26 September 2010

O "ofticare" cât o stare de urgenţă


Declaraţia de presă
a preşedintelui României, Traian Băsescu
(26 septembrie 2010)

Bună ziua. Cred că se impune o foarte scurtă clarificare a poziţiei mele cu privire la cooperarea cu Ministerul de Interne. Înainte de a face această scurtă clarificare, pentru a reduce volumul speculaţiilor, vreau să ştiţi că Bogdan Hossu a sunat la cabinet când au plecat din Piaţa Victoriei. Am fost contactat de şefa de cabinet, care i-a răspuns înapoi că nu sunt în Palatul Cotroceni. De altfel, n-am fost în Bucureşti. Ca atare, speculaţiile că n-am vrut să ies sunt... Dar am dat instrucţiuni unui consilier, dacă ajung aici, să discute cu reprezentanţii sindicali. În ceea ce priveşte declaraţia, aş vrea să precizez că este vorba de marşul neautorizat de vineri, 24 septembrie. Şi plec de la premisa că sunt foarte mulţi români care sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate pe care guvernul a fost nevoit să le ia, pur şi simplu pentru că nu are bani - şi, din acest punct de vedere, înţeleg nemulţumirea tuturor categoriilor sociale, inclusiv pe cea a poliţiştilor; şi ei fac obiectul reducerii salariilor cu 25%. De asemenea, ştim foarte bine că mulţi români au manifestat în Bucureşti în această perioadă, dar toţi au manifestat respectând legea. Singurii care au încălcat legea au fost salariaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Şi nu mă refer aici numai la poliţiştii care au manifestat, ci şi la jandarmii care nu au aplicat legea, au negociat-o cu sindicaliştii.

Până la urmă, un act ilegal rămâne un act ilegal. Cei 6.000 de poliţişti au efectuat un marş ilegal şi ei sunt exact aceia care, alături de jandarmi, trebuie să vegheze la respectarea legalităţii altor manifestări publice, inclusiv mitinguri de protest. Cred că vor avea o dificultate să ceară la manifestaţiile următoare respectarea legii. Poliţia şi Jandarmeria sunt, din punctul meu de vedere, instituţii extrem de importante ale statului român. Îmi permit să spun că le consider instituţii esenţiale ale statului, pentru că ele au ca principală misiune respectarea şi impunerea legii, apărarea cetăţeanului şi apărarea instituţiilor statului. Ceea ce Domniile Lor au făcut vineri - cei 6.000 de poliţişti - nu s-a încadrat nicicum în obligaţiile pe care ei le au în viaţa de zi cu zi. Cu atât mai mult, încălcarea legii s-a făcut purtând uniforma statului român şi, pe uniformă, simbolurile statului român. Cred că cel mai grav lucru dintre ilegalităţile comise de poliţiştii care s-au angajat într-un marş neautorizat este că pur şi simplu au subminat autoritatea statului român şi instituţiile statului român, fie că este vorba de Ministerul Administraţiei şi Internelor, ca instituţie, fie că este vorba de instituţia prezidenţială.

Vreau să înţelegeţi foarte bine că Palatul Cotroceni nu este al meu. Eu sunt un vremelnic chiriaş la Palatul Cotroceni. Palatul Cotroceni este şi el, ca şi Poliţia şi Jandarmeria, un simbol al statului român. De aceea cred că eu, în calitate de Preşedinte - şi nu cred, sunt convins că în calitate de Preşedinte nu pot asocia Preşedinţia României ca instituţie şi pe preşedintele României cu salariaţii dintr-o instituţie, salariaţi care au încălcat grav legea. Acesta este motivul pentru care am dat dispoziţie Serviciului de Protecţie şi Pază să nu mai apeleze la nicio prestaţie a Ministerului de Interne. Vreau să vă fie foarte clar: Poliţia şi Jandarmeria nu au atribuţiuni directe în securitatea preşedintelui României, ci doar atunci când sunt solicitate de Serviciul de Protecţie şi Pază. În ceea ce priveşte Poliţia Circulaţie, să ştiţi că îi cunosc aproape pe toţi poliţiştii din escorta mea, îi simpatizez şi le mulţumesc pentru sprijinul pe care mi l-au dat de fiecare dată, dar fac parte dintr-o instituţie care în momentul de faţă este asociată de români cu o instituţie a legii care nu respectă legea. De aceea, nu pot asocia instituţia prezidenţială cu salariaţi ai Ministerului de Interne. Este problema Guvernului să rezolve imediat problemele de disciplină şi de respectare a legii în Ministerul de Interne. Aceasta este declaraţia. Vă mulţumesc, vă doresc o duminică plăcută.

