor acumulate in ultimii saisprezece ani.

PAIENJENISUL DE FUNDATII SI ASOCIATII ALE UDMR

Paradisul fiscal al UDMR, dincolo de Budapesta, este concentrat in citeva judete romanesti precum Harghita, Mures, Covasna, Satu Mare si Cluj. Aici au fost infiintate, de-a lungul anilor, citeva mii de fundatii si asociatii "non-profit", dar extrem de profitabile pentru liderii UDMR. Conform datelor existente la Ministerul Justitiei, in Harghita au fost inregistrate 539 de fundatii si 1.133 de asociatii, in Mures 447 fundatii si 1.306 asociatii, in Covasna 42 fundatii si 277 asociatii, iar in Cluj 1.253 de fundatii si aproximativ 1.500 de asociatii. In mod firesc fundatiile si asociatiile "ardelene" sint, in mare proportie, infiintate de maghiari si folosesc unor scopuri mai mult decit caritabile pentru membrii lor. Conform recensamintului din 2002, situatia populatiei de etnie maghiara din aceste judete era urmatoarea: Harghita - 84,62%, Mures - 39,3%, Covasna - 73,8% si Cluj - 17,4%.

Fenomenul infiintarii de fundatii in Transilvania a atins cote alarmante cita vreme in Cluj, spre exemplu, numarul fundatiilor este de doua ori mai mare decit in Bucuresti (632 fundatii). Gaselnita UDMR cu "non-profitul profitabil" din Transilvania s-a dovedit a fi o cale sigura spre satisfacerea intereselor virfurilor acestei formatiuni. Sint deja cunoscute citeva fundatii prin care s-au adunat, in buzunarele liderilor UDMR, pentru ei si Uniune, fonduri uriase atit de la Budapesta, cit si de la Bucuresti sau de la consiliile judetene, cum, la fel, sint fundatii infiintate doar pentru a aspira fonduri de la Budapesta sau de la diversi oameni de afaceri interesati de politica "culturala" a UDMR.

Astfel, cele mai profitabile fundatii sint "COMMUNITAS", "ILLYES" (IKA), "JANOVICS JENO", "IDENTITAS", "ARANKA GYORGY" sau "PRO-GRESS". Exista, la fel, fundatii care au sediul in aceeasi cladire cu UDMR, cum sint fundatiile "Identitas" (Satu Mare), "Progress Alapitvany" (Cluj-Napoca) sau "Communitas" (Cluj-Napoca), Uniunea fiind, in fapt, chiar fondatorul acestora.

Au existat voci care au afirmat ca foarte multe fonduri provenite din surse publice sau private au fost deturnate prin aceste fundatii, insa declaratiile n-au fost insotite de controale riguroase din partea autoritatilor. Au fost consemnate, cel mult, sponsorizari ilegale ale campaniei UDMR, cum este cazul asociatiei non-profit "Eureka", caz cercetat in 2005 de Curtea de Conturi. In reteaua "Eureka" este implicat, evident indirect, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, actionar la una dintre societatile din grup, Eureka Media. Printre obiectivele retelei amintite este si infiintarea unui post de radio al UDMR, post pentru care s-a obtinut deja licenta radio de la CNA.

ASPIRATORUL COMMUNITAS

Fundatia "Communitas", condusa pina la sfirsitul anului trecut de liderul UDMR Marko Bela, a facut obiectul mai multor scandaluri legate de transparenta repartizarii fondurilor aspirate de la Budapesta sau Bucuresti.

Infiintata pe 12 martie 1998 si avind ca fondator unic UDMR, Fundatia "Communitas" este, conform statutului, "persoana juridica romana de drept comun, fara scop lucrativ, umanitar, este apolitica, independenta, nesubordonata vreunei persoane juridice, non-profit" si are caracter socio-cultural. Evident, toate aceste "calitati" sint valabile doar pentru si in cadrul UDMR. Ultimul consiliu director al fundatiei, prezentat pe site-ul Ministerului Justitiei, este constituit din Marko Bela (presedinte pina in 2005), Takacs Csaba (vicepresedinte) si membrii Borbely Ladislau, Kelemen Attila, Kelemen Hunor, Kerekes Gabor, Nagy Zsolt, Szep Gyula, Verestoy Attila si Winkler Gyula. De asemenea, Fundatia "Communitas" si-a inregistrat, in februarie 2001, si o filiala in Bucuresti, condusa de Birtalan Joszef, Koto Iosif si Varga Attila.

Cele mai multe fonduri primite de UDMR prin intermediul "Communitas" au venit de la guvernul ungar via Fundatia "Illyes"(IKA). Suma primita de la Budapesta s-a ridicat, in perioada 1999-2001 la peste 100 milioane de forinti, bani alocati prin intermediul Fundatiei Illyes. Din 2002, dupa aparitia Hotaririi de Guvern nr. 160, in conturile "Communitas" au inceput sa intre zeci de miliarde de lei de la guvernul roman. Fondurile primite de la Bucuresti au fost, in perioada 2002-2006 de peste 202 miliarde lei, repartizate astfel: 27 miliarde in 2003, 37 miliarde in 2004, 58,2 miliarde in 2005 (HG nr. 80) si 80,2 miliarde in 2006 (HG nr. 122).

Banii au fost distribuiti pentru comunitatea maghiara de catre Departamentul Guvernamental pentru Relatii Interetnice (fost Departamentul Minoritatilor Nationale) din cadrul Guvernului Romaniei. Suma alocata la inceputul acestui an, pentru "Communitas", reprezinta un sfert din totalul sumei alocate pentru toate organizatiile minoritatilor nationale din Romania, unul dintre semnatarii Hotaririi de Guvern (122) privind repartizarea acestor sume fiind chiar secretarul de stat al Departamentului pentru Relatii Interetnice, Attila Marko.

Desi au afirmat in numeroase rinduri ca repartizarea catre comunitatea maghiara a sumelor primite de UDMR prin Fundatia "Communitas" este transparenta, au existat destule acuzatii conform carora fondurile au fost alocate in interesul liderilor Uniunii. Astfel, printre cei care au primit, indirect, sponsorizari de la "Communitas" au fost Attila Verestoy, cel mai bogat dintre grofii UDMR si chiar insusi Marko Bela. Cotidianul "Uj Magyar Szo" (editat de Editura Scripta SRL a lui Verestoy Attila) a primit anul trecut de la "Communitas" sponsorizari de peste 1,2 miliarde lei, in vreme ce cotidianul "Kronica", tot de limba maghiara, dar cu accente critice la adresa liderilor UDMR, a primit doar 50 milioane lei. La fel, printre beneficiarii de sponsorizari de la "Communitas" s-a aflat si cotidianul "Lato" din Targu Mures, publicatie condusa de redactorul-sef Marko Bela.

Exemplele confirma criticile tot mai accentuate la adresa modului discretionar in care sint distribuiti, catre comunitatea maghiara, banii aspirati de UDMR prin fundatii de tipul "Communitas".

O alta fundatie condusa tot de Marko Bela, prin care guvernul de la Budapesta a pompat fonduri pentru maghiari, este "Aranka Gyorgy" care a primit in 1992, la infiintare, peste 900.000 de forinti, iar, in perioada 1995-2001, a primit pe ruta Fundatia Illyes-Communitas, aproximativ 11,7 milioane forinti.In aprilie 2004, presedintele Uniunii Liberale a Maghiarilor din Romania, Kalman Kiss, i-a adresat o scrisoare deschisa lui Marko Bela si l-a acuzat public de deturnare de fonduri prin intermediul Fundatiei "Communitas".

El a spus ca va sesiza PNA pentru a verifica activitatea acestei fundatii cerind "depistarea cuantumului sumelor deturnate de Fundatia Communitas, constatarea folosirii unor organizatii interne asa-zis apolitice drept paravan in aceste manevre, precum si constatarea incompatibilitatii in care se afla functia politica fata de functiile din cadrul fundatiei, in privinta lui Bela Marko si Csaba Takacs". Kiss a mai cerut atunci si clarificarea modului in care se cheltuie fondurile primite de la buget de catre liderii Uniunii, intrebind "cit la suta din cele 45 de miliarde de lei, destinate comunitatii maghiare din bugetul statului roman, se foloseste in interes politic, mai ales ca UDMR mai beneficiaza si de 7 miliarde de lei, in baza Legii finantarii partidelor politice".

