21 February 2010

Un Congres cât un roman


http://www.inpolitics.ro/Uploads/Articles/victor%20ponta%20si%20daciana%20sarbu.jpg
(sursa: http://www.inpolitics.ro/ciocnire-intre-aripile-psd-la-o-petrecere-la-hotel-radisson--art49907.aspx)
Din păcate eu nu pot scrie aici romane.
Aş fi vrut să scriu despre ce înseamnă Victor Ponta preşedinte pentru PSD şi pentru România.
Aş fi vrut să scriu despre retragerea domnului Cristian Diaconescu şi părerea mea despre cum cred că a fost şantajat de Daniel Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc.
Aş fi brut să comentez discursurile în zonele lor foarte bune.
Aş fi vrut să analizez discursul extraordinar de fair-play spus de domnul Geoană la aflarea rezultatelor, un discurs şi o reacţie care mi l-a arătat pe vechiul Mircea Geoană, de dinainte de atingerea vârfului partidului, omul pe care nu l-am văzut ca preşedinte de partid.

Sunt însă prea amărât de rezultatele la vicepreşedinţi.
Domnul Ion Iliescu se dovedeşte încă o dată un fin observator al realităţii. Domnia sa spunea în cea de a doua parte a discursul său, partea spumoasă, un lucru care a stârnit zâmbete...

Ion Iliescu a declarat sâmbătă, la Congresul PSD, că există pericolul pentru social-democraţi să nu mai aibă femei, afirmaţie care a stârnit râsul delegaţilor, el explicând că s-a referit la structurile de conducere, pentru care ar fi dorit patru vicepreşedinţi femei.
"Apoi, este iarăşi pericolul să nu mai avem femei", a spus, în finalul discursului său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, stârnind râsete şi aplauze în rândul delegaţilor PSD.
Preşedintele de onoare al PSD a explicat, râzând, că afirmaţia viza riscul ca partidul să nu aibă femei în structurile de conducere.
"...Să nu le avem reprezentate în structurile de partid", a spus Iliescu.
Liderul PSD a explicat că el, personal, ar fi mers "pe culoare separate", pentru opt vicepreşedinţi - "patru pentru femei, patru bărbaţi".
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/521/7568/5574771/1/ion-iliescu.jpg?width=800&height=600
"Şi aveam asigurată reprezentarea corectă. Dar astea sunt numai nişte sugestii personale, nu ştiu în ce măsură le puteţi adopta acum, dar la viitorul Statut trebuie să venim cu corecturile necesare, alături de toţi cei care pun sufletul ca acest partid să nu slăbească, să crească, să se afirme ca forţa politică esenţială în această ţară. Vă mulţumesc", a conchis Ion Iliescu.
Discursul lui Ion Iliescu a fost ascultat cu cea mai mare atenţie de către delegaţii social-democraţi, care au stat chiar şi în picioare pentru a-l asculta, unii dintre ei precizând din când în când, în funcţie de afirmaţiile lui Iliescu: "E tare, domne'".

(sursa: http://banateanul.gandul.info/ultima-ora/ion-iliescu-exista-pericolul-sa-nu-mai-avem-femei-5574771)

Noii vicepreşedinţi: Marian Vanghelie, Constantin Niţă, Ecaterina Andronescu, Gheorghe Nichita, Dan Nica, Ion Toma, Rodica Nassar, Robert Negoiţă, Titus Corlăţean, Valeriu Zgonea, Adrian Severin, Ion Prioteasa, Ion Câlea, Marian Oprişan, Ion Chelaru.

Speram să iasă Corina Creţu şi Ana Birchall. Pentru mine este o mare dezamăgire...

16 comments:

Anonymous said...

Micul Trompetescu a castigat dar nici Marean nu a pierdut... detalii la mine pe blog...

nu iti fa iluzii desarte cu micul ponta...e o clona perfecta a lui nastase, aceleasi arogante ieftine, acelasi dispret fata de popor...mai joaca fotbal dupa ce da afara elevii din salile de sport?

Bibliotecaru said...

Iluziile ca iluziile, dar îl respect îndeajuns încât să nu-i spun "Micul Trompetescu".

Motanul_Incaltat said...

