Statele Uniunii Europene şi Israelul au dorinţa de a stabilii un parteneriat care să producă o apropiere politică şi o relaţie reciproc avantajoasă în ceea ce priveşte comerţul, investiţiile, în general a relaţiilor sociale, economice, financiare, a ştiinţei, tehnologie şi culturale.
Obiectivul pare a fi integrarea Israelului în politicile şi programele europene.
Punctul de plecare este EU-Israel Association Agreement .
Doamna europarlamentar Corina Creţu va participa la Reuniunea Interparlamentară UE-Israel unde va vorbi despre relatia terorism-democratie la reuniunea interparlamentara UE-Israel.
Iată declaraţia domniei sale:
Maine incep lucrarile celei de-a 34-a Reuniuni Interparlamentare UE-Israel, la care particip in calitate de membru al Delegatiei Parlamentului European pentru Relatiile cu Israel. Pana joi, vom avea discutii cu presedintele Knesset-ului – Parlamentul israelian, cu Ministrul Afacerilor Externe si conducerea Departamentului pentru Europa de Vest, cu Tzipi Livni, liderul Partidului Kadima si al Opozitiei israeliene, precum si cu conducerile Primariei Ierusalimului, Institutului pentru Studii de Securitate Nationala din cadrul Universitatii din Tel Aviv si Delegatiei Comisiei Europene in Israel.
Discutiile cu colegii din Knesset se vor axa pe doua mari teme: pe de o parte, terorism si democratie, pe de alta parte colaborarea in domeniul stiintific, tehnologic si in probleme de mediu. Cred ca relatia dintre terorism si democratie – tema pe care o voi aborda in cadrul conferintei interparlamentare – poate fi decisiva, in perioada urmatoare, pentru ceea ce numim guvernarea democratica, aceasta cunoscand o deteriorare ingrijoratoare pretutindeni in lume, chiar daca, formal, cele mai multe state pot fi catalogate drept democratii. Intentionez sa insist asupra ideii ca trebuie sa ne decidem care sunt limitele dincolo de care masurile necesare combaterii terorismului incalca drepturi si libertati cetatenesti fundamentale si devin o amenintare pentru democratie si statul de drept.
Asa cum terorismul nu poate fi acceptat sub niciun motiv ca instrument pentru atingerea unor obiective, nici tortura, incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, nu pot fi considerate instrumente legitime in combaterea acestui fenomen. Cred ca ar trebui sa ne concentram mai mult, in contracararea terorismului, asupra cauzelor sale. Putem face mai mult pentru reducerea saraciei si intolerantei si pentru dialogul intre civilizatii. Dar cel mai important lucru este sa nu fragilizam democratia sub pretextul combaterii terorismului.
In aceste zile, ne vom deplasa si la punctul de frontiera Kerem Shalom, dintre Fasia Gaza si Israel, si vom vizita Yad Vashem - memorialul inchinat victimelor Holocaustului si un centru de inalta tehnologie la Haifa.
PS: Urmaresc, cu maxima atentie, declaratiile liderilor partidului in aceasta perioada pregatitoare a Congresului PSD. Voi reveni in preziua acestui for cu un material consacrat situatiei din partid.
(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/2010/02/14/reuniunea-interparlamentara-ue-israel/)
No comments:
Post a Comment