FUNDATIA ILLYES - BUDAPESTA, MAMA RANITILOR DE PESTE HOTARE

Tatucul de la Budapesta al fundatiilor mai marilor UDMR este fundatia culturala Illyes (Illyes Kozalapitvany) creata special de catre guvernul ungar ca interfata cu maghiarii de peste hotare, administrind fondurile guvernamentale pentru sprijinirea acestor comunitati.

Din anul 2002, presedintele Illyes a fost ales Pomogats Bela, fost presedinte al Uniunii Scriitorilor din Ungaria. Fundatia si-a deschis sapte subcuratorii in urmatoarele state: Romania, Slovacia, Serbia, Slovenia, Austria, Croatia si Ucraina. In Romania, filiala Illyes a fost deschisa in Cluj si se numeste IKA - Illyes Kozalapitvany Kuratoriumanak si, in 2003, conducerea acesteia a fost preluata de Marko Bela, sprijinit in Comitetul Director de Takacs Csaba, Frunda Gyorgy si Kelemen Hunor.

In perioada 1990-2002, Fundatia Illyes a sprijinit UDMR, conform unor informatii aparute in presa, cu 50 milioane de forinti. In perioada 2002-2003, sprijinul pentru comunitatea maghiara din Transilvania a fost cu aproximativ 245 milioane forinti, suma transmisa prin intermediul IKA a lui Marko Bela. Conform site-ului fundatiei Illyes, importanta acordata UDMR de catre guvernul de la Budapesta s-a concretizat si in alocarea, in prima parte a acestui an, catre comunitatea maghiara din Romania, a sumei de 151 milioane forinti, ceea ce reprezinta 46,5% din intreaga suma alocata maghiarilor de peste hotare. Banii, odata ajunsi la Cluj, au fost repartizati dupa criteriile stabilite de staff-ul UDMR, in functie de prioritati.

Evident, au existat voci care au acuzat UDMR de repartizarea discretionara si netransparenta a acestor fonduri, dupa ce anumite sume de bani au intrat in conturile altor fundatii de "partid", precum "Communitas" sau Aranka Gyorgy. Astfel, din cei 131 milioane de forinti alocati in ultimii ani pentru burse in Transilvania, conform presei ardelene, 45 milioane au intrat la Fundatia Dr. Bernady Gyorgy, a lui Laszlo Borbely, 3 milioane la revista "Lato" condusa de Marko Bela si alte 11,7 milioane forinti au intrat la Fundatia Aranka Gyorgy, condusa tot de Marko Bela.


Senatori

>> Verestoy Attila - senator Harghita, lider grup parlamentar din Senat
- Fost membru al comitetului de directie in Fundatia COMMUNITAS, inregistrata pe 02.03.1998, cu sediul in Cluj- Membru in Consiliul Director al Fundatiei "Omul si Viitorul", inregistrata pe 11.01.1991, cu sediul in Harghita

>> Pete Stefan - senator Bihor
- Membru fondator Fundatia PARTIUM, Oradea, aleea Catinului 4/1- Membru fondator Fundatia KOSTORS - Oradea, str Moscovei nr 8- Presedinte al Asociatiei Ardelene de dezvoltare a intreprinderilor - Cluj Napoca, Calea Floresti>> Eckstein-Kovacs Peter - senator Cluj- Membru in colegiul director/ Curator la Fundatia "CIVITAS" (decl CV) din Cluj, str. 21 Decembrie 1989, nr. 102 (data inregistrarii in instanta: 16.11. 1992, sediu Harghita, Presedinte: Szocs Geza)

>> Puskas Balint Zoltan - senator Covasna
- Presedinte al Asociatiei "SERVICIUL DE 'AJUTOR MALTEZ iN ROMANIA>>", cu sediul in Sf. Gheorghe, Covasna, str Pescarilor nr 34, sc. B>> Sogor Csaba - senator Harghita- Membru al fundatiei KALVIN, str Siculeni nr. 742, Harghita (infiintata in 17.12.1998)- Membru in Asociatia "Videopontes" str. Racovita nr.3, Cluj-Napoca- Presedinte al Asociatiei "O casa pentru miine" - str. Ruganesti 41, Harghita


>> Frunda Gyorgy - senator Mures
Membru al subcuratoriatului de la Cluj al Fundatiei ILLYESI (IKA)>> Szabo Karoly-Ferenc - senator Satu Mare- Asociatia NAGYKAROLY ES VIDEKE - CAREI II


Deputati

>> Marton Arpad-Ferenc - deputat Covasna, lider grup parlamentar UDMR
- Membru Fundatia PRO NATURA- Membru Asociatia culturala Mikes Kelemen (actionar cu 16,6% la MEDIA 3 SA, detinatoarea licentei audiovizuale pentru canalul MEDIA 3)>> Varga Attila - deputat Satu Mare, vicelider- Presedinte Fundatia "IDENTITAS" Alapitvany Satu Mare, str. Mihai Viteazul nr 10, Satu Mare

>> Seres Denes - deputat Salaj
- Presedinte Asociatia culturala "Pro Szilagysag" Zalau,- Vicepresedinte Asociatia culturala "Cserei Farkas" - Crasna Salaj- Membru Asociatia culturala "Pro Zilah" Zalau- Membru Asociatia culturala "Emke" Zalau

>> Antal árpád-András - deputat Covasna
- Membru Asociatia "Pro Regio Siculorum"- Membru Asociatia "Pro Scientia Administrative"- Presedinte (2004) Fundatia "Pro Scientia Transylvaniae" (membru in mai 2005)

>> Antal Istvan - deputat Harghita
- Membru in curatoriul Fundatiei "Omul si Viitorul" - Odorhei- Presedinte Fundatia "1848 AGYAGFALVA Lutita", com Murgeni Harghita- Presedinte Fundatia Castelul Bethlen-Racos, jud Brasov- Presedinte Asociatia "Centrul de Dezvoltare - zona Odorheiu Secuiesc"- Membru EMTE - Asociatia Tehnico-Stiintifica din Ardeal

>> Asztalos Ferenc - deputat Harghita
- Curator Fundatia "Scoala", str. Republicii nr. 60 Cluj

>> Bonis Istvan - deputat Maramures
- Membru Asociatia de Creatie si Interpretare Baia Sprie- Membru Asociatia Culturala de Creatie Baia Mare>> Erdei-Doloczki István - deputat Satu Mare- Membru curatoriu Fundatia "IDENTITAS" Satu Mare (decembrie 2004/ in mai 2005 nu figureaza)>> Kelemen ATTILA BELA - deputat Mures- Membru Asociatia sportiva "Clubul sportiv Pro-Regio"

>> Kelemen Hunor - deputat Harghita
- Presedinte "Fundatia Pentru Scoala" - str. Republicii nr. 60 Cluj, jud Cluj (Iskola Alapitvany)- Membru Fundatia "Communitas"- Cluj, str. Republicii nr. 60, jud. Cluj

>> Kiraly Andrei-Gheorghe - deputat Arad
- Presedinte Asociatia "Statuia Libertatii" Arad- Membru Asociatia Sidef-Gyongyhaz - Arad>> Konya-Hamar Sándor - deputat Cluj- Presedinte Fundatia "Pro Identita";- Vicepres. Asociatia de Prietenie "KORUNK".>> Lakatos Petru - deputat Bihor- Presedinte Fundatia PARTIUM- Membru Fundatia MECENA Oradea

>> Mate András-Levente -deputat Cluj
- Membru fondator la "Societatea Juristilor Maghiari din Transilvania" - ERDÉLY MAGYAR JOGÁSZOK TÁRSASÁG - actual Presedintele organizatiei-asociatiei.

>> Soki Bela - deputat Bihor
- Presedinte Asociatia nonprofit "ERMELLEK -Valea Ierului" Sacueni, Bihor>> Szekely Levente Csaba - deputat Galati- Asociatia Medicilor Veterinari


>> Tamas Sandor - deputat Covasna
- Vicepresedinte al Fundatiei "Jakabffy Elemér" Alapitvany din Cluj Napoca- Membru Asociatia Pro Press Egyesulet, Tg Secuiesc- Membru Asociatia Erdelyi Museum Egyesulet, Cluj Napoca

>> Toro Tibor - deputat Timis
- Presedinte fondator, Fundatia Integratio; str Vasile Alecsandri nr 6 Timisoara- Membru in conducerea fundatiei Jakabffy Elemer, Cluj- Membru in conducerea fundatiei PRO MEDIA, Odorheiu Secuiesc- Membru in conducerea fundatiei DIASPORA, Timisoara- Membru in conducerea fundatiei REFORM, Miercurea Ciuc- Membru in conducerea fundatiei TINERII PENTRU DEMOCRATIE, M.Ciuc- Membru in conducerea fundatiei SUMMIT CONSULTING.

