27 June 2012

Atenţie! Sindromul Băsescu se ia!


OK, am fost un pic răutăcios când am spus Sindromul Băsescu. Vorbesc despre sindromul liderului politic care-şi construieşte un cult al personalităţii încât se crede etern, omnipotent şi de neînlocuit. Eu nu discut natura soluţiei ci modelul în care această soluţie este formulată. Despre ce este vorba...

"Cancelarului Angela Merkel nu îi plac deciziile pripite. Stilul ei se caracterizează prin abordări etapizate şi pregătirea terenului pentru luarea deciziilor. Nu are nicio simpatie pentru comportamentele iraţionale, pentru panică sau pentru entuziasmul afişat de alţi lideri europeni şi de pieţele financiare", notează EUObserver.

În cursul unui discurs rostit la Berlin săptămâna trecută, Merkel lauda "atitudinea constantă şi viziunea pe termen lung" a Germaniei, în opoziţie cu "mentalitatea banului câştigat uşor" a pieţelor financiare.

"În vremuri schimbătoare, în care influenţa pieţelor financiare este în creştere, în care mizele se schimbă de mai multe ori pe zi, cultura viziunii pe termen lung este o contragreutate foarte importantă", spunea Merkel.

(http://www.mediafax.ro/economic/criza-din-zona-euro-un-test-al-metodei-merkel-constand-in-austeritate-si-viziune-pe-termen-lung-9761195)

Până aici nimic anormal... Iată însă ştirea în care sindromul se manifestă.
Cancelarul german Angela Merkel a respins din nou, în mod categoric, ideea emiterii de euroobligaţiuni în contul datoriilor, afirmând marţi că acestea nu vor exista "atât timp cât (va) trăi" ea, potrivit unor unor participanţi la o reuniune a grupului parlamentar liberal (FDP).

"Vă dorim viaţă lungă", i-ar fi urat anumiţi deputaţi FDP, partid care face parte din cadrul coaliţiei guvernamentale.

Niciunul dintre participanţii întrebaţi de AFP în acest sens nu a fost în măsură să citeze afirmaţiile exacte ale cancelarului, dar mai mulţi dintre ei au declarat că Merkel a spus că datoria ţărilor din zona euro nu va deveni comună "atât timp cât voi trăi".

Unii au dat asigurări că Merkel glumea în acel moment, deşi cancelarul este prea puţin cunoscut pentru acest fel de afirmaţii.


Purtătorul de cuvânt al Cancelariei Steffen Seibert nu a dorit să comenteze.

Merkel a refuzat deja în mai multe rânduri crearea acestui instrument de punere în comun a datoriei de către europeni. Pe de altă parte, premierul francez Jean-Marc Ayrault a fost nevoit să recunoască, într-un interviu recent pentru săptămânalul german Die Zeit, că un asemenea sistem "necesită o mai mare integrare politică (...), iar acest lucru va necesita, fără îndoială, mai mulţi ani".

Cancelarul german a apreciat că aceste euroobligaţiuni sunt "contrare Constituiţiei" germane.

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care liderii europeni se întâlnesc joi şi vineri în cadrul unui summit crucial la Bruxelles. Merkel urmează să ia cina, miercuri seara, la Paris, cu noul preşedinte francez François Hollande, pentru a încerca să aplaneze unele dificultăţi înainte de reuniuniunea Consiliului.

(http://www.mediafax.ro/economic/angela-merkel-datoria-tarilor-din-zona-euro-nu-va-deveni-comuna-atat-timp-cat-voi-trai-9785918)

Sunt curios dacă Merkel plus Hollande va da Merkellande. Numai să nu ajungă această ţară a lui Merkel întreaga Europă... Am mai avut un German care visa să fie stăpânul Europei şi al lumii.

21 comments:

nimrod said...

:)))

Biblio,

"Denumirea ştiinţifică" la ce va să vină e Das Vierte Reich. Abia aştept, dacă apuc...

Bibliotecaru said...

Americanii nu vor lăsa niciodată Germania să dezvolte un curent antisemit şi nici să-şi facă arme nucleare... Mă îndoiesc deci că cel de al patrulea reich va ajunge să funcţioneze, fie şi în stadiul de proiect.

ZeV said...

Biblio
De unde naiba v-a venit ideea ...excentrica (_ca sa nu spun altfel), de a compara personalitatea autarkica a lui Traian Basescu (aŭtarkíe f. vgr. autárkeia, d. autós, însumĭ, și arkéo, îmĭ ajung, mi-s destul) cu cea aunui cancelar responsabil si rastional caruia i se datoreaza atat stabilitatea Germaniei, cat si cea a Europei (atata cata este) ?
Dvs ce ati vrea ? ,,Datorii puse in comun" + independenta decizionala a natiunilor de doreli riverani la Mediterana si Marea Neagra ?
Futu-le muma-n-cur de puturosi daco-traco-galico-celtico-latini, sa puna dracului mana pe lopata si harleț, că daca nu sunt fuduli, nu sunt prosti destul.
Nici eu nu fac exceptie. Toata ziua bloggerim, dar cand vine vorba de munca, o dam pe.... ,,filosofie".
;))

nimrod said...