Departamentul de Comunicare Publică

26 Septembrie 2010

(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12399&_PRID=lazi)


Renunţarea la poliţie şi jandarmerie nu este un lucru foarte grav. Dacă domnul Băsescu spunea că renunţă la însoţitori să mai facă o economie la bugetul Administraţiei Prezidenţiale, probabil că lume îl aplauda şi poliţia capitalei avea nişte oameni în plus care să patruleze pe străzi sau să dirijeze circulaţia. Să-l vezi pe preşedinte în Loganul său stând la stop, ar fi fost un semn de normalitate care dă încredere cetăţenilor mai mult decât să-l vezi pe preşedinte mergând de colo-colo însoţit de maşini în valoare de cam jumătate de milion de euro şi 15-20 de oameni.

Preşedintele spune însă că motivul pentru care renunţă la serviciile poliţiştilor şi jandarmilor este că Instituţiile Poliţiei şi Jandarmeriei sunt în afara legii (de vreme ce poliţiştii şi jandarmii încalcă legea). Preşedintele are rolul să rezolve problemele de acest fel (Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice) şi nu să-mi transmită mesajul că Poliţia şi Jandarmeria se situează în afara legii. Din acest motiv este preşedintele CSAT.

Din punctul meu de vedere, ceea ce a spus preşedintele astăzi echivalează cu anunţarea stării de urgenţă.

În ORDONANTA DE URGENTA nr. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenta se spune:
ART. 3(MODIFICAT DE Art. 1 LEGE 453/2004)(COMPLETAT DE Art. 1 LEGE 453/2004)
Starea de urgenta reprezinta ansamblul de masuri cu caracter politic, economic, social si de origine publica, instituit in intreaga tara sau in anumite zone ori in unele unitati administrativ-teritoriale, in urmatoarele situatii:
a) existenta unor amenintari la adresa sigurantei nationale sau democratiei constitutionale, ceea ce face necesare apararea institutiilor statului de drept si mentinerea sau restabilirea starii de legalitate;
b) iminenta producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea si inlaturarea efectelor acestora.

Din punctul meu de vedere (repet că este o părere pur personală), gestul preşedintelui este de o gravitate deosebită prin care România nu a trecut în ultimii 20 de ani. Eu nu-mi dau seama dacă cei care ne conduc îşi dau exact seama ce fac, sper că da… altfel ne îndreptăm de-a dreptul spre anarhie.

Update:

Preşedintele a convocat o şedinţă a CSAT.

Sper să nu aud că declară stare de urgenţă ca să restrângă drepturile şi libertăţile cetăţenilor pentru 30 de zile.

Deja Parlamentul a dat dovadă că poate vota în orice condiţii… începe să-mi fie frică.


ORDONANTA DE URGENTA nr. 1 din 21 ianuarie 1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgent

ART. 5

Starea de asediu se poate institui pe o perioada de cel mult 60 de zile, iar starea de urgenta, pe o perioada de cel mult 30 de zile.


ART. 4(MODIFICAT DE Art. 1 LEGE 453/2004)

Pe durata starii de asediu si a starii de urgenta, proportional cu gravitatea situatiei ce a determinat instituirea acestora si numai daca este necesar, poate fi restrans exercitiul unor drepturi sau libertati fundamentale inscrise in Constitutie, cu acordul ministrului justitiei.

ART. 7(MODIFICAT DE Art. 1 LEGE 453/2004)

(1) La instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta, unele atributii ale administratiei publice centrale si locale, legate de aplicarea dispozitiilor art. 20 din prezenta ordonanta de urgenta, trec in competenta autoritatilor civile si militare prevazute in decretul de instituire a starii de asediu sau de urgenta.

(2) Autoritatile civile ale administratiei publice centrale si locale de specialitate continua exercitarea atributiilor care nu au fost transferate autoritatilor si au obligatia de a acorda sprijin autoritatilor militare.

ART. 12

In termen de cel mult 5 zile de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta, Presedintele Romaniei solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate.

Este incredibil cât de aproape este România de o nouă dictatură. Au trecut doar 20 de ani de la revoluţie şi privim neputincioşi la ceea ce se întâmplă.