Marko Bela si Averea sa controversata

Marko Bela nu s-a aflat in centrul dezvaluirilor legate de diverse afaceri. Cu toate acestea, liderul UDMR a condus cinci fundatii care nu au dus lipsa de finantari substantiale. Este posibil ca de aici sa provina si diferenta dintre cheltuielile lui Marko Bela si veniturile sale.

Oficial, Marko Bela nu este un om bogat. Comparativ cu Attila Verestoy, spre exemplu, el este chiar modest. Liderul UDMR a avut grija sa nu atraga prea tare atentia asupra sa.

Astfel, intreaga agoniseala a lui Marko Bela se reduce la cateva hectare de teren agricol, si acelea mostenite, doua locuinte, un autoturism, actiuni la o editura si conturi in banci din Romania de aproximativ 65.000 de dolari.

In mod surprinzator, in declaratia sa de avere nu apar, cum ne-am fi asteptat, conturi deschise la vreo banca din Ungaria, desi liderul UDMR dirijeaza, de mai multi ani, fonduri importante provenite de la guvernul ungar pentru minoritatea maghiara din Romania.

Cu toate acestea, a atras atentia vehementa cu care liderul UDMR s-a opus infiintarii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), o institutie autonoma al carei scop este verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile de avere ale demnitarilor.
Conform ministrului justitiei, Monica Macovei, UDMR s-a opus mai multa vreme, in guvern, adoptarii proiectului de lege referitor la ANI, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care liderii acestui partid au fot catalogati drept "o frana in calea reformei".

Pentru a-i convinge de necesitatea infiintarii Agentiei, a fost nevoie de interventia personala a vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini. Acesta a avut, recent, o discutie lamuritoare cu Marko Bela care, ulterior, s-a declarat de acord cu sustinerea, in parte, a legii care va fi dezbatuta in Parlament.

De altfel, presa a semnalat, in ultimii ani, modul oarecum discretionar in care staff-ul din fruntea UDMR a monopolizat si repartizat fondurile provenite atat de la Budapesta, cat si de la Bucuresti.

Mai multe voci din cadrul minoritatii maghiare din Romania au cerut insistent un control riguros al modului in care au fost gestionate aceste fonduri de catre UDMR, cu atat mai mult cu cat ele erau destinate societatii civile maghiare, si nu partidului.
Astfel, in urma cu doi ani, Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) a adresat un protest conducerii UDMR prin care, in numele a peste 90 de asociatii si institutii civile ale minoritatii maghiare, le-a cerut liderilor UDMR sa renunte la monopolul asupra repartizarii fondurilor provenite de la statul roman si cel ungar.

In replica, Marko Bela a declarat atunci ca "acesti tineri mi se pare ca nu au alta preocupare decat cea legata de impartirea banilor. Or, trebuie sa inveti sa castigi bani si apoi sa te gandesti la cine imparte banii".

Evident, nervozitatea din declaratia liderului UDMR a fost generata de "pretentia" tinerilor maghiari ca politicienii dirijati de Marko sa nu mai fie intermediari in repartizarea fondurilor pentru societatea civila.

Cele cinci fundatii conduse de Marko Bela

Marko Bela a dirijat, de-a lungul anilor, mai multe fundatii prin care s-au vehiculat sume importante de bani, proveniti de la guvernul ungar si cel roman, in scopul sprijinirii comunitatii maghiare din Romania. Cu acest instrument nazdravan la indemana, el a reusit sa se mentina peste 13 ani la varful UDMR.

De-a lungul timpului, s-a implicat direct in cel putin cinci fundatii: Illyes (IKA), Communitas, Fundatia pentru Scoala, Aranka Gyorgy si Janovics Jeno, toate functionand ca veritabile aspiratoare de fonduri si, deci, instrumente de manipulare politica.
Fundatia culturala Illyes (Illyes Kozalapitvany) a fost infiintata in Ungaria, administreaza fondurile guvernamentale ungare pentru fundatiile din strainatate si are ca scop principal sprijinirea comunitatilor maghiare de dincolo de granite. n 2002, presedinte al acestei fundatii a fost ales Pomogats Bela, fost presedinte al Uniunii Scriitorilor din Ungaria si un bun prieten al lui Marko Bela.

Institutia are sapte subcuratorii in strainatate (Austria, Croatia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina), cel din Romania, deschis la Cluj, fiind condus de un comitet director in fruntea caruia, din 2003, se afla Marko Bela.
Printre membrii subcuratoriatului de la Cluj al Fundatiei Illyes (IKA) se regasesc si alti lideri importanti ai UDMR, precum Frunda Gyorgy, Kelemen Hunor sau Takacs Csaba.

Interesul guvernului de la Budapesta pentru comunitatea maghiara din Romania a fost cuantificat, in perioada 2002-2003, prin alocarea a aproximativ doua milioane de dolari (220 milioane forinti, respectiv 245 milioane forinti - conform unei declaratii a lui Pomogats Bela), numai catre subcuratoriatul condus de Marko Bela.

Conform unor informatii aparute in publicatia "Buna Ziua Ardeal", in anul 2002 comunitatea maghiara din Ardeal ar fi primit 924 milioane de forinti. Comparativ, la sfarsitul lui martie 2006, suma alocata a fost, conform informatiilor de pe site-ul Illyes, de 151 milioane forinti, adica 46,5% din intreaga suma alocata pentru comunitatea maghiara din afara Ungariei.
De asemenea, conform unor informatii de presa, Fundatia Illyes a finantat oficial UDMR, in perioada 1990-2002, cu 50 de milioane de forinti.

Marko Bela a fost acuzat in mai multe randuri, fie de membri ai comunitatii maghiare, fie de catre adversarii politici, de faptul ca fondurile primite astfel de la Fundatia Illyes au fost repartizate netransparent sau discretionar, in centrul acestor suspiciuni fiind incluse chiar doua alte fundatii pe care acesta le conduce (Communitas si Aranka Gyorgy).
Fundatia Communitas a fost infiintata la Cluj pe 12 februarie 1998 si a fost condusa, de la infiintare si pana la sfarsitul anului trecut, de catre Marko Bela, vicepresedinte fiind Takacs Csaba. Printre membrii comitetului de directie se afla Borbely Laszlo, Kelemen Attila, Kelemen Hunor, Kerekes Gabor, Nagy Zsolt si Szep Gyula.

In martie 2001, s-a infiintat in Bucuresti o filiala a Fundatiei Communitas, condusa de Takacs Albert Csaba, ai carei membri fondatori sunt Birtalan Joszef, Koro Iosif si Varga Attila.

Scopul acestei fundatii este: "Intreprinderea, organizarea si sprijinirea unor actiuni in vederea dezvoltarii societatii civile prin facilitarea cunoasterii, recunoasterii, exprimarii, dezvoltarii si respectarii reciproce a patrimoniului cultural, spiritual, lingvistic, religios al fiecarui grup sau comunitati".

Dirijorul fondurilor romano-maghiare"Communitas", care primeste fonduri si de la guvernul Romaniei, a fost in mai multe randuri in atentia opiniei publice fie din cauza nemultumirii unor asociatii ale societatii civile maghiare, sau ale unor adversari politici din cadrul aceleiasi comunitati, fie din cauza controverselor generate de faptul ca fondurile ajung la comunitatea maghiara prin intermediul unei fundatii a UDMR, si nu printr-o asociatie apolitica. Pe de alta parte, UDMR, ca partid politic, este finantat de la bugetul de stat, iar alocarea altor fonduri catre o fundatie a aceluiasi partid a fost inteleasa de unii comentatori cel putin ca o dubla finantare.

Duplicitatea este justificata si de statutul UDMR care, desi actioneaza ca un partid politic, este, oficial, o organizatie culturala a comunitatii maghiare din Romania.

