15 February 2010

Propaganda


Vorbeam cu cineva despre dictatură, stat totalitar şi democraţie. În momentul în care am spus că există o dictatură a clasei politice şi că această dictatură este mult mai mare în SUA decât în România, am produs cutremure ale conştiinţei şi, dacă bunul simţ nu ar fi fost pe aproape, probabil că aş fi fost înjurat.

De ce? Pentru că propaganda Statelor Unite este atât de subtilă şi de persuasivă, încât este gata să dea definiţia democraţiei folosind societatea americană în definiţie. "Noi suntem democratici pentru că, prin definiţie, democraţia înseamnă să fie ca la noi!"

Iată un filmuleţ propagandistic semnificativ:


Ei bine, urmăriţi ce înseamnă democraţia:
- Libera iniţiativă
- Grevă
- Sindicat
- Curtea Supremă
- Proprietate privată
- Vot
- Economia centralizată
- Libertatea cuvântului

Şi totuşi aceste prezenţe sociale nu conduc neapărat la libertate şi democraţie. Adevărata democraţie înseamnă reprezentare. Nici americanii nu sunt real reprezentanţi, nici românii nu sunt real reprezentanţi... cetăţenii nici măcar nu mai ştiu ce înseamnă să fie reprezentaţi.

Urmăriţi aceste înregistrări din timpul revoluţiei şi gândiţi-vă la democraţia pe care o gândeam atunci.


(http://ia331302.us.archive.org/2/items/1989RomanianRevolutionLive/1989RomanianRevolutionLive_512kb.mp4)

3 comments:

LuMassa said...

Biblio, citeam cu ceva timp in urma ca democratia este aparenta si doar prin definitie, ca si libertatea ...concluzia celor care au studiat acest concept era ca, nu exista libertate si nici nu poate exista vreodata. Tot in acea carte citeam ca nici nu ne ar fi buna libertate nu am sti ce sa face cu ea, am deveni niste barbari....Nu mai tin minte cine a scris-o, dar m-a frapat ce am citit acolo...

LuMassa said...

...sa facem ...

Bibliotecaru said...

Aşa este, oamenii nu-şi pot gestiona libertatea totală. Democraţia este şi ea o iluzie.
Pe de altă parte, chiar dacă democraţia este o iluzie nu putem exista precum un muşuroi de furnici în timp ce lideri se distrează arzându-ne cu lupa.

Orice democraţie se bazează pe buna credinţă a liderilor. Tocmai de aceea este atât de uşor să eşuezi o democraţie, oricât de bună ar fi Constituţia şi legislaţia unei ţări.

Preşedintele şi premierul ne-a spus că deja în cel de al patrulea trimestru al anului 2009, economia României a intrat pe palier de stabilitate şi va începe să crească. Statistica spune invers, arată că economia românească îşi continuă prăbuşirea.

Există o sancţiune pentru clasa politică? Pot avea încredere într-un premier care este, pentru a doua oară în doi ani, mult prea optimist cu evoluţia economiei ca să dea bine la FMI şi UE?

Preşedintele, premierul, Parlamentul, întreaga clasă politică îmi reprezintă, mie interesul atunci când se iau deciziile?

Până la urmă democraţia înseamnă... pentru mine democraţia s-ar traduce prin percepţia unei realităţi ascunse: Mă simt ocrotit de stat sau mă simt agresat de stat.

Poate ar fi bine să vedeţi acel film făcut din secvenţe de televizor "de la Revoluţie". După 20 sau 30 de minute un băiat care fusese la Baricada de la Intercontinental citeşte o listă de revendicări... mâncare, să nu mai circule maşinile o duminică da şi una nu, să nu mai taie curentul, să se distribuie altfel medicamentele... Citind acea listă mă întrebam... Oare aceste revendicări însemna pentru el democraţia, libertatea, occidentul scăldat în bogăţii?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.