Biblio,

Tura asta n-o să mai fie cu lagăre şi V-uri ci pe bază de model socio-cultural. Iar pe nemţi nu-i întrece nimeni în rigoare, hărnicie şi austeritate liber consimţită, ca să nu mai vorbesc de cultura de un tip cu totul special. Altfel în Europa campioana actuală la antisemitism nu e Germania ci Franţa cea plină de arabi. Urmată de România... :)))

nimrod said...

ZeV,

Nu-i amestecaţi pe celţi cu ăilalţi. Ei au fost din alt film. Ca să mă înţelegeţi vă recomand să comparaţi Salzburg-ul cu Târgu Ocna. :)

Robert Horvath said...

@ Vasile
Nestimate domn.
Cateva clarificari. Nu sunt transfug ci dimpotriva.
Spre deosebire de dumneata care reprezinti doar serviciile...eu reprezint Romania.
Deschide
http://www.devagallery.com/
Vei vedea la " exhibition " la sfarsit tricolorul romanesc
stilizat. La fiecare expozitie la intrare arborez drapelul national.
Deschide cu mana de proletar si ochii de culoarea cerului
http://tracilslatton.blogspot.com/2011/03/film-about-sculptor-sabin-howard-by.html
In curand noul meu film de lung metraj The Chosen ....sper sa cada Basescu sa-l pot reprezenta la Bucuresti. Vor veni multi spectatori in civil.
Ai biletul asigurat.

Robert Horvath said...

@ Vasile
Nu ma intereseaza trecutul lui Voiculescu....ci viitorul
lui..................................
A renuntat la Senat si in curand la viata !
Sper sa-si puna fularul in curand.
PROCURATURA GENERALA ROMANIA
Doamna Kovesi
Deschideti o ancheta a cetatenului roman Dan Voiculescu pentru cel mai jaf din istorie. Banii lui Ceausescu apartin statului Roman. Anexez spre atentia dumneavoastra dosarul remis serviciului Interpol. Robert Horvath Deva
Ziarist de investigatie
Presedinte Devartes Film International New York Tokyo

Vasile, said...

Biblio,

Dupa ce construiesti sau imbunatatesi o temelie, iti permiti visul de a te da temelie de palat! Faber est quisque fortunae!

Horvath,

Si dl. VCT are flutura un tricolor!
Dumneata esti patriot de cultura,triesti acolo si te dai patriot roman, trasnpus in peisaj de servicii, altele decit acelea in care a functionat celalalt securist ,si el un patriot de cultura cu sarcini interne de care amintesti obsesiv!
Dar aveti dreptate intotdeauda acolo a fost o lupta interna iar dumneavoastra ati ramas se vede activ!

PS.
Biblio nu stiu daca ai urmarit dezbaterea pe forumul lui Nastase atunci cind a primit NUP in dosarul Tamara, cit si cum s-a bucurat Nastase&Co., eu, poti verifica in arhiva de atunci, i-am spus ca va face puscarie in mod sigur!
Cit de mult s-a fortat justitia, aparatul de propaganda al PDLeulul si Cotroceniului de a grabi incarcerarea lui Nastase in miez de noapte sau in zori de zi ,cu triomisi speciali tip Horvath care tipau isteric "asasinule ai distrus tara" ramane un spectacol trist , o alta opera tragi-comica a romanilor din care cu altii la putere ,un alt lot din PDL, la urgenta ar trebui sa imparta celula cu Nastase!

Vasile, said...

Se pare ca glicemia imi joaca ortografia!

ZeV said...

Reiau si aici:
Re Vasile
Stimate coleg, am mari indoieli ca vorbim de aceeasi persoana.
Eu vorbesc de un ins care a avut acces la butoane inainte de 1989, a colaborat cu politia politica (chiar impotriva propriei familii), a tranzitat energie ieftina in calitate de ,,baiat de baiat destept" si a a avut ,,realizari" notabile in politica. Recte, a adus PC la astronomicul scor de 2%. Faptul ca a intrat pe usa din dos in Parlament, aburcat in cârca altor partide, nu are, bineînțeles, nici o relevanță.
;)
Cât despre...,,legile" promovate , in afara de reducerea utopica a TVA-ului la alimente, eu personal nu-mi amintesc altceva.
A...sa nu uit. Are totusi un mare atu: deține trustul Intact, pus pe tava la dispozitia USL.
:D
Inca o informatie, pentru cultura dvs generala si particulara :
CITEZ:
,,Dan Voiculescu a fost numit, în 1982, directorul reprezentanţei din Bucureşti a unei firme, chipurile străine, Crescent Commercial & Maritime Ltd - Grecia. În acelaşi an în care Voiculescu a fost numit şeful Crescent, Ceauşescu înfiinţa, printr-un decret (C.S.382/15.10.1982) care nu a apărut niciodată în Monitorul Oficial, unitatea militară 0107 care acţiona sub acoperirea unei întreprinderi de comerţ exterior numite ICE DUNĂREA"
;))

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Dacă citeaţi cu atenţie, eu nu făceam referire la soluţii ci la acel...