Prin Communitas, maghiarii din Romania au primit si primesc fonduri atat de la guvernul ungar, via Fundatia Illyes (IKA), cat si de la guvernul roman, via Departamentul Minoritatilor Nationale/Departamentul guvernamental pentru Relatii Interetnice. Astfel, in perioada 1999-2001, Communitas a primit aproximativ 100 de milioane de forinti de la IKA.Dupa aparitia Hotararii de Guvern nr. 160/2002, fundatia Communitas a inceput sa primeasca si fonduri de la guvernul roman, cuantumul lor fiind de zeci de miliarde de lei. Astfel, in 2001-2002, sumele alocate de guvernul roman au totalizat peste 27 miliarde lei, in 2003 ajungand la 37 miliarde lei, bani care ulterior au fost repartizati de liderii UDMR dupa criterii cel putin ciudate.
In februarie 2005, prin HG nr. 80, suma alocata fundatiei Communitas de catre Departamentul pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei a fost de 58,2 miliarde lei (peste 2 milioane de dolari), iar, anul acesta, suma repartizata a fost, conform HG nr. 122, de 80,2 miliarde lei.

Pe de alta parte, tot anul trecut, un cotidian de limba maghiara, controlat de liderul UDMR Verestoy Attila (prin societatea Scripta SRL), ?j Magyar Sz?, a primit de la Fundatia Communitas o sponsorizare de 1,3 miliarde lei, in vreme ce cotidianul "Kronika", tot de limba maghiara, dar critic la adresa UDMR, a primit o suma de 24 de ori mai mica, respectiv 50 milioane lei.

De asemenea, pe lista cu sponsorizari din partea fundatiei Communitas, a fost inclus, cu 3 milioane de forinti, si cotidianul "Lato" din Targu-Mures, publicatie al carei redactor-sef este, evident, Marko Bela. Acestea sunt doar doua exemple despre cum au fost dirijati banii de catre comitetul condus de liderul UDMR.

Fondurile fusesera alocate de catre guvernul maghiar in scopul sustinerii culturale a comunitatii maghiare din Romania.
Fundatia Aranka Gyorgy, cu sediul in Targu-Mures, a fost infiintata pe 31 decembrie 1992, de catre un anume Deak Martin. n Registrul National al Fundatiilor, aceasta institutie apare insa cu doua numere de inregistrare, 90/B/1992, respectiv 158/B/1999, ceea ce inseamna ca, pe parcurs, fundatia fie a fost desfiintata, fie si-a schimbat numele.
Conform unui material aparut in Ziarul de Mures, "Fundatia Marosvasarhely, actuala Aranka Gyorgy, a primit la infiintare, in 1992, un sprijin din partea maghiara in valoare de 924.000 de forinti pentru cheltuieli de editare si tipografice. Apoi, redenumita Fundatia Aranka Gyorgy, a mai incasat, intre anii 1995 si 2001, 11,7 milioane de forinti, tot pe relatia Illyes-Communitas.
Cert este ca, astazi, fundatia Aranka Gyorgy, reinregistrata sub acest nume in 1999, il are ca presedinte pe liderul UDMR, Marko Bela.

Fundatia Janovics Jeno Alapitvany a fost infiintata pe 27 aprilie 2004, cu sediul in Targu-Mures. Scopul infiintarii acestei fundatii a fost administrarea unui post maghiar independent de televiziune (TMT), care ar fi urmat sa se infiinteze in Transilvania.

Oficial, scopul consemnat la infiintare a fost "crearea cadrului institutional necesar infiintarii si sprijinirii unor societati de radio si televiziune si realizarii unor emisiuni in limba maghiara". Fundatia a fost infiintata dupa ce, cu doua luni mai devreme, guvernul ungar anuntase deja ca va aloca aproximativ 1,2 milioane de euro pentru viitorul post de televiziune.
Presedinte al consiliului director al fundatiei a fost desemnat Nagy Zsolt, iar ca membri ai fundatiei au fost numiti Marko Bela, Takacs Csaba, Galfalvi Zsolt, Csep Sandor si Gasparik Attila.

Fondurile alocate de guvernul ungar n-au fost, se pare, suficiente pentru infiintarea televiziunii, ba chiar au devenit un subiect major de disputa la varful UDMR, deoarece unii dintre liderii maghiari ar fi dorit ca milionul de euro sa fie folosit pentru sprijinirea unor proiecte mediatice aflate deja pe piata, altii fiind insa de parere ca o televiziune independenta maghiara in Ardeal ar fi extrem de importanta atat pentru comunitate, cat si pentru UDMR, mai ales in campania electorala.
Fundatia pentru Scoala fost infiintata in martie 1996, cu sediul in Cluj, scopul declarat oficial fiind "acordarea unui sprijin material si moral pentru modernizarea invatamantului". Ca presedinte al fundatiei figureaza acelasi lider al UDMR, Marko Bela.

Poezia din averea oficiala a lui Marko BelaIn perioada 2004-2006, cand a fost obligat sa-si depuna declaratiile de avere, agoniseala modesta a lui Marko Bela a cunoscut totusi cateva modificari ce nu pot fi justificate din salariul de la Senat si UDMR.

Astfel, in anul 2004 el a declarat ca detine un apartament de 46 metri patrati, o vila de 149 metri patrati, situata in cartierul Rasaritului din Sancraiu de Mures, trei terenuri agricole (mostenite) cu o suprafata totala de 6 hectare, o masina Renault Clio achizitionata in 2001, conturi de aproximativ 24.000 de euro si actiuni in valoare de 1.568 euro la Editura Mentor SRL din Targu-Mures.

O avere dupa modelul lui Fat-Urat

In mai 2005, averea lui Marko Bela cunoaste, brusc, o crestere importanta. El achizitioneaza, pe numele sotiei (Kaas Anna Ibolya), un apartament in Bucuresti, de 110,12 mp, cu o valoare de impozitare de 995,13 milioane lei, dupa ce, in 2004, a donat apartamentul de 46 mp (cu o valoare de 405,74 milioane lei) catre Deak Sala Eszter si Deak Sala Rebeka.
La acea data, el detinea in conturile din banci 31.480 dolari si 32,267 milioane lei. Veniturile salariale din 2004 au fost de 357,7 milioane lei de la Senat, 323,7 milioane lei de la UDMR, 4,7 milioane lei de la guvern, la aceste sume adaugandu-se salariul sotiei (Kaas Anna Ibolya) de la Societatea Romana de Televiziune, 259,5 milioane lei. Un total de 945,6 milioane lei.
La sfarsitul aceluiasi an, pe 28 decembrie 2005, Marko Bela mai anunta o achizitie importanta in familie, anume un Volkswagen Golf, in valoare de aproximativ 20.000 de euro, precum si o depunere in conturi de 90.000 RON. In acelasi timp, el anunta si vanzarea catre Deak Sala Eszter, cu 2.000 de euro, a vechiului Renault Clio.

Conturile bancare, in acel moment, erau de 31.343 dolari, 91.398 RON si 16.000 forinti.n martie 2006, Marko Bela se simte obligat sa precizeze in declaratia de avere de unde a facut rost de cei peste 90.000 RON si 16.000 de forinti (204 RON). Conform celor consemnate in document, banii ar reprezenta "drepturi de autor" pentru "opere literare".

De asemenea, el a mai declarat si veniturile salariale obtinute in 2005 astfel: 43.197 RON (Guvern), 45.376 RON (UDMR) si 31.611 RON (salariul sotiei de la SRTV), adica 120.184 RON. Mentionam ca sumele din conturile bancare au ramas intacte.
Daca s-a straduit totusi sa-i iasa socoteala din declaratiile de avere, Marko Bela "a uitat" sa declare insa actiunile detinute de sotia sa la societatea abil denumita Karakter SRL.

Astfel, conform datelor de la Oficiul national al Registrului Comertului, Koos Anna Ibolya figureaza ca administrator si actionar cu 75% (750 RON) la firma Karakter SRL, infiintata in 2001 cu obiect de activitate identic cu cel al firmei controlate de Marko Bela (Meteor SRL): "editarea cartilor, brosurilor si a altor publicatii".

Desi a depus un efort laudabil pentru transparenta, Marko Bela are o problema cu aceste declaratii de avere si indaratnicia cu care s-a opus infiintarii Agentiei Nationale de Integritate, cea care verifica adevarul celor consemnate in declaratiile de avere, devine explicabila.

Aceasta, deoarece este imposibil ca din veniturile declarate intr-un an (aproximativ 30.000 euro) sa poti achizitiona un apartament de peste 100 mp in Capitala si un autoturism Volkswagen Golf de ultimul tip. De asemenea, chiar daca te cheama Marko Bela, este imposibil sa primesti in avans, pentru opere literare, un miliard de lei in anul 2005.
Poti primi acesti bani pentru promovarea unor legi sau chiar a unor manele, dar, in nici un caz, pentru "opere literare" nescrise sau nepublicate.


Carte de vizita

Marko Bela, actualul vicepremier al guvernului Tariceanu si presedinte al UDMR, s-a nascut pe 8 septembrie 1951 in Targu Secuiesc, judetul Covasna. Dupa ce a divortat de Eniko Marko, s-a recasatorit cu Anna Ibolya Koos, cu care are un baiat. El mai are, din prima casatorie, doi copii, o fata (Eszter, 28 de ani) si un baiat.

Anna Koos lucreaza, din 1997, ca ziarista la TVR, in cadrul Redactiei de limba maghiara, si este mai tanara cu zece ani decat actualul ei sot.In 1974, la un an dupa casatoria cu Eniko, Marko Bela a absolvit Facultatea de Filologie, specializarea limba si literatura maghiara-franceza, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

{i-a facut primii doi ani de stagiatura ca profesor de franceza la {coala generala din localitatea Santana de Mures, iar in 1976 a devenit redactor la revista literara "Igaz Szo" din Targu-Mures, unde a activat pana in 1989. La sfarsitul anului 1989 a ajuns redactor-sef al revistei literare "Lato", din Targu-Mures.

In 1978, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar, din 1990, este membru al Uniunii Scriitorilor din Ungaria si secretar general al grupului PEN al Scriitorilor Maghiari din Romania. n anul 1990, a intrat in politica si a devenit membru fondator si vicepresedinte al organizatiei UDMR Mures, iar, in perioada 1990-1991, a fost membru in Prezidiul UDMR.
Tot din 1990, este senator de Mures, ales in toate legislaturile de pana acum. De asemenea, din 1993 este presedinte al UDMR, reales in 1995, 1999 si 2003. n decembrie 2004, a fost numit ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene.Din 1974 a publicat 18 volume de poezii in limba maghiara, precum si alte volume de eseuri, traduceri, studii si discursuri politice in aceeasi limba.

Venituri: 350.148 dolari Venituri din salariiFunctiile detinute de Marko Bela si retribuite constant dupa 1990 au fost acelea de senator in Parlamentul Romaniei (1990-2006), presedinte al UDMR (1993-2006). Castigurile din "meseria" de senator i-au adus lui Marko, in perioada 1990-2006, venituri de aproximativ 150.000 de dolari.

In paralel, el a fost platit si ca presedinte al UDMR, salariul mediu declarat in 2004 si 2005 fiind de 830 dolari lunar, respectiv 1.300 dolari lunar. La o medie lunara de 1.000 dolari, veniturile salariale in calitate de presedinte UDMR ar putea fi estimate la inca 150.000 de dolari. Prin urmare, totalul estimat al veniturilor, in perioada 1990-2006, este de 300.000 dolari. Venituri din dividendeMarko Bela este actionar (22,2%) la Editura Mentor SRL din Targu-Mures, societate infiintata in 1992 si al carei obiect de activitate este "editarea cartilor, brosurilor si a altor publicatii".

Asociatii lui Marko in aceasta afacere sunt Galfalvi Gyorgy (24,44%) - actualul redactor-sef al revistei "Lato", Kiraly Stefan (24,44%), Ballo Agnes Maria (4,44%), Kovacs Andras Ferenc (8,88%), Kuti Marta Lenke (4,44%), Lepedus Iulci (4,44%) si Szocs Katalin (6,66%).Conform datelor de la Ministerul Finantelor, Editura Mentor a inregistrat, in perioada 1999-2004, urmatoarea evolutie a profiturilor nete: 22,7 milioane lei (1999), 1.139,9 milioane lei (2001), 561 milioane lei (2002) si 930 milioane lei in 2004. Profitul total a fost, asadar, in aceasta perioada, de 86.175 de dolari.

In cazul in care si-ar fi ridicat anual dividendele cuvenite, lui Marko Bela i-ar fi revenit 19.000 dolari. Venituri din vanzariSingura vanzare consemnata explicit in declaratiile de avere ale lui Marko Bela este un autoturism Renault Clio din 2001, suma tranzactiei fiind de 2.000 de euro (2.487 dolari). De asemenea, el a mai consemnat si o alta vanzare, cu cantec, a unor asa-zise drepturi de autor.

Astfel, in declaratia de avere din martie 2006, Marko Bela a declarat, la capitolul venituri, 90.000 RON si 16.000 HUF, ceea ce reprezinta echivalentul a 31.000 dolari. Sumele ar proveni, conform declaratiilor liderului UDMR, din vanzarea in avans, catre o misterioasa editura, a drepturilor de autor pentru o presupusa opera literara ce urmeaza a fi publicata.
Numai ca, prin publicarea unui volum de poezie, un autor fie el si genial, nu poate incasa, la un tiraj maxim de 1.000 de exemplare, mai mult de 1.000 RON. Pentru a acoperi intreaga suma ar trebui ca liderul UDMR sa scrie cel putin 90 de volume de versuri in urmatorii cinci ani, ceea ce e absurd.

Prin urmare, Marko Bela are o problema destul de serioasa in a-si justifica "drepturile de autor".

Cheltuieli: 678.000 dolari- Cosul zilnicAvand in vedere statutul capatat de Marko Bela dupa anul 1990, precum si faptul ca are trei copii si a suportat, in plus, un divort, estimam cheltuielile lunare ale acestuia ("cosul zilnic", imbracaminte, rechizite, facturi, deplasari la Budapesta, concedii etc.) la minimum 2.000 dolari. Ceea ce inseamna, pentru perioada 1990-2006, un total de 384.000 dolari.- Achizitii: locuinte si masiniCele mai importante achizitii facute oficial de Marko Bela au fost, conform ultimelor declaratii de avere, doua locuinte si doua autoturisme. Prima dintre locuinte este o vila de 149 metri patrati, cumparata in 2001 si situata intr-un luxos cartier (Rasaritului) din Sancraiul de Mures.

Desi valoarea de impozitare declarata este de 722 milioane lei, echivalentul unei garsoniere situate in aceeasi localitate, valoarea imobilului este de minimum 200.000 dolari. O a doua locuinta, achizitionata in 2005, este un apartament de 110 metri patrati situat in Bucuresti, cu o valoare de impozitare declarata de 995,13 milioane lei si o valoare reala de aproximativ 100.000 dolari.

Autoturismele achizitionate, un Renault Clio (2001) si un Volkswagen Golf (2005), sunt evaluate la aproximativ 30.000 de dolari.- Conturi in banci: 64.500 dolariConform ultimei declaratii de avere, Marko Bela are in conturi si depozite din banci romanesti 31.343 dolari, 91.398 RON si 16.000 HUF, echivalentul a aproximativ 64.500 dolari.
Un plus-minus de 392.500 dolari

O estimare a veniturilor si cheltuielilor lui Marko Bela, realizate in perioada 1990-2006, arata ca acesta ar avea de justificat castiguri de aproximativ 400.000 de dolari, fonduri a caror provenienta este necunoscuta.http://www.blogger.com/img/blank.gif

In aceste conditii, anticipam o autosesizare a Serviciului Roman de Informatii, a Serviciului de Informatii Externe, a Agentiei Nationale de Integritate, ca si a Departamentului National Anticoruptie pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile de avere semnate de Marko Bela si in toate actele organizatiei culturale etnice cu pretentii la guvernarea Romaniei si instaurarea unei autonomii teritoriale pe criterii etnice.

Coalitia pentru o noua Guvernare, Curata
(http://www.partidulcivicmaghiar.com/Articol.asp?ID=404)
El apare şi pe blogul domnului Roncea,...
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0Pu-7zfAHflkl-_1fz-JiX0-TE3xG9YPdXgzMvuV37D3-IdWZ_EIOxXBX8TTkMs1SaAeQBWs5rJ2Eipkb4suFi5fDs105qGqR1Q46r9v8k8kwN000ReTw_ZRAT2d9bhfdOuTI8N90rEg/s400/udmr-ucm+tokes+bela+anti-romania.jpg
http://victor-roncea.blogspot.ro/2008/12/protest-ferm-al-coalitiei-pentru-o-noua.html

Lucrurile o iau razna şi nici nu îndrăznesc să fac legăturile, pentru că ajung atât de departe... încât prefer să nu ştiu. Dacă dă o maşină peste mine, şi eu nici nu ies din casă...

25 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Uliuliuuuuuu dar te supărară ăştia ău de tot!
Hihihi cât de ciudată este viaţa asta.

Deci recapitulând:

- Tu Bibliotecaru,
ai fost înjurat ani de-a rândul precum că eşti PSD, PNL, bolşevic, comunist etc....
Brusc însă, scoţi mătărânga şi "ZMAC!" le tragi bozgorilor una-n cap cu ea.

- El, amicul meu virtual,
recunoscut fiind ca turbat naţionalist (şi el şi trupa lui) a-njurat ani de-a rândul PSD, PNL, bolşevici, bozgori, evrei şi acum fără să ştie (nici măcar nu bănuie), a ajuns în tabăra vânzătorilor de ţară. Şi mă-njură pe mine de mă spurcă că-s UNPR-ist, că-s bolşevic, că m-am dat cu uslinoşii şi că nu mai vreau să strig "HAI PDL!"...chestii- socoteli!

Mda.
Plină de surprize-i viaţa asta, mai ales când nu eşti în stare să sesizezi că teleguţa a luat-o razna şi dacă nu sări din ea s-ar putea să te izbeşti cu tot cu teleguţă de Marel Zid şi să faci buba la nas.

Oare mai are rost să mai întreb:
DE CE UE NU INTERVINE TRANŞANT ÎN ACEST SCANDAL TRANŞANT?

Anonymous said...

Hihihi oricum începi amuzant:

Ceva nu este tocmai în ordine, lucrurile se scriu cu rapiditate şi nimeni din mass-media nu pare să observă că lucrurile sunt ceva mai profunde.

Ce dracu măi Biblio, tu nu ştii că la fiecare "întrecere electorală" este agitată calimera cu ungurii?

Oricum, cineva din exterior (amic la toartă cu Monica Macovei Gherghescu) doreşte cu tot dinadinsul scandal în România.
Asta se vede de la două poşte nu?
:))))))))))

Îmi pun o întrebare.
Cretină.
OARE UNGURII ĂŞTIA LA IARNĂ CU CE SE VOR ÎNCĂLZI.
CĂ PETROL N-AU, GAZE N-AU...
LE-O FI PROMIS CINEVA SĂ LE DEA PETROL ŞI GAZE LA JUMA' DE PREŢ?

În fond şi la urma urmei de ce nu ar fi posibil un scenariu de genul:
- Pică Grecia
- Pică Spania
- O ia razna şi Portugalia.
Şi ca tot căcatul să aibă moţ explodează şi România.
Şi uite aşa se duce dracu uniunea Europei, nemţii-şi bagă picioarele-n ei Euroi şi scuipă pe piaţă mărcile, franţujii scot şi ei francii pe tarabe şi uite aşa o să ajungem noi să stăm precum cimpanzoii şi scârpinându-ne în cap să ne-ntrebăm:
- Bine-bine, dar cine câştigă din toată chestia asta?

PS Oricum în totă bulibăşeala asta Crin e la furat de pere.
:))))))))
Cât pot să fii de nărod astfel încât să crezi că PSD-ul, care are ocazia să ia tot potul, îl va pune pe Crin preşedinte?
Hihihihi

Anonymous said...

Mesaj pentru Luluşor:

lulu 06/06/2012 at 13:47 | Iar ma repet: Ponta si militienii din guv- XEROX-istii, nu sunt la putere ptr a guverna tara, sunt aici, ptr a pune mana pe banutii staului, pe economiile facute de guv Boc si MRU…. sunt aici ptr ca foamea le este mare…
Sunt, dar nu sunt, deoarece USL se rezuma la aceste marsavii, asa cum bine ne spune Elena Udrea, isi arata neputinta, ATACAND MARSAV, aplicand vechile tactici comuniste
de a crea confuzie, diversiune, de lua prin invaluire pe bietii oameni si asa extrem de debusolati, multi nerealizand ca sunt prostiti cu mult prea mare usurinta de catre Ciuma Rosie USL!
-------------------------------

Mârşăviile Antenei 3 trebuie să înceteze
După unul dintre cele mai murdare şi nedrepte atacuri la adresa mea din ultimul timp, reprezentat de emisiunea Oanei Stancu de sâmbătă seară, am decis să dau în judecată Antena 3 şi pe prezentatoarea în cauză şi, în egală măsură, să sesizez Consiliul Naţion


Gâscă blondă, nu mai folosi cuvântul „MÂRŞAV” că se-nţeapă nătărăii cine-i scribul agramat!
Care cumva i-aţi dat şi lu’ Prigoană una mică înainte de emisiune?
Că era cam agitat!
Dacă-i mai daţi să bea casă-şi facă curaj vă pârăsc lu Bahmuţica şi vă sparge zurlia că-i nărăviţi bărbatu’ la băutură!
Sau n-a fost băutură şi a fost altceva?
:))))))))))

Vasile, said...

Cu doar un strop de demnitate, orgoliu si simt al dreptatii,acest popor ar trebui sa-i "pietrifice ,sau cel putin sa-i "ouă", lapidar pe toti cei de teapa lui Traian Boc pe cintaretii dementi ai acestei nenorociri nationale , o lula o zappa , precum si pe urmasii acestora de aceiasi teapa!

ZeV said...

Este foarte nostimă poziționarea unora vis a vis de desele prezențe ale prințului Charles în..să spunem, România.
Dacă un personaj nostalgic și încrâncenat, precum Doberman, îl definește pe Charles drept ,,cel mai bun român", un altul, excentric și blond, pre numele de fată, ,,Lulu", vorbește de cât de bine promovează Alteța Sa brandul de țară al celeilalte blonde. Cât de ,,blondă", doar mama natură știe adevărul...și noi toți de asemenea. ;)))
Nici una nici alta nu acordă, se pare, suficientă atenție, gazdei tradiționale a prințului Charles, recte, contele maghiar Kalnoki Tibor de la Miclosoara, precum și a habitatului prin care fiul Reginei se preumblă și staționează.
De asemeni, trebuie luat aminte la spusele prințului:
,,In urma vizitarii mai multor sate din Harghita, Covasna si Brasov, printul Charles al Marii Britanii a declarat ca Transilvania este cel mai bun produs de export pentru Romania, fiind o adevarata "comoara".

"Nu există un produs de export mai bun pentru Romania decat Transilvania. Nici Marea Britanie nu are o astfel de comoară".
:D

Stejarul said...

Excelent articol. Foarte documentat! O placere sa-l citesc. Biblio, jos palaria!

PS Vad ca te-o invadat camarila lui udrea cu comentarii! Ha ha! Mai ai putin si scapi de ei. Alegerile pentru primaria capitalei ii vor pune "gatutul" pe butuc. Se pare ca o sapa "colegii" din greu. Vom avea spectacol de plescoi! Yupee!

Bibliotecaru said...

@ demneura

Bănuiala mea, pe care nu o exprim cu voce tare... este că miza aceasta este dincolo de minoritatea maghiară şi de alegeri.

Până acum, de fiecare dată la alegeri maghiarimea din România a fost unită. Motivul? Nu pot învinge în anumite zone ale României dacă sunt divizaţi, este normal deci ca ei să prefere un maghiar la cârma zonei în locul unui român. Dacă citiţi cu atenţie, chiar se spune într-unul din texte aşa ceva... desigur, un pic mascat.

Această bătaie nu poate fi a maghiarilor pentru că ei nu au nimic de câştigat din ea. Nu este nici o bătaie "pe maghiari", pentru că deja miza maghiarilor în Parlament nu mai este deocamdată, iar cea din consilii va fi după alegeri. Dacă miza nu este dată de alegeri, şi nu vorbim nici despre o miză de câştig între maghiari, care este miza oare?

Dacă România ar funcţiona normal, SRI ar găsi un răspuns, l-ar spune preşedintelui şi preşedintele s-ar adresa Parlamentului... aflând astfel şi noi.

Vasile, said...

Biblio ,

Observi cum ati ajuns la vorba lui Vasile "ti-am zis eu"!

Bibliotecaru said...

@ Stejarul

Contribuţiile mele la aceste articole sunt infime... Mă bucur însă că vă plac.

Ideal ar fi ca românii, din oricare tabere ar fi ei, să începe să comunice direct şi nu prin intermediul interpuşilor politici. Prefer deci să nu judec pe nimeni prin prisma simpatiei politice.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Stimate domn,
Recunosc că nu ştiu exact cam pe unde am ajuns. Încă sunt în ceaţă.