Da... dar acest Congres, cel putin asa mi s-a parut, a fost un "congres al luptei pentru ocuparea postului". Nu s-au dezbatut probleme doctrinare, linia viitoare a partidului, programe, proiecte, etc. In sine, lista aceasta de vicepresedinti nu spune multe. Nu stiu daca se poate vorbi de o innoire a partidului, asa cum au zis unii. Ramane de vazut...

Bibliotecaru said...

Aşa este, aveţi dreptate. Nu au fost dezbateri doctrinare, miza s-a concentrat pe alegeri, nu a fost decât o rotaţie a cadrelor. Rămâne de văzut dacă următorul congres va face ceva şi pentru dezbaterile pe doctrină, pe statut, pe strategie...

Anonymous said...

@bibliotecar
de ce ti-ai retras comentariile de pe blogul meu?

Bibliotecaru said...

Nu aţi spus, pe bună dreptate, că nu au rost?

Motanul_Incaltat said...

Da, bineinteles.. sa vedem...Dar ce parere aveti despre dl. Ponta? Eu am sa va spun parerea mea: mi se pare ca este un om inteligent, care are calitati - n-am avut placerea sa-l cunosc personal sau sa lucrez cu dansul. Cu toate acestea este un om tanar si nu stiu cat este de matur din punct de vedere politic pentru a conduce un partid de anvergura PSD... Adrian Nastase, dupa parerea mea, abia acum s-a maturizat politic pentru ca a stiut sa-si recunoasca erorile pe care le-a facut in trecut si are o bogata experienta politica: ministru de externe,prim ministru, presedinte PSD, presedinte al CN al PSD. Maturitatea politica si experienta conteaza foarte mult. Sigur, dl. Ponta nu cred ca va fi singur. Are nevoie de oameni cu experienta in jurul sau, cu care sa se sfatuiasca si pe care sa-i asculte, pentru a putea schimba in bine partidul. Sper ca nu va repeta greselile lui Adrian Nastase, cele din trecut. Ramane de vazut…

Bibliotecaru said...

Eu l-am susţinut pe domnul Ponta (desigur, asta nu a însemnat mare lucru pentru alegerea domniei sale) pentru că are o dimensiune a unui PSD de centru-stânga (adică mutată un pic la dreapta, spre modernism), are capacitatea de a nu adopta discursul care nu spune nimic, nu înghite aberaţiile de la colegii de partid.

O altă calitate a domnului Ponta este că îi displace membrul de partid de tipul domnului Vanghelie.

Un punct negativ, este impulsiv.

Motanul_Incaltat said...

Da, si mie mi se pare impulsiv.. Eh.. e tanar :). Cat despre Vanghelie... Ce sa mai zicem de omul asta... A ajuns vice, e apreciat in PSD pentru ca are capacitatea de a aduce voturi, cu tot limbajul lui de "baiat al strazii", cum se autodefineste. Mare si pe vremea lui Geoana, acuma si mai mare! Are o ascensiune uluitoare totusi...

Bibliotecaru said...

Numărul de voturi adunat de Daniele Vanghelie pentru primăria sectorului 5 este din ce în ce mai mic.

Motanul_Incaltat said...

Da, dar este el primar la 5? Si, pe de alta parte, a adunat destule voturi ca sa fie vicepresedinte.
Aaaaa , nu, stati un pic: NU sunt fan Vanghelie !! :))

Bibliotecaru said...

Domnul Vanghelie a venit cu voturile de acasă, a aranjat ca cei care votează cu domnia sa să fie preponderenţi. Foarte multă lume a comentat acest aspect al selecţiei delegaţilor.

Motanul_Incaltat said...

Inteleg.. dar...

Plano10 said...

Lung, da` cu folos.
Garantat schimbare de imagine. Continut...vom vedea.
Ardealul, slab la urne, slab si ca reprezentare in conducerea PSD.

Bibliotecaru said...

Observ din partea ardelenilor o enclavizare de opinie, pentru că nu este vorba despre o retragere a PSD-ului, ci a politicii în ansamblu.

Bibliotecaru said...

@ Motanul_Incaltat
În momentul în care domnul Vanghelie va fi silit să acţioneze democratic, susţinerea domniei sale se va pierde. Unul dintre punctele domnului Ponta este votul universal în partid şi nu prin delegaţi. Acest vot va fi dătător de statistici şi cunoaşterea PSD va fi cu mult mai profundă.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.