19 February 2009

Halal Românie


Avem un premier şi un fost premier de un mare fel... şi iată că spun Halal Românie! De ce? Păi să vedem, începând cu o transcriere Monitoring Media:

insula_serpilor2Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îl dă în judecată pe succesorul lui, Emil Boc. Mărul discordiei îl reprezintă controversele din jurul contractului Sterling, prin care statul român a concesionat teritorii din Marea Neagră către compania canadiană. Un scandal izbucnit la o zi după ce România a câştigat la Haga o dispută de câteva decenii privind graniţele maritime cu Ucraina. Secretarul de stat Iulian Iancu atrăgea atunci atenţia asupra unor nereguli din acest contract. Călin Popescu Tăriceanu îi cheamă acum pe cei doi în justiţie, spunând că l-au calomniat. El cere daune de 200.000 de lei.

Premierul Emil Boc susţine că nu se teme de procesul care l-a intentat Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, primul-ministru este sigur că va câştiga. El a declarat că banii pe care îi va câştiga în urma acestui proces îi va dona unei unităţi de asistenţă socială.

(Prin Monitoring Media: Europa FM, Ora: 16:00; http://www.monitoring.ro)


Mai întâi de ce cred eu că "a dat-o în bară" Emil Boc.
Privind la acea emisiune în care domnul Tăriceanu s-a enervat şi a spus că astfel de acte sunt cu miile şi că nu-i treaba lui să le citească, mi-a încolţit ideea că, poate, această schimbare de terminologie chiar este o banală schimbare de terminologie. Se poate acest lucru? Se poate. Neoficial se pare că schimbarea despre care se spune că statul român ar fi păgubit (eu nu sunt chiar atât de sigur) s-ar fi făcut de fapt prin 2003. Ori dacă este aşa, dacă schimbarea încă mai zace într-un document care este încă secretizat, atunci domnul Boc este în culpă. Domnia sa oricum este cumva în culpă, pentru că aluziile domniei sale nu prea au o justificare legală şi pentru că vinovăţia ar trebui probată într-un tribunal în condiţiile unui proces. Părerea mea este că nu premierul trebuie să se pronunţe în astfel de cazuri.

Cu ce "a dat-o în bară" domnul Tăriceanu? Păi ditamai ex-premierul şi politicianul să nu ştie că nu mai există calomnie în Codul Penal şi în Codul Civil? Doar guvernul Tăriceanu depusese codurile în parlament, spre aprobare, logica spune că domnul Tăriceanu ar trebui să ştie ce conţin Codurile în vigoare, dacă nu ca informaţie juridică generală, măcar din faptul că au reprezentat la un moment dat obiectul muncii.

Iată de ce spun "Halal României", am avut, avem şi, probabil, vom avea, o guvernare de operetă instituţională, asta dacă şefii acestei ţări nu se pricep la cele trebuincioase guvernării nici măcar la nivelul elementar.

4 comments:

Anonymous said...

BIBLIO,te salut..Am avut placerea sa ne intersectam pe E.U.RO.,pana am fost izgonit definitiv din rai..Pe REALITATEA FORUM s-a demarat o petitie online pe teme afacerii Sterling.Avem nevoie de cat mai multe semnaturi ,ca sa le aratam guvernantilor ca ne pasa. Linkul este http://www.petitieonline.ro/petitie-p16292050.html Pentru vizionarea anexelor secrete de care se face vorbire in petitie ,vezi http://alexai.wordpress.com/..Ti-as ramane indatorat daca ai da sfoara-n tara si pe blogul E.U.Cu stima CALIOPI P.S.Pe "Blogul ratiunii" vad ca nu transforma adresele in linkuri ,asa ca incerc si pe blogul asta..

Bibliotecaru said...

V-am răspuns ACOLO.

Anonymous said...

Buna seara!S-au insultat si fostul premier n-a mai rezistat si l-a dat in judecata pe actualul premier.
In sfarsit s-a votat bugetul.E foarte bine.Cat au lalait-o!

Anonymous said...

Am aflat si cine mi-a facut-o pe blog la Nuti.Am scris despre asta.Nu mai intru acolo nici daca ma roaga sa intru.
Bacauanca aia e penibila.
Nush de ce i se mai face rating blondei.A ajuns in functie,a uitat de blog.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.