Anonymous said...

Două comentarii:

Re Stejar
Băi cap de esenţă tare, nu spune hop până nu ai sărit gardul!
Vezi că voi aţi mai dansat o noapte în familie până pe la 3.45 dimineaţa şi după aceea aţi plecat pleoştiţi acasă!
Nici acum "Miţa dragostea lui nu a plătit consumaţia" din acea seară!
(dacă vrei detalii îţi dau)

Deci "ciocu' mai mititel" şi n-o mai pupa atâta pe Udrea-n cur că faci luxaţie la buze!

Voi ăştia care deja vă vedeţi câştigători, aveţi grijă mare că deocamdată garda veche stă deoparte.
Şi se-amuză cum tot felul de păsărici şi ciumpalaci homosexuali îmbrăcaţi în costume marineri precum dom' Goe aruncă în voi cu pocnitori şi zbiară:
SUNTEM ÎN CAMPANIEEEEEEE!
LUPTĂĂĂĂĂĂĂM CU USL-ulllll!

Re....clamare:

Lulu este o slugă laşă şi mincinoasă!
MODOFICĂ COMENTARII!


Re ZeV:
Cât de ,,blondă", doar mama natură știe adevărul...și noi toți de asemenea....

Ţi-am mai spus că totdeauna comiţi erori majore:
Nu numai mama natură ştie adevărul!
Ci şi tata natură!
Deci în concluzie îşi spun eu că:
ESTE BLONDĂ!
şi după câte ştii eu totdeauna vorbesc documentat.

Re Bibliotecaru
Miza este Iranul.
(stupefian răspuns nu?)

PS ,,In urma vizitarii mai multor sate din Harghita, Covasna si Brasov, printul Charles al Marii Britanii a declarat ca Transilvania este cel mai bun produs de export pentru Romania, fiind o adevarata "comoara".

Hahaha, păi doar n-oi vrea să vină?
La voi în Moldova ca să vadă cum vă ciomăgiţi voi nevestele după ce vă îmbătaţi?
:))))))))

MESAJ PENTRU NEGOIŢĂ LIVIU:
NEGOIŢĂ LIVIU DAR-AR SIDA ŞI CANCERUL ÎN SÂNGELE TĂU IAR FACI MODERNIZĂRI ÎN CARTIER?
IAR N-AVEM TOATĂ ZIUA CURENT ELECTRIC ŞI NET?
ŞPĂGAR ÎMPUŢIT CE EŞTI!

FRANK ZAPA[KING] said...

Haaaaaaaaa,hiiiiiiiiiiiii-ca-i de tot circul,EUSEBIU,ii face campanie ELECTORALA,uselistului ROBERT LABAITA,sau cum il alinta ,FETITELE PESEDISTE,care intre 16-18 ani sunt trimise la specializare prin stabilimentele unde o lucrare orala se plateste cu 50 de euroi,asadar NEACOITA'.
Io stiu ca unii oameni sunt capabili sa se culce seara pe drepta si sa se trezeasca dimineata devreme ,PE STINGA'dar parca a te inrola in bandele USLASILOR,DIRIJATE DE VIOREL HRENCIUC,LORDUL INTERNETULUI DIN PSD,incepe sa puta a cacat.
Pai mai dragul meu amic,EUSEBIU' daca ai fi fost si tu ,UN NEACOITA' atunci,cind LIVIU NEGOITA,ITI TULBURA LINISTEA INTERIOARA,si-ti facea zile fripte,DE CE NU AI IESIT MATALE CA MIRCEA BADEA CU NISTE PENE LIPITE PE CORP, CU VRE-O DOUA PANCARTE SI SA-I FAUTEZI PE LIVIU NEGOITA,AI DE CE?????????
Atunci in mod sigur te-as fi crezut si cu siguranta te-as fi sustinut.
Acum ce faci tu,dragul meu amic,e o mizerabila campanie electorala,DE LOC DEZINTERESATA,PE CARE,IN AFARA DE TINE ,NIMENI NU PUNE BAZA SI NU O CREDE.
Si in fond de ce te-am crede??????????
Pai la cit te-ai rasucit precum GIRUETA VORBA LUI MIHAI SEFUL GERULIENILOR,CARE TI-A SPUS DE LA OBRAZ CA ESTI UN MARE MINCINOS,si ca te-ai vindut USLINOSILOR, imi vine greu daca nu imposibil sa te cred,ba as spune ca mai degraba spun si cred ca-DA TE-AI DAT CU USLINOSII.
A si inca ceva,nu cred ca esti tu in masura sa dai sfaturi,NU CRED ,BA AS SPUNE CA ESTI IN SITUATIA DE A PRIMII,dupa mersul tau cam impleticit,prin virtual,care seamana atit de bine cu a unui om dupa o saptamina de betii crunte.
Diversiunile si intentiile tale de a lamurii pe cineva de bunele tale intentii,sunt ,FLAGRANT CONTRAZISE TOT DE TINE,prin modul desantat in care faci campanie electorala pt uslinosi,si nu numai.
Nu poti pacalii pe nimeni,si tu stii acest lucru,si tocmai de aceea ti-am spus,ti-ai pierdut vechii amici virtuali,si da ti-ai nfacut altii-PE USLINOSII TICALOSI-.
TI-au spus acest lucru toti vechii tai amici,virtuali,care te-au repudiat si te-au trimis in bucataria lui DAN FELIX MOTANUL,la o cura de beshini puturoase.

FRANK ZAPA[KING] said...

Desi stiu bine,ce se intimpla in transilvania deci stiu si cum sta treaba cu lupta din interiorul etniei maghiare,n-am de gind sa imi astern ,acum analiza si impresiile.
O voi face ,si la momentul potrivit,nu acum,ce pot insa spune este ca ,pt cei care cunosc doar din ziare,ori accidental,transilvania,acest joc de picioare ,pe alocuri rafinat ,ca un ceardas stilizat,este cit se poate de simplu.
Ma amuza felul in care se ,INFLAMEAZA UCENICII LUI ADRIAN PAUNESCU,NATIONALIST COMUNISTII DE PARADA,niste adevarati ,CACACIOSI SI LASI,care la prima besina ungureasca mai zgomotoasa,fug direct in transnistria.
Apropoo,firea-ti ai dreacu de NATARII, o vorba n-au de la voi despre ROMANII DIN TARA TIMOCULUI,DIN UCRAINA SI DIN REPUBLICA MOLDOVA.
Taceti precum RAHATUL UNUI BOSCHETAR ASCUNS IN CEL MAI FOLOSIT BOSCHET PE POST DE BUDA PUBLICA.
Ei si atunci,cum dreak sa nu ma intreb-BEY TROMPETE DE PARTID TIOCALOASE,VOI ATI UITAT CINE A DAT BASARABIA PE MINA RUSILOR?????????
Va spun eu,ION ILIESCU SI TATII UCENICILOR ,LUI ILIESCU.
Inclusiv MILITIANUL PONTA,CEL BATRIN-dar nu a venit inca momentul sa dezbatem acest subiect.

epolitikon.wordpress.com said...

Jos palaria pentru documentare. Epolitikon.

Cred ca-l pun si la mine pe blog, ca ati muncit, nu gluma...

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Re Zapa
Acum ce faci tu,dragul meu amic,e o mizerabila campanie electorala,DE LOC DEZINTERESATA,PE CARE,IN AFARA DE TINE ,NIMENI NU PUNE BAZA SI NU O CREDE.

Oare aşa o fi bre Zapo?
Nu mă ascultă nimeni?
:))))))))))

Aseară au fost vreo 200 de babe şi moşi cărora Emil Boc şi Sulfina Barbu le-a tăiat pensiile şi vreo sută care nu sunt pensionari dar:
- ba le-a distrus Emil Boc firmele din care câştigau şi ei un salariu decenr.
- ba le-a ridicat rechinul Prigoană maşinile, ba nu le-a anvelopat blocu' banditu de Negoiţă!
DECI VREO 300 DE ALEG[TORI!
Cărora le-am pus un filmuleţ în care prezentam pe larg vila lui Liviu Negoiţă, contractele amantei lui Emil Boc cu primăria lui Liviu Negoiţă şi câteva secvenţe cu oamenii rechinului Prigoană care ridicau o maşină şi care au scăpat-o doin chingi de-a făcut maşina buf precum chifteaua când a dat cu burta de pământ.
Acum, sincer să fiu, nu ştiu dacă ăia pe care i-am filmat sunt oamenii lui Prigoană.
Dar nu contează!
Din avion nu se vede.
Mulţi văd puţini cunosc, important este ca toţi să strige:
JOS CU RECHINUL PRIGOANĂ!
După ce au văzut filmuleţele le-am spus şi vreo două vorbe!
Aşa cum ştiu eu să spun.
Mai o glumă, mai un banc, mai nişte versuri....
Oricum îţi garantez că am avut un succes nebun mai ales că una este să vină un USL-ist să le spună "JOS PRIGOANĂ-JOS NEGOIŢĂ!" şi alta-i să vină unul care ani de-a rândul v-a votat şi v-a susţinut crezând că sunteţi băieţi cu bucă fină, nu cu şoriciul gros!
Recunosc că la chestia asta am manipulat mizerabil!
Dar suntem în campanie nu?
Şi când a fost împărţit norocu' eu am fost sărit!
Baba beţivancă de la Bacău nu a fost sărită.
Deci?
Ce mi se reproşează nu înţeleg?
AM SPUS CLAR:
BĂ CAPETE DE MANDARINĂ, DACĂ VOI VREŢI SĂ FACEŢI CAMPANIE ÎN BUCUREŞTI CU OAMENI CARE NU SUNT BUCUREŞTENI, N-AVEŢI DECÂT SĂ FACEŢI!
Sau poate mă crezi bătut în cap cu leuca ca să mor de foame din cauză de SUPREMĂ IUBIRE PEDELITICĂ?
Dacă tu crezi asta, înseamnă că eşti dus cu capu' măh Zapo!
Am spus totdeauna că sunt un mercenar jegos!
PUNCT!
Dar să revin.
Deci au fost vreo 300 de oameni cărora le-am spus în faţă că nici Robert Negoiţă nu este vreun sfânt şi de aceea ei cetăţenii trebuie să aleagă între doi ne-sfinţi!
Între sfântul Robert care fute şi sfântul Liviu care face laba!
EXACT AŞA LE-AM SPUS!
Şi să vezi ce chicoteau moşii şi babele!
:)))))))))))
Vrei să-ţi spun cum a fost şi la Sectorul 4?
Acolo a fost şi mai simplu!
Un filmuleţ cu Sulfina Bambina când anunţa tăierea de pensii şi de salarii, de-a început să huiduie sala ca pe stadion!
La Sectorul 1 n-a fost nevoie de filme şi întruniri că acolo sunt golanii mei de cartier care toţi îi ridică statuie lu' Chiliman că le-a anvelopat blocurile.
La sectorul 2 n-a fost nevoie de nimic că acolo vă bate Onţanu de vă sar mucii-n tavan.
La Sectorul 5 nici atât, că doar ai văzut cum chiuiau ăia din sala când le vorbea Marean!
Doar la 6 am avut nişte serate dansante cu nişte fufe şi nişte golani de cartier cărora le-am explicat că Rareş Mănescu este vai mama lui un pârţac liberal, care habar n-are cu ce se mănâncă administraţia publică şi că în ciuda opoziţiei mele anti-PDL-iste de la celelalte sectoare, aici la 6 nu sunt motive ca primarul să fie schimbat, schimbăm deoarece este....şi i-am făcut o descriere de ziceai că-i primul înger de la dreapta Celui de Sus!

Anonymous said...

Continuare:

Şi acum Zapo poţi să tragi linie şi fă un total ţinând cont că cei cărora le-am vorbit au soţi, soţii, părinţi prieteni, colegi de serviciu bala-bal-bla şi vezi câţi vor fi ăia care nu vor vota PDL în 1, 2, 3, 4, 5.
Vei constata că nu veţi obţine mai mult de 20% voturi!
VA FI UN DEZASTRU PENTRU VOI!
(doar la 6 scorul va fi destul de strâns)
Pricipişi Zapo?

În concluzie, tu, Lulu, baborniţa aia de Silverstar (beţivanca de la Bacău) sau mai ştiu eu care de prin Cluj bla-bla-bla, puteţi zbiera pe bloguri până vă crapă tastaturile!
CĂ DEGEABĂ ZBIERAŢI!
VOTUL ESTE LA NOI BUCUREŞTENII ŞI NU VI-L DĂM!
NU VREM CA BUCUREŞTIUL SĂ FIE CONDUS DE UN GUNOIER!
:))))))))))

Anonymous said...

Atât timp cât voi pedeliştii l-aţi trăddat, l-aţi minţit şi l-aţi înşelat pe Băsescu, jos chiloţi şi faţa la perete!
DOAR DACĂ VEŢI PIERDE LOCALELE PARTIDUL SE VA REFORMA!

ZeV said...

Mda...azi noapte am vorbit, frenetic, in fata a vreo 2000 de mosi si babe, de toate varstele. ;)
La un moment dat, am deschis, speriat ocii..eram singur in camera. Ba nu, televizorul si playerul DVD erau pornite. Am mai prins finalul din The Wall.
;)

Vasile, said...

Biblio,

Ca sa-l parafrazez pe prea distinsul primarul Mazare, care se "pisa pe orisice"
am ajuns sa se cace seful parlamentului ungar pe noi , noroc ca nu am prea deschis gura, sau poate d'aia nu a deschis gura sbsolut de loc Traian!

Anonymous said...

Bă ce facem?
zice unul din Iaşi
-Hai la Bucureşti să-l susţinem pe Prigoană că oricum Nichita îi bate pe toţi!

- Bă ce facem?
zice unul din Craiova
-Hai la Bucureşti să-l susţinem pe Prigoană că oricum Solomon îi bate pe toţi!

- Bă ce facem?
zice unul din Cluj.
-Hai la Bucureşti să-l susţinem pe Prigoană că la cât a furat Apostu nici dracu nu-l mai votează pe Boc!

- Mon cher ce facem?
zice un mitic din Bucureşti.
- Terminăm berea şi după aia mergem la curve!
- Şi campania?
-Amice eşti idiot? Lasă-i să se agite că de votat votăm tot noi!
:)))))))))

Bibliotecaru said...

Domnul Lăzăroiu spune că USL va lua cam 70% şi PDL... acolo un 15%... cică nu ştiu cine a făcut o simulare... dar pe datele din 2008, când PDL era încă pe val.

Anonymous said...

Biblio.
Blaga, care fie vorba între noi n-a băgat mâinile până la umăr şi nici presa nu l-a arătat cu degetul, başca că este în bune relaţii cu câţiva PSD, a spus clar:

VREAU PARTID DE 17% CA SĂ NU NI SE MAI SPARGĂ NOUĂ ÎN CAP TOATE NASULIILE.


În plus:
Aduţi aminte că de Revelion presa a bătut multă monedă pe reunirea trioului BBU care au sărbătorit împreună trecerea peste ani.

Deci?
Ce dracu se mai chinuie toată lumea să emită tot felul de presupuneri.

Va fi ceva în jurul lui 17%.

Bibliotecaru said...

@ demneura

Nu ştiu exact ce doresc liderii PDL, sunt însă 99% convins că se vor schimba rapid şefii de pe la DNA, ANI, procurorul general... şi se vor debloca sute de dosare PDL (justificate sau nu). Sunt absolut convins că cei vizaţi de astfel de dosare ar vrea să aibă puterea de a le împiedica. Asta nu se poate face fără un pol de presiune politică şi este foarte probabil ca 17% să nu însemne un pol de presiune.

Apoi mai este o problemă. Faţă de 2008, PDL va "subvenţiona" cu ceva procente toate partidele satelit pe care le-a creat, începând cu UNPR. "Şmecheria" cu partidele satelit merge cât timp eşti la guvernare, pentru că le poţi reţine alături, dar când beneficiul se destramă, "sateliţii" se strâng natural lângă ceilalţi poli de putere viabili. Nici măcar UDMR-ul nu va fi cu tradiţionalul lor 7%, pentru că a apărut PCM care începe să egaleze ca putere UDMR şi astfel UDMR este împins, volens nolens, departe de PDL.

De aceea ar fi fost foarte importantă "epurarea" prin 2009. Eu am spus acest lucru celor de la PDL, nu au înţeles. Acum partidul va fi condus, nu de un preşedinte Boc, nu de un Blaga, ci de structura de interese a partidului care, după cum spuneam, va face orice să nu intre în furcile caudine ale justiţiei.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.