ART. 20(ABROGAT PARTIAL DE Art. 1 LEGE 453/2004)(COMPLETAT DE Art. 1 LEGE 453/2004)(MODIFICAT DE Art. 1 LEGE 453/2004)

Pentru aplicarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, precum si a masurilor prevazute in decretul de instituire a starii de asediu sau a starii de urgenta, autoritatile civile si militare au urmatoarele atributii si raspunderi:

a) sa intocmeasca planurile de actiune si planurile de ridicare graduala a capacitatii de lupta, in conformitate cu ordinele si instructiunile proprii;

b) sa dispuna depunerea temporara a armelor, munitiilor si materialelor explozive aflate asupra populatiei si sa procedeze la cautarea si ridicarea lor; la incetarea masurii exceptionale, acestea vor fi inapoiate celor in drept sa le detina; sa dispuna inchiderea temporara a societatilor care comercializeaza arme si munitii si sa instituie paza acestora;

c) sa limiteze sau sa interzica circulatia vehiculelor sau a persoanelor in anumite zone ori intre anumite ore si sa elibereze, in cazuri justificate, permise de libera circulatie;

d) sa efectueze perchezitii oriunde si oricand este nevoie;

e) sa efectueze razii;

f) sa exercite in mod exclusiv dreptul de a autoriza desfasurarea adunarilor publice, a manifestatiilor sau marsurilor;

g) sa evacueze din zona supusa regimului starii de asediu sau de urgenta persoanele a caror prezenta nu se justifica;

h) sa dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe directiile si in zonele stabilite si sa tina evidenta acestora;

i) sa protejeze informatiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informatiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenta, cu exceptia celor referitoare la dezastre, se dau publicitatii numai cu avizul autoritatilor militare; mijloacele de comunicare in masa, indiferent de natura si de forma de proprietate, sunt obligate sa transmita, cu prioritate, mesajele autoritatilor militare, la cererea acestora;

j) sa dispuna inchiderea temporara a unor statii de distribuire a carburantilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociatiilor si ale altor localuri publice;

k) sa suspende temporar aparitia sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;

l) sa asigure paza militara a sediilor autoritatilor publice centrale si locale, a statiilor de alimentare cu apa, energie, gaze, de radio si de televiziune, precum si a unor agenti economici sau obiective de importanta nationala; cand situatia impune, dispun oprirea temporara a alimentarii cu gaze, energie si apa potabila, dupa caz;

m) sa dispuna rationalizarea alimentelor si a altor produse de stricta necesitate;

n) sa emita ordonante militare;

o) sa interzica circulatia rutiera, feroviara, maritima, fluviala si aeriana pe diferite rute;

p) dreptul de a ordona unitatilor Ministerului de Interne competente sa efectueze retineri pe timp de 24 de ore. Arestarea persoanei retinute se poate face pe baza mandatului dat de procurorul delegat.

4 comments:

nimrod said...

Ehe! Super tare protestul poliţiştilor. Păstrând proporţiile mi-aduce aminte de cel al aviatorilor militari din zilele Revoluţiei. Ca să folosesc o expresie dragă celor de la "cadre", băieţii ăştia încă mai sunt fii de muncitori şi ţărani. Asta nu înseamnă, ca să parafrazez un blogger, că nu mai trebuiesc priviţi în ochi din când în când. Eu, după protestul ăsta, deja îi respect mai mult şi nici nu văd vreo cădere de autoritate. Flori! Cât priveşte dictatura, m-am mai liniştit. trebuie sânge în instalaţie...altfel, iaca, primeşti chipie peste ochi...

Bibliotecaru said...

Combinaţia dintre preşedinte al CSAT şi un parlament care reuşeşte să vadă dublu la numărarea voturilor, asta duce la dictatură. Nu aş fi mirat dacă acea manifestare a poliţiştilor nu a fost pusă la cale de anumite servicii secrete în mod special pentru a se putea ajunge la starea de urgenţă. Discursul domnului Băsescu de ieri justifică starea de urgenţă.

nimrod said...

Biblio,

Ca ţară membră UE care este şi cu datoriile la FMI care sunt, greu cu starea de urgenţă... Pe de altă parte, dacă n-a izbutit Postelnicu să-i împartă pe bucureşteni în grupuri de maxim doi la coborârea din tramvai cum o s-o poată face Blaga? Am râs de m-am tăvălit când am aflat că poliţiştii s-au dus la poarta lui Zeus cu armamentul din dotare.Aici îi recunosc pe români! Oricum bine că s-a mai degajat presiunea pe o anumită parte a presei care, iată, nu mai e singura vinovată de insecuritate... Stau şi ma-ntreb care va fi următoarea categorie socio-profesională sabotoare?!

Bibliotecaru said...

Sper să fiu eu prăpăstios, dar îmi este tare frică, prea se potriveşte.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.