"Cancelarul german Angela Merkel a respins din nou, în mod categoric, ideea emiterii de euroobligaţiuni în contul datoriilor, afirmând marţi că acestea nu vor exista atât timp cât (va) trăi ea, potrivit unor unor participanţi la o reuniune a grupului parlamentar liberal (FDP)."

... respectiv la formă şi nu la conţinut. Este acelaşi tip de atitudine al democraţiei furate respectiv şi al dictaturii. Democraţia înseamnă că poporul ia hotărârile în stat. Oricine ar fi un cetăţean într-o democraţie, orice poziţie ar ocupa în stat, nu are cum să impună unei ţări punctul său de vedere, rolul fiecărui cetăţean este să pună în execuţie punctul de vedere al tuturor (mediat politic în Parlament, desigur).

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Stimate domn,
Orice formă ar fi, antisemitismul nu va mai fi enunţat în politica germană, cu siguranţă. Şi nici eugenia.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Frază ceva mai lungă... faber est suae quisque fortunae appius claudius caecus dictum arcanum est neutro

Nu uitaţi de cuvântul secret (codul) "neutro".

ZeV said...

Domnule Biblio, Angela Merkel nu impune nimic....poporului german. Poporul german, format din oameni educati si muncitori, este perfect in asentimentul susnumitei doamne. Ba chiar cred ca si-ar dori ca si mai putini bani sa plece din munca lor, care alte zari si meleaguri, deact doreste doamna Merkel.
Cat despre celelalte popoare, ei bine, ar trebui sa le intre in cap ca ,,branza-i pe bani", ,,iar banii sunt pe munca".
;)
Daca tarile Europei ar avea lideri responsabili precum in Germania, Europa era acum in afara crizei si cel putin la paritate cu America.
Asa ca mi se pare cel putin o impietate sa atribuiti cancalarului naravurile lui Traian Basescu, fie si in forma fara fond.
;)

Robert Horvath said...

@Vasile
O scrisoare a presedintelui SUA mi-a salvat viata. Am trimes un material filmat despre Ceausescu vorbind despre bomba atomica spre occident. In 1977 securitatea era deja sparta in doua . Am intalnit anchetatori inteligenti
care au incercat sa-mi salveze viata.......si unii ca tine.
Prosti, inculti si invidiosi.
In acelasi an seful tau cel mare a hotarat ca intreprinderile
de comert exterior sa faca parte din securitate iar directorii
sa aiba gradul de general.
Tu erai numai colonel......pe bune.

Robert Horvath said...

@Vasile
O scrisoare a presedintelui SUA mi-a salvat viata. Am trimes un material filmat despre Ceausescu vorbind despre bomba atomica spre occident. In 1977 securitatea era deja sparta in doua . Am intalnit anchetatori inteligenti
care au incercat sa-mi salveze viata.......si unii ca tine.
Prosti, inculti si invidiosi.
In acelasi an seful tau cel mare a hotarat ca intreprinderile
de comert exterior sa faca parte din securitate iar directorii
sa aiba gradul de general.
Tu erai numai colonel......pe bune.

Robert Horvath said...

Dublarea nu-mi apartine.
Cer scuze semidomnului Vasile.

Robert Horvath said...

@ A compara pe Merkel cu Basescu ......
Un picnic la iarba verde cu al doilea razboi mondial !

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Poate că dorinţa cancelarului este şi a poporului, numai că eu văd un cancelar care spune "atâta timp cât voi trăi eu" şi nu "atâta timp cât va fi dorinţa poporului german", nici măcar "atâta timp cât voi fi cancelar". Nu se poate să nu sesizaţi elementul dictatorial.

ZeV said...

Nu domnule Biblio. Nu sesizez pentru ca el nu exista !
In schimb, domnul Traian Basescu declara (citez din memorie):
,,EU SUNT SEFUL STATULUI. Iar din stat (spune domnia sa) fac parte si justitia, si guvernul si....22 milioane de cetateni". (?!)
Ceea ce spune domnule Traian Basescu este că EL pretinde că este institutia supremă si, pe de alta parte, că EL ESTE SEFUL ROMANIEI, SI NU SLUJBAJUL NATIEI ROMANE !
Cum puteti vorbi de doamna Merkel si mai mult, sa o comparati cu acest demon de la Cotroceni, in jurul caruia nu se poate construi absolut nimic ?
Incredibil pentru un promotor al democratiei autentice, asa cum persistent si insidios va pretindeti.
Asta nu inseamnă că Adrian Năstase ar fi fost mai bun, sau Crin Antonescu va fi mai bun.
;)

Bibliotecaru said...

Păi, după cum vedeţi, CCR i-a dat dreptate şi a spus că preşedintele este şeful